Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 10:45:46

Увійти

google

Автор Тема: Допомога початківцю :)  (Прочитано 1357 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Юрій С

• Подяк: 0
Допомога початківцю :)
« : 09 Листопада 2012, 21:50:46 »
. - .

Мої вітання, любителям астрономії!
Мене звати Юрій. Нещодавно придбав дитячу мрію, телескоп. За 4 місяці практично не пропустив жодних вихідних, всі ночі в спостереженнях :) Із техніки у мене Sky-Watcher DOB8 Retractable 200мм, стокові окуляри: Окуляр Super Plossl 25 мм , окуляр Super Plossl 10 мм, лінза барлоу 2Х від німецького виробника Seben, а також декілька корисних програм на айпад :) після спостережень доступних мені планет (Сатурн, Юпітер, Марс) і місяця, взявся за діпскай об'єкти. Пішов не самим оригінальним шляхом - по марафону Месьє. На даний момент знайшов 10-15 об'єктів.  Але дещо розчарований якістю зображень...туманності дуже тмяні і не чіткі, галактики - та ж історія. Постає запитання, з чим це пов'язано? Сподівався, що апертури 200мм буде достатньо для діпская. Дехто рекомендує купити дорожчі окуляри і барлоу, а також фільтр ОІІІ. Буду вдячний за професійну пораду. А ще краще, якщо можна організувати виїздне спостереження в околиці Києва з досвідченними астролюбителями, зкооперувати техніку і транспорт ;) 
Записаний

ChAS

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1394
Re: Допомога початківцю :)
« Відповідь #1 : 09 Листопада 2012, 22:05:04 »
. - .

Вітаю!  :SLA:

Щодо туманностей, які погано видно: по-перше, вони здебільшого і є "тмяні і не чіткі" (тому і "туманності" :) ); також має значення досвід спостережень, і окуляри з фільтрами

Якщо Ви в Києві - приходьте на збори клубу. Слідкуйте за оголошеннями в цій темі. Зазвичай, останній четвер місяця - велике зібрання
:SLA:
Записаний
SW Quattro 8" + TS Aplanatic Coma Corrector + ATIK 314L, HEQ-5, QHY-5 Finderscope guider

Юрій С

« Відповідь #2 : 09 Листопада 2012, 22:20:43 »
. - .

Вітаю!  :SLA:

Щодо туманностей, які погано видно: по-перше, вони здебільшого і є "тмяні і не чіткі" (тому і "туманності" :) ); також має значення досвід спостережень, і окуляри з фільтрами

Якщо Ви в Києві - приходьте на збори клубу. Слідкуйте за оголошеннями в цій темі. Зазвичай, останній четвер місяця - велике зібрання

Дякую, збори відвідаю :) 

щодо обладнання:  чи справді барлоу  celestron ultima i baader OIII творять дива і варті своєї ціни?
Записаний

ChAS

« Відповідь #3 : 09 Листопада 2012, 22:24:05 »
. - .

я більше по фото  :)
Вам краще приєднатися до виїзду на спостереження, поспілкуватись "в полі". Але погоду зараз треба ловити  :clouds: :clouds:
Записаний
SW Quattro 8" + TS Aplanatic Coma Corrector + ATIK 314L, HEQ-5, QHY-5 Finderscope guider

Юрій С

« Відповідь #4 : 09 Листопада 2012, 22:26:51 »
. - .

я більше по фото  :)
Вам краще приєднатися до виїзду на спостереження, поспілкуватись "в полі". Але погоду зараз треба ловити  :clouds: :clouds:

Не підкажете де і до кого можна приєднатись? :)
Записаний

ChAS

« Відповідь #5 : 09 Листопада 2012, 22:28:41 »
. - .

Слідкуйте за цією темою
http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=289.2700
 :)
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #6 : 09 Листопада 2012, 22:32:53 »
. - .

щодо обладнання:  чи справді барлоу  celestron ultima i baader OIII творять дива і варті своєї ціни?
Ні не творять чудеса. Візуальні спостереження, це не красиві картинки астрофото на моніторі. Це зовсім інший (живий) вид туманностей і мистецтво їх спостереження.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

tlgleonid

• Moderator
  • Подяк: 845
« Відповідь #7 : 09 Листопада 2012, 22:38:40 »
. - .

По туманностям Барлоу не відіграє суттєвої ролі. baader OIII допомагає для об'єктів Месьє лише в декільках випадків (тридольна, орел, омега), хоча на небі я бачив декілька сотень більш слабких дифузних туманностей і планетарних туманностей, для яких цей фільтр творить дива.
Для спостережень туманностей головну роль відіграє відсутність засвітки, розуміння того, що бачиш та досвід.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Юрій С

« Відповідь #8 : 09 Листопада 2012, 22:41:22 »
. - .

Ні не творять чудеса. Візуальні спостереження, це не красиві картинки астрофото на моніторі. Це зовсім інший (живий) вид туманностей і мистецтво їх спостереження.

Я розумію, що не побачу картинку як в неті, зроблену хаблом. Але цікаво чи суттєво відрізняється деталізація при використанні стокових і цих (celestron ultima i baader OIII) аксесуарів.
Записаний

Gulik

• Подяк: 534
  • Олег, Запорожье 066-3524-три\три\три
« Відповідь #9 : 09 Листопада 2012, 22:47:41 »
. - .

Я розумію, що не побачу картинку як в неті, зроблену хаблом. Але цікаво чи суттєво відрізняється деталізація при використанні стокових і цих (celestron ultima i baader OIII) аксесуарів.
Картинка будет существенно другой практически по всем дипскай объектам только при выезде за город, остальное вторично.

Юрій С

« Відповідь #10 : 09 Листопада 2012, 22:50:31 »
. - .

Картинка будет существенно другой практически по всем дипскай объектам только при выезде за город, остальное вторично.

Спостереження веду на дачі, р-н Старі Петрівці (20км від Києва). Це достатня відстань чи варто далі відїхати?
Записаний

ChAS

« Відповідь #11 : 09 Листопада 2012, 22:52:25 »
. - .

Спостереження веду на дачі, р-н Старі Петрівці (20км від Києва). Це достатня відстань чи варто далі відїхати?
дуже близько. Ми часто їздимо за 100+ км
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #12 : 09 Листопада 2012, 22:56:52 »
. - .

Але краще, ніж з балкона в центрі Києва. ;D
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Юрій С

« Відповідь #13 : 09 Листопада 2012, 22:59:18 »
. - .

100км?  ??? тоді зрозуміло чому у мене об'єкти не чіткі :)
Записаний

And_NDA

• Подяк: 48
  • Bu benim kizim
« Відповідь #14 : 09 Листопада 2012, 23:07:34 »
. - .

туманності дуже тмяні і не чіткі, галактики - та ж історія. Постає запитання, з чим це пов'язано? Сподівався, що апертури 200мм буде достатньо для діпская. Дехто рекомендує купити дорожчі окуляри і барлоу, а також фільтр ОІІІ.
Тут можна виділити 2 групи факторів:
1) найважливіші - це наявність темного неба, досвід (в т.ч. і оволодіння певною технікою спостереження) та апертура (більше - краще ...)
2) не такі важливі - окуляри, фільтри...
Великого досвіду з фільтрами не маю, але:
1) для галактик ці фільтри нічого не дають!
2) для більшості туманностей краще використовувати UHC, ніж ОІІІ, є ще небагато таких, де найбільш корисний Н-бета... Ось корисна таблиця - http://www.karmalimbo.com/aro/filters/filters-useD.htm - варто, до речі, звернути увагу, що деякі фільтри дають ефект лише з певної апертури і лише при певних значеннях збільшення!
3) щодо виробника, то хтось бачить велику різницю (до речі, найкращіми звичайно вважають Лумікон, Баадер - це щось середнє або трохи нижче), а хтось і ні... :hz:

Щодо ЛБ: як на мене краще таки для ДС використовувати відповідні окуляри, ніж ЛБ, якщо не брати до уваги фінансові проблеми, звичайно.
Записаний
Паук на доб 10", кучка искателей и экстендеров см. на Барахолке! , рефрактор Apogee 90 мм. на AZ-3-6, бинокли 7х35, 7х50.

himik

• Подяк: 9
« Відповідь #15 : 09 Листопада 2012, 23:08:16 »
. - .

Если Луна на небе, то не обязательно далеко ехать, а если Луна не мешает, то как можно дальше от засветок. А лучше в Крым в горы :)
Т.е. засветку я бы на первое место поставил.
Дальше - опыт. Хотя засветка и опыт наверное конкурируют за первенство. Но у меня опыта не много, по-этому буду косить на первенство за засветкой ;)
Окуляры однозанчно рулят. Я свои стоковые ни то, что не использую, а просто даже уже и не беру на выезды. Широкоугольные с полным просветелним. Да и то буду апгрейдить.
Ту же вуаль, я без OIII я вообще не мог увидеть, но когда с OIII я ее видел, то и без него угадывается, т.е. опять же подтвержедние пункта два.
Я бы еще UHC-S и/или UHC порекомендовал. Вот как раз на Южных ночах в Крыму поэксперементировал - даже знакомые обьекты типа М42 с разными фильтрами показывают другие детали.

Я бы еще для визуала порекомендовал план на каждый выезд составлять - так и эфективней и интересней.

а вообще читайте "Святое писание": http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=8832.0

Удачи.
Записаний

Юрій С

« Відповідь #16 : 10 Листопада 2012, 22:31:07 »
. - .

туманності дуже тмяні і не чіткі, галактики - та ж історія. Постає запитання, з чим це пов'язано? Сподівався, що апертури 200мм буде достатньо для діпская. Дехто рекомендує купити дорожчі окуляри і барлоу, а також фільтр ОІІІ.
Тут можна виділити 2 групи факторів:
1) найважливіші - це наявність темного неба, досвід (в т.ч. і оволодіння певною технікою спостереження) та апертура (більше - краще ...)
2) не такі важливі - окуляри, фільтри...
Великого досвіду з фільтрами не маю, але:
1) для галактик ці фільтри нічого не дають!
2) для більшості туманностей краще використовувати UHC, ніж ОІІІ, є ще небагато таких, де найбільш корисний Н-бета... Ось корисна таблиця - http://www.karmalimbo.com/aro/filters/filters-useD.htm - варто, до речі, звернути увагу, що деякі фільтри дають ефект лише з певної апертури і лише при певних значеннях збільшення!
3) щодо виробника, то хтось бачить велику різницю (до речі, найкращіми звичайно вважають Лумікон, Баадер - це щось середнє або трохи нижче), а хтось і ні... :hz:

Щодо ЛБ: як на мене краще таки для ДС використовувати відповідні окуляри, ніж ЛБ, якщо не брати до уваги фінансові проблеми, звичайно.

Дякую за рекомендацію. Вже замовив UHC :)
Записаний

Юрій С

« Відповідь #17 : 10 Листопада 2012, 22:32:52 »
. - .

Если Луна на небе, то не обязательно далеко ехать, а если Луна не мешает, то как можно дальше от засветок. А лучше в Крым в горы :)
Т.е. засветку я бы на первое место поставил.
Дальше - опыт. Хотя засветка и опыт наверное конкурируют за первенство. Но у меня опыта не много, по-этому буду косить на первенство за засветкой ;)
Окуляры однозанчно рулят. Я свои стоковые ни то, что не использую, а просто даже уже и не беру на выезды. Широкоугольные с полным просветелним. Да и то буду апгрейдить.
Ту же вуаль, я без OIII я вообще не мог увидеть, но когда с OIII я ее видел, то и без него угадывается, т.е. опять же подтвержедние пункта два.
Я бы еще UHC-S и/или UHC порекомендовал. Вот как раз на Южных ночах в Крыму поэксперементировал - даже знакомые обьекты типа М42 с разными фильтрами показывают другие детали.

Я бы еще для визуала порекомендовал план на каждый выезд составлять - так и эфективней и интересней.

а вообще читайте "Святое писание": http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=8832.0

Удачи.

Дякую, хороша ссилка! читати не перечитати  :dropjaw:
Записаний

v.selivanov

• I want to belive!
« Відповідь #18 : 25 Листопада 2012, 13:21:37 »
. - .

Добрый день, меня зовут Виталий.

Когда-то в конце 70-ых, начале 80-ых я активно занимался любительской астрономией при астрономической лаборатории Киевского дворца пионеров и школьников (был даже членом юношеского отделения КО ВАГО). Потом - военное училище, развал Союза, смена приоритетов, в общем, понятно... А сейчас (к старости, что ли???) опять потянуло, так сказать, взглянуть на небо. И должен признать, что каких-то вещей я сейчас не понимаю.

Во-первых, что касается этого клуба. Какова его организационная структура, что за сборы он проводит, и что такое "большие сборы" в последний четверг месяца? Имеет ли клуб какое-либо помещение? Как финансирует свою деятельность (сорри, я по профессии аудитор...).

Во-вторых, что касается организации выездов. Из сообщений я сделал вывод, что клубом проводятся коллективные выезды. Когда, как, и каким образом осуществляется транспортировка оборудования? Такие выезды проводятся с семьями или как?

Я прошу прощения за некоторую сумбурность в постановке вопросов, и буду благодарен за комментарии участников.
Записаний
SW 102/1300

ChAS

« Відповідь #19 : 25 Листопада 2012, 18:34:16 »
. - .

Добрый день, меня зовут Виталий.

Когда-то в конце 70-ых, начале 80-ых я активно занимался любительской астрономией при астрономической лаборатории Киевского дворца пионеров и школьников (был даже членом юношеского отделения КО ВАГО). Потом - военное училище, развал Союза, смена приоритетов, в общем, понятно... А сейчас (к старости, что ли???) опять потянуло, так сказать, взглянуть на небо. И должен признать, что каких-то вещей я сейчас не понимаю.

Во-первых, что касается этого клуба. Какова его организационная структура, что за сборы он проводит, и что такое "большие сборы" в последний четверг месяца? Имеет ли клуб какое-либо помещение? Как финансирует свою деятельность (сорри, я по профессии аудитор...).

Во-вторых, что касается организации выездов. Из сообщений я сделал вывод, что клубом проводятся коллективные выезды. Когда, как, и каким образом осуществляется транспортировка оборудования? Такие выезды проводятся с семьями или как?

Я прошу прощения за некоторую сумбурность в постановке вопросов, и буду благодарен за комментарии участников.

Виталий, добрый день!
"Сборы" - встречи астрономов-любителей, многие состоят в клубе.
"Большие собрания" - большие потому что на них обычно стараются прийти больше человек чем в "обычный" четверг
По организационным моментам - лучше пообщаться при встрече - на ближайший четверг как раз намечается собрание

По выездам - разные форматы по участникам, оборудованию, месту наблюдений. Когда - чаще всего задается погодой

Записаний