Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
01 Грудня 2024, 08:58:55

Увійти

google

Автор Тема: Видатні дати в астрономії  (Прочитано 213832 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1994
  • Be free!
Re: Видатні дати в астрономії
« Відповідь #2340 : 22 Лютого 2022, 04:36:13 »
. - .

На першому фото фланець на якому закрiпленi об'ективи мае форму "8", наскiльки я пам'ятаю там була форма "0".  При нагодi клацни у нормальних умовах верхнiй фланець. Схоже що перше фото заретушували не в "тему". Я як побачив то вiдразу здивувався.
ПС. А в 25 роцi рефоактор досить непогано виглядав.
...Ніяких конструктивних змін не переживав
Oсiпов казав, що на самому початку щось з об'eктивом сталося. Чи то його пошкодили коли встановлювали/транспортували, чи вiн поганий був та його переробляли, нажаль вже не пам'таю.
ПМ. А куди подiлися тi камери(короткофокуснi) що на фото1925р.?
« Останнє редагування: 22 Лютого 2022, 19:04:58 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6665
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #2341 : 22 Лютого 2022, 09:14:24 »
. - .

На першому фото фланець на якому закрiпленi об'ективи мае форму "8", наскiльки я пам'ятаю там була форма "0".  При нагодi клацни у нормальних умовах верхнiй фланець. Схоже що перше фото заретушували не в "тему". Я як побачив то вiдразу здивувався.
Oсiпов казав, що на самому початку щось з об'eктивом сталося. Чи то його пошкодили коли встановлювали/транспортували, чи вiн поганий буа та його переробляли, нажаль вже не пам'таю.
О це цікаве питання
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2342 : 22 Лютого 2022, 15:32:28 »
. - .

Oсiпов казав, що на самому початку щось з об'eктивом сталося. Чи то його пошкодили коли встановлювали/транспортували, чи вiн поганий буа та його переробляли, нажаль вже не пам'таю.
після війни вони працювали на астрографі
ось як він виглядав в 1947 р.
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #2343 : 22 Лютого 2022, 16:01:06 »
. - .

Дякую за фото! Кажись, об'ектив гiда вiд цього астрографа зараз в мене, менi його колись подарував Бенюх А.С.
Нажаль труба не збeреглася, вiн казав наче фокусер десь був, але вiн його так i не знайшов...
« Останнє редагування: 22 Лютого 2022, 19:06:38 від Edward »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2344 : 22 Лютого 2022, 16:25:16 »
. - .

Дякую за фото! Кажись, об'ектив гiда вiд цього астрографа зараз в мене, менi його колись подарував Бенюх А.С.
Нажаль труба не збeреглася, вiн казав наче фокусер десь був, але нiн його так i не знайшов...
фукусер у музеї гао зараз
там також є ще один подібний гід-кометошукач
Записаний
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #2345 : 22 Лютого 2022, 16:34:42 »
. - .

В мене "Мерц" ф130 f'~1800 oрiентовно 1865р.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2346 : 22 Лютого 2022, 16:55:43 »
. - .

і як він показує?
Записаний

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #2347 : 22 Лютого 2022, 18:04:44 »
. - .

Де здобув?
Записаний
5676 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

Edward

• Be free!
« Відповідь #2348 : 22 Лютого 2022, 18:29:23 »
. - .

і як він показує?
Гарно. Лiнзи в досить гарнiй кондицii. В кроновi лiнзi е кiлька шлiр, але вони не нащо не впливають.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #2349 : 22 Лютого 2022, 18:31:19 »
. - .

Де здобув?
Дивись вiдповiдь #2346
« Останнє редагування: 22 Лютого 2022, 19:01:38 від Edward »
Записаний

slava3500

« Відповідь #2350 : 22 Лютого 2022, 18:35:28 »
. - .

Тепер бачу.
Записаний
5676 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

Edward

• Be free!
« Відповідь #2351 : 22 Лютого 2022, 18:41:22 »
. - .

Е ще повний "мерц"(труба) 83 мм f' 1200 mm теж 1860-х рокiв, та "герц" 70 на 1040 1880-х...
Записаний

slava3500

« Відповідь #2352 : 22 Лютого 2022, 19:01:41 »
. - .

Щасливчик. Я такі труби бачив у нашому СГУ, але дивитися не доводилося, т.к. без штатива, а з рук незручно.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #2353 : 22 Лютого 2022, 19:21:30 »
. - .

Та, взагалi нiчого такого, я iх розглядаю лише як оптичнi раритети. Якiсть в них со-со. Скло, теж не вищоi якостi. Гарно вiдполiрований лише 130 об'ектив, малий "герц" - "виставочний екземпляр"  ;) бо хроматить досить помiтно. Зараз i скло краще, i його аннiлiнг, i порахувати можна краще без усiлякоi "емперiки", як це було ранiше, коли цi об'ективи були зробленi.
« Останнє редагування: 22 Лютого 2022, 19:33:08 від Edward »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2354 : 22 Лютого 2022, 21:28:25 »
. - .

От іще одне цікаве і унікальне кольорове фото
На отому 130 мм Мерці стояв Протуберанц-спектроскоп Као, а збоку стоіть короткий світосильний кометошукач, який зараз в музеі, світосильні камери стять ще на великому рефракторі
фото десь кінця 1940-х слайдова плівка Аgfacolor

« Останнє редагування: 22 Лютого 2022, 22:46:11 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #2355 : 22 Лютого 2022, 22:47:59 »
. - .

Супер! :up:
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2356 : 22 Лютого 2022, 23:04:57 »
. - .

А от астрограф в робочому стані
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2357 : 22 Лютого 2022, 23:11:58 »
. - .

А ти звернув увагу на часовий механізм авторства Тищенка
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2358 : 23 Лютого 2022, 00:40:11 »
. - .

130 років тому народився Марсел Ґіллес Йозеф Міннарт (1892— 1970) — бельгійський і голландський астроном.

У 1914 закінчив Гентський університет за спеціальністю біологія, потім вивчав фізику і математику в Лейденському університеті.
У 1916-1918 викладав фізику в Гентському університеті. Під час Першої світової війни Міннарт був прихильником Фламандської громади і прийняв заміну французької мови нідерландською в період німецької окупації. У зв'язку з цим після закінчення війни він був змушений втекти з Бельгії.
У 1918 Міннарт став працювати в Утрехтському університеті в Нідерландах, там він проводив фотометричні дослідження. У Утрехті він зацікавився астрономією і вивченням Сонця, спеціалізувався на спектроскопії та вивченні зоряних атмосфер. З 1920 працював в обсерваторії Утрехтського університету (у 1937-1963 — професор астрономії університету і директор обсерваторії). У 1942-1944 був в'язнем фашистського концтабору.

У 1937 Міннарт був призначений директором зоряної обсерваторії Сонненборг в Утрехті і професором астрономії в університеті. У 1940 він видав свій знаменитий «Атлас сонячного спектру Утрехта», а в 1941 вивів функцію Міннарта, яка використовується для оптичних вимірювань небесних тіл.

У період німецької окупації Нідерландів під час Другої світової війни Міннарт був запроторений у в'язницю через свої антифашистські погляди. Під час ув'язнення він викладав фізику і астрономію іншим ув'язненим. Після закінчення війни став одним із засновників математичного центру в Амстердамі.

Науковий внесок
Основні наукові роботи відносяться до сонячної фізики. Виконав низку досліджень лінійного і безперервного спектру Сонця, результатом яких став виданий в 1940 фундаментальний фотометричний атлас сонячного спектру для області довжин хвиль 3332-8771 Å (спільно з Д. Мюлдерсом і Я. Хаутгастом) і таблиці сонячних фраунгоферових ліній для області 2935-8770 Å (спільно з Ш. Мур-Сіттерлі і Я. Хаутгастом). Розробив метод кількісного аналізу атмосфер Сонця і зірок за їхніми спектрами за допомогою кривих росту, які пов'язують число атомів, що беруть участь в утворенні лінії поглинання, з інтенсивністю лінії. Цей метод вперше дозволив отримати кількісні оцінки хімічного вмісту елементів в атмосферах зірок і деякі фізичні параметри атмосфер. Виконав кількісний аналіз безперервного спектру корони і спектру хромосферних спалахів.

Міннарт був різносторонньо розвиненою людиною і крім усього іншого цікавився бульбашками і музичною природою звуків, що створюються проточною водою. У 1933 він розв'язав задачу про акустичну частоту резонансу окремої бульки у воді (так званий резонанс Міннарта).

Автор ряду широко відомих науково-популярних книг з астрономії та фізичної метеорології.
Однією з галузей досліджень Марселя Міннарта був вплив атмосфери на світло і образи. Його класична книга з цієї теми була випущена під назвою «Світло і колір в природі» у 1954 ( рос «Свет и цвет в природе» (1-е вид. 1959, 2-е вид. 1969) і «Практична астрономія» (1971)
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #2359 : 23 Лютого 2022, 03:27:31 »
. - .

А ти звернув увагу на часовий механізм авторства Тищенка
Не, на ЧМ я не дивився. Але дiйсно, наша обсерваторiя була скарбницею. Ii можна було б тримати як просто музей астрономiчноi старовини. Одне погано, багато чого втрачено...
ПМ. Колись Клим Iванович подарував нiмецький "Телiкон" военних часiв (з якого Д.Волосов зробив радянський "Телемар" ;) )  А де вiн дiвся i досi не можу згадати. Лежав у шафi в пiдвалi бiля сходинок... :(
« Останнє редагування: 23 Лютого 2022, 03:35:02 від Edward »
Записаний