Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 13:11:15

Увійти

google

Автор Тема: Наблюдения Юпитера  (Прочитано 23446 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
Re: Наблюдения Юпитера
« Відповідь #240 : 07 Жовтня 2021, 19:21:10 »
. - .

Просто информирую, не более того. Возможно это обратит внимание Сергея и других уделить больше времени спутникам Юпитера.

Ви не просто інформуєте, а підносите свої досягнення на такий рівень, що з їх висоти на спостереження SP вам "забавно" дивитися.

p.s. Вам не здається, що ваше "информирование" має образливе забарвлення?
Записаний

SP

• Moderator
  • Подяк: 1315
« Відповідь #241 : 07 Жовтня 2021, 19:45:09 »
. - .

Цитувати
Забавно даже, учитывая что я порядка 10лет наблюдаю диски всех 4-х спутников в такую же апертуру, а заодно высматриваю детали на Ганимеде при 363-600Х
Забавно, что вы отказываете в этом какому-то Арагорну и в другой теме записываете в "небылицы".
Записаний
Подякували

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #242 : 07 Жовтня 2021, 20:01:09 »
. - .

Что-то не так? В 10" нельзя понять , что видишь физический диск у всех 4-х спутников Юпитера? Или в том, что поверхность Ганимеда имеет нечёткие флуктуации яркости или цвета?
Записаний
5656 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #243 : 16 Жовтня 2021, 18:51:02 »
. - .

Что-то не так? В 10" нельзя понять , что видишь физический диск у всех 4-х спутников Юпитера?
Та я навіть в 150 мм бачу що кружки Галілеєвих супутників більші ніж дифракційні зірок. Але в 90 мм дифракційні кружки настільки збільшуються (і зірки й супутники) що різниця між ними вже не помітна. Тобто розмір супутника в 1" мало додає до розміру дифракційного.

Что-то не так? В 10" нельзя ... Или в том, что поверхность Ганимеда имеет нечёткие флуктуации яркости или цвета?
Та коли диск тільки вдвічі більше дифракційної точки то що на ньому можна побачити, навіть тільки теоретично? ... була б фаза як у Венери, ото й все що можна було б бачити!
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

slava3500

« Відповідь #244 : 16 Жовтня 2021, 22:35:23 »
. - .

Что-то не так? В 10" нельзя ... Или в том, что поверхность Ганимеда имеет нечёткие флуктуации яркости или цвета?
Та коли диск тільки вдвічі більше дифракційної точки то що на ньому можна побачити, навіть тільки теоретично? ... була б фаза як у Венери, ото й все що можна було б бачити!
Поверхность Ганимеда в лучшие моменты имеет нечёткие флуктуации яркости и/или цвета.

Записаний
5656 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

Квазар 3C 273

« Відповідь #245 : 17 Жовтня 2021, 08:57:27 »
. - .

Поверхность Ганимеда в лучшие моменты имеет нечёткие флуктуации яркости и/или цвета.
І це всього-навсього мерехтіння від атмосфери. :bigidea: Бо я навіть не уявляю коли б це була така стабільність щоб в 250 мм при 400-500х зображення було абсолютно стабільним без жодного впливу атмосфери... :idea:
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #246 : 17 Жовтня 2021, 12:05:53 »
. - .

І на 320мм і на 400мм всі супутники виглядають дисками і на всіх візуально помітно якісь неоднородності, а на фото деталі не викликають сумніву. На 250мм візуально не знаю, а на фото теж деталі є на супутниках.
Записаний
Слава Україні!

Alex90900

• Подяк: 128
« Відповідь #247 : 17 Жовтня 2021, 14:36:46 »
. - .

Как по мне, визуално детали на Ганимеде увидеть невозможно. Они на фотках с Хаббла еле земетны и то, как мутные пятна. Да и по сути никаких адекватных свидетельств визуального наблюдения деталей на Ганимеде не существует.
Что до дисков, то именно рассматривание дисков начинается с 500 крат. Я на 600х смотрел как-то, все четверо были разные по размеру, а Ио и по цвету отличался от Европы. На обычных максимальных 375х только Ганимед размером выделяется, а когда Каллисто рядом, то и спутать можно.
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 3758
  • З повагою Олександр.
« Відповідь #248 : 17 Жовтня 2021, 17:49:32 »
. - .

Как по мне, визуално детали на Ганимеде увидеть невозможно. Они на фотках с Хаббла еле земетны и то, как мутные пятна. Да и по сути никаких адекватных свидетельств визуального наблюдения деталей на Ганимеде не существует.
Что до дисков, то именно рассматривание дисков начинается с 500 крат. Я на 600х смотрел как-то, все четверо были разные по размеру, а Ио и по цвету отличался от Европы. На обычных максимальных 375х только Ганимед размером выделяется, а когда Каллисто рядом, то и спутать можно.
Цього сезону при хорошому сіінгу на Ганімеді вгадувались якісь неоднорідності на поверхні. Але все на рівні глюку. Збільшення ставив порядка 500 крат (11мм окуляр + 2х ЛБ). Телескоп 11" шк. Думаю, коли Юпітер підніметься вище, буде цікавіше.
Записаний

slava3500

« Відповідь #249 : 17 Жовтня 2021, 19:54:46 »
. - .

15 октября 2021 года в 16:24 по киевскому времени японские астрономы зафиксировали в северном полушарии Юпитера вспышку длительностью 2 секунды, которую, вероятно, породило столкновение космического объекта с газовым гигантом. Это девятая ударная вспышка, запечатленная за всю историю наблюдений, и вторая с 14 сентября 2021 года.

https://in-space.ru/v-yupiter-vrezalsya-vtoroj-obekt-za-mesyats/

Записаний
Подякували

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #250 : 10 Вересня 2023, 09:32:42 »
. - .

Сьогодні хтось спостерігав Юпітер? Атмосфера була хороша, візуально спостерігав  десь з 3:20 до 3:40. Рефлектор 375мм, фокусна відстань 6600мм, окуляр ортоскоп 12мм, збільшення близько 500*. Ну що тут сказать, деталей дуже багато кольори супер, щось замалювать важко, ВЧП не дуже контрасна, але кольорова. Це, мабуть, найкращий Юпітер, який я спостерігав в будь-який телескоп. Декілька слів з приводу контрасту. Екранування телескопа 32% і покриття з срібла, якого вже практично немає  ;D але контраст навіть дрібних деталей доволі високий, мені здається головне сіінг, все інше, дуже вторинне.
Далі атмосфера почала погіршуватись, окуляр замінив на камеру, почав зйомку, коли із за тіні зявилась Європа, атмосфера була максимально погана. Але навіть так було помітно щось не те з супутником, вийшовши з тіні вона знову заховалась в тінь, але в тінь чого? Як я в голові не проектував всю систему так і не зміг зрозуміти...ех прикро, що саме в цей момент атмосфера підвела.
Але далі було гарно, стан атмосфери знову стабілізувався, здається став ще кращий. І до світанку я і назнімався і надивився  :super: ...хоч і замерз капітально.
Записаний
Слава Україні!

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #251 : 10 Вересня 2023, 15:53:37 »
. - .

Сьогодні хтось спостерігав Юпітер? Атмосфера була хороша, візуально спостерігав  десь з 3:20 до 3:40. Рефлектор 375мм, фокусна відстань 6600мм, окуляр ортоскоп 12мм, збільшення близько 500*. Ну що тут сказать, деталей дуже багато кольори супер, щось замалювать важко, ВЧП не дуже контрасна, але кольорова. Це, мабуть, найкращий Юпітер, який я спостерігав в будь-який телескоп. Декілька слів з приводу контрасту. Екранування телескопа 32% і покриття з срібла, якого вже практично немає  ;D але контраст навіть дрібних деталей доволі високий, мені здається головне сіінг, все інше, дуже вторинне.
Далі атмосфера почала погіршуватись, окуляр замінив на камеру, почав зйомку, коли із за тіні зявилась Європа, атмосфера була максимально погана. Але навіть так було помітно щось не те з супутником, вийшовши з тіні вона знову заховалась в тінь, але в тінь чого? Як я в голові не проектував всю систему так і не зміг зрозуміти...ех прикро, що саме в цей момент атмосфера підвела.
Але далі було гарно, стан атмосфери знову стабілізувався, здається став ще кращий. І до світанку я і назнімався і надивився  :super: ...хоч і замерз капітально.
я візуально спостерігав і Юпітер і Сатурн в 8 доб, але раніше, і доволі недовго десь з 1 00 до 1 30, окуляри 9, 7 і 5 мм
атмосфера була дуже непогана, також звернув увагу на хорошу деталізацію, по Сатурну було теж дуже добре дно щілини Кассіні та ділення Енке
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

tallman_ua

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 88
  • Александр
« Відповідь #252 : 14 Вересня 2023, 18:18:58 »
. - .

Новая вспышка 28 августа. https://www.space.com/amateur-astronomers-jupiter-cosmic-collision
Записаний
Ньютон 200/1120, переделанная ЗРТ-457, БШР, Canon 350D, Philips 900, ASI120MM, ATIK-314L, HEQ5pro

Квазар 3C 273

« Відповідь #253 : 17 Вересня 2023, 15:47:48 »
. - .

11 вересня спостерігав дотичне покриття галілеєвого супутника Ганімеда Юпітером.
В принципі погода була досить хорошою і дала подивитись явище, але холод і весь час випадаюча роса заставляли заходити відігріватись (до того часу вже встиг замерзнути зовсім), й постійно протирати телескоп бо з нього прямо стікало вже. Тому динаміку не вдалось особливо дивитись так як хотілось, а тільки кілька разів глянув.
Записаний
Подякували

mihon4ik

• Подяк: 308
  • Михайло, м. Івано-Франківськ
« Відповідь #254 : 02 Січня 2024, 13:33:17 »
. - .

Рано ввечері 3 січня всі чотири супутники будуть розташовані близько до лімба. Це відносно рідкісна конфігурація.
« Останнє редагування: 03 Січня 2024, 00:08:43 від mihon4ik »
Записаний
«Небо Сьогодні» — новини зі світу спостережної астрономії та астрономічні події
kiruna.nebo.today — магнітометр Кіруни
nebo.link/ecl — інтерактивна мапа сонячних затемнень (окрім часткових) до 2200
Подякували