Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 03:07:08

Увійти

google

Автор Тема: Первые опыты наблюдений начинающими  (Прочитано 84627 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

vilisvir

• Подяк: 206
  • Забанений!
  • 1-й Креационистский киевский АСТРОКЛУБ
Re: Первые опыты наблюдений начинающими
« Відповідь #1920 : 08 Вересня 2016, 19:00:30 »
. - .

Щодо міських спостережень - єрунда це, у місті не кругом є хороший огляд і темне місце, нема спокійної обстановки, планети красиві, але їх мало, коли можна з азартом шукати купу дипскай-об'єктів. Добре, що я часто буваю у селі: два рази у місяць по кілька днів, можу підлаштовуватися під погоду. У мене там хата з диваном, душем і кухнею посеред лісової поляни, жодного вогника, чай, їжа, зручний стілець, звезена астробібліотека в будь-який час доби.)) У місті натомість лінуюся вийти чи витянути на балкон, у лісі більш продуктивно і душа радується, спостерігаю частіше.

С таким домиком в лесу повезло не всем. А вот если окна в городе выходят на эклиптику, то хоть каждый день новые протуберанцы, факелы и волокна на Солнце, если с планетами совсем туго.

Dm

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 17
« Відповідь #1921 : 08 Вересня 2016, 19:57:07 »
. - .

С таким домиком в лесу повезло не всем. А вот если окна в городе выходят на эклиптику, то хоть каждый день новые протуберанцы, факелы и волокна на Солнце, если с планетами совсем туго.
Окрім села буваю у двох невеликих містах рівну кількість часу. У обох балкон виходить на захід, але у моєму місті перед будинком стоїть вищий будинок і балкон засклений, у другому місті - балкон незасклений, досить відкритий вид і вогнів мало, є машина, яку теоретично можна брати на виїзди. Перевезу туди трубу 80ED з зум-окуляром і буду вивчати у призмі Місяць, дивитися на планети, тягати у туристичні подорожі. Думаю, буде непогано. :bigidea:
Записаний
Orion EON 120ED + вилка від Celestron 8 ST на дерев'яному штативі; Celestron C80ED + AZ3.

MedveD

• Подяк: 10
« Відповідь #1922 : 20 Жовтня 2016, 23:47:03 »
. - .

Ну що ж, сьогодні побачив свій перший діп-скай об'єкт. Ним виявився М45 "Плеяди"  :binofix:
Це сталось завдяки двум речам - Стелларіуму та монокуляру "МП2 8Х30"  :)

Взагалі, сьогодні планував спостерігати Місяць і зайшов у Стелларіум подивитись у котрій годині він зійде, щоб Я міг спостерігати. Та побачив, що на то місці, де через кілька годин мав з'явитись Місяць(але трохи вище) - знаходиться М45)))

Давно вже хотів побачити хоч якийсь діп-скай об'єкт, взяв монокуляр і пішов на вулицю шукати його)))) Неозброєним оком його майже не побачити, через хвилину знайшов його у монокуляр, картинка мені сподобалась))) Радів як дитина  :rotate:
(Чому раніше так не зробив - навіть не можу відповісти)))))

Через дві хвилини виніс телескоп і став шукати(він в мене на неопалювальній веранді знаходиться, тому термостабілізація майже непотрібна) у приціл(так - так, в мене у якості шукача найдешевший(який Я знайшов) приціл 4х20) Плеяди. Через хвилину знайшов(вони ціліком влізли у поле приціла). І що ж, дивлюсь у телескоп - краса, дуже багато яскравих зірок в одному місці  :binofix:
Але, в мене ж Мак 80, окуляр 20 мм дорівнює 50 крат, але поле зору у "маків" невеличке", тому у нього влізає лише третина М45(але це не суттєво) - але все рівно спостерігати приємно та цікаво  :)

Ну і дам пораду новачкам у астрономії, як Я))) Окрім телескопа добре мати монокуляр або бінокль, для пошуку об'єктів на небі, а вже потім буде набагото легше знайти їх у телескоп  :clever:
Записаний
телескоп SW Mak 80, монокуляр БПЦ2 8Х30
Подякували

vilisvir

• Забанений!
« Відповідь #1923 : 21 Жовтня 2016, 14:02:59 »
. - .

Ну що ж, сьогодні побачив свій перший діп-скай об'єкт. Ним виявився М45 "Плеяди"  :binofix:

С почином! Желаю успехов и замены Мак 80 на что-то более апертуристое ;)
Подякували

MedveD

« Відповідь #1924 : 21 Жовтня 2016, 15:42:22 »
. - .

Дякую, Андрію  :up: :up: :up:
Звісно, хочу більш апертурний телескоп, але зараз дитинка маленька з'явилась, поки що, не до нового телескопу)))
Буду вивчати небо і шукати інші діп-скай об'єкти у Мак 80(добре, що він в мене на EQ1 стоїть(але тренога не рідна, бо на рідній тринозі спостерігати жах з-за вібрацій )) Ну і звісно планети, Місяць(постійно користуюсь твоєю картою) та Сонце  :binofix: :SLA:

І все ж в мене залишилось одне запитання)) Де знаходиться кнопка, щоб сказати "спасибі", або чому в мене її досі немає?  ???
Заздалегідь дякую за відповідь  :D
P.S. у майбутньому планую придбати світлосильний Ньютон з параболічним дзеркалом, але поки що це все так, роздуми)))
« Останнє редагування: 21 Жовтня 2016, 16:19:35 від MedveD »
Записаний

vilisvir

• Забанений!
« Відповідь #1925 : 21 Жовтня 2016, 16:53:41 »
. - .

І все ж в мене залишилось одне запитання)) Де знаходиться кнопка, щоб сказати "спасибі", або чому в мене її досі немає?  ???
Заздалегідь дякую за відповідь  :D

Скорее всего появится по достижении Вами 50...100 сообщений.

MedveD

« Відповідь #1926 : 26 Жовтня 2016, 14:51:50 »
. - .

Сьогодні дочекався неба  :starrynight: та часу, коли М42 все ж таки підніметься вище будинку сусіда  :D
На вулиці вже було -2, сильний вітер, та (як навмисно) сусід увімкнув прожектор, який світив мені у ліве оке  >:(

І все ж таки Я побачив М42. Боковим зором, окуляр був 20 мм(кратність 50). Сама туманність вся одного коліру, спостерігається лише найяскравіша її центральна частина, вимальовується силует птиці, але продовження крил і інші деталі - мій Мак 80 не бере(воно й не дивно)
Також, щодо кратної зірки у центрі - є вона і дві маленькі зірки біля неї, ніякого натяку на "трапецію" нема
Ну і ще три наяйскравіші зірки під кратною зіркою. Це при тому, що на вулиці були сильні пориви вітру, жовта зона засвітки неба та жодною адаптації глазу до темряві(через прожектор сусіда)

Отож, навіть у Мак 80 з ЦЕ майже у 40% можливо побачити деякі діп-скай об'єкти.

Отакі в мене були перші спостереження М42  :SLA:

« Останнє редагування: 26 Жовтня 2016, 19:20:39 від MedveD »
Записаний

vilisvir

• Забанений!
« Відповідь #1927 : 26 Жовтня 2016, 20:27:50 »
. - .

Естественно - они и в искатель и в бинокль отлично видны.
Выберите более благоприятное место - ещё много чего увидите, даже в этот микроМАК  ;)
Подякували

astrOleg

• Подяк: 259
« Відповідь #1928 : 26 Жовтня 2016, 20:38:22 »
. - .

В принципі, весь каталог Месьє можна побачити в апертуру 50мм. Треба лише "небо"
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7
Подякували

MedveD

« Відповідь #1929 : 27 Жовтня 2016, 01:23:08 »
. - .

Естественно - они и в искатель и в бинокль отлично видны.
Выберите более благоприятное место - ещё много чего увидите, даже в этот микроМАК  ;)

Ну в монокль гірше виглядала М42, у шукач (в моєму випадку приціл 4х20) взагалі не було видно, навівся по зірці у центрі туманності  :shuffle:

Просто багато чого погано читав в інтернеті про мій Мак - і апертура мала(як для Мака), і дуже велике центральне екранування, телескоп лише для Місяця і Сонця. А виявилось - все не так і погано  :D

А щодо "мікро", то DeepSky Mak 60 - найменший Мак(саме телескоп), про який Я знаю))) Так що в мене, ще не найменший Мак, хоча і дуже маленький  :)

Зараз немає можливості виїхати за місто під темне небо, но буду сподіватись, що таке можливість буде, тоді і перевірю, на що здатний мій телескоп. Наразі - Я задоволений, він мене продовжує знайомити із небом  :starrynight:

В принципі, весь каталог Месьє можна побачити в апертуру 50мм. Треба лише "небо"

Буду сподіватись, що побачу весь каталог Месьє у цей Мак, тоді почну більш серйозно міркувати про заміну телескопа)))  ::)
Записаний

Alex90900

• Подяк: 128
« Відповідь #1930 : 29 Жовтня 2016, 17:14:12 »
. - .

На последнем выезде не смог увидеть Квинтет стефана и Столпы творения в м16. Хотя квинтет проглючивало, что там что то есть. А вот столпы так и не увидел, хотя четко знал расположение и ориентацию. Небо было без туч, но в дымке, на троечку,  временами максимум 5м.
Зато впервые увидел Улитку, размер конечно впечатляет. В бинокль не увидел, в 909 еле еле, как затуманенность. С фильтром более менее видно. В 10 доб с 25 мм да с фильтром четко просматривалась форма. Очень похожа на м57, только масштаб другой.
Посравнивал 909 и доб 10. Рядом 909 конечно слил по всем объектам. Больше всего по улитке и м42, и меньше всего по хи аш персея (хотя и там тоже).
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

astrOleg

« Відповідь #1931 : 29 Жовтня 2016, 17:30:42 »
. - .

На последнем выезде не смог увидеть Квинтет Стефана
Нечего удивительного - КС входит в "45 труднейших объектов неба". Нужно хорошее проницание и опыт.
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

SP

• Moderator
  • Подяк: 1315
« Відповідь #1932 : 30 Жовтня 2016, 05:25:55 »
. - .

Насчёт столбов главное условие - хорошая видимость самой туманности (контраст с фоном). Фильтр О-III можно использовать, при этом апертура желательна от 12".
Записаний
Подякували

Alex90900

« Відповідь #1933 : 30 Жовтня 2016, 10:10:47 »
. - .

А UHC + 10" будет достаточно?
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

SP

• Moderator
  • Подяк: 1315
« Відповідь #1934 : 30 Жовтня 2016, 12:56:16 »
. - .

Цитувати
Честно - не знаю. Есть много факторов, которые могут сыграть свою роль. А для гранично-слабого объекта любой фактор может стать решающим. Например качество чернения вашего телескопа.
Вот например, такой вопрос - будет ли виден  "Пропеллер" в М13 в 200 мм?  Иногда-да, иногда-нет, причём от уровня засветки (в разумных пределах) это не зависит.
Записаний
Подякували

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1147
  • концентрація.......
« Відповідь #1935 : 30 Жовтня 2016, 22:17:38 »
. - .

При проницании 6,4 m, в свой 200/1000 с UHC, видел что-то типа Этого.
Вашему сэтапу, будет достаточно и 6,25 m.
Записаний
Подякували

Alex90900

« Відповідь #1936 : 01 Лютого 2017, 01:13:33 »
. - .

Шикарное время для наблюдения Венеры. Она растет! Вчера и сегодня наблюдал на дневном небе. Сегодня в час дня совершенно не напрягаясь видел невооруженным взглядом, Луна хороший ориентир. В телескоп вчера часов в 16 при неплохом сиинге увидел так как никогда раньше. Практически в зените. Дьявольские рожки и облака (с фиолетовым фильтром отчетливая полосатость, а сегодня с фильтром скай глоу полосатость была более тонкая и частая, но все это пока шо в актив занести не могу, так как надо повторить еще пару раз). Сегодня весь юг ее пронаблюдал, но те раки шо вчера были по три, сегодня были уже по пять... Щас буду добсон подключать, эти два месяца точно венерианские, она в два раза вырастет.
Кстати, а чего у нас на форуме журналов тематических нет? Было бы интересно посравинивать наблюдения. Не сомненваюсь, что кто то полюбому смотрит, но не пишет ))
Записаний
Подякували

astrOleg

« Відповідь #1937 : 01 Лютого 2017, 10:03:44 »
. - .

Кстати, а чего у нас на форуме журналов тематических нет? Было бы интересно посравинивать наблюдения. Не сомненваюсь, что кто то полюбому смотрит, но не пишет ))

Вот вы и создайте тему "Наблюдения Венеры". Уже одна тематическая тема будет. А там глядишь и люди подтянутся.
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

Alex90900

« Відповідь #1938 : 01 Лютого 2017, 12:05:06 »
. - .

Не все пишут просто) Да и у нас обчно выезды после 21, а Венеры уже нет в это время) Также шото на фото писателей тянет)

Спасибо за  инфу по фильтрам, я так понимаю скай глоу это от засветки городской? Если Вас не затруднит, уточните , пожалуйста, производителя и название фильтра, хочу полосу пропускания найти и понять во что видно "полосатость была более тонкая и частая" ;)
У меня обычный китайский ноу нейм из Шеньчженя за 10 долларов. Но я не встречал отзывов что бы он был чем то хуже чем баадеровский за 100. Я его только купил, но мне он нравится, реально работает
Записаний

Brahman

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 166
« Відповідь #1939 : 01 Лютого 2017, 13:49:51 »
. - .

Не все пишут просто) Да и у нас обчно выезды после 21, а Венеры уже нет в это время) Также шото на фото писателей тянет)

Спасибо за  инфу по фильтрам, я так понимаю скай глоу это от засветки городской? Если Вас не затруднит, уточните , пожалуйста, производителя и название фильтра, хочу полосу пропускания найти и понять во что видно "полосатость была более тонкая и частая" ;)
У меня обычный китайский ноу нейм из Шеньчженя за 10 долларов. Но я не встречал отзывов что бы он был чем то хуже чем баадеровский за 100. Я его только купил, но мне он нравится, реально работает

Можно плз ссылку на него таки)
Записаний
SW Dob10
©gordon2903:Если река завтра покроется льдом, то надо быть морально готовым к выезду в рабочий день.