Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
03 Лютого 2025, 11:04:37

Увійти

google

Автор Тема: Перші потуги в астрографії  (Прочитано 7159 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

AndrewP

• Подяк: 414
  • Андрій, Дніпро
Re: Перші потуги в астрографії
« Відповідь #60 : 07 Липня 2013, 01:17:48 »
. - .

Понял!  :SLA:
Вручную можно научить всему  ;D
Записаний
In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. :)

OnlyBussiness

• Подяк: 0
  • Практикующий экстратеррастриальный вуайеризм
« Відповідь #61 : 07 Липня 2013, 10:22:04 »
. - .

Походу наврал... ::)
Если монтировка учитывает рефракцию (даже грубо), ей нужно знать не только как она ориентирована относительно полярной оси, но и где зенит... :bigidea:
Записаний

AndrewP

• Андрій, Дніпро
« Відповідь #62 : 07 Липня 2013, 11:03:51 »
. - .

Где то была тема, кажется у Юрия Рыбака, офото на СВ мультифункшн с клином  :hz:
Поищу. Кажется эти монти во многом подобны.
Записаний

OnlyBussiness

• Подяк: 0
  • Практикующий экстратеррастриальный вуайеризм
Записаний

hEtmAN

• Подяк: 2
  • Гетьман Тарас, Тернопіль
« Відповідь #64 : 07 Липня 2013, 13:36:25 »
. - .

А эту монти можно на клин поставить? Или автоматика не поймет что к чему?

Попробую її на щось сперти і навести на полюс, може получиться. впринципі так мало бути б точніше ....
Записаний

hEtmAN

« Відповідь #65 : 07 Липня 2013, 15:10:22 »
. - .

64 кадри по 20с. ІСО 400

коли закінчив зйомку, то на об'єктиві осіла роса. тому не впевнений в якості останніх кадрів

Записаний

hEtmAN

« Відповідь #66 : 07 Липня 2013, 15:24:41 »
. - .

Трохи інша обробка ...
Записаний

Nao

• Подяк: 2737
« Відповідь #67 : 07 Липня 2013, 16:46:07 »
. - .

коли закінчив зйомку, то на об'єктиві осіла роса. тому не впевнений в якості останніх кадрів
Усі кадри бажано перевіряти перед складанням, і найбільш невдалі не включати у суму. Хоча якщо кадр був лише трохи зіпсований запотілою оптикою, то його теж можна додавати до суми, але для складання використати програму Fitstacker. Вона має адаптивний алгоритм складання, і кадри з гіршим рівнем сигналу додає із меншими ваговими коефіцієнтами. Тому цю програму також добре застосовувати для складання кадрів, знятих з різними ISO. Наприклад, можна до цих 64 кадрів з ISO 400 додати попередні кадри, зняті на ISO 1600, і результат буде ще кращим.

Зоряні треки також можна трохи прибрати у Фотошопі: продублювати шар із зображенням зверху, змінити метод накладання на Darken ("Замена темным" у рос.версії), і змістити цей шар на декілька пікселів у напрямку зоряних треків. Результат - нижче.
Звісно, краще зразу знімати без треків (на менших витримках, але більше кадрів, або з кращим веденням монтування), але інколи цей спосіб допомагає трохи покращити картинку.

Ну а взагалі - гарний початок у астрофото :up: (моя перша Андромеда була набагато гіршою :) )

hEtmAN

« Відповідь #68 : 07 Липня 2013, 23:03:28 »
. - .

Усі кадри бажано перевіряти перед складанням, і найбільш невдалі не включати у суму. Хоча якщо кадр був лише трохи зіпсований запотілою оптикою, то його теж можна додавати до суми, але для складання використати програму Fitstacker. Вона має адаптивний алгоритм складання, і кадри з гіршим рівнем сигналу додає із меншими ваговими коефіцієнтами. Тому цю програму також добре застосовувати для складання кадрів, знятих з різними ISO. Наприклад, можна до цих 64 кадрів з ISO 400 додати попередні кадри, зняті на ISO 1600, і результат буде ще кращим.

Зоряні треки також можна трохи прибрати у Фотошопі: продублювати шар із зображенням зверху, змінити метод накладання на Darken ("Замена темным" у рос.версії), і змістити цей шар на декілька пікселів у напрямку зоряних треків. Результат - нижче.
Звісно, краще зразу знімати без треків (на менших витримках, але більше кадрів, або з кращим веденням монтування), але інколи цей спосіб допомагає трохи покращити картинку.

Ну а взагалі - гарний початок у астрофото :up: (моя перша Андромеда була набагато гіршою :) )

дякую  :) кадри я перевіряв, видалив більше 30  :-\ щодо фітстекера, то не знаю, я вон в Іріс другий раз пробую  :gigi:

нажаль попередні кадри з ісо 1600 я видалив, але нині познімаю ще. думаю десь біля 100 кадрів зроблю, адже зрозумів свою вчорашню помилку ...

За обробку без треків дуже дякую, тільки ФШ зараз не маю і тому не можу повторити те ж саме  :-\
Записаний

AndrewP

• Андрій, Дніпро
« Відповідь #69 : 07 Липня 2013, 23:14:09 »
. - .

Добрий початок, Тарасе! Я про такий поки тільки мрію... Та й "Андромеда", здається мені - не самий простий об*єкт для старту. Молодець!
Успіхів!
Записаний

hEtmAN

« Відповідь #70 : 07 Липня 2013, 23:27:18 »
. - .

Добрий початок, Тарасе! Я про такий поки тільки мрію... Та й "Андромеда", здається мені - не самий простий об*єкт для старту. Молодець!
Успіхів!

Дякую  :)
Записаний

hEtmAN

« Відповідь #71 : 08 Липня 2013, 01:45:12 »
. - .

Підкажіть на якому місці можна об'єднати дві серії кадрів, щоб наново не переробляти і вчорашні і сьогоднішні ?
Записаний

Nao

« Відповідь #72 : 08 Липня 2013, 10:14:18 »
. - .

Спершу треба відкалібрувати обидві серії, кожну своїми калібрувальними кадрами, потім у Iris через "File" -> "Select files" вибрати файли цих двох відкаліброваних серій, і створити з них об'єднану серію кадрів. Далі вже цю серію можна вирівнювати, складати і т.д.
Можна до речі після процедури вирівнювання закинути файли у Fitstacker, і там їх скласти. Тільки треба з самого початку робочий формат у Iris задати не .PIC, а .FIT (це робиться у "File" -> "Settings")

hEtmAN

« Відповідь #73 : 08 Липня 2013, 11:03:44 »
. - .

Спершу треба відкалібрувати обидві серії, кожну своїми калібрувальними кадрами, потім у Iris через "File" -> "Select files" вибрати файли цих двох відкаліброваних серій, і створити з них об'єднану серію кадрів. Далі вже цю серію можна вирівнювати, складати і т.д.
Можна до речі після процедури вирівнювання закинути файли у Fitstacker, і там їх скласти. Тільки треба з самого початку робочий формат у Iris задати не .PIC, а .FIT (це робиться у "File" -> "Settings")

А можна спочатку сувмістити всі лайти з одного дня в один файл, з другого дня в другий файл, а потім цих два лайти об'єднати в один, чи це буде потрібно складати повністю всі разом ?
Записаний

Diskus

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1356
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #74 : 08 Липня 2013, 13:01:23 »
. - .

Бачу пора тобі ставити екваторіал  :)
Записаний

hEtmAN

« Відповідь #75 : 08 Липня 2013, 13:46:32 »
. - .

Бачу пора тобі ставити екваторіал  :)

Можна буде попробувати  :)
Записаний

Nao

« Відповідь #76 : 08 Липня 2013, 14:26:00 »
. - .

А можна спочатку сувмістити всі лайти з одного дня в один файл, з другого дня в другий файл, а потім цих два лайти об'єднати в один, чи це буде потрібно складати повністю всі разом ?
Можна і сумарні файли суміщати. Але краще усі калібровані файли сумістити разом за допомогою якогось адаптивного алгоритму (наприклад у програмі Fitstacker, чи у Deepskystacker за допомогою алгоритму Entropy Weighted Average).
Взагалі, IRIS - не найкраща програма для освоєння початківцями, Deepskystacker має не гірші можливості калібрування, вирівнювання і складання, але набагато легша в користуванні. Як варіант - можна у Deepskystacker виконувати калібрування і вирівнювання кадрів, а складання проводити у Fitstacker.

hEtmAN

« Відповідь #77 : 08 Липня 2013, 14:32:54 »
. - .

Можна і сумарні файли суміщати. Але краще усі калібровані файли сумістити разом за допомогою якогось адаптивного алгоритму (наприклад у програмі Fitstacker, чи у Deepskystacker за допомогою алгоритму Entropy Weighted Average).
Взагалі, IRIS - не найкраща програма для освоєння початківцями, Deepskystacker має не гірші можливості калібрування, вирівнювання і складання, але набагато легша в користуванні. Як варіант - можна у Deepskystacker виконувати калібрування і вирівнювання кадрів, а складання проводити у Fitstacker.

Спасибі, попробую потім скласти в Deepskystacker, буду освоювати   :super:

А це те, що обробив в Іріс  :) трошки правда зірки розходяться, якщо дивитися на кути, але це не дуже замітно ...

Попробуйте в ФШ зменьшити треки, а то не маю мождивості, буду вдячний  :beer:

Записаний

hEtmAN

« Відповідь #78 : 09 Липня 2013, 12:18:57 »
. - .

Вирішив трохи переключитися.

М13. 50 кадрів по 10с. ісо800

хотів зменьшити витримку, довівши ісо до 800, але на 10с. також замітний великий змаз. напевне через те, що м13 знаходиться дальше від полюса, ніж м31
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #79 : 09 Липня 2013, 13:31:48 »
. - .

Якщо не плануєте створити клін, чи перейти на екваторіал, просто спробуйте фотографувати об"єкти на Az = 90 та 270. Тобто у напрямку Сходу та Заходу.
Записаний