Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
03 Грудня 2024, 06:46:42

Увійти

google

Автор Тема: Рефлектор задарма  (Прочитано 2310 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

drema

• Подяк: 0
Рефлектор задарма
« : 29 Серпня 2011, 02:52:06 »
. - .

Доброго здоров'я!
Довго думав купувати телескоп чи робити власноруч і дійшов до компромісу (дивлячись зі сторони фінансового питання): буду робити все, що зможу не тратячи ні копійки, якщо не вийде то тоді вже куплю.
Вирішив почати з малого. Знайшов трубу підходящого розміру і почав вирізати заготовку з листа скла (не маю ні найменшого поняття, що за скло, але думаю на такій малій апертурі це не матиме великої ваги). Вирізав. Вийшла склянка 97мм в діаметрі  bigscope. Мені для першого разу вистачить.
І ось зіткнувся з маленькою перешкодою. В книгах абразиви кажуть можна добути з абразивних кругів нагріваючи їх на плитці. Я так подумав, що електроплитка дасть менше тепла ніж звичайна, котра на дровах (я в селі знаходжусь тому тут з такими проблем не має :) ) і не довго думаючи потягнув круг на неї. Грів-грів, а толку це не дало. Навіть на відкритому полум’ї смажив ... (тільки круги закоптив).
Отож і виникло питання: чи то в них круги якісь не такі, чи то в мене лижі не їдуть? Хтось таким способом добився результату? (бо товкти їх не дуже весела робота. хоча мабуть прийдеться)

П.С. якщо справа буде рухатись далі то буду поступово відписуватись про свої успіхи та невдачі :)
Записаний

SWN

• Подяк: 1210
  • Н.Водолага
Re: Рефлектор задарма
« Відповідь #1 : 29 Серпня 2011, 07:06:46 »
. - .

А какая толщина стекла?
Я лет 30 с лишним назад сначала измельчал круги (молотком, а потом между двумя стальными дисками), потом уже прокаливал на сковородке и просеивал через металлические сита. Без просеивания такие абразивы годятся разве что для обдирки.
Записаний
И вся печаль проходит, когда глядишь на звезды

SW2001 - CG5, БПЦ20х60

drema

« Відповідь #2 : 29 Серпня 2011, 12:04:37 »
. - .

Товщина 6мм.буду на 6 точок розгружать.
Та оце і я думав між двома дисками молоть його. Але тут діло принципу вже :)))
Для обдирання такий тільки і використовував.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #3 : 29 Серпня 2011, 15:29:23 »
. - .

6мм мало. мое первое зеркало было из 6мм стекла, диаметром 93мм.
пока приловчился стер 1мм.  по интерферограмме видно что гнется при наклонах в поллямбды грубо говоря.
Записаний

drema

« Відповідь #4 : 29 Серпня 2011, 16:39:47 »
. - .

пока приловчился стер 1мм.  по интерферограмме видно что гнется при наклонах в поллямбды грубо говоря.

Ну дивлячись по таблиці Л.Л.Сікорука, при розвантажуванні на 3 точки, 6мм це приблизно для 90-95мм дзеркала, ну нехай зітру на 1 мм, але ж збираюсь розвантажувати на 6 точок то там ще й запас мінімуму повинен бути. В крайньому випадку зроблю розвантаження на 9 точок  :rotate:
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #5 : 29 Серпня 2011, 16:46:00 »
. - .

Ну дивлячись по таблиці Л.Л.Сікорука, при розвантажуванні на 3 точки, 6мм це приблизно для 90-95мм дзеркала, ну нехай зітру на 1 мм, але ж збираюсь розвантажувати на 6 точок то там ще й запас мінімуму повинен бути. В крайньому випадку зроблю розвантаження на 9 точок  :rotate:
Шутники...
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

alex~

• Подяк: 306
« Відповідь #6 : 29 Серпня 2011, 17:16:26 »
. - .

и тогда наступит коммунизм...
Записаний

Sergusha

• Гість
« Відповідь #7 : 29 Серпня 2011, 17:39:57 »
. - .

drema! Вам для информации: толщина зеркала у ТАЛ-1  -20 мм (110 мм, фокусное расстояние 805,85 мм, f/7,3). У него разгрузка на 3 точки.
« Останнє редагування: 29 Серпня 2011, 17:47:21 від Леонид »
Записаний

hEtmAN

• Подяк: 2
  • Гетьман Тарас, Тернопіль
« Відповідь #8 : 29 Серпня 2011, 17:59:02 »
. - .

Подивіться на барахолці - там багато заготовок по нотмальній ціні. А при чому тут задарма? На окуляри, барлоу, трубу і монті ви потратитесь і не мало, якщо щось нормальне хочете. Не знаю може попробуйте зробити сендвіч. Але сам я не робив. Тому хто пробував, або чув про результати можите написати.
Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #9 : 29 Серпня 2011, 18:09:28 »
. - .

На самом деле разгрузить тонкое зеркало более чем на 3 точки совсем не проблематично. Гараздо проблематичнее изготовить такое зеркало. Первый опыт лучше все-таки приобретать на нормальной заготовке при достаточной толщине.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

And_NDA

• Подяк: 48
  • Bu benim kizim
« Відповідь #10 : 29 Серпня 2011, 18:27:59 »
. - .

На самом деле разгрузить тонкое зеркало более чем на 3 точки совсем не проблематично. Гараздо проблематичнее изготовить такое зеркало. Первый опыт лучше все-таки приобретать на нормальной заготовке при достаточной толщине.
Резюме: "задарма" не выйдет!  :gigi: И в этом правда...  :hz:
Записаний
Паук на доб 10", кучка искателей и экстендеров см. на Барахолке! , рефрактор Apogee 90 мм. на AZ-3-6, бинокли 7х35, 7х50.

valera_o

« Відповідь #11 : 29 Серпня 2011, 18:37:46 »
. - .

Тер зеркало 110мм из 10мм витринного стекла. стер больше миллиметра, придумал приспособу для разгрузки на 6 точек при шлифовке-полировке. По концовке процесса, при теневых испытаниях, были выявлены "ямы" в местах опоры на приспособу.
Наверно я что-то делал неправильно.
Может таки поискать заготовку на барахолках?
Или конденсорную линзу поискать, от фотоувеличителя или от слайдера.
Записаний
ньютон 150\5.5. В процессе 168\6, 250\5.

drema

« Відповідь #12 : 29 Серпня 2011, 20:11:03 »
. - .

Тоді виникає питання: навіщо попридумували розвантаження на 6 і більше точок?
Д.Д. Максутов вказує мінімальну товщину заготовки для 100мм дзеркала навіть 2,64 мм.

З приводу купування окремих частин. В мене є 2 правила за якими я вирішив робити телескоп:
1. Не трачу жодної копійки поки не відполірую дзеркало (слабенькі окуляри є ( 1 від шкільного телескопа та 2 від мікроскопа) з трубою та монтуванням проблем не буде. матеріалів вистачає. тож того ж добсона зробити буде не важко. Якщо не вийде - куплю готовий і буду радіти. Принаймні я спробував і не викинув грошей на вітер.

2. В середині минулого століття (не кажучи вже про 17-19 століття) люди конструювали телескопи не вилазячи з дому, невже в нас зараз все на стільки погіршилось, що для того щоб зробити більш-менш нормальний прилад потрібно вбухати в нього грошей, що за них можна купити новий фабричного виготовлення?

Я б попросив вас краще сказати, як зруйнувати оту речовину що склеює абразиви? :)
Я вже подрібнив їх (побив на маленькі шматки молотком а потім розмолов між двома стальними пластинами), але все ж таки для подрібнення витрачається відносно багато зусиль та часу.

П.С. те що абсолютно задарма не вийде зробити це ясно. Але максимум що по моїх розрахунках на що мені прийдеться потратити гроші - алюмінування (або закупка реактивів для серебріння (хоча і тут можна в знайомих напитати може багато чого вдасться дістати) та можливо не вистачить епоксидної смоли (бо є грамів з 200) та каніфолі.
« Останнє редагування: 29 Серпня 2011, 20:15:18 від drema »
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #13 : 29 Серпня 2011, 20:15:03 »
. - .

Тоді виникає питання: навіщо попридумували розвантаження на 6 і більше точок?
Д.Д. Максутов вказує мінімальну товщину заготовки для 100мм дзеркала навіть 2,64 мм.
для таких маленьких диаметров это просто не актуально и как из пушки по воробьям.
изготовить такое зеркало очень тяжело, а вот готовое разгрузить - легче.

понапридумывали столько точек для относительно больших и просто больших зеркал. чтобы уменьшить их массу, а значит общий вес телескопа и его стоимость. для 97мм это вообще неактуально.
Записаний

Thomas

• Натер зеркало - получи +1 в карму
« Відповідь #14 : 29 Серпня 2011, 22:24:45 »
. - .

Лучше искать заготовку и тереть хотя бы 130 мм. меньше сотни - не интересно.  :shuffle:
Записаний
Телескоп Алькор производства НПЗ
Телескоп-самопал D=150mm, F=1250, ГЗ - сфера собственного изготовления
Canon EOS 350D, Canon EF 24-85 USM, Юпитер 37 MC

hEtmAN

• Гетьман Тарас, Тернопіль
« Відповідь #15 : 29 Серпня 2011, 22:30:15 »
. - .

А взагалі, то мені здається, що краще потратити одну чи дві сотні і щось докупити серйозне ніж робити безплатно і поставити найгірші деталі.

Проте автору похвала, адже не кожен буде робити скоп і тратити стільки часу на простий апарат, можливо який мало що покаже.

Бажаю удачі і чистого неба.  :SLA:
Записаний

Digard

• Подяк: 269
« Відповідь #16 : 30 Серпня 2011, 00:32:07 »
. - .

Ох посоветовал бы я вам готовое зеркало купить, хоть небольшое. С такими технологиями приличного зеркала не натрешь. Ребята, может у кого на форуме завалялось?
Записаний
-:-

drema

« Відповідь #17 : 30 Серпня 2011, 00:36:58 »
. - .

Ох посоветовал бы я вам готовое зеркало купить, хоть небольшое. С такими технологиями приличного зеркала не натрешь. Ребята, может у кого на форуме завалялось?
еее... справа не в грошах :) я ж писав, що хочу спробувати виготовити абсолютно сам. А якщо не вийде то куплю готовий. Хоча може й так куплю і паралельно буду щось мудикувати з зеркалом :)
А з приводу технологій так знову ж таки, у того ж Ньютона чи Гершеля технології були не кращі (оце я себе порівняв 8) )
Записаний

Thomas

• Натер зеркало - получи +1 в карму
« Відповідь #18 : 30 Серпня 2011, 01:22:40 »
. - .

еее... справа не в грошах :)
Наш человек  :super:

Попробовать стоит только, я свое сам пару лет назад натер и в этом году только доделал  ;D Дешевле было купить, но цель оправдывает средства и я таки сделал. Думаю у вас тоже все получится, но все равно советую диаметр побольше взять и таки купить заготовку. Потому как хорошая заготовка все решает. Делать из чего попало это как делать дом из песка. Вроде стоит, пока ветер не подует.
Всему есть предел в плане самодельничества ;D Если дойти до ручки то можно и самому еще стекло сварить.
Записаний
Телескоп Алькор производства НПЗ
Телескоп-самопал D=150mm, F=1250, ГЗ - сфера собственного изготовления
Canon EOS 350D, Canon EF 24-85 USM, Юпитер 37 MC

icetechno

« Відповідь #19 : 30 Серпня 2011, 01:32:52 »
. - .

то что самодельный телескоп будет дешевле покупного это миф.. во времена мицаров может так и было, не знаю, но то что сейчас китаец дешевле чем делать самому - факт... дешевле и зачастую не хуже.
если посмотреть охота - берите готовый, если потереть - никто ж не запрещает...
Записаний
DOB 8" Pyrex; SW 1149-EQ1; Canon EOS 1100D