Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
17 Лютого 2025, 15:57:37

Увійти

google

Автор Тема: Славянские названия созвездий и небесных объектов  (Прочитано 5538 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

knuzich

• Подяк: 0
    • Escience

може хто знає чи дійшли до нас якісь назви ночного неба в словян (західних, східних).  Може якісь сузір'я, яскраві зорі чи ще щось..
Не віриться що словянє не дивилися на небо.

Єдине, що десь читав, що молочний шлях (чумацький) міг колись мати назву "Божа дорога"!!

Записаний

SWN

• Подяк: 1233
  • Н.Водолага
Re: Славянские названия созвездий и небесных объектов
« Відповідь #1 : 26 Грудня 2011, 16:28:13 »
. - .

Почитайте книгу "Названия звездного неба". Карпенко Ю.А. Там упоминались славянские названия, насколько я помню.
Записаний
И вся печаль проходит, когда глядишь на звезды

SW2001 - CG5, БПЦ20х60

komandor

• Подяк: 1
« Відповідь #2 : 26 Грудня 2011, 17:02:02 »
. - .

...Не віриться що словянє не дивилися на небо.
Єдине, що десь читав, що молочний шлях (чумацький) міг колись мати назву "Божа дорога"!!

А хіба "чумацький" це не слов`янська назва?  Крім того у вашому розпорядженні є цілий Інтернет! :clever:  Невже на його просторах ніде немає подібної інформації??? ;)
« Останнє редагування: 27 Грудня 2011, 16:17:15 від komandor »
Записаний
SW 2001P/EQ-6

Олег Малый

• Гість
« Відповідь #3 : 26 Грудня 2011, 17:07:35 »
. - .

Ось що я знайшов по темі:

Тілець - Волопас, Воляр,Волосожар, Тур, Бик, волосся Вероніки (у лужичан). Плеяди в сузір*ї Тільця називають Качиним гніздом, Квочкою, Бабою.
Кассіопея - Борони
Велика ведмедиця - Воз, Колисниця, подекуди - Сажари
Мала ведмедиця - Пасіка
Полярна зірка - Квочка, Кілок-зоря, Прикол-зоря
Лебідь - Хрест
Терези - Дівка з відрами
Чумацький шлях - Молочна дорога, Зоряна дорога, Небесна дорога,Третє небо.
Овен - Варан, Баран, Скоп
Риби - Русалка, Цвітана, Рибалка
Записаний

Олег Малый

• Гість
« Відповідь #4 : 26 Грудня 2011, 17:09:13 »
. - .

Традиційна українська астрономія
Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії.

Традиційні українські назви астрономічних об'єктів:

Молочний шлях - Чумацький шлях, Шлях у Київ.
Велика Ведмедиця - Великий Віз.
Мала Ведмедиця - Малий Віз, Пасіка.
Кассіопея - Борона, Пасіка.
Плеяди - Стожари, Волосожа́ри, Баби-Звізди, Велеса Жар, Курка.
Оріон - Плуг, Граблі, Полиця, Чепіги. Три зорі поясу Оріона мали окрему назву - Косарі.
Орел - Дівчина з відрами.
Дельфін - Криниця.
Волопас - Пастух
Лебідь - Хрест.
Записаний

Олег Малый

• Гість
« Відповідь #5 : 26 Грудня 2011, 17:11:21 »
. - .

Горленко, Наулко Народна астрономiя // Культура i побут населення України: Навч. посiбник / В.I.Наулко, Л.Ф.Артюх, В.Ф.Горленко та iн.-- 2-е вид., доп. та перероб.-- К.: Либiдь, 1993.-- 288с.;iл. -- сторінки 233-235.

http://library.iv-fr.net/2007/06/13/gorlenko_naulko_narodna_astronomija.html
Записаний

knuzich

• Escience
« Відповідь #6 : 26 Грудня 2011, 17:42:24 »
. - .

я так розумію що це все назви не такі вже й давні.. одне, два століття мінус плюс.
В греків картина більш повна завязана з міфологією..

Оце скажеш дитині: "дивись синку.. оце баба з відрами!"
Дитина: "Угу!"
-- "А о-но граблі! А оце курка! А о-то віз!"
Дитина: "Угу!"

і вся історія.
в греків воно якось красивше виходить.. :(
Записаний

Олег Малый

• Гість
« Відповідь #7 : 26 Грудня 2011, 18:02:44 »
. - .

Відгомін забутого неба (1998) http://www.эхуа/view/2041090?r=82476,80934
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 252
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #8 : 26 Грудня 2011, 18:16:28 »
. - .

Оріон - Плуг, Граблі, Полиця, Чепіги. Три зорі поясу Оріона мали окрему назву - Косарі.

Моя бабушка - семиреченская казачка - три звезды пояса Ориона называла - качиги.
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

Mott

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 161
« Відповідь #9 : 26 Грудня 2011, 18:57:50 »
. - .

Моя бабушка - семиреченская казачка - три звезды пояса Ориона называла - качиги.

Вадим, а что такое "качиги(а)" ?
Записаний
Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
We can’t step aside while gravitation waves washing out the universe foundation!

АлександрZ

• Забанений!
  • Астрономы всей планеты - объединяйтесь!
« Відповідь #10 : 26 Грудня 2011, 19:16:14 »
. - .

Качиги - скорей всего утки.  Утка - качка по укр.   Очень похож пояс Ориона на трех уток, летящих к югу.
Записаний
Лишь настоящему астроному дано слышать шепот звезд...

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 252
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #11 : 26 Грудня 2011, 21:45:59 »
. - .

Вадим, а что такое "качиги(а)" ?

Често говоря не знаю. Бабушка еще 1896 года рождения. Ну и Семиречье - это китайская граница, там свои наречия русского языка...

А для меня это просто детские воспоминания, тогда еще астрономией не занимался и не догадался спросить  :)
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

komandor

« Відповідь #12 : 26 Грудня 2011, 23:16:55 »
. - .

я так розумію що це все назви не такі вже й давні.. одне, два століття мінус плюс.
В греків картина більш повна завязана з міфологією...
...в греків воно якось красивше виходить.. :(

Все це виходить тому, що на період розподілення давніми греками зоряного неба на сузір`я і присвоєння їм назв міфічних героїв у них (у греків) була вже досить розвинена міфологія і язичницька релігійна культура, а слов`ян (ні східних, ні західних, ні південних, ні взагалі ніяких), ще зовсім не існувало. Згадайте історію Давньої Русі, де перша поява слов`янських племен і поселень по берегах Дніпра відноситься до III-IV століття нашої ери, а у Х столітті вже відбулося хрещення Давньої Русі і всі слов`янські язичницькі "надбання" (так до путя і не розвинувшись) зразу опинилися під суворою забороною нової християнської релігії. Тому наврядчі кому могло тоді спасти на думку давати якісь свої (інші) назви вже існуючим грецьким назвам сузірь, котрі (як і нова релігія) прийшли до слов`ян  від тих же греків. Крім того слід враховувати, що слов`янська міфологія (і слов`янське язичництво взагалі)  проіснувало у своєму примітивному вигляді всього декілька століть, а тому просто не встигла одержати такого колосального розвитку, якого досягла давньгрецька міфологічна система за три з половиною тисячоліття культурного становлення Давньої Греції. Тому, гадаю, марно шукати у слов`ян язичницької епохи якихось системних уявлень про сзір`я та їх власні назви відповідно до свого національного фольклору і міфології,  крім назв, можливо, окремих зірок або деяких небесних явищ (місячні та сонячні затемнення, поява яскравих комет, болідів та метеоритів, спалахи нових або супернових зірок, тощо).
« Останнє редагування: 26 Грудня 2011, 23:52:14 від komandor »
Записаний
SW 2001P/EQ-6

knuzich

• Escience
« Відповідь #13 : 27 Грудня 2011, 09:46:32 »
. - .

Все це виходить тому, що на період розподілення давніми греками зоряного неба на сузір`я і присвоєння їм назв міфічних героїв у них (у греків) була вже досить розвинена міфологія і язичницька релігійна культура, а слов`ян (ні східних, ні західних, ні південних, ні взагалі ніяких), ще зовсім не існувало.

в час існування розвинутої грецької культури, відкрию вам страшну тайну:), словянє вже існували (вони існували й до розселення). Впевнений, на той час в них вже було своє язичницьке віросповідання, але це вже не відноситься до астрономії :) Воно не дійшло до нас! Мабуть це факт, але оскількі я не був впевнений вирішив запитати..

« Останнє редагування: 27 Грудня 2011, 09:50:49 від knuzich »
Записаний

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел
« Відповідь #14 : 27 Грудня 2011, 10:14:19 »
. - .

Цитувати
в час існування розвинутої грецької культури, відкрию вам страшну тайну:), словянє вже існували (вони існували й до розселення)
+1. Почитаешь учебник по истории - так славяне только с деревьев слезли - и через 100 лет их крестили. Не буду вдаваться в полемику, а то уведу тему, но реалией на сегодняшний день есть то что из общепринятых источников можно узнать про нашу историю максимум на какую-то тысячу лет, над этим в своё время немало поработали. Так что даже если сейчас Вы чего-то найдете по интересующему Вас вопросу - нет никакой гарантии что эти названия не придумали некие энтузиасты 10 или 100 лет назад.
Записаний

knuzich

• Escience
« Відповідь #15 : 27 Грудня 2011, 10:51:34 »
. - .

оце знайшов:
Цитувати
етнографам і лінгвістам за останні два століття (в основному в дореволюційний час) вдалося зафіксувати
не менше 20 назв для Чумацького Шляху (Гусяча Дорога, Пташиний Шлях, Дорожні Зірки, Мишачі Стежки, Пояс, коромисла, Становище та ін);
52 -- для Великої Ведмедиці (Гарба, Віз, Волосиня, Вовча Зірка, Горбатий Мерін, Кічігі, Ковш, Кола, Колісниця, Лось, Ось, Мосе Палець, Сімка, Телега, Ярмо та ін);
37 - для Плеяд (Баби, В гніздо, Ключі Петрови, Купина, Курка з курчатами, Личак, Осье гніздо, Решето, Сито, Стожари, Вулик, Качине гніздо, Каченя та ін);
21 - для Оріона (Аршінчік, Граблі, Дівочі Зорі, Коряга, Петров Хрест, Старикова тростина , Три Царя і ін);
18 - для Венери (Млинниці, Вечеріца, Вечірня Зірка, Зарянка, Утреніца, Ранкова Зірка, Чигир-Зірка і ін);
9 - для Полярної зірки (Кількість Зірка, Небесний Кол, опівнічний Зірка , Полярка, Прикол-Звезда, Північна Зірка і ін)

більшість просто смішні, таких назв можна навигадувати безліч.
Цікаві назви Волосожари (Стожари)- плєяди, Волосиня(щось повязано з Велесом або Волосом) - велика ведмедиця

і це тільки, я так розумію, по рос. імперії. А ще можно подивитись у чехів словаків і так далі.. до сербів.
Записаний

komandor

« Відповідь #16 : 27 Грудня 2011, 16:40:23 »
. - .

в час існування розвинутої грецької культури, відкрию вам страшну тайну:), словянє вже існували (вони існували й до розселення). Впевнений, на той час в них вже було своє язичницьке віросповідання, але це вже не відноситься до астрономії :) Воно не дійшло до нас! Мабуть це факт, але оскількі я не був впевнений вирішив запитати..

У такому разі раджу вам почитати літопис Нестора та базові історичні праці Карамзіна і Костомарова (бажано у оригіналі, щоб повністю виключити усіляке викривлення та підробку історичних фактів стосовно виникнення перших слов`янських племен на прадавніх скіфо-сарматських та кімерійських територіях). Доречі, сучасні археологічні знахідки повністю підтверджують висновки цих видатних істориків.
« Останнє редагування: 27 Грудня 2011, 17:02:08 від komandor »
Записаний
SW 2001P/EQ-6

knuzich

• Escience
« Відповідь #17 : 28 Грудня 2011, 00:08:12 »
. - .

У такому разі раджу вам почитати літопис Нестора та базові історичні праці Карамзіна і Костомарова (бажано у оригіналі, щоб повністю виключити усіляке викривлення та підробку історичних фактів стосовно виникнення перших слов`янських племен на прадавніх скіфо-сарматських та кімерійських територіях). Доречі, сучасні археологічні знахідки повністю підтверджують висновки цих видатних істориків.
не хотел бы вдаваться в несерьезные дискуссии на истоические темы, но все-таки пару слов.
Нестор и компания писали исключительно хронологию династии рюриковичей. А это не первый княжеский род у восточных славян.
Появление Олега в Киев пришлось на период завершения столетьями существовавшего родоплеменного строя со своей первобытной религиозной культурой и устоявшейся внутриплеменной княжей иерархией. Уверен днепр поляне заселяли не стаями бабуинов.
Ни 5 столетье ни 10-ое не есть время рождения славян а всего лишь началом зарождения у восточных славян в будущем крупного государственного образования в центром в Киеве.     
Все что было ранее 9 века просто сложнее восстановить
« Останнє редагування: 28 Грудня 2011, 00:13:21 від knuzich »
Записаний

ChAS

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1394
« Відповідь #18 : 28 Грудня 2011, 00:46:34 »
. - .

Политика у нас на форуме не приветствуется  :clever:
Записаний
SW Quattro 8" + TS Aplanatic Coma Corrector + ATIK 314L, HEQ-5, QHY-5 Finderscope guider

oberon

• бобер-профессионал
    • фотки ложу сюда
Re: Славянские названия созвездий и небесны&#
« Відповідь #19 : 28 Грудня 2011, 02:33:48 »
. - .

Оріон - Плуг, Граблі

мабуть все-таки Габлі, то такі з трьома гостряками, як у поясі Оріона, ой, тобто у Габлях
а граблі - то трохи інше
Записаний
γνῶθι σεαυτόν