Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 12:49:24

Увійти

google

Автор Тема: Діпскай фото від Nao  (Прочитано 76290 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Nao

• Подяк: 2722
Re: Дипскай фото с камерой Lumenera Lu070 (от Nao)
« Відповідь #360 : 26 Лютого 2015, 09:36:11 »
. - .

У Бадера чудові фільтри, не спішіть продавати...

До фільтрів у мене претензій ніяких немає, дійсно дуже хороші фільтри, і до того ж парфокальні.
Проблема в тому, що при зйомці не дуже яскравих діпскаїв (таких як галактики) мені завжди бракує сигналу в RGB-фільтрах, і потім важко витягувати кольори через сильний шум. Як правило, більшу частину "ефірного часу" я витрачаю на зйомку L-каналу, а RGB знімаю в кінці фотосесії, і банально не встигаю накопичити достатньо сигналу. І навіть якщо приділити зйомці RGB цілу фотосесію - не факт, що назбираю достатньо сигналу для кольору (як це було у випадку з M81)
В зв'язку з цим з'явилася думка замінити набір фільтрів на кольорову астрокамеру, що-небудь на зразок Meade DSI I чи Orion Starshoot G3 - це дасть змогу втричі скоротити час зйомки RGB, і не потрібно буде гаяти час на ручну заміну фільтрів  :hz:
« Останнє редагування: 26 Лютого 2015, 09:41:35 від Nao »
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #361 : 26 Лютого 2015, 10:01:57 »
. - .

Попри сподівання, застосування кольорової камери не скоротить час сесії для отримання схожих S/N.
Записаний

Vladimirovich

• Подяк: 3174
  • Борис US5WU
« Відповідь #362 : 26 Лютого 2015, 16:27:14 »
. - .

Взагалі, якщо думати про заміну камери, то бажано не дивитися в напрямку кольорових камер. Попадається багато відносно не дорогих монохромних камер з нормальним охолодженням з матрицями, як у DSI по розміру, колесо фільрів так само діло наживне. Вирішив написати, бо сам знаю, що з кольоровою камерою не є все так просто, як здається, а з монохромом остаточний результат буде завжди кращій, особливо при роботі в міських умовах. Справа в тому, що нормальні RGB фільтра блокують міську засвітку в каналах кольору (фільтра від Бадер в цьому не вийняток), L- канал схопить все разом із засвіткою, але роблячи синтетичний L-канал разом із сумою каналів кольору, отримуємо несподіваний результат, якого кольоровою камерою просто не вийде. А лякатися тривалого часу накопичення не варто, бо сам зараз замітив таке, що якщо порівняти час втрачений на кольорову сесію та монохромну (мається на увазі однакова експозиція та загальна кількість кадрів), то монохромна виходить якісніша.
Записаний
Подякували

Nao

« Відповідь #363 : 26 Лютого 2015, 17:02:19 »
. - .

Спасибі за поради.

Я не хочу міняти чорно-білу Lu070m на аналогічну кольорову, і надалі буду її застосовувати для зйомки L-каналу.
Просто роздумовую над тим, щоб зйомку RGB проводити не з фільтрами, а з кольоровою камерою, і вже далі отримувати LRGB, поєднуючи L-канал, знятий на Lu070m та сумарний кадр із кольорової камери.

Vladimirovich

• Подяк: 3174
  • Борис US5WU
« Відповідь #364 : 26 Лютого 2015, 17:44:49 »
. - .

Ну тоді і знімайте кольор з фільтрами. Я пройшов Вашу ідею з камерами ASI120MC та MM, тому раджу відмовитись від цієї затеї. До речі, після зйомок в монохромі, я став сумніватися, що кольоровим каналам треба приділяти якби меньшу увагу, знімати в бінінгу і т.д., що якби основне- це L канал. Так вот, знявши кілька планетарок та дифузних туманостів я віявив, що в мене завжди деталізація більша в каналах RGB, ніж в L- каналі. Правда цей ефект залежить від фільтрів, в мене зараз Astrodon E-серії і в них полоса в каналах біля 60нм, червоний фільтр пропускає тільки червону частину спектру. Тому, якщо Баадер Вам не до вподоби, то крім Астродона я просто не знаю що ще можна порадити.
Записаний
Подякували

Nao

« Відповідь #365 : 26 Лютого 2015, 23:15:48 »
. - .

Туманність Орла M16 та "Стовпи творіння"

Матеріали до цієї робити я знімав протягом 2 років. Перша серія лайтів була відзнята з балкону у червні 2013 року. У липні 2014 року я продовжив знімати центральну частину, також зробив ряд невеликих серій для крайових ділянок туманності (оскільки вона не поміщалася повністю у полі Люменери) і три серії для кольору. Можливо трохи згодом я викладу повну мозаїку туманності, якщо звісно вдасться її зробити.

Отже, у суму L-каналу пішли:
- 39 кадрів по 45с,
- 103 кадри по 15с,
- 146 кадрів по 10с,
- 145 кадрів по 25с
Сумарна витримка - приблизно 2 год. 20 хв.
Для RGB було відзнято по 200-220 кадрів на кожен канал, витримка 10с, bin2x2.

Для зйомки був застосований ньютон Sky-watcher 130/650, монтування Sky-watcher EQ3-2 із приводом по одній осі, камера Lumenera Lu070m, для деяких серій L-каналу був застосований фільтр UHC-S, а RGB знімався з фільтрами Baader та фокальним редюсером. Редюсер фокусу я застосував для того, щоб вся туманність помістилася у полі камери, і не потрібно було гаяти час на зйомку мозаїк для кожного з каналів. Крім того, світлосила телескопу зросла до f/3.4, і це пришвидшило накопичення сигналу.

Калібрування, вирівнювання та складання кадрів здійснено за допомогою Maxim DL, обробка окремих каналів - у Astra Image та Adobe Photoshop, LRGB-композиція - у Maxim DL.

Nao

« Відповідь #366 : 01 Березня 2015, 13:08:13 »
. - .

Спасибі всім за інтерес до моєї теми!
Звісно, хотілося б також і якої-небудь критики чи зауважень у свою адресу (якщо мої ламерські знімки взагалі того заслуговують :shuffle:), але "лайки" до знімків - також добре  :SLA:
Продовжую викладати архівні фото з камери Lu070m, до яких раніше ніяк не доходили руки.

Темна туманність B33 "Кобиляча голова"

Пригадую, як у далекому дитинстві я полюбляв читати книжку Івана Климишина "Перлини зоряного неба", у якій були представлені також і різноманітні знімки небесних об'єктів. І саме ця туманність мене вражала найбільше, оскільки форма земної істоти у глибокому космосі виглядала дуже незвичайно і загадково. Тоді я й уявити не міг, що через 20 з гаком років сам зможу сфотографувати цей цікавий об'єкт :starrynight:

Роботу над знімком я розпочав ще у листопаді 2012 року. Знімався цей об'єкт з балкону, як і більшість робіт цієї теми. Тоді мені дуже пощастило, оскільки протягом декількох днів не працювало вуличне освітлення, і це якраз співпало із хорошою погодою. Завдяки цьому вдалося без всяких фільтрів накопичити багато якісного матеріалу. Потім, коли освітлення полагодили, знімати цю туманність без фільтрів стало практично неможливим - на окремих кадрах її абсолютно не було видно, а збільшення витримки лише засвічувало фон :(
У жовтні 2013 року я вирішив продовжити зйомки цього об'єкту, застосовуючи фільтр UHC-S. Але навіть і цей фільтр не дуже рятував ситуацію, і крім цього він дуже сильно збільшував час витримки, так що довелося знімати L-канал у бінінгу 2х2.
У підсумку для L-каналу я відзняв 748 кадрів із витримкою 25с, bin1x1, gain 75%, а також 162 кадри із витримкою 25с, фільтр UHC-S, bin2x2, gain 40%. Сумарна витримка склала трохи більше 6 годин.

Що стосується кольору, то до нього справа взагалі не дійшла через брак гарної погоди і бажання познімати інші об'єкти, тому у якості RGB я вирішив застосувати ширококутовий знімок цієї області неба, який я вже викладав раніше у даній темі (посилання на попередній варіант).
Вийшов такий собі псевдоколір, але це принаймні краще, ніж нічого  :shuffle:
Сумарна витримка для RGB склала приблизно дві з половиною години.

Набір обладнання - такий же дилетантський, як і в попередніх роботах: телескоп Sky-watcher 130/650, монтування EQ3-2 із мотором по одній осі, камера Lumenera Lu070m, фільтр UHC-S для фотосесії в bin2x2.
Для кольорового сигналу були використані дзеркальні фотоапарати Olympus E-300, Canon EOS 300D, об'єктиви Юпітер-37А на f/5.6 та Телеар-Н на f/3.5.

Калібрування, вирівнювання та складання кадрів здійснено у MaximDL, обробка L-каналу - у CCDSharp, Astra Image та Photoshop, вирівнювання L та RGB виконано у MaximDL, LRGB-композиція - у Adobe Photoshop.

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #367 : 01 Березня 2015, 14:15:36 »
. - .

Чудові знімки!
А чого не використовуєте drizzling? Чи вже пробували?
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.

Zoomer

• Подяк: 62
    • Виртуальный музей космонавтики
« Відповідь #368 : 01 Березня 2015, 14:37:59 »
. - .

;D  бггг.. туманность "Кобиляча голова"  сори не удержался, но как то уж совсем резануло. зачем так коверкать. уж лучше на английском "Horse Head"

п.с. фотки неплохие.
Записаний
SW Dobson 200 mm

Nao

« Відповідь #369 : 01 Березня 2015, 16:27:44 »
. - .

;D  бггг.. туманность "Кобиляча голова"  сори не удержался, но как то уж совсем резануло. зачем так коверкать. уж лучше на английском "Horse Head"

До речі, Кобиляча голова - це загадкова демонічна істота з українського фольклору, яка володіє неабиякою магічною силою. Тому я вважаю, що такий варіант назви цілком має право на існування, і досить влучно підходить до цієї темної туманності, що так сильно контрастує із світлим фоном навколо неї.

Nao

« Відповідь #370 : 01 Березня 2015, 17:11:04 »
. - .

А чого не використовуєте drizzling? Чи вже пробували?

Алгоритм drizzle я намагаюся використовувати майже для кожного астрофото, і у більшості випадків він покращує роздільну здатність знімку (інколи навіть можна викладати знімок у більшому масштабі ніж 100%). Проте його недоліком є суттєве зменшення співвідношення сигнал/шум (приблизно у півтора рази).
У випадку із B33 я також застосував drizzle, але масштабований варіант мені видався занадто шумним, і я зменшив його до початкового розміру 640х480. На дозвіллі спробую ще поекспериментувати із обробкою, можливо вдасться отримати кращий результат у більшому масштабі.

Nao

« Відповідь #371 : 23 Березня 2015, 16:32:54 »
. - .

Ригель и туманность IC2118 "Ведьмина голова"

Решил сделать экспериментальную фотосессию с балкона, и проверить, можно ли в условиях засветки проработать этот тусклый объект. Наводился на туманность наугад, ориентируясь по планетарию и изображениям с Deep Sky Survey. На одиночных кадрах эту туманность не было видно вообще, но на пробной сумме из 20 кадров кое-что начало проявляться, и я продолжил копить свет.

Всего за 2 съемочных ночи (18.03, 20.03) было снято 253 кадра по 25 секунд (1ч 45мин выдержки). Хотелось конечно же больше, но обзор у меня с балкона сильно ограничен :(

Для съемки применялся фотообъектив Pentacon 50mm f/1.8 (диафрагма зажата до f/2), конечно же камера Lu070m, а также фильтр UHC-S. Поначалу были сомнения по поводу целесообразности его применения, ведь объект не излучает в узкой полосе спектра.  Но при сравнении одинаковой по длительности серии с фильтром и без фильтра оказалось, что UHC-S был не лишним. Из-за фильтра UHC-S яркая звезда Ригель дала на снимке заметный блик, и получилось так, будто ведьма смотрит в хрустальный шар :)

Для цветовой информации я взял фрагмент звездного поля, которое снимал ранее на Canon EOS 300D c объективом Bower 24/1.4 на астротрекере Sightron nano.tracker (использовано 32 кадра по 90с, ISO 800)

Калибровка, выравнивание и сложение кадров выполнено в MaximDL, пост-обработка и совмещение LRGB - в Adobe Photoshop. Снимок представлен в масштабе 150%.
Подякували

vakulenko

• Подяк: 120
  • Антон Вакуленко
« Відповідь #372 : 23 Березня 2015, 16:35:59 »
. - .

Интересно.  :up:
Конечно слабенько видно, но Вы и сами понимаете, что нужно накапливать фотоны. На балконе, даже с ограниченным обзором, это несложно сделать. ;)
Записаний
sw dob 10", sw ed80 + heq-5, canon 1000d(a), delta optical 10x56

malex

• Подяк: 815
« Відповідь #373 : 23 Березня 2015, 16:38:04 »
. - .

Интересный снимок. Было бы время и небо.  :starrynight: :SLA:
Записаний
... Если все открыть пути, куда идти и с кем идти,
и как бы ты тогда нашел свой путь ...
А. Макаревич

Nao

« Відповідь #374 : 23 Березня 2015, 20:28:58 »
. - .

Спасибо за оценки и отзывы!  :SLA:  :beer:

Я понимаю, что сигнала мало, но хорошо хоть что-то проработалось на сумме. Для сравнения - привожу одиночный кадр, там практически никакой туманности нет (разве что на грани глюка что-то там просматривается).
Этот объект однозначно буду еще снимать, и возможно уже с другой оптикой (например, сделаю мозаику с 135мм объективом). Но наверное новая версия будет уже не в этом году, поскольку ясных ночей не так уж и много, а хочется поснимать и другие объекты.

vakulenko

• Подяк: 120
  • Антон Вакуленко
« Відповідь #375 : 23 Березня 2015, 20:31:05 »
. - .

Удачных съемок! Хорошо, что тема не заглохла )))))
Записаний
sw dob 10", sw ed80 + heq-5, canon 1000d(a), delta optical 10x56

Nao

« Відповідь #376 : 23 Березня 2015, 23:22:52 »
. - .

Удачных съемок! Хорошо, что тема не заглохла )))))
Большое спасибо! Вам также желаю чистого, мирного неба!  :starrynight:

Тема пока не заглохла, но эпопея с люменерой уже близится к концу...   :-\
Вскоре буду применять Lu070m только для лунно-солнечной съемки, а дипскай буду снимать с другой камерой (на таком же чипе, но с охлаждением)
Вот теперь думаю - продолжать эту тему, переименовав ее, или же начинать новую  :hz:

MaxMan

• Moderator
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #377 : 23 Березня 2015, 23:47:17 »
. - .

переименуй и продолжай. Так будет интереснее.  ;)
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

Nao

Re: Дипскай фото с камерами Lu070 и Atik-16IC (от Nao)
« Відповідь #378 : 27 Березня 2015, 21:38:11 »
. - .

Галактика NGC 4535 в созвездии Девы

NGC 4535 является спиральной галактикой с перемычкой, и находится от нас на расстоянии около 54 миллионов световых лет. Ее галактическая плоскость наклонена под углом 43 градуса относительно линии прямой видимости с Земли. Внутренняя часть галактики состоит из двух спиральных рукавов, которые вдали от центра разветвляются в более сложную структуру.
Галактика была открыта Вильямом Гершелем в 1785 году. В небольшой телескоп NGC 4535 выглядит несколько призрачно, что в 1950 году вдохновило известного астронома-любителя Леланда С. Копланда назвать ее "Потерянной Галактикой". NGC 4535 является одной из крупнейших галактик в скоплении Девы, массивного скопления из почти 2000 галактик, которое находится на расстоянии 50 миллионов световых лет от Земли. Хотя Скопление Девы и не намного больше в диаметре, чем Местная Группа (скопление, к которому принадлежит Млечный Путь) - оно ​​содержит почти в пятьдесят раз больше галактик.

Источники: eso.org , en.wikipedia.org

Это первый более-менее удачный снимок, полученный мной при помощи астрокамеры Atik 16IC mono. Камера использует такой же сенсор, как и Lumenera Lu070m (Sony ICX424AL, 5.79 х 4.89 мм, пиксель 7.4 микрон), но обладает лучшей электронной обвязкой, 16-битным АЦП и охлаждением чипа до -20 градусов ниже окружающей температуры.
Галактика снималась в течении трех ночей - 21.03, 25.03, 26.03, но к сожалению из последней фотосессии почти все кадры L-канала были испорчены облачностью, и пришлось их выбросить из общей суммы. Также неудачным решением было снять ради эксперимента часть кадров в биннинге 2х2 - они также ухудшали суммарное изображение.
В общем итоге для L-канала в сложение пошло 332 кадра с выдержками 25с. Для RGB я не успел сделать большие серии (отснял чуть более 70 кадров на канал), поэтому пока выкладываю монохромный вариант. Если позволит погода, я постараюсь доснять еще RGB-серий, если же нет - чуть позже выложу цветной вариант какой есть.
Оборудование, применявшееся при съемке: рефлектор Sky-Watcher 130/650 на монтировке SW EQ3-2 с приводом по одной оси, камера Atik 16IC.

Для обработки применялся следующий софт: MaximDL (калибровка, выравнивание и сложение), Astra Image (Digital Development, деконволюция), Adobe Photoshop (пост-обработка). Также при работе над снимком применялся метод drizzle (все кадры перед сложением были увеличены в 3 раза, для увеличения разрешения финального снимка). Масштаб фото - 150% от оригинала.

clavutich

• Подяк: 7436
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Дипскай фото с камерами Lu070m и Atik-16IC (от Nao)
« Відповідь #379 : 27 Березня 2015, 21:44:47 »
. - .

Вітаю з новою камерою! Які перші враження?
... і чекаємо кольор.
Записаний
Слава Україні!