Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 18:48:33

Увійти

google

Автор Тема: Діпскай фото від Nao  (Прочитано 76292 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Alone_Ghost

• Подяк: 268
Re: Дипскай фото с камерами Lu070m и Atik-16IC (от Nao)
« Відповідь #440 : 21 Квітня 2016, 00:19:07 »
. - .

признаюсь не часто захожу на форум сейчас. но я не о причинах, а следствиях) так вот всегда интересно было просматривать вашу тему, Юрий  ;) спасибо, продолжайте. а мы каждый по-своему в разных темах поддержим при наличии погоды :)
Записаний
"Найнезбагненніше у світі - те, що він збагненний" - А. Ейнштейн

Nao

• Подяк: 2722
« Відповідь #441 : 21 Квітня 2016, 16:22:29 »
. - .

признаюсь не часто захожу на форум сейчас. но я не о причинах, а следствиях) так вот всегда интересно было просматривать вашу тему, Юрий  ;) спасибо, продолжайте. а мы каждый по-своему в разных темах поддержим при наличии погоды :)

Спасибо вам за отзыв, очень рад, что моя тема интересна. Буду продолжать ее по мере возможности - еще осталось немного материала, отснятого за предыдущие 4 года  :SLA:
Чистого неба! :starrynight:

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 818
  • Kyiv southern suburb
« Відповідь #442 : 21 Квітня 2016, 19:41:11 »
. - .

Як завжди відмінний результат Юрію! Справді помітні деталі галактики, і при такій апертурі!  :up: :up: :up:

Також звернув увагу на фон, це від деконволюції чи через високе значення ISO при зйомці?
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/

Nao

« Відповідь #443 : 21 Квітня 2016, 22:55:04 »
. - .

Як завжди відмінний результат Юрію! Справді помітні деталі галактики, і при такій апертурі!  :up: :up: :up:

Також звернув увагу на фон, це від деконволюції чи через високе значення ISO при зйомці?

Дякую за відгук!  :beer:

Якшо ви маєте на увазі плямистість фону навколо зірок - то це наслідок відсутності фільтру UV/IR cut під часу зйомки.

Nao

« Відповідь #444 : 14 Травня 2016, 14:40:31 »
. - .

Ще один ретроспективний кадр - галактика M65 із усім відомого Триплету Лева.

Цей об'єкт я почав знімати ще 20 квітня 2012 року - тоді було знято 180 кадрів по 25с, але більше кадрів на Люменеру я так і не зняв, в основному через погодні умови та бажання познімати якомога більше різних об'єктів. Невелике продовження зйомки відбулося у березні 2015 року, коли я придбав камеру Atik-16IC. Галактика M65 стала "першим світлом" для камери Atik, але не зовсім вдалим через несприятливі погодні умови - було відзнято лише 20 кадрів по 30с. Звісно ж, я їх підмішав у основну суму, але суттєвого покращення результату вони не дали.
Загалом, сумарна експозиція у L-каналі склала приблизно 1 годину 40 хвилин, що є не так вже й багато, проте дещо витягнути можна.
Колір був взятий із недавньої балконної фотосесії на фотоапарат Nikon з астротрекером - використано близько 600 кадрів по 12с (ISO 12800).

Обладнання, використане для знімання L-каналу: телескоп-рефлектор Sky-Watcher 130/650, монтування Sky-Watcher EQ3-2 із електроприводом по одній осі, камери Lumenera Lu070m та Atik-16IC, нетбук Asus EEE PC 1015BX.
Обладнання для RGB: катадіоптричний об'єктив Cambron 500mm f/8 Reflex, фотоапарат Nikon D5100, монтування Sky-Watcher AZ3 із встановленим трекером Sightron Nano.tracker, штативна голова Slik SH-704E.

Використане програмне забезпечення: Lucam Recorder (захоплення кадрів із Lu070m), Artemis Capture (захоплення кадрів із Atik-16IC), MaximDL (калібрування, вирівнювання та складання кадрів), Astra-Image (розтягування гістограми та деконволюція L-каналу), Adobe Photoshop (пост-обробка, суміщення L та RGB).

Знімок подано у масштабі 140%

Irenicus

• Подяк: 307
« Відповідь #445 : 22 Травня 2016, 20:40:22 »
. - .

Привествую!

Извините за оффтоп, но это очень важный вопрос для понимания механики.  Я знаю, вы снимаете на Люминеру, которая является планетной камерой и имеет маленькую матрицу, что сказывется на размере (масштабе) изображения. Насколько мне известно, в астрофото, чем меньше пикселей на дйюм, тем лучше.

Подскажите, если в вашем сетапе заменить камеру на фотоаппарат, будут ли фотографии такого же масштаба (имеется ввиду, насколько велик обьект будет на фото)? 
Записаний
SKY-WATCHER 130/650 mm with guide scope 50/180 mm and camera Lu070 + EQDrive upgrade kit EQ3 + mounting  EQ3-2 (D.A.R.T. mode) + Canon 1100Da + Baader MPCC Mark II

Website: http://astrophoto.com.ua

Nao

« Відповідь #446 : 22 Травня 2016, 23:37:58 »
. - .

Я уже когда-то отвечал вам по этому вопросу: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=35752.msg495151#msg495151

Если заменить астрокамеру на фотоаппарат, получим больше поле зрения (за счет большей матрицы), ну а масштаб объекта буде зависеть от размера пикселей матрицы фотоаппарата. Чем меньше пиксель - тем больше масштаб, и наоборот.
Но также следует учитывать, что некоторые мои снимки представлены в большем масштабе чем исходные кадры - это возможно благодаря сложению большого количества кадров с алгоритмом drizzle.
Подякували

Irenicus

« Відповідь #447 : 23 Травня 2016, 09:16:21 »
. - .

Я уже когда-то отвечал вам по этому вопросу: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=35752.msg495151#msg495151

Если заменить астрокамеру на фотоаппарат, получим больше поле зрения (за счет большей матрицы), ну а масштаб объекта буде зависеть от размера пикселей матрицы фотоаппарата. Чем меньше пиксель - тем больше масштаб, и наоборот.
Но также следует учитывать, что некоторые мои снимки представлены в большем масштабе чем исходные кадры - это возможно благодаря сложению большого количества кадров с алгоритмом drizzle.

Спасибо. Запамятовал я :) Но благодаря вашей ссылке нашел прогрумму, которая показывает каким при заданных параметрах телескопа и камеры :)
Записаний
SKY-WATCHER 130/650 mm with guide scope 50/180 mm and camera Lu070 + EQDrive upgrade kit EQ3 + mounting  EQ3-2 (D.A.R.T. mode) + Canon 1100Da + Baader MPCC Mark II

bigol

• Подяк: 1174
  • Разам і назаўжды!
« Відповідь #448 : 23 Травня 2016, 10:54:39 »
. - .

Цитувати
нашел прогрумму, которая показывает каким при заданных параметрах телескопа и камеры
:hz: Ась?
Записаний
Не знаю насчет лучшего, но худшее точно впереди.

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел
« Відповідь #449 : 23 Травня 2016, 11:00:02 »
. - .

Подозреваю что имелся в виду подсчет поля зрения в связке матрица-телескоп)
Записаний

Irenicus

« Відповідь #450 : 23 Травня 2016, 11:09:44 »
. - .

Подозреваю что имелся в виду подсчет поля зрения в связке матрица-телескоп)

Именно. Очень классная программа, рекомендую.

https://sourceforge.net/projects/astronomyccdcalculator/

Записаний

bigol

• Подяк: 1174
  • Разам і назаўжды!
« Відповідь #451 : 23 Травня 2016, 12:01:58 »
. - .

Не знаю что там за программа, я пользуюсь для этого страничкой http://scope.narod.ru/ccd.htm
Там уже забито много камер и телескопов, правда новых нет, но можно ввести вручную.
Что касается моего недоумения - перечитайте еще раз процитированное ;)
Записаний
Не знаю насчет лучшего, но худшее точно впереди.

Nao

« Відповідь #452 : 10 Червня 2016, 21:21:38 »
. - .

Продолжаю выкладывать старые снимки с Люменеры.
Где-то в мае 2012 года я снял галактику M66 из того же Триплета Льва, и за несколько ночей собрал 300 лайтов с выдержками порядка 20с на максимальном гейне.
Сетап - все тот же: телескоп Sky-Watcher 130/650, монтировка EQ3-2 с приводом по одной оси, камера Lumenera Lu070m. К сожалению, LRGB-фильтров тогда у меня еще не было, поэтому цветовые каналы я не снимал. Попробовал наложить недавний кадр Триплета Льва с зеркалки и телевика 500/8 (как в случае с M65), но результат мне не очень понравился, и решил оставить ч/б вариант.

Обработка снимка: MaximDL (калибровка, выравнивание и сложение), Astra Image (растяжение гистограммы, деконволюция), Adobe Photoshop (пост-обработка).

Снимок представлен в масштабе 150%

Nao

« Відповідь #453 : 10 Серпня 2016, 22:49:09 »
. - .

Вирішив викласти у свою тему дві роботи, зроблені на камеру Lu070m наприкінці цієї весни із балкону.
Обидва знімки зроблені за допомогою телеоб'єктиву Tokina 100-300/4 на відкритій діафрагмі та максимальній фокусній відстані. Для RGB-каналів застосовувався матеріал, знятий фотоапаратом Nikon D5100 і цим же телеоб'єктивом. У якості монтування - Sky-Watcher EQ3 без гідування, із веденням по одній осі.

Калібрування, вирівнювання та складання кадрів виконано у MaximDL, деконволюція - у Astra Image, вирівнювання градієнту - у PixinsightLE, пост-обробка - у Adobe Photoshop.

М81, галактика Боде
L-канал: 560 кадрів по 30с (gain 30%, bin1x1), 396 кадрів по 30с (gain 15%, bin2x2). Сумарна витримка каналу яскравості становить близько 8 годин.
RGB: 330 кадрів по 30с (ISO 1600)

М101, галактика "Вертушка"
L-канал: 439 кадрів по 30с (gain 33%, bin 1x1), 266 кадрів по 30с (gain 16%, bin 2x2). Сумарна витримка для каналу яскравості - приблизно 6 годин.
RGB: 148 кадрів по 30с (ISO 1600)   
Подякували

Nao

« Відповідь #454 : 24 Серпня 2016, 14:39:18 »
. - .

Щоб трохи підігріти свій вгасаючий інтерес до астрофотографії, вирішив поекспериментувати із зйомкою діпскаю на інструмент із великою фокусною відстанню, а саме на Sky-Watcher MAK180.
У якості об'єкту я вибрав галактику M82 - вона якраз досить компактна і яскрава для такого телескопу. Цю галактику я знімав протягом трьох ночей із 20 по 22 серпня, з балкону 9-поверхівки. Низька висота галактики над горизонтом, засвітка від центру міста, а також Місяць явно не сприяли покращенню співвідношення сигнал/шум, проте трохи сигналу накопичити вдалося.
Загалом за три ночі було знято 236 кадрів по 2с, 817 кадрів по 4с, та 1145 кадрів по 8с, і сумарна експозиція склала трохи більше трьох з половиною годин, що для f/10 не так вже й багато.
Знімок було зроблено камерою Lumenera Lu070m, світлосила MAK180 була збільшена за допомогою фокального редуктора з посадкою 1.25" (f.eкв=1800мм, світлосила f/10), і все це було встановлено на монтування Sky-Watcher EQ3-2 із електроприводом по одній осі.
Обробка: MaximDL (калібрування), Iris (вирівнювання кадрів), Fitstacker (складання), Astra Image (гістограма, деконволюція), Adobe Photoshop (пост-обробка)
Під час обробки знімку було застосовано Drizzle, тому масштаб зображення - 200%
« Останнє редагування: 24 Серпня 2016, 15:13:55 від Nao »
Записаний

punksovok

• Подяк: 51
    • Astrobin
« Відповідь #455 : 24 Серпня 2016, 20:55:47 »
. - .

:super:
Записаний
AZ-EQ6-GT, EQ3-2 EQDrive, SW ED-80 Black Diamond,SW Explorer 200PDS, Luminera Lu-070, Point Grey Firefly MV-132C, Luminera Lw-230, SBIG ST-8300M, ZWO ASI 1600MM Pro, SXLoadstarX2.

malex

• Подяк: 815
« Відповідь #456 : 24 Серпня 2016, 20:59:23 »
. - .

Бой продолжается.  :super:
Записаний
... Если все открыть пути, куда идти и с кем идти,
и как бы ты тогда нашел свой путь ...
А. Макаревич

Nao

« Відповідь #457 : 25 Серпня 2016, 10:24:27 »
. - .

Дякую за відгуки та велику кількість "лайків"  :beer:
Минулої ночі відзняв М82 на більш світлосильний ньютон 130ку - найближчим часом спробую об'єднати два знімки в один, для проявлення периферії об'єкту.

Бой продолжается.  :super:

Вже в черговий раз після оголошення про те, що зав'язую з астрофото, я знову продовжую викладати нові знімки :facepalm:  ;D
Все одно як Поплавський, який оголосив про завершення "співочої кар'єри", а потім років п'ять катався по Україні з "прощальними" концертами  :rofl:  :facepalm: :facepalm:

Чесно кажучи, після переїзду в велике місто я вже реально думав, що полишаю астрофото надовго, і не буде ані умов, ані часу на це заняття, і навіть встиг дещо продати з свого обладнання, бо терміново потрібні були фінанси.
Але нічого - поступово обжився на новому місці, і час на хоббі знайшов, і умови виявилися не набагато гіршими (а де в чому і кращими) ніж на попередньому місці проживання.
Інша річ, що сам процес зйомки і обробки вже не такий цікавий, і до того ж вже відзняв майже всі популярні об'єкти далекого космосу, а деякі і не один раз.
В даний момент інтерес до астрофото трохи відновився завдяки зйомці діпскаю на MAK180, плюс в планах є зйомки туманностей Лебедя і Цефея, які я нормально так і не познімав. Ну а як буде далі - час покаже  :hz:

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел
« Відповідь #458 : 25 Серпня 2016, 10:56:36 »
. - .

Цитувати
Інша річ, що сам процес зйомки і обробки вже не такий цікавий, і до того ж вже відзняв майже всі популярні об'єкти далекого космосу, а деякі і не один раз.
Nao, Вам конечно виднее, но в качестве ИМХО: а что если продать мак и обзавестись нормальной монтировкой? Это убьет сразу трех зайцев: 1) более технологичный и интересный процесс съемки; 2) новые объекты; 3) соответственно - возможно новые подходы и сюрпризы в обработке.
И еще, поснимать Луну на мак не тянет? Будь у меня такой инструмент фактически на стационаре - меня было бы от Луны не оторвать  :rotate:
Записаний

Nao

« Відповідь #459 : 25 Серпня 2016, 11:30:44 »
. - .

З приводу продажу МАК і купівлі кращого монтування у мене думки були, і я навіть створював колись оголошення на барахолці. Потім все ж таки передумав, оскільки почав використовувати цей телескоп в якості компактного візуального інструменту, взявши під нього таке монтування: http://www.astromagazin.net/ru/shop/product/montirovka-mnogofunktsionalnaja-gso-az-4252
Такий сетап легко поміщається в туристичний рюкзак, і досить зручно може транспортуватися до місць із меншою засвіткою навіть пішки. Та й на балконі дуже зручно використовувати таку зв'язку - налаштовується все хвилин за п'ять, і за стільки ж часу розбирається назад.
Коли ця труба вичерпає себе в плані візуалу, а також набридне знімати діпскай в стилі lucky imaging - можна буде подумати і про що-небудь інше.

Що стосується Місяця, то на перших порах я досить інтенсивно його знімав (власне для Місяця і планет я і брав цей телескоп), і назбирав близько 50 Гб матеріалу. Дещо з відзнятого я почав викладати у своїй темі (http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=38606.msg481102#msg481102), але швидко втратив інтерес як до зйомки, так і до обробки місячних знімків. Так до цієї пори майже весь відзнятий матеріал лежить необроблений  :-\