Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 11:14:50

Увійти

google

Автор Тема: Діпскай фото від Nao  (Прочитано 76312 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

malex

• Подяк: 815
Re: Дипскай фото с камерами Lu070m и Atik-16IC (от Nao)
« Відповідь #500 : 04 Квітня 2017, 22:16:52 »
. - .

О. Много я пропустил. Поэтому  :up: за оба снимка краба.
Записаний
... Если все открыть пути, куда идти и с кем идти,
и как бы ты тогда нашел свой путь ...
А. Макаревич
Подякували

Nao

• Подяк: 2723
« Відповідь #501 : 07 Квітня 2017, 16:13:51 »
. - .

Еще один снимок на ASI174MM - галактика NGC2903 в созвездии Льва. Лайты были сняты сразу же после Крабовидной туманности - в ночь с 28 на 29 марта. Всего было накоплено 260 кадров по 25с (суммарная экспозиция 1,8 ч.)
В процессе обработки при поднятии яркости и контраста, вокруг галактики начали проявляться какие-то неравномерности фона. Я пробовал различные способы устранения градиента, но форма и взаимное расположение этих неравномерностей не меняется. Пока не уверен, проявляется ли на снимке межзвездная пыль, или же причина неравномерности фона другая, и поэтому постараюсь при наличии погоды сделать еще одну фотосессию этой галактики.

Оборудование: Sky-Watcher 130/650, Sky-Watcher EQ3-2 с приводом по одной оси, камера ASI174MM
Использованное ПО: FireCapture (захват кадров), MaximDL (калибровка, сложение), Pixinsight LE (выравнивание фона), CCDSharp (деконволюция), Photoshop (пост-обработка)
« Останнє редагування: 07 Квітня 2017, 16:18:49 від Nao »
Записаний

Nao

« Відповідь #502 : 07 Квітня 2017, 19:06:39 »
. - .

Также дополнительно сложил галактику с drizzle, и выкладываю кроп в увеличенном масштабе. На фоне просматривается куча галактической мелочи, поэтому надо бы поднакопить сигнала.
Подякували

Nao

Re: Дипскай фото от Nao
« Відповідь #503 : 22 Квітня 2017, 13:07:25 »
. - .

Перша проба фільтру Baader H-alpha 7nm - Дифузна туманність IC405 "Палаюча зірка"

Для початку я вирішив сфотографувати цю туманність на об'єктив із невеликою фокусною відстанню, і 14.04.2017 відзняв невелику фотосесію на об'єктив Tokina 100-300/4 (відкрита діафрагма, фокусна відстань 300мм) та камеру ASI174MM, як завжди все це було встановлено на EQ3-2 із приводом по одній осі.
Зразу ж з'явилися перші труднощі при роботі з фільтром - на коротких витримках майже нічого не видно на окремих кадрах, а збільшення витримки чи гейну призводить до появи значного теплового шуму (особливо докучає засвітка від підсилювача мало не на пів-кадру)
Але коли я відзняв серію з 52 кадрів по 180с, то побачив, що в принципі все не так погано: туманність непогано видно на одинарних кадрах із розтягнутою гістограмою, тепловий шум і засвітка від підсилювача добре усуваються калібруванням, та й градієнту від засвітки немає.

Також 18.04.2017 я познімав цю туманність у RGB з тим же об'єктивом на Nikon D5100, але з непереробленим фотоапаратом туманність практично не видно навіть на сумарному кадрі, і RGB я використав лише для кольору зірок, а для H-alpha зробив псевдоколір.

Використане програмне забезпечення: Fire Capture (захоплення кадрів з ASI174MM), MaximDL (калібрування, вирівнювання та складання), Astra Image (гістограма), CCDSharp (деконволюція), Adobe Photoshop (суміщення L та RGB, постобробка)
« Останнє редагування: 22 Квітня 2017, 13:15:43 від Nao »
Записаний

bigol

• Подяк: 1174
  • Разам і назаўжды!
« Відповідь #504 : 22 Квітня 2017, 14:35:21 »
. - .

Какой процент кадров пошел в сумму? Все-таки 300мм фокуса на 180сек без гидирования - это уже требует хорошей монтировки. Разве что спасал сильный андерсэмплинг, более 4" на пиксель. Почему была выбрана эта камера? Ей все-таки нужен фокус под метр, а там и гидирование нужно, и монти покрепче...
Записаний
Не знаю насчет лучшего, но худшее точно впереди.

Nao

« Відповідь #505 : 22 Квітня 2017, 15:03:08 »
. - .

Из суммы я выбросил штук 5 кадров, испорченных набегавшими облаками. Были и смазанные кадры (где-то 7% - сильный смаз, и 15% - терпимый), но я их не стал выбрасывать из общей суммы, так как при сложении медианой их влияние оказалось незначительным.
При очень точно выставленной полярке и при правильной балансировке у меня без гидирования получались двухминутные экспозиции в фокусе 650мм, с браком около 10%, а в фокусе 300мм можно делать еще более длительные экспозиции. Проблема только в том, что при наличии погоды сразу хочется побыстрей начать снимать, а не тратить время на настройку полярки :)

Камеру я выбрал в первую очередь из-за размеров поля (матрица 1/1.2" - ИМХО очень неплохо), во вторую очередь из-за хорошей чувствительности, в третью - из-за универсальности (мозаики Луны тоже буду снимать)
А по поводу андерсемплинга я вообще никогда не переживал, поскольку почти всегда складываю кадры с применением drizzle.
« Останнє редагування: 22 Квітня 2017, 15:36:17 від Nao »
Записаний

bigol

• Разам і назаўжды!
« Відповідь #506 : 22 Квітня 2017, 16:18:58 »
. - .

Цитувати
А по поводу андерсемплинга я вообще никогда не переживал, поскольку почти всегда складываю кадры с применением drizzle.
Ну это помогает несколько исправить недостаток разрешения, но до какой степени?
Большая матрица ведь чревата значительными искажениями на краях, как справляетесь?
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #507 : 22 Квітня 2017, 16:42:46 »
. - .

но я их не стал выбрасывать из общей суммы, так как при сложении медианой их влияние оказалось незначительным.
Велик соблазн, при отсутствии неба, каюсь сам такой.
Но как потом эти пупырышки раздражают :facepalm: Нивелирование разрешения апертуры, убивают во мне остатки оптика :'(
Как побороть раздвоение личности, может лекарство какое есть :hz: :gigi:
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Nao

« Відповідь #508 : 22 Квітня 2017, 16:49:37 »
. - .

Ну это помогает несколько исправить недостаток разрешения, но до какой степени?
Большая матрица ведь чревата значительными искажениями на краях, как справляетесь?
Поверьте - помогает очень сильно, лишь бы только хватало полезного сигнала (применение 3x drizzle понижает С/Ш приблизительно в полтора раза)
Ради интереса сравнил свой кадр Крабовидной туманности, сложенный с drizzle, и случайный снимок этой же туманности на телескоп с почти в 4 раза большим фокусным расстоянием и более высоким разрешением. Разумеется, что постобработка тоже играет важную роль, но тем не менее.

По поводу влияния искажений на краях матрицы на работу алгоритма drizzle я не совсем понял...
Подякували

Nao

« Відповідь #509 : 22 Квітня 2017, 17:28:43 »
. - .

но я их не стал выбрасывать из общей суммы, так как при сложении медианой их влияние оказалось незначительным.
Велик соблазн, при отсутствии неба, каюсь сам такой.
Но как потом эти пупырышки раздражают :facepalm: Нивелирование разрешения апертуры, убивают во мне остатки оптика :'(
Как побороть раздвоение личности, может лекарство какое есть :hz: :gigi:
Я всегда после съемки сортирую кадры по качеству в три папки - good (хорошие), fair (удовлетворительные), poor (плохие), а дальше складываю сначала только хорошие, затем хорошие и удовлетворительные, затем все подряд, и сравниваю. И в 90% случаев оказывается, что при невысоком проценте брака даже плохие кадры не оказывают сильного влияния на размер звезд, зато делают чище фон. А после деконволюции вообще результат по разрешению примерно одинаковый во всех трех случаях.
Подякували

bigol

• Разам і назаўжды!
« Відповідь #510 : 22 Квітня 2017, 19:12:48 »
. - .

Цитувати
По поводу влияния искажений на краях матрицы на работу алгоритма drizzle я не совсем понял...
Это был уже второй вопрос, не связанный с дриззлингом ;) Просто - сама по себе большая матрица требует качественной коррекции по большому полю, что недоступно с бюджетными корректорами. Вот об этом был вопрос.
А что касается сравнения - ну так не пойдет, нужно же сравнивать результаты при прочих равных или около того. Но это уже за рамками темы. А результаты ваши отличные, так держать.
Записаний
Подякували

Nao

« Відповідь #511 : 22 Квітня 2017, 19:43:46 »
. - .

Кстати, перед приобретением ASI174MM я рассматривал также вариант и мелкопиксельной камеры Basler на ч/б сенсоре Sony ICX625 (2/3", 3.5мкм), чтобы в фокусе 650мм получалось разрешение приблизительно 1"/пиксель. К сожалению, результат  тестирования меня крайне огорчил - чувствительность оказалась достаточной лишь для гидирования, а на высоких значениях гейна был очень высокий тепловой шум (хотя для Луны и Солнца наверное камера отличная). Поэтому все же решил взять камеру с более крупным пикселем и лучшей чувствительностью.

На матрице 1/1.2" действительно полевые аберрации более заметны, особенно кома на 130мм ньютоне, но все же она проявляется не так сильно, как например на APS-C сенсоре. Ниже - пример краев и центра кадра с SW130650. У Токины 100-300/4 тоже есть кома по краям, но она не так сильно меня раздражает, как кома децентрировки (скорее всего из-за перекоса трансфокатора)
Пока буду снимать как есть, а дальше планирую перейти на более быстрый ньютон с корректором.
« Останнє редагування: 22 Квітня 2017, 19:48:22 від Nao »
Записаний
Подякували

Nao

« Відповідь #512 : 05 Травня 2017, 22:07:28 »
. - .

Галактика NGC 2683 у сузір'ї Рисі

Малопопулярний, але досить цікавий об'єкт, який мені чимось нагадав галактику "Сомбреро".
Основна частина лайтів для L-каналу була відзнята 01-02.04.2017. Також були дві невеликих фотосесії 24-25.04.2017 у перервах між зйомкою інших об'єктів. Загалом для каналу яскравості було знято 886 кадрів із витримкою 27с, і сумарна експозиція складає близько 6,6 год. Використане обладнання - рефлектор Sky-Watcher 130/650, камера ASI174MM, екваторіальне монтування EQ3 з веденням по одній осі.
Колір було знято 02-03.05.2017 вже на нову трубу Astro-Tech AT6IN (150/600) із фотоапаратом Nikon D5100 - 250 кадрів по 30с, сумарна витримка 2 години.

Обробка знімку - MaximDL (калібрування, вирівнювання та складання L-каналу), Astra Image (гістограма L-каналу), CCDSharp (деконволюція), Deepskystacker (дебаєризація та складання RGB), Fitstacker (гістограма та баланс білого для RGB), PixinsightLE (вирівнювання градієнту), Adobe Photoshop (суміщення L та RGB, постобробка)

Nao

« Відповідь #513 : 08 Травня 2017, 21:40:30 »
. - .

Спасибі усім, хто оцінив попередню роботу  :beer:

Також склав кадри із використанням drizzle, щоб збільшити деталізацію знімку. Нижче - результат складання у масштабі 200% від оригіналу. Знімок я викладаю у чорно-білому варіанті, оскільки сигналу у RGB було зібрано небагато.
Подякували

Nao

« Відповідь #514 : 17 Травня 2017, 16:23:13 »
. - .

Група галактик Hickson 44 у сузір'ї Лева (галактики NGC3193, NGC3190, NGC3187, NGC3185)

L-канал я зняв протягом двох ночей (14.04.2017, 17.04.2017) у м. Хмельницькому, із балкону 9-поверхівки, оранжева зона засвітки (приблизно 2км від центру міста). Всього - 628 кадрів по 30с, сумарна експозиція 5,2 години. Для зйомки L-каналу було використано камеру ASI174MM, телескоп-рефлектор Sky-Watcher 130/650 на екваторіальному монтуванні EQ3 із веденням по одній осі.
Колір знімався також протягом двох ночей (05.05-06.05) із балкону, але вже на рефлектор Astro-Tech AT6IN (150/610) та фотоапарат Nikon D5100 на тому ж монтуванні. Було знято 261 кадр по 30с, ISO640, сумарна витримка близько двох годин.

Обробка знімку - MaximDL (калібрування, вирівнювання та складання), Astra Image (гістограма L-каналу, деконволюція), Fitstacker (гістограма та баланс білого для RGB), PixinsightLE (вирівнювання градієнту), Adobe Photoshop (суміщення L та RGB, постобробка)

mpyat2

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1596
  • Nothing lasts forever but the earth and sky.
    • Above us only sky
« Відповідь #515 : 17 Травня 2017, 17:21:38 »
. - .

:super:
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.
Подякували

Sergiy_Ivanishin

• Подяк: 703
« Відповідь #516 : 17 Травня 2017, 18:17:57 »
. - .

Ничего  себе! :facepalm:
Записаний
Ш-К MEADE10"/2500,SW250/1200,SW2001,SW130/650,EQ6SanTrek,монтировка MEADE LXD75, EQ5 c приводом на 1-у ось,,80мм ШР, МТО1000, Таир3, бинокли:MEADE 10х50,Olimpus 10х50, БПЦ 20х60 . Открылась бездна звезд полна...
Подякували

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #517 : 17 Травня 2017, 18:59:52 »
. - .

Юрий, мои поздравления! Отличная работа! Отличный результат!  :up:
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.
Подякували

Nao

« Відповідь #518 : 28 Травня 2017, 14:25:16 »
. - .

Дякую всім за відгуки та велику кількість лайків до попередньої роботи!  :beer: Є мотивація продовжувати  :SLA:

І наступний знімок - NGC 4618 (Arp 23) - пекулярна карликова галактика із одним рукавом у сузір'ї Гончих Псів

Цю галактику я почав знімати від початку травня, і знімав її кожної ясної ночі. Проте як це часто буває, багато сигналу накопичити не вдалося, оскільки сузір'я Гончих Псів з'являлося у межах видимості з мого балкону вже під ранок. Всього було зібрано 565 кадрів із витримкою 30с для L-каналу, та 68 кадрів по 1хв для RGB. Сумарна витримка для L-каналу складає трохи менше 5 годин.
Найважчим в обробці було витягнути слабке гало навколо NGC 4625 (на знімку - вверху і трохи лівіше), та й сама NGC4618 виявилась не таким вже простим об'єктом, оскільки її фотографічна зоряна величина 11.2m (B). Тому цілком можливо, що я продовжу збирати сигнал для цих об'єктів, тим більше що вони досить цікаві і вкрай малопопулярні (на astrobin - всього лише 5 знімків)

Кілька слів про обладнання: телескоп-рефлектор Astro-Tech AT6IN 150/610, монтування Sky-Watcher EQ3-2 із приводом по одній осі, камера ZWO ASI174MM, для RGB було застосовано фотоапарат Nikon D5100

Обробка знімку: MaximDL (калібрування, вирівнювання та складання), Astra Image (гістограма L-каналу, деконволюція), Fitstacker (гістограма та баланс білого для RGB), PixinsightLE (вирівнювання градієнту), Adobe Photoshop (суміщення L та RGB, постобробка)

Знімок подано у масштабі 150%, кроп.

Nao

« Відповідь #519 : 29 Травня 2017, 22:28:16 »
. - .

Також вирішив ще викласти повний кадр у масштабі 100%
Обробка - така ж сама як і у попередньому варіанті, тільки для LRGB-композиції було використано MaximDL.