Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 17:57:54

Увійти

google

Автор Тема: Наблюдения Солнца  (Прочитано 52675 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6647
  • Omnes in astronomo continentur.
Re: Наблюдения Солнца
« Відповідь #500 : 31 Січня 2024, 20:47:22 »
. - .

Сьогодні нам з погодою пощастило - зокрема подивилася і на сонячні плями. Нарахувала загалом 6 груп різного віку. Хоча були в мене сумніви щодо того, чи можна вважати одну з груп саме за єдину групу, бо візуально схоже було що вона розпадається на три окремі. Виявилося що це 3567, і вона таки вважається єдиною групою.

Хтось кудись відправляє ці спостереження? Щоб наукова цінність була.
Нажаль їх наукова цінність майже нульова(
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

WEST

• Подяк: 307
« Відповідь #501 : 02 Лютого 2024, 20:02:21 »
. - .

Про наукову цінність спостережень. Я через це пройшов ще на початку свого аматорства. А потім до мене дойшло, що яка наукова цінність від того, що я регулярно дивлюсь в телескоп на Сонце, Місяць та інші обьєкти неба. Мені здається, що багато людей, які з надхненням починали займатися астрономієй, дуже скоро переставали нею цікавитися, бо ВЖЕ НАДИВИЛИСЯ і на Сонце, і на Місяць... Беріть приклад з Бредфілда (відкрив 18 комет), Борисова (якщо не помиляюсь, відкрив 10 комет, з яких одна міжзоряна), Нішімури (відкрив 3 комети), Ітагакі (регулярно відкриває нові і наднові). А яка наукова цінність від спостережень метеорів (відправляйте спостереження в Міжнародну метеорну організацію (IMO) та змінних зорь (відправляйте спостереження в Американську ассоціацію спостерігачів змінниз зорь) (AAVSO)! А то стає сумно, що серед зарубіжних спостерігачів, наприклад, Бетельгейзе, яка може спалахнути у любий час, тільки я.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #502 : 02 Лютого 2024, 21:09:53 »
. - .

Про наукову цінність спостережень. Я через це пройшов ще на початку свого аматорства. А потім до мене дойшло, що яка наукова цінність від того, що я регулярно дивлюсь в телескоп на Сонце, Місяць та інші обьєкти неба. Мені здається, що багато людей, які з надхненням починали займатися астрономієй, дуже скоро переставали нею цікавитися, бо ВЖЕ НАДИВИЛИСЯ і на Сонце, і на Місяць... Беріть приклад з Бредфілда (відкрив 18 комет), Борисова (якщо не помиляюсь, відкрив 10 комет, з яких одна міжзоряна), Нішімури (відкрив 3 комети), Ітагакі (регулярно відкриває нові і наднові). А яка наукова цінність від спостережень метеорів (відправляйте спостереження в Міжнародну метеорну організацію (IMO) та змінних зорь (відправляйте спостереження в Американську ассоціацію спостерігачів змінниз зорь) (AAVSO)! А то стає сумно, що серед зарубіжних спостерігачів, наприклад, Бетельгейзе, яка може спалахнути у любий час, тільки я.
Це так, але я мав на увазі візуальні спостереження, за рідкісним випадком вони вже втратили сенс, особливо з ерою цифрових приймачів і gps датчиків часу.
Тепер уже не треба користуватися диктофоном для голосових фіксацій явищ і сигналами радіо для фіксації часу, а ще 20 років тому це було в моді
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

AlexCherny

• Подяк: 209
« Відповідь #503 : 03 Лютого 2024, 06:05:50 »
. - .

...Борисова (якщо не помиляюсь, відкрив 10 комет, з яких одна міжзоряна)...
Уже 12 комет.
Записаний

mihon4ik

• Подяк: 308
  • Михайло, м. Івано-Франківськ
« Відповідь #504 : 03 Лютого 2024, 12:44:06 »
. - .

Зараз на Сонці можна спостерігати швидкозростаючу групу плям №3575.
Записаний
«Небо Сьогодні» — новини зі світу спостережної астрономії та астрономічні події
kiruna.nebo.today — магнітометр Кіруни
nebo.link/ecl — інтерактивна мапа сонячних затемнень (окрім часткових) до 2200
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #505 : 03 Лютого 2024, 12:45:31 »
. - .

:clouds: :rain:
Плями є, неба немає)
Вчора група 3571 якраз тільки із за диска появилася
Записаний

Protozvezda

• Подяк: 102
  • "Астродес", Одесса
« Відповідь #506 : 03 Лютого 2024, 18:23:56 »
. - .

Насправді візуальні спостереження Сонця залишаються актуальними і сьогодні.
Минулого року один з вебінарів AAVSO пройшов у доволі нестандартному форматі: керівники різних секцій по черзі розповідали чим займаються їх секції. Ну і оскільки, технічно, Сонце є змінною зорею, то секція Сонця в AAVSO теж є.
Зараз нею керує Kristine Larsen. Мені тоді запамʼяталося як вона, заохочуючи приєднуватися до сонячної секції, сказала: «We observe just one star, once a day, and we sleep at night»  ;)
Кожного місяця секція публікує спостереження від людей з усього світу. Дані, звичайно, дуже розрізняються, оскільки у всіх різне обладнання та досвід. Але за першими вашими спостереженнями ваші дані нормуються, і надалі, скоріш за все, використовується цей нормувальний коефіцієнт.
Детальніше з діяльністю секції можна ознайомитися за посиланням: https://www.aavso.org/solar

І ще. Мені доволі дивно читати, коли хтось пише щось типу «ось такі-то люди он що роблять, у них такі-то круті результати, і я теж молодець, а ви усі фігнею страждаєте».
Хочу нагадати 2 моменти.
По-перше, це аматорський форум, і кожен аматор робить те, що йому подобається та приносить задоволення, і зовсім не обов’язково щоб ця діяльність несла наукове навантаження.
По-друге, це принаймі неввічливо і непорядно - судити про людей, про яких ви фактично нічого не знаєте, і з діяльністю яких (у тому числі, можливо, науковою) ви зовсім не знайомі.
Записаний
Всесвіт у кишені - Телеграм-канал про астрономічні та космічні новини і усілякі астрономічні цікавинки.
Подякували

WEST

• Подяк: 307
« Відповідь #507 : 03 Лютого 2024, 19:40:11 »
. - .

Є аматори астрономії, і є астрономи - аматори. Це моя думка. P.S. Де-то в 2006-2009 на цьому аматорському форумі хтось дуже гарно росповідав, що є різниця між тими і тими. І була цікава діскусія. І я радий, що  думки мої і того хтось збіглися.
Записаний

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1545
« Відповідь #508 : 05 Лютого 2024, 18:03:15 »
. - .

Там вилазить ще більша 3576:
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання
« Відповідь #509 : 05 Лютого 2024, 18:58:16 »
. - .

3576 учора споглядав і фотографував її :SLA:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

alex_veles

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #510 : 12 Лютого 2024, 14:01:45 »
. - .

Хто там з погодою і відповідним фільтром, зараз велетенський протуберанець на Сонці.
Записаний
Подякували

OlegAstroLviv

• Головне бажання
« Відповідь #511 : 12 Лютого 2024, 18:24:50 »
. - .

Так рано знімав але нічого величезного там небуло=)) :idea:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #512 : 18 Лютого 2024, 09:41:26 »
. - .

На Сонці нова група плям росте
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #513 : 19 Лютого 2024, 20:58:27 »
. - .

Тим часом із-за сонячного диску виходить ще одна здоровецька пляма
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #514 : 22 Лютого 2024, 09:17:15 »
. - .

Пляма в усій красі, і в чотирижди більша за Землю!
Записаний
Подякували

alex_veles

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #515 : 22 Лютого 2024, 09:54:07 »
. - .

І вже видала ця пляма два спалахи  підряд класу X, 9 годин і годину тому !
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #516 : 23 Лютого 2024, 10:32:42 »
. - .

Потужний сонячний спалах потужністю X6,3 був виявлений навколо області активної сонячної плями 3590 о 22:34 UTC (22.02.2024). Це був найбільший сонячний спалах з точки зору пікової потужності рентгенівського випромінювання з вересня 2017 року. Незважаючи на яскравий спалах, відсутність коронального затемнення означає, що великий корональний викид маси (CME) буде малоймовірним у цій конкретній події.

Записаний
Подякували

alex_veles

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #517 : 23 Лютого 2024, 11:42:39 »
. - .

Тягне на своєрідний рекорд для однієї плями, 3 спалахи класу Х на проміжку менше 24 годин.
І це ще пляма не розвернулася у бік Землі.
Записаний

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #518 : 23 Лютого 2024, 12:40:17 »
. - .

І судячи з таких повідомлень дісталося від тієї бурі тільки Україні )))))
Записаний

OlegAstroLviv

• Головне бажання
« Відповідь #519 : 23 Лютого 2024, 14:48:27 »
. - .

23 February 2024 6.37 X Class Flare

Записаний