Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Лютого 2025, 13:07:42

Увійти

google

Автор Тема: КЛЯ и наблюдения Луны  (Прочитано 3671 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

achaika

• Подяк: 11
  • Чайка Олександр
Re: КЛЯ и наблюдения Луны
« Відповідь #20 : 09 Серпня 2013, 20:02:27 »
. - .

Ну, если интересно "про Луну", милости прошу на мой скромный огонёк :)
http://olegzaharciuc.blogspot.com/
Серйозна робота. :up:
Записаний

mnn72

• Подяк: 1017
  • Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #21 : 09 Серпня 2013, 21:04:15 »
. - .

Ну, если интересно "про Луну", милости прошу на мой скромный огонёк :)
http://olegzaharciuc.blogspot.com/
Да не просто интересно - это супер  :super: :super: :super:
Приятно, что в любители таки занимаются серьезными наблюдениями/съмками нашей соседки. Ато вот как бы галактики, туманности, Сатурн, Юпитер, Марс, а вот про то что под рукой подзабыли. Вот на подходе завершение моей домашней обсерватории  и тоже буду Луной вплотную заниматься  ;)
Записаний
Обсерватория: Ananjev (L33, IAU); AAVSO; TESS TFOP (TESS Followup Program)
Открыто: 200 переменных, 46 транзиента (12 сверхновых); Подтверждения: 15 астероидов, 6 комет.
Николай Мышевский

MedveD

• Подяк: 10
« Відповідь #22 : 16 Жовтня 2016, 13:33:15 »
. - .

Може не зовсім по темі, але все ж таки
http://www.realsky.ru/articles/book/whatobserve/100-%D0%BB%D1%83%D1%87%D1%88%D0%B8%D1%85-%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%8B-r28/
Дивився цей список об'єктів на Місяці - дуже цікавий.

Але. Пару днів тому, нарешті, дали небо, і вирішив винести скоп. Місяць був майже повний, подивився у місячний календар - був 14-й день Місяця, почав шукати за тією статею, що ж подивитись на Місяці. І на цей день Місяця, нажаль, нічого цікавого там не було. Вирішив самому дивитись на місяць на лінію термінатора.

І побачив темний кратор, по якому проходила лінія термінатора. Подивився по карті - цій кратером вияввися кратер Кавальєрі. Вигляд у окуляр при збільшення у 100 крат був просто чудовий. Плюс атмосфера була абсолютно спокійна.
Був загальний вигляд кратеру + один з піків по центру кратера. Подивився хвилин 10, потім пішов в дім по своїх справах, скоп залишив на вулиці. Прийшов через дві години знову навівся на місяць і - вже два центральних піка було на кратері + додались інші деталі рельєфу та малий кратер на самій вершині західній частині кратеру. Побачене мені дуже і дуже сподобалось  :rotate:
Так до чого Я це все? А до того, чому цього кратеру немає у статті "100 кращіх об'єктів для спостереження на Місяці"?((   :( Бо на 14-й день місяця кратер виглядає дуже захопливо.
Записаний
телескоп SW Mak 80, монокуляр БПЦ2 8Х30

SP

• Moderator
  • Подяк: 1324
« Відповідь #23 : 16 Жовтня 2016, 17:46:11 »
. - .

Цитувати
Місяць був майже повний, подивився у місячний календар - був 14-й день Місяця, почав шукати за тією статею, що ж подивитись на Місяці. І на цей день Місяця, нажаль, нічого цікавого там не було.
Это ж полнолуние, поэтому и ничего интересного. Кстати, из-за либраций Луны прохождение терминатора по кратерам может смещаться на +/- 1 лунный день (и даже чуть больше). Так что иногда, если у нас 14 день, смотреть надо на 15 или 13 в зависимости от величины и направления либрации.
Цитувати
Дивився цей список об'єктів на Місяці - дуже цікавий.
Много лишнего там, имхо. Но в целом неплохо.
Готовлю свой список, из 50-ти объектов. Половина объектов (25) пересекаются со списком. Кавальери там тоже нет ;)
Записаний
Подякували

MedveD

« Відповідь #24 : 17 Жовтня 2016, 16:49:47 »
. - .

Ну хоч і повний був місяць, але Я все рівно знайшов,що подивитись  :)

А чому Кавальєрі не буде?(( Як на мене доволі цікавий обєк для спостережень, навіть у такий невеликий телескоп, як у мене(Мак 80) :-[
Записаний

SP

• Moderator
« Відповідь #25 : 17 Жовтня 2016, 20:30:56 »
. - .

Цитувати
А чому Кавальєрі не буде?
Есть красивее и/или  интереснее.
Записаний

MedveD

« Відповідь #26 : 20 Жовтня 2016, 14:51:03 »
. - .

Доброго дня усім ЛА) Вчора дали небо, спостерігав Місяць) Знайшов цікавий(як на мене), кратер для спостережень, але не знаю його назву  :hz:. Зробив фото(окулярну проекцію), прошу допомогти ідентифікувати цей кратер(обвів його червоним кружечком, спробував ідентифікувати - здається що - "Фабрициус"(Фабриций), але Я не впевнений в цьому  :-[)
 Заздалегідь дякую за допомогу  :)
Записаний

SP

• Moderator
« Відповідь #27 : 20 Жовтня 2016, 18:04:48 »
. - .

Снимок не очень качественный, и кружочек великоват. Туда попадает 4 кратера (если не считать мелких):
Бреннер, Меций, Фабриций и Жансен.
Записаний

MedveD

« Відповідь #28 : 20 Жовтня 2016, 18:32:45 »
. - .

Дякую за відповідь   :D
Чому саме запитав і не був впевнений, бо "Фабриций" на знімку(як і вчора в окуляр телескопа) зливається з сусіднім кратером, і візуально неначу підкова віходить.
Записаний