Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 19:45:02

Увійти

google

Автор Тема: Простой телескоп из очковой линзы на ~120 крат  (Прочитано 24947 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Огарков Сергей

• Подяк: 227
Re: Простой телескоп из очковой линзы на ~120 крат
« Відповідь #140 : 07 Січня 2022, 13:36:06 »
. - .

Всі в телескопобудуванні проходять шлях Галілея  :)
я не проходив))) шляхом Ньютона пішов
Да вы батенька гурман!
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #141 : 07 Січня 2022, 13:47:45 »
. - .

Шляхом Ньютона вiрнiше. Вiн потiм монетний двiр очолив. Наполiрував трохи собi.
Записаний
Подякували

efnir

• Подяк: 0
« Відповідь #142 : 08 Січня 2022, 01:32:30 »
. - .

Зараз простіше в іграшковому магазині купити дитячий готовий і він виявиться кращим і дешевшим, ніж одиночна якісна лінза з покриттям для окулярів. Раніше скляні випадково могли натерти майже у сфери
Я загорівся ідеєєю якраз після того, як до рук потрапив дешевий телескоп. Він коштує 1.5кгрн, там схема Галілея, в нього ні світлосили, ні якості картинки ні збільшення, нічого. Я хочу отримати результат як у дешевого не дитячого телескопу, вони від 3-5к починаються.
А лінзу спеціально купив асферичну, щоб зменшити ХА та отримати різкість по всій картинці, а не лише у центрі. Міг купити  таку саму, якісно оброблену, просвітлену але сферичну.
Я спробував, діафрагмувати прийшлось, бо були ха, але це вже не f:10 як у сферичної лінзи, а десь f:3-4. І це з лінзою для обернення. Спробую сфотографувати результат, опублікую.
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #143 : 08 Січня 2022, 03:24:11 »
. - .

Я спробував, діафрагмувати прийшлось, бо були ха, але це вже не f:10 як у сферичної лінзи, а десь f:3-4. І це з лінзою для обернення. Спробую сфотографувати результат, опублікую.
Дива не буде, не напружуйтеся з доказами. 
Але зробити корисно, навіть у цьому плані:
Какая оживленная дискусия! :gigi:
Ето не телескоп, а установка по изучению аберраций ;)
З часом дізнаєтесь які та скільки їх. Чи править асферичність однієї лінзи, той самий ха і наскільки вона взагалі потрібна на лінзах рефрактора. До речі, дуже довгограюча цікава тема, без якої далі ніяк.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #144 : 08 Січня 2022, 04:27:41 »
. - .

Всі в телескопобудуванні проходять шлях Галілея  :)
я не проходив))) шляхом Ньютона пішов
Да вы батенька гурман!
мені трапився Сікорук, та 150мм скляха від баті, яку він так і не розпочав робити. Щоправда потім вона гартована виявилась, але я дооовго набирався сил та сміливості почати робити дзеркало. Щоправда тим часом забавлявся з нівеліром, доречі :)
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #145 : 08 Січня 2022, 04:28:55 »
. - .

Зараз простіше в іграшковому магазині купити дитячий готовий і він виявиться кращим і дешевшим, ніж одиночна якісна лінза з покриттям для окулярів. Раніше скляні випадково могли натерти майже у сфери
Я загорівся ідеєєю якраз після того, як до рук потрапив дешевий телескоп. Він коштує 1.5кгрн, там схема Галілея, в нього ні світлосили, ні якості картинки ні збільшення, нічого. Я хочу отримати результат як у дешевого не дитячого телескопу, вони від 3-5к починаються.
А лінзу спеціально купив асферичну, щоб зменшити ХА та отримати різкість по всій картинці, а не лише у центрі. Міг купити  таку саму, якісно оброблену, просвітлену але сферичну.

в китайців ахроматичну лінзу типу 70\900 за 700-1000грн купити можна. 
Записаний

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #146 : 08 Січня 2022, 05:56:52 »
. - .

Асферична лiнза ХА не зменшить
Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #147 : 08 Січня 2022, 17:27:20 »
. - .

З часом дізнаєтесь які та скільки їх. Чи править асферичність однієї лінзи, той самий ха і наскільки вона взагалі потрібна на лінзах рефрактора. До речі, дуже довгограюча цікава тема, без якої далі ніяк.
Цiкаве питання,  будемо полiмiзувати© ;D , але не в темi про очковi лiнзи.
Асферiка в очковi лiнзи вноситься лише з однiею цiльлю: зменшити астигматизм по полю зору(маеться на увазi польова аберрацiя, а не надбанний астигматизм кришталика ока). В oкулярах (очках) завжди правились двi речi: потрiбна диоприйнiсть i астигматизм по полю(на скiльки це можливо при цiй диоптрийностi) на все iнше не вистачае параметрiв. Саме тому лiнзи очкiв мають менiскову форму з прогнутiстю у бiк ока, нанесення асферичностi на одну з поверхонь дозволя ще покращити коррекцiю та зменшити вагу лiнз (за рахунок товщини по центру/краю, в залежностi вiд того, позитивна чи негативна лiнза)
« Останнє редагування: 08 Січня 2022, 17:41:11 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

Alex Scorpion

• Подяк: 75
« Відповідь #148 : 08 Січня 2022, 17:52:22 »
. - .

Асферiка в очковi лiнзи вноситься лише з однiею цiльлю: зменшити астигматизм по полю зору.........
Асферика в лінзах для окулярів потрібна перш за все для виправлення дисторсії у вигляді подушки, зменшення ваги лінзи і для естетики ока, з точки зору спостерігача (око не таке велике, як при звичайних лінзах).

Ну і так асферіка не дає зменшення ХА.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6651
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #149 : 08 Січня 2022, 18:50:13 »
. - .

Я теж колись конструював такий очкоскоп
Мені дуже допомогла брошурка І Крячка про саморобний телескоп з окулярних лінз, там пропонувалася схема перископа Штейнгеля. Складена з 2х менісків в 1 дптр і з f 1: 16 вона доволі добре показувала
пам"ятаю яке було здивування коли я в нього побачив кільце Сатурна
« Останнє редагування: 08 Січня 2022, 19:01:44 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Naboka Igor

« Відповідь #150 : 08 Січня 2022, 20:12:21 »
. - .

Асферiка в очковi лiнзи вноситься лише з однiею цiльлю: зменшити астигматизм по полю зору(маеться на увазi польова аберрацiя, а не надбанний астигматизм кришталика ока). В oкулярах (очках) завжди правились двi речi: потрiбна диоприйнiсть i астигматизм по полю(на скiльки це можливо при цiй диоптрийностi) на все iнше не вистачае параметрiв. Саме тому лiнзи очкiв мають менiскову форму з прогнутiстю у бiк ока, нанесення асферичностi на одну з поверхонь дозволя ще покращити коррекцiю та зменшити вагу лiнз (за рахунок товщини по центру/краю, в залежностi вiд того, позитивна чи негативна лiнза)
У тому й річ, що тема не про очі, а телескоп. Де ще в назві закріплено абсолютно фейкове 120х збільшення на рівні плінтуса бажалок. Та хоч 1000Х!

Вона була актуальна для такої школоти як я, наприкінці 70-х, початку 80-х, коли в кишені 20 копійок, на тлі повного голяка в магазинах. Так, вечір роботи і так, бачив кільця Сатурна, які опустимо, як і кратери на Місяці. І далі, без підказок форуму в інтернеті, на базі 2-3 спостережень, відразу задумався про саморобну оптику в ті часи.
В даний час, стверджую, що подібний результат можна отримати і від іграшки, без жодного напруження у пошуках лінзи та втрати вечора на творчість.
Якщо конкретно зачепило зробити самому, це зовсім інша "біда" і дуже заразна.
Той, хто починає з книжок, природно, такий крок пропустить і відразу почне збирати гроші, або шукати заготовку.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #151 : 08 Січня 2022, 20:19:37 »
. - .

Згоден, зараз це вигляда як пережиток...
Такий простий примiтив навiть може розчарувати(що було мабудь в багатьох), а манiруляцii з картоном навряд чи чому навчать, "тупiкова гiлка"...
« Останнє редагування: 08 Січня 2022, 21:18:08 від Edward »
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #152 : 08 Січня 2022, 22:33:49 »
. - .

Такий простий примiтив навiть може розчарувати(що було мабудь в багатьох), а манiруляцii з картоном навряд чи чому навчать, "тупiкова гiлка"...
Однако через этот примитив прошли десятки нынешних любителей теоескопостроения, я уже молчу о том, что заразнее этого вируса не было и никогда не будет. И излечиться от него практически невозможно - только умереть с ним.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #153 : 09 Січня 2022, 01:51:55 »
. - .

Однако через этот примитив прошли десятки нынешних любителей теоескопостроения, я уже молчу о том, что заразнее этого вируса не было и никогда не будет. И излечиться от него практически невозможно - только умереть с ним.
Та не, гарну книжку почитати пару мiсяцiв, купить заготовку 150+, пiдготуватись i впiрьод! Папа Невтон шлях вказав... ;)
Да, забув, з рiдними домовитись, що на кухнi деякий час буде *опа  :gigi:
« Останнє редагування: 09 Січня 2022, 05:38:22 від Edward »
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #154 : 09 Січня 2022, 16:10:22 »
. - .

Я так дивлюся претендент на переможця у конкурсі телескопобудівників.  :spy:
Тільки не унас, боронь господь. :gigi:
Записаний

Kosn

• Подяк: 28
« Відповідь #155 : 09 Січня 2022, 18:56:37 »
. - .

Не знаю где там и есть ли этот конкурс, но нет уж, спасибо :D
Записаний
Canon eos 350d, canon 55-250 is, 3м-5а, зенитар-м 1.7/50
Skywatcher 13065eq2

Naboka Igor

« Відповідь #156 : 09 Січня 2022, 19:47:31 »
. - .

Не знаю где там и есть ли этот конкурс, но нет уж, спасибо :D
:rofl: :up:
Записаний

Dnepr100

• Подяк: 4
« Відповідь #157 : 04 Травня 2022, 15:03:49 »
. - .

Таки да :bigidea: 1972 год, моя бабушка и мой первый телескоп из насадочной линзы +1.0    :super:
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6651
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #158 : 09 Травня 2022, 15:05:06 »
. - .

зате фотоштатив "зачьотний" зі зручним ричагом
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

mpyat2

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1596
  • Nothing lasts forever but the earth and sky.
    • Above us only sky
« Відповідь #159 : 09 Травня 2022, 19:00:49 »
. - .

зате фотоштатив "зачьотний" зі зручним ричагом

А в мене такий штатив на шкафу лежить :) В свій час на ньому був майже такий телескоп з картонним тубусом і двома очковими лінзами по 0.5 діоптрії!
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.