Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
09 Листопада 2024, 15:16:09

Увійти

google

Автор Тема: Спостереження метеорів  (Прочитано 180337 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Sergey07

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 427
  • Бывший boris07
Re: Спостереження метеорів
« Відповідь #3760 : 03 Вересня 2023, 00:04:37 »
. - .

А коли це було?
Записаний
Sky-Watcher MaxView 127SP NEQ5-GoToStar
Nikula (8-32)*x50

mihon4ik

• Подяк: 308
  • Михайло, м. Івано-Франківськ
« Відповідь #3761 : 03 Вересня 2023, 01:16:12 »
. - .

А коли це було?

Приблизно о 20:15 за київським часом.
Записаний
«Небо Сьогодні» — новини зі світу спостережної астрономії та астрономічні події
kiruna.nebo.today — магнітометр Кіруни
nebo.link/ecl — інтерактивна мапа сонячних затемнень (окрім часткових) до 2200
Подякували

Sergey07

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 427
  • Бывший boris07
« Відповідь #3762 : 03 Вересня 2023, 08:26:51 »
. - .

Приблизно о 20:15 за київським часом.
Дякую. В мене пусто
Записаний
Sky-Watcher MaxView 127SP NEQ5-GoToStar
Nikula (8-32)*x50

angelsky

• Подяк: 3609
  • "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3763 : 17 Вересня 2023, 10:04:55 »
. - .

За ніч сьогодні. Найяскравіший (-1,7) вересневий Персеїд.
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.
Подякували

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3764 : 28 Вересня 2023, 19:49:33 »
. - .

Довгий красивий спорадичний метеор сьогодні вночі.
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3765 : 30 Вересня 2023, 21:52:05 »
. - .

Результати за вересень.
Більшість вересневі Персеїди (16шт).
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.
Подякували

Anatoliy_V

• Подяк: 0
« Відповідь #3766 : 05 Жовтня 2023, 19:54:49 »
. - .

Доброго дня усім! Я у Вас тут новенький :). Прошу, напишіть, що можна використати новачку для відеоспостереження метеорів без придбання купи дорогущого обладнання? Чи вистачить для початку веб камери, чутливість якої заявлена на рівні ~0.05-0,01 Лк і яка підключається через wifi або ж недорогої LUX 311 SHD SONY 600 TVL (хоча я поняття не маю, як записувати з неї зображення)? Немає мети реєструвати метеори до межі видимого ока, хоча б до 3-4 зоряної величини. Наперед дякую
Записаний

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3767 : 05 Жовтня 2023, 21:12:44 »
. - .

Доброго дня усім! Я у Вас тут новенький :). Прошу, напишіть, що можна використати новачку для відеоспостереження метеорів без придбання купи дорогущого обладнання? Чи вистачить для початку веб камери, чутливість якої заявлена на рівні ~0.05-0,01 Лк і яка підключається через wifi або ж недорогої LUX 311 SHD SONY 600 TVL (хоча я поняття не маю, як записувати з неї зображення)? Немає мети реєструвати метеори до межі видимого ока, хоча б до 3-4 зоряної величини. Наперед дякую
Якщо коротко, то ні.
Можу розгорнуту відповідь зробити, але боюся, що вона розтягнеться на цілу сторінку тексту. але якщо так вже погано, і сняться метеори. можу в личку, або телеграм мережі пояснити.
Сейчас в мире есть два основных способа видеонаблюдений метеоров.
Обе основаны на сверхчувствительных (за минимальную цену) модулей на основе чипов IMX290,291, 327,462,
1, и самая ранняя в основе детекции основана на программе  UFOCaptureHD2 (она стоит ок 200$) , грабера (современный грабер ок 60 $) и компьютера.
2 система RMS . http://astrodes.com/2022/08/06/%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81%d0%bd%d1%96-%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%b5%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%be%d1%80%d1%96%d0%b2/
софт бесплатній, но требуется познания в IT. Много камней и шишек, но бОльшая автоматизация процесса.

Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #3768 : 06 Жовтня 2023, 07:23:57 »
. - .

Можу розгорнуту відповідь зробити

Приєднуюсь до питань Anatoliy_V і прошу детального опису організації та функціонування системи відеоспостережень метеорів.
Питання дуже цікаве і актуальне, зокрема для дитячих гуртків і факультативів з астрономії.
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3769 : 06 Жовтня 2023, 08:31:36 »
. - .

Можу розгорнуту відповідь зробити

Приєднуюсь до питань Anatoliy_V і прошу детального опису організації та функціонування системи відеоспостережень метеорів.
Питання дуже цікаве і актуальне, зокрема для дитячих гуртків і факультативів з астрономії.
гаразд, але це буде коштувати... підписками на мій ютюб канал и лайками )))  :rofl:
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.
Подякували

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3770 : 07 Жовтня 2023, 18:06:23 »
. - .

Прошу, напишіть, що можна використати новачку для відеоспостереження метеорів без придбання купи дорогущого обладнання?

Ще треба  удосконалити , але ось таке зробив
Сучасні спостереження метеорів
http://astrodes.com/issues/modern-meteor-observations/

« Останнє редагування: 07 Жовтня 2023, 20:35:23 від angelsky »
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.
Подякували

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3771 : 08 Жовтня 2023, 10:10:21 »
. - .

На нашому сайті зробили вікно, що оновлюється, метеорної активності. Сума метеорів за ніч з Маяк Метеорна активність ночі http://astrodes.com/ Щодня. о 10 ранку оновлюватиметься картинка
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.

Anatoliy_V

« Відповідь #3772 : 12 Жовтня 2023, 03:14:27 »
. - .

Прошу, напишіть, що можна використати новачку для відеоспостереження метеорів без придбання купи дорогущого обладнання?

Судячи з відповідей й тексту статті, мене не так зрозуміли. Дякую дуже пану Ангельському за відповіді та статтю, але. Я не мав на увазі наукові або близько-наукові спостереження, коли потрібно точно визначати позиції метеорного тіла, намагатись отримувати спектри тощо. Тільки камери на базі RaspberryPi, про які йде мова у статті, наприклад коштують близько 170 фунтів стерлінгів (варіант UKMON meteor detection camera), тобто більше 7500 грн. І це без (!) реєструвальної апаратури та самого мікрокомпа. Згадані сенсори IMX291 та IMX327, які теж ніби є "дешевими", насправді такими не є (особливо другий сенсор). Ще й прийдеться довго заморочуватись з управлінням ними. І це знову без врахування вартості супутнього обладнання для запису і т.д. Я хотів просто інколи виносити влітку в селі камеру, підключену до якогось, навіть б/у, але працюючого відеореєстратора або юсб-адаптера до ноута. Я, на жаль, не мільйонер, щоби витрачати для розваги, та ще нерегулярної, кілька десятків тис. гривень. Тому звернувся виключно за бюджетними варіантами. Наразі, проконсультувавшись з одним колегою, який має більший досвід у спостережній астрономії, я вже склав орієнтовний план з бюджетом близько 2500 грн за усе (камера+реєстратор+об'єктив+кабелі). Згодом відпишу, що в результаті вийшло, сподіваюсь. Тільки спостережень справжніх прийдеться чекати до літа, адже камера не адаптована до холодів/усіх видів опадів.
Записаний

Вадим

« Відповідь #3773 : 12 Жовтня 2023, 10:42:37 »
. - .

Прошу вибачення, якщо не виконувати "наукові або близько-наукові спостереження" із допомогою метеорного патруля, то навіщо себе обтяжувати обладнанням, софтом і т.д.? Сенс створення метеорного патруля власне й полягає в тому, щоб отримувати об'єктивну інформацію про характеристики та особливості того чи іншого метеорного потоку. Задля нерегулярної цікавості можна взагалі не вкладати кошти в обладнання, а спостерігати метеори неозброєним оком, а на згадку про спостереження паралельно виконувати фотографування метеорного потоку на побутовий фотоапарат.
Записаний
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.

Anatoliy_V

« Відповідь #3774 : 12 Жовтня 2023, 15:36:13 »
. - .

Прошу вибачення, якщо не виконувати "наукові або близько-наукові спостереження" із допомогою метеорного патруля, то навіщо себе обтяжувати обладнанням, софтом і т.д.? Сенс створення метеорного патруля власне й полягає в тому, щоб отримувати об'єктивну інформацію про характеристики та особливості того чи іншого метеорного потоку. Задля нерегулярної цікавості можна взагалі не вкладати кошти в обладнання, а спостерігати метеори неозброєним оком, а на згадку про спостереження паралельно виконувати фотографування метеорного потоку на побутовий фотоапарат.

А я й не писав про те, що хочу робити метеорний патруль, навіть у самому першому моєму зверненні. Люди купують додому телескопи, навіть далеко не дешеві, й геть не завжди починають писати наукові статті в міжнародні журнали MNRAS, A&A, Astrophys. J. (або навіть в наші КНІТ чи КФНТ) та інші про спостереження, які були на них виконані. просто використовують ці телескопи для власного задоволення. Тому чи вкладати кошти чи ні в у не зовсім постійну цікавість, це вже виключно особисте для кожного. Щодо спостережень неозброєними оком, то в мене є певні фізіологічні причини, чому мені стало робити це, скажімо так, не завжди здійсненним. Щодо побутового фотоапарату, то колись пробував ставити на півгодинні витримки батьківський ФЕД-3 з плівкою Коніка чутливістю 800 під час максимумів Персеїд. Серед всього близько десятка кадрів зловив лише 2 самих яскравих метеори. Та й то, якби не знав, що це метеори, то подумав, що дефект плівки. Є ще цифрова "мильниця" Кенон А590, але її маленька матриця зі страшними шумами і якийсь дефект з живленням (не працює від зовн. блоку) дуже швидко звели мої зусилля використовувати цей фотоапарат для метеорів, нанівець, хоча я навіть використовував прошивку CHDK для нього.
Але це все таке. Якщо так швидко висловлюються претензії щодо доцільності ідеї новачку, то я не буду її висвітлювати, не питання. Просто думав, що тут форум для будь-якого рівня любителів й хтось може допомогти порадою на початковому рівні. З повагою
Записаний

Вадим

« Відповідь #3775 : 12 Жовтня 2023, 15:47:02 »
. - .

Жодних претензій, лише питання і думки про доречність того чи іншого рішення, абсолютно нормальне обговорення поставленої проблеми. Навряд чи хтось з нас вийшов за рамки дозволеного. Градація учасників дискусії на "новачок" чи "бувалий" тут абсолютно недоречна...
...Додаткова Вами предоставлена інформація розставила усі крапки над "і". Успіхів у реалізації проєкту!
Записаний

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3776 : 12 Жовтня 2023, 17:45:38 »
. - .

На моїй оглядовій камері на оглядовій камері сьогодні (я рідко її включаю) болід. До речі по фото чітко видно, що він яскравіший за Місяць, а він -6,7m сьогодні був. Вище за нього яскрава Венера
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.
Подякували

angelsky

• "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #3777 : 12 Жовтня 2023, 18:16:03 »
. - .

Судячи з відповідей й тексту статті, мене не так зрозуміли. Дякую дуже пану Ангельському за відповіді та статтю, але. Я не мав на увазі наукові або близько-наукові спостереження, коли потрібно точно визначати позиції метеорного тіла, намагатись отримувати спектри тощо. Тільки камери на базі RaspberryPi, про які йде мова у статті, наприклад коштують близько 170 фунтів стерлінгів (варіант UKMON meteor detection camera), тобто більше 7500 грн. І це без (!) реєструвальної апаратури та самого мікрокомпа. Згадані сенсори IMX291 та IMX327, які теж ніби є "дешевими", насправді такими не є (особливо другий сенсор). Ще й прийдеться довго заморочуватись з управлінням ними. І це знову без врахування вартості супутнього обладнання для запису і т.д. Я хотів просто інколи виносити влітку в селі камеру, підключену до якогось, навіть б/у, але працюючого відеореєстратора або юсб-адаптера до ноута. Я, на жаль, не мільйонер, щоби витрачати для розваги, та ще нерегулярної, кілька десятків тис. гривень. Тому звернувся виключно за бюджетними варіантами. Наразі, проконсультувавшись з одним колегою, який має більший досвід у спостережній астрономії, я вже склав орієнтовний план з бюджетом близько 2500 грн за усе (камера+реєстратор+об'єктив+кабелі). Згодом відпишу, що в результаті вийшло, сподіваюсь. Тільки спостережень справжніх прийдеться чекати до літа, адже камера не адаптована до холодів/усіх видів опадів.
StarLights F0.95 6mm   455грн
POE Splitter 48V To 5V 185грн
Raspberry Pi 4 Model B Aluminum Alloy Case ~ 400грн
VEYE-MIPI-IMX462 forRaspberry Pi 2120грн
Raspberry Pi 3256 грн
Micro Sd  128Gb 490грн
Poe Injector Ethernet 150грн
корпус от 500 до 1000
итого 8 065 грн а как иначе? астрономия хобби дорогое. Плюс траті на оплату интернета
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.

Вадим

« Відповідь #3778 : 13 Жовтня 2023, 20:43:49 »
. - .

У якості доповнення, чудове керівництво з відеоспостережень метеорів на сайті Глобальної метеорної мережі:
https://globalmeteornetwork.org/wiki/index.php?title=Build_%26_Install_%26_Setup_your_camera_-_The_complete_how-to
Записаний

dgs245

• Каза́чья Ло́пань
« Відповідь #3779 : 13 Жовтня 2023, 21:04:54 »
. - .

А я й не писав про те, що хочу робити метеорний патруль, навіть у самому першому моєму зверненні. Люди купують додому телескопи, навіть далеко не дешеві, й геть не завжди починають писати наукові статті в міжнародні журнали MNRAS, A&A, Astrophys. J. (або навіть в наші КНІТ чи КФНТ) та інші про спостереження, які були на них виконані. просто використовують ці телескопи для власного задоволення. Тому чи вкладати кошти чи ні в у не зовсім постійну цікавість, це вже виключно особисте для кожного. Щодо спостережень неозброєними оком, то в мене є певні фізіологічні причини, чому мені стало робити це, скажімо так, не завжди здійсненним. Щодо побутового фотоапарату, то колись пробував ставити на півгодинні витримки батьківський ФЕД-3 з плівкою Коніка чутливістю 800 під час максимумів Персеїд. Серед всього близько десятка кадрів зловив лише 2 самих яскравих метеори. Та й то, якби не знав, що це метеори, то подумав, що дефект плівки. Є ще цифрова "мильниця" Кенон А590, але її маленька матриця зі страшними шумами і якийсь дефект з живленням (не працює від зовн. блоку) дуже швидко звели мої зусилля використовувати цей фотоапарат для метеорів, нанівець, хоча я навіть використовував прошивку CHDK для нього.
Але це все таке. Якщо так швидко висловлюються претензії щодо доцільності ідеї новачку, то я не буду її висвітлювати, не питання. Просто думав, що тут форум для будь-якого рівня любителів й хтось може допомогти порадою на початковому рівні. З повагою

пленку не реалбно достать а что продают стоит дорого очень дорого
Записаний