Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 02:50:01

Увійти

google

Автор Тема: Підскажіть що за об"єктив  (Прочитано 4001 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7436
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Підскажіть що за об"єктив
« Відповідь #20 : 02 Березня 2024, 19:51:27 »
. - .

Оце об єктив! 1:20! Мрія планетного спостерігача. P.S. Для спостережень планет треба об єктив з якомого більшою фокусною відстанню. Рефрактор 60 см обсерваторіі Пік дю-Міді в Піренеях має фокусну відстань 1800 см (1:30!). А які деталі поверхні Марса астрономи цієї обсерваторії на ньому бачили. Я читав. Ніколи не поважав лінзи Барлоу.
60см це про планети, а 8см...що ж там у планет видно буде?
Это что, склеенный триплет? Два пояска четко видны...
Я мало в обєктивах рефракторів розуміюсь, але якщо триплет, то для чого така велика фокусна відстань? Може то дуплет з широким повітряним проміжком?
« Останнє редагування: 03 Березня 2024, 10:01:39 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

WEST

• Подяк: 307
« Відповідь #21 : 02 Березня 2024, 20:45:51 »
. - .

Французський аматор Станіслав Максимович (чи не українець?) бачив в 8-см рефрактор (1:12) при діаметрі Марса усього 6 секунд різноманітні деталі і дуже хвалив цей телескоп (з сайту ALPO, Японія).
Записаний

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #22 : 02 Березня 2024, 23:46:22 »
. - .

:)
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

Zealous

• Подяк: 123
« Відповідь #23 : 03 Березня 2024, 12:02:17 »
. - .

На форумі я давно колись описував що трапилися мені  об'єктиви  80-мм з фокусною відстанню 2100 мм. Не знаю від чого вони були. Довго гадав що з ними зробити та вирішив зробити біноскоп. Це був мій перший біноскоп , який побудував. Зображення в нього є неперевершеним по планетах та Луні, постійно він вражає, щоб не переглядав. Але прикро немає у мене два гарних короткофокусних окулярів, щоб зробити велике збільшення. На ньому зараз використовую окуляри від мікроскопа мбс - 9  8-х.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #24 : 03 Березня 2024, 14:59:40 »
. - .

А я от чесно, не розумію, що можна побачить в 80мм на планетах. З іншого боку я і в рефрактори не дивився, хоча ні, були шкільний рефрактор і ще якийсь 80мм аромат. Марс виглядав як красива горошина...
Записаний
Слава Україні!

Zealous

• Подяк: 123
« Відповідь #25 : 03 Березня 2024, 16:20:00 »
. - .

Тут потрібно порівнювати не з більшою апертурою, а скоріш за все за контрастом , коліром зображення та різкістю картинки на великих збільшеннях . Дуже багато і чітко видно дрібні деталі без замилення. По Місяцю зовсім вражає навіть не можна сказати що апертура тільки 80 мм. Коли надів апертурний сонячний фільтр то взагалі по сонцю дуже гарно цей об'єктив працює. Передати ці емоції словами не в змозі. Коли з більших апертур переходиш на цей об'єктив то зовсім не втрачаєш Вау ефект. Порівнював  з апертурою 215 мм рефлектор відносний отвір 1-8 з цим біно 80 мм. По контрасту та коліром  біно апертурою  80 мм  випередило набагато . Юпітер , Сатурн та Марс  вражають своїм кольором  та різними поясами які добре видно. Можливо це повязано особисто з моїми очима не знаю пишу що побачив. Дякую.
Записаний

WEST

« Відповідь #26 : 03 Березня 2024, 20:17:11 »
. - .

Чим більша фокусна відстань, тім краще зображення. Приклад - сонячні телескопи. Рефлекторів Ньютона це правило не стосується. Бо вони короткофокусні і з ними можна спостерігати комети і інші об єкти, але не Місяць і планети. А от рефлектори Касегрена, Грегорі та їм подібні мають велику фокусну відстань і з ними можна спостерігати дрібні деталі як на Місяці, так і на планетах.
« Останнє редагування: 03 Березня 2024, 20:35:15 від WEST »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #27 : 04 Березня 2024, 09:27:18 »
. - .

Загалом, чому вирішили що це об'єктив, а не компонет якоїсь системи, під незрозуміло які завдання?
Не все те золото що блищить (с)
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #28 : 04 Березня 2024, 10:44:27 »
. - .

Загалом, чому вирішили що це об'єктив, а не компонет якоїсь системи, під незрозуміло які завдання?
Не все те золото що блищить (с)
Цілком можливо.
Записаний
Слава Україні!

WEST

« Відповідь #29 : 04 Березня 2024, 11:07:53 »
. - .

Давайте тепер з ясовувати, компонент це, чи не компонент, а якщо компонент, то чого. Мене ж бІльш цІкавить практичне застосування об єктива для спостережень.
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #30 : 04 Березня 2024, 22:39:09 »
. - .

Давайте тепер з ясовувати, компонент це, чи не компонент, а якщо компонент, то чого. Мене ж бІльш цІкавить практичне застосування об єктива для спостережень.
Достаточно провести окулярные пробы и решить годится он как объектив или нет.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #31 : 08 Березня 2024, 12:25:45 »
. - .

Об'єктив приїхав до мене на тести. По сконцентрованому сонячному пятну, бачу, що воно різнокольорове...далі тести проводить не став. Більш за все це дійсно компонента якоїсь системи.
Записаний
Слава Україні!

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #32 : 01 Квітня 2024, 10:45:04 »
. - .

А я от чесно, не розумію, що можна побачить в 80мм на планетах. З іншого боку я і в рефрактори не дивився, хоча ні, були шкільний рефрактор і ще якийсь 80мм аромат. Марс виглядав як красива горошина...
В ідеальну погоду в 70 мм на Юпітері видно не тільки 2 екваторіальні полоси (які доступні від 30 мм апертури десь) а ще й на рівні наявності ВЧП й тіні супутників.

При збільшеннях в 3-5D вже можна різноманітні глюки ловити.  ;)

А взагалі й 150 мм не дуже балує деталями... для хорошої деталізації потрібна більша апертура здатна їх витягнути й погода, яка дозволить їх побачити... (Для порівняння ВЧП має розмір вдвоє більше дифракційної точки 70 мм телескопа, чи в 4 рази більше ніж 150 мм телескопа,... тіні супутників рівні дифракційній точці 70 мм й добре видимі тільки за рахунок хорошого контрасту, тобто тільки більша турбуленція атмосфери може їх розмити зробивши непомітними)
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.