Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 15:01:31

Увійти

google

Автор Тема: Журнал наблюдений в клубный SW 16" GOTO Доб  (Прочитано 26856 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1147
  • концентрація.......
Re: Журнал наблюдений в клубный SW 16" GOTO Доб
« Відповідь #240 : 02 Жовтня 2019, 17:15:54 »
. - .

Пора отметиться, парочкой записей, в журнале, о посещении клубного здоровяка  ;D

25.08.19 в Выселках дали небо с проницанием 6,1m , я и Slava80, решили этим воспользоваться. Наиболее памятные объекты:
  • Abell 62 -планетарная туманность в Орле. Видна хорошо, прямым зрением с О3, очень похожа на 6804, тем, что и здесь тоже, сквозь диффузное тело туманности "просвечивает" парочка звезд.
  • Sh2-129 !!! -водородная туманность в Цефее. Объект, который обязательно надо видеть, если у тебя есть H beta фильтр. Громаднейшая штуковина, по ней "гуляешь", как по Вуали и, тоже, видна прямым зрением.
  • NGC 246 - планетарная туманность в Ките. Смотрели с О3, увидели это:

2.10.19 выехали с Сашей Наумовым, на сей раз, небо дотянуло до 6,4 m, было идеально прозрачным  :starrynight:. Млечный Путь доходил до Кормы, а на границе Печи и Эридана были видны звезды 5,0 m.
  • NGC 520 !!! -галактика в Рыбах. Яркая полоска света, которая на х120, превращается в "бантик", также, очень хорошо заметна темная полоса, внизу.
  • NGC 151 !- галактика в Ките. Отлично виден "хвостик", как отросток в NGC 772 ( но в 772 этот отросток увидеть тяжело  :))
  • NGC 936 !- галактика в Ките. Яркий центр, "картофелевидной" формы, и хорошо заметные потемнения на периферии.
  • NGC 7640 !!! WOW -галактика в Андромеде. Огромная, протяженная, но безусловно заслуживает пристального внимания. Если внимания достаточно, то можно увидеть как протяженная якрая часть, делится на две полоски и начинает "изгибаться".
  • NGC 908 !!! -галактика в Ките. На увеличении х120 (это было рабочее увеличение для всех галактик), центральная область, становится похожа на клочковатую тучу с градиентами и перепадами яркости.
  • NGC 1084!- галактика в Эридане. Интересная прямоугольная форма и равномерная яркость.
  • NGC 1187- галактика в Эридане. Видна прямым зрением на пределе.
  • NGC 1421!- галактика в Эридане. Красивая полоска, хотя изогнутость, на сей раз -не увидел.
  • NGC 1332 !- галактика в Эридане. Прямо "хрестоматийный" внешний вид. Плавно спадающая яркость на периферии и звездообразный центр. "Зачет" -сказал Наумов.
  • NGC 1232- галактика в Эридане. Видна.
  • NGC 1398 !- галактика в Печи. Очень яркая и круглая, с такой же по форме, яркой "сердцевиной".
  • Прошу простить за лирическое отступление...."Дети! Отгадайте загадку! Маленькое, кругленькое, видно только боковым зрением?" "NGC 1554 !" - хором, ответили дети.
  • C/2018 W2 !!!!! WOW - главная цель сегодняшнего выезда. Фантастический вид с хвостой в 20 угловых минут. Рассматривал более получаса.  Эскиз того, что видел

« Останнє редагування: 02 Жовтня 2019, 17:55:15 від gordon2903 »
Записаний

SP

• Moderator
  • Подяк: 1315
« Відповідь #241 : 02 Жовтня 2019, 19:53:03 »
. - .

Насчёт ядра - я видел слабую, но чёткую звезду. На рисунке ядро диффузное. Это особенность зарисовки или "ядро" не просматривалось?
Записаний

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • концентрація.......
« Відповідь #242 : 02 Жовтня 2019, 20:18:04 »
. - .

Насчёт ядра - я видел слабую, но чёткую звезду. На рисунке ядро диффузное. Это особенность зарисовки или "ядро" не просматривалось?
Да, Вы правы, это дефект зарисовки ( слишком много внимания уделил хвосту). Ядро, было звездообразным.
Записаний

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #243 : 04 Жовтня 2019, 02:10:53 »
. - .

Дуже цикаво. Молодцы! Даёшь новый отчет!
Записаний
5676 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

slava3500

« Відповідь #244 : 04 Жовтня 2019, 02:13:08 »
. - .

Подожди, скоро будет мой отчёт ;)
Записаний
5676 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.
Подякували

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 818
  • Kyiv southern suburb
« Відповідь #245 : 28 Червня 2020, 14:45:57 »
. - .

Пролог.
Цей виїзд з Ярославом yaroslav_s у Виселки до клубного 16" добсон у силу різних причин кілька місяців (!!) переносився, я чекав нової можливості, і вносив необхідні зміни до вже давно складеної в Скайсафарі програми спостережень. І от нарешті момент настав!
За день до цього мене в ногу досить неприємно вкусила мошка, я алергії не маю, і не переживав за це, але нога трохи підпухла, та виїзд відкладати вже не було куди: Місяць ще сідав близько півночі, а далі усе раніше, і погода псується, і ночі такі короткі...
Зібрані електронні і паперові списки, стілець, столик, спреєм оброблено одяг від комарів, мошок, кліщів, взяті карантинно-санітарні засоби,  смартфон заряджений, режим роботи додатку twilight перевірено, адже я переконаний, що спостереження із необхідним комфортом дають шанс побачити значно більше). Ярослав взяв блютуз адаптер, набір окулярів, паракор та фільтри, і, головне, набір для юстування.
Стан головного клубного інструмента я характеризував би як середньої важкості. "Табуретку" мабуть треба підклеїти місцями, Гоуту працює, наводиться із задовільною точністю, проте у окремих випадках рухи стрибкоподібні, а при наведенні (мабуть через люфти або особливості дерев'яного монтування?) чути зловісне скрипіння. Роз'єми пульту при неакуратному (!) використанні відходять, на шукачі давно тільки одна кришка, а на екстендері немає гвинта, дзеркало потребує миття, і показує десь 75-80% своїх можливостей. Звісно, сама процедура "винесення" і приведення у робоче положення інструмента теж потребує вдосконалення. Я це все написав не тому, що люблю об'ємні пости, а для того, щоб ті спостерігачі, які користуються клубним майном, ставилися до нього відповідально, а я, зі свого боку, готовий не тільки роздавати поради, а і взяти участь у митті дзеркала та інших посильних заходах, адже це істотно вплине на якість спостережень кожного. Не зважаючи на це, якість картинки після юстування інструмента і термостабу була несподівано хорошою, прозорість атмосфери і її стабільність були дуже  добрими, особливо у першій половині ночі. Тепер про самі спостереження.
Клубна база у Виселках, сіро-синя зона, 26-27.06.2020. 23-45...2-30 t19-16⁰С. Безхмарно, безвітряно, викошено (велика вдячність Паші і Юрі!!), а про астрокота нехай напишуть інші (Чубуков, ти робив фото?) upd: кіт
Клубний 16" (406/1800) добсон із гоуту. Окуляри: у Ярослава використовували переважно Наглери 17 та 7мм із паракором, 2"фільтри Lumicon UHC та OIII, мої 34мм Meade UWA як пошуковий, 17мм та 13мм Гіперіони, 14мм Meade UWA, ES82 6.7мм, японські ортоскопіки Orion VT Or 9мм (привіт Олегу Gulik!) та UO HD 6мм, китайські фільтри по планетам Wratten #12 та #80А.
Поки юстували телескоп, Місяць вже сідав близько опівночі, підключили блютуз і керували інструментом через смартфон із SkySafari5Pro, це дозволило побачити більше половини приготованої програми. Хоча я написав про гарний стан атмосфери, не можу сказати, що був задоволений виглядом подвійних. "Це не Ріо де Жанейро" (це не рефрактор-апохромат).
 Ізар, Eps Boo використали для перевірки юстування і термостабу, ледве розділили на середніх збільшеннях. 2.58+4.81m, розділення 2.8", кольори вимиті (washed out), що часто буває на крупних апертурах.
! alpha Her 3.48+5.4m, 4.6". Тут ми зафіксували нескладне розділення і виразний оранжевий колір головного компонента і білий колір другого (у відомій книзі S.Haas "orage-red and vivid blueish torquise", у свій рефрактор я бачив неодноразово саме такі кольори).
! Кулясте скупчення M3 у сузір'ї CVn (Гончі Пси) порадувало асиметрією, розділенням до центру вже при середніх збільшеннях, клас концентрації до центру по Шеплі-Сойер VI (де І -найвища, а XII -відсутня), по останнім даним із faintfuzzies взяв дві важливі величини: Bt*mag (найяскравіші зірки скупчення, "найкрупніші крупинки солі") =12.7m, та Hbmag (V magnitude of the horizontal branch, "середня величина крупинок солі") =15.6m.
gx M51 CVn так, видно спіралі, видно смужку, яка з'єднує галактики, але фон надто світлий, все надто неконтрасне, Місяць тільки сів, тому не сильно вражений, а далі вже і сам об'єкт спускався нижче.
gx M94 CVn Крупна, яскрава, незначно сплюснута, з периферією "рукавів" (в лапках, тому що вони практично злиті в гало), очевидно виділяється "крокодилове око" - помітний "віночок" навколо центральної частини. Кольору не виділив.
Комета C/2017 T2 Cvn продовжує радувати: крупна, помітно видовжена кома, DC 3.5, яскравість 8.7-9m. Вираженого хвоста як і кольору не побачили з Ярославом.
Відірвався від окуляра, і просто захопився приголомшливим виглядом Чумацького шляху через усе небо із  "темними провалами" і "клубами диму" у Cyg, Sct, Sgr, Sco, Aql !!!
gc M13 Her Велике скупчення у Геркулесі показало повне розділення, незначну "павучу" асиметрію завдяки ланцюжкам зірок, і  свої _два_ "пропелери" - темні смуги у вигляді трипроменевої зірки (колись знайшов для себе другий пропелер сам, а потім прочитав у О'Міри, що він його знайшов задооовго до мене...). Клас V,  Bt*mag 11.9, Hbmag 15.
gc M5 Ser ось тут велика схожість із комахою або павуком, велика кількість ланцюжків зірок спрямовано від центру, і вже уява домальовує "комашині лапки", дуже яскраве, крупне, повністю розділили! Клас V, Bt*mag 12.5, Hbmag 15.
gx NGC5746 Vir яскрава і крупна 10.38m галактика ребром, виразний яскравий балдж, на його фоні темна смуга, яка не звужується до країв, слабка периферія, пара зірок поруч, дуже значна видовженість, поруч яскрава зірка 109 Vir 3.73m. Включена до списку О'Міри Hidden treasures.
gx NGC6269 Her еліптична галактика, яка цікава своєю відстанню до нас - 510 млн. світлових років! Невиразне слабке ледь видовжене гало, 12.3m. За програмою були і більш далекі галактики, але вигляд цієї дав зрозуміти, що це все ж таки краще відкласти на серпень.
gc Pal5 Ser При різних збільшеннях, від 53х до 270х, упевнено вдалося побачити 5-6 зірок, їх можна ідентифікувати, якщо звернутися до мого поста у темі Спостереження із 100ED
У скупчення відсутня концентрація до центру, а ті дві 13m зірки, які я знаходив тут бічним зором у рефрактор 4", просто сяяли у 16". Bt*mag 15.5, Hbmag 17.4. Про спостереження його у 4" рефрактор я ще напишу у відповідній темі, було ще дві спроби.
! Gc M14 Oph яскраве, порівняно слабка концентрація зірок до центру, цікаві темні "провали" у гало, помітна лінія із 4-5 ~13m зірок  на сході, розділення неповне. Клас VIII Bt*mag 14, Hbmag 17.2.
Gc NGC6366 крупне, 9.2m, клас XI (!), концентрація зірок до центру практично відсутня, але вони добре розділяються. Bt*mag 13.6, Hbmag 15.7.
Трикутник іх трьох кулястих скупчень у Змієносці:
M9 яскраве, розділили повністю, клас VIII, Bt*mag 13.5, Hbmag 16.2. зробив запис 'triangular outline!'.
NGC6342 некрупне, але яскраве, клас IV, центр наче трохи зміщений, виділяються окремі зірки. Bt*mag 15, Hbmag 16.9.
NGC6356 по розміру і яскравості тільки незначно поступається M9, але клас II, висока концентрація до центру, зовсім інший вигляд.
Планетарка NGC6572 Oph дуже виразний синій з очевидним відтінком зеленого кольору, крупна округла горошина помітна без фільтрів.
M6 Навів телескоп на лінію горизонту, і попросив Ярослава вгадати об'єкт. Він вгадав із першої спроби! Багате, рихле, яскраве.
!! M8 Лагуна. Тут зупинилися надовго, із uhc фільтром дивилися спочатку в оглядовий 34мм, потім у 17мм Наглер, фон потемнів, виділилися напівтони, головний темний провал, туманність побільшала на фоні скупчення NGC6530.
! M20 дивилися із 17мм Наглером Ярослава без фільтрів, потім із Lumicon uhc та Lumicon oiii, туманність знаходитьмя у рихлому скупченні NGC6514, її три частини виразні, вже потім прочитав, що і фільтр Hbeta по ньому використовують, проте різниця між uhc та oiii у нас була переважно у тому, що зріс контраст.
!! M17 Swan nebula, Лебідь. Тут ми застигли надовго від побаченого. Із фільтром uhc "шия" виразна, як на відомому рисунку-схемі Гершеля, чудово виділилася обширна частина на півночі та сході, а на півдні виразна прогалина над "головою лебедя", тут просто не вистачає слів, щоб усе в деталях описати. Об'єкт, вартий годин спостереження.
! Туманність Орел у Щиті M16 із розсіянкою NGC6611 у центрі. Також багато подробиць із uhc, розмір і "розмах", менший ніж у М17, звичайно, але привертає увагу темна широка смуга з півночі під скупченням (у перевернутому зображенні).
Розсіянка на північ від М16 - NGC6604. Теж має сліди туманності, які добре виділяє контрастом фільтр UHC, але ця туманність не така ефектна, сильно закрита від  нас космічним пилом.
Кулясте скупчення M75 Sgr яскраве, некрупне, округле, дуже концентроване, клас І. Bt*mag 14.6, Hbmag 17.5, добре виділяються окремі зірки на периферії.
! M30 Cap. Клас V. Яскраве, асиметричне, розділяється майже до центру, із V-подібним виступом із зірок на півночі. У березневому марафоні Месьє з України його не спіймати ніяк. Bt*mag 15, Hbmag 16.9.
! M72 Клас IX, середнього розміру, досить рихле, трохи видовжене, розділяється на зірки добре. Таке враження, що на північ та захід від нього на ~10'  ще частина його зірок, "видерта" із скупчення. Не читав про таке, просто враження. Bt*mag 15, Hbmag 16.9.
Будо би цікаво, які класи концентрації визначаються при спостереженні на різних збільшеннях та апертурах, і порівняти з фактичними.
Планети почали спостерігати ще до М75, але описую тут окремо. Власне, після 2-30 небо посвітліло настільки, що навіть програму спостереження по планетаркам довелося перенести на липень-серпень, коли наставатиме астрономічна ніч.
! Юпітер із супутниками на крупних збільшеннях вражає, не зважаючи на незначну висоту. Ближче до 2-30 знову повернулися до нього, він проходив меридіан. Із 9мм та із 6мм ортоскопіками (200х, 300х) помітні численні смуги на диску, Червона пляма сховалася після 2-45, від неї був цікавий  "хвіст", як на замальовці Enrico Palazzo
На фото Ярослава cluvutich
зробленого у ту ж ніч, ця частина вже майже сховалася на заході, помітна на самому краю диска.
Фестони, ілюмінатори, полиці, інші неоднорідності поясів були помітними при проходженні планети по меридіану. Застосування жовтого #12 та світло-блакитного #80а фільтрів дозволило підвищити контраст світлих і темних деталей. Звернув увагу також на "горошини" (не точки) супутників. Спочатку були труднощі із чіткістю, виявляється, до Наглера 7мм у паракорі було невірне положення поставлено. Паракор Ярослава, між іншим, і з моїми окулярами відмінно справляється із комою Ньютона, яка мене так дратує, адже я удома  спостерігаю із рефракторами та ШК.
Мала планета Плутон знаходилася неподалік, спостерігали як одну із багатьох зірочок 14з.в.
!! Сатурн вразив контрастом, із 9мм та 6мм ортоскопіками помітні три кільця, ЩК, пояси приполярні. Фільтр #80а також був корисним по деталям поверхні. Спостерігали супутники  Рея та Титан, чимало слабких зірок до 14.8m, і вже вдома виявилося, що частина з них також були супутниками, я у Скайсафарі поставив сильно жорсткий фільтр яскравості по Сонячній системі, до 10.2m, це були Енцелад, Діона та Тетіс, і зовсім далеко Япет.
Марс показав по-перше фазу 84%, очевидна крупна темна пляма була Terra Sirenum, і лише натяк на полярну шапку, його супутників не шукали, а 14m Фобос був якраз поруч з полюсом.
Дякую Ярославу за чудову компанію, таких виїздів завжди чекаєш з нетерпінням і потім довго з теплотою згадуєш. Усім здоров'я та безхмарного неба! :starrynight:
« Останнє редагування: 29 Червня 2020, 21:59:32 від Slava80 »
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/

slava3500

« Відповідь #246 : 02 Липня 2020, 14:38:08 »
. - .

gc Pal5 Ser При різних збільшеннях, від 53х до 270х, упевнено вдалося побачити 5-6 зірок, їх можна ідентифікувати, якщо звернутися до мого поста у темі Спостереження із 100ED

Чи не сумнівався, що в 16 "з'являться найяскравіші зірки самого скупчення, благо велика апертура дозволяє. Але навіть в нього видно чи все скупчення як туманне пляма- це питання.
Записаний

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Kyiv southern suburb
« Відповідь #247 : 18 Жовтня 2020, 22:38:08 »
. - .

14-15.10.2020 Виселка. 22-00...2-30. SQM 21.3, t 8-9°C. Атмосфера по Antoniadi 3...3.5. Апертури: клубний добсон з гоуту16", мій ШК на екваторіалі 8". Місяць сходив уранці, фаза 4%, красивий тонкий серпик, і не заважав ніяк.
Основна ціль - осінній діпскай, переважно галактики із сузір'я Пегасу, але спершу спостерігав подвійні, астеризми та Марс із Деймосом.
Спостереження Марса із Деймосом описав тут і тут.
Спочатку дуже коротко про спостереження у 8"ШК, адже деякі об'єкти порівнював у обидві апертури, якщо модератори вирішать, що тут це зайве, переміщу і опублікую у своїй темі.
Gamma PsA HJ5367 4.5+8.2m, 4". Визначається слабкіший компонент не так легко при 145х , велика різниця яскравості.
Ще один "мій" астеризм у цьому сузір'ї поблизу HD214193, мені нагадує курку, Віталію Gordon2903 більше індичку, можна знайти і якусь епічну асоціацію, типу гербу Австро-Угорщини, чи індички до Дня подяки, цікавий такий об'єкт, розмір орієнтовно півградуса, чудово виглядає із 34мм 2" окуляром в ШК з полем понад градус.
Ще один астеризм у Пегасі, поблизу HD215183, але пора закінчувати офтоп, темнова адаптація прийшла вже.
Галактики в Пегасі і сусідніх сузір'ях спостерігали у 8" та 16", цікаво порівнювати побачене.
NGC 7331 (Caldwell 30) та сусідню 7335 (13.4m, S0a) видні добре в обидві апертури, дуже яскравий центр, значна видовженість, асиметрія, окремі неоднорідності гало,  у 16" також помітно сусідню еліптичну 7340 (14.64m). По морфології NGC7331 належить до класу Sbc, помітно веретеноподібну яскраву форму у центрі.
Квінтет Стефана, зі списку RASC "45 найважчих", у 8" довго роздивлявся при різних збільшеннях, від 60х до 300х. Намагався тривалий час розрізнити конфігурацію п'яти елементів квінтету, побачив упевнено три: найбільша, але неяскрава 7320, 7319 з боку, і 7318А+7318В разом, розрізнити окремо не зміг, я вважаю.
Перерва на вечірній перекус, "пережовував" побачене у 8" у квінтеті.
Далі опис спостережень тільки у клубний 16" добсон з гоуту.
Квінтет Стефана NGC7320 (12.6m) + NGC7319 (13.05)+ NGC7318A (13.4) + B (13.97) + NGC7317 (13.65) видно усі п'ять прямим зором (!), об'єкт був у призенітній області, бачив Віталій Gordon 2903 і я, збоку окремо є ще NGC7320C, але її не побачили, при вказаній у Скайсафарі величині 15.53 шансів було не так багато.
NGC7479 (Caldwell 44) 10.96m, SBbc (у книзі О'Міри по об'єктам Калдвела 10.8m, SBc), яскрава, з перемичкою і красивими асиметричними "рукавами". Скайсафарі прямо по її центру "малює" галактику PGC 5077065, 13.02m, причому відстань вказана до неї 110млн.св.років, до 7479  - 98 млн.св.років.
+ кулясте скупчення Palomar 13 (13.47m, діаметр 0.7 arcmin, SB 13m, HBmag 17m) можна було у 16" ідентифікувати як округлий туманний об'єкт, хоча і з труднощами.
NGC7771 тип Sa, 12.1m, яскраве гало, видовжена,  цікава тим, що утворює тріо в полі окуляра із віддаленішою  7769 (12.5m, Sb розміщена площиною до нас, неправильно округла) та ближчою невеликою 7770 (13.8m, S0-a).
NGC7814 (Caldwell 43) розміщена ребром, яскраве веретено, довга темна смуга.
NGC14 (Arp 235) неподалік, 12.35m, "неправильного" типу IB, здалася прямокутною наче із заокругленими краями, нагадує NGC4449, може це і фантазія, але загалом відповідає тому, що на фото побачив _після_ спостереження, також виразна досить яскрава центральна частина неправильної форми.
IC345IC342 (Caldwell 5) Cam нагадало М101, також дифузний об'єкт площиною до нас, помітні рукави, досить слабкої яскравості як для 16", але вона також входить у список RASC "45 найважчих".
UGC11920 (PGC68131) Lac (12.88m, S0-a, у каталозі на CDS
вказано тип SB0/a), неподалік із чудовою розсіянкою NGC7253, яку знайшов практично у зеніті, поруч з галактикою яскрава зірка 7.15m  HD210404 ускладнює спостереження, при 128х із 14mm Meade SWA видовжена, невелика, досить яскрава, виділяється ядро.
Maffei 1 (UGCA34, PGC 9892) Cas цікава тим, що відстань до неї 11 млн. св. років, входить до місцевої групи. При 145х вдалося ідентифікувати, еліптична, 13.47m, поруч із групою слабких зірок, вирізняється серед них дифузністю. Є цікавий ланцюжок зірок поруч, одна оранжево-червона 11m, а трохи далі - червона змінна GP Cas. Maffei 1 також входить у список RASC "45 найважчих", тому це повідомлення можна віднести до відповідної теми, але вважаю, що не менше важливо писати у цю клубну тему.
IC 5146 Cyg Cocoon nebula (Caldwell 19), розсіянка інколи позначають її окремо - Cr470 і туманність, а також очевидна темна туманність, B168, особливо на малих збільшеннях, хоча там їх не одна. Із 145х з фільтром Oiii добре видно досить крупну округлу світлу туманність, але з фото не зрівняти.
Останнім об'єктом цього сеансу спостереження стала галактика М74 у Рибах. Із 14mm при 145х крупний і яскравий об'єкт, виявляються якісь деталі у тонких рукавах.
Стало надто прохолодно, втомився, Віталій також пішоа спати, на півдні з'явилися хмари, вітер трохи заважав, і на цьому завершив спостереження, випала рясна роса, пішов спати перед зворотною дорогою, а уранці по дорозі додому бачив густий туман в долинах річок і в авто на стоянках скло було покрито інеєм. Дякую Віталію за компанію, при збереженні усіх карантинних пересторог. Усім здоров'я і безхмарного нічного неба!  :SLA:
« Останнє редагування: 19 Жовтня 2020, 10:26:55 від Slava80 »
Записаний
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.

slava3500

« Відповідь #248 : 19 Жовтня 2020, 01:16:36 »
. - .

Скайсафарі прямо по її центру "малює" галактику PGC 5077065, 13.02m, причому відстань вказана до неї 110млн.св.років, до 7479  - 98 млн.св.років.

Не хочу Вас засмучувати, але такий галактики не існує.
Записаний

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Kyiv southern suburb
« Відповідь #249 : 19 Жовтня 2020, 08:05:30 »
. - .

Нема чим засмучувати. По тому, що я написав "малює" і ще й в лапках, і так все зрозуміло.
Хоча...
UPD. У мене в CdC відображає, каталог пише HyperLeda, хоча я настроєний критично. Оновіть програму і каталоги, Слава.
« Останнє редагування: 19 Жовтня 2020, 21:17:28 від Slava80 »
Записаний

SP

• Moderator
« Відповідь #250 : 19 Жовтня 2020, 09:24:49 »
. - .

Цитувати
IC345 (Caldwell 5) Cam нагадало М101, також дифузний об'єкт площиною до нас, помітні рукави, досить слабкої яскравості як для 16", але вона також входить у список RASC "45 найважчих"
IC 342. Эта галактика может быть тестом яркости фона неба. Когда вокруг дома не было фонарей, лет 12 назад, мне удавалось определить границы свечения этой галактики с балкона в 265 -мм рефлектор. Лёня пишет, что на тёмном небе - "неожиданно лёгкий объект".
Насчёт в какую тему писать, если не трудно, в теме про "45 труднейших" перечислить наблюдавшиеся объекты и дать ссылку на пост в этой теме.
Записаний

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • концентрація.......
« Відповідь #251 : 22 Січня 2021, 00:21:09 »
. - .

Да, клубный Доб это -"ОГО-ГО!!!" , если что-то в него увидел - запомнишь на всю жизнь!!!(или как в моем случае, постараешься записать, а потом, через много месяцев найти записи и опубликовать на форуме )))
  • Наблюдение первое, от 15.09.2020 , Выселки, Большой Доб 16, небо с проницанием 6,3 m
    Как бы много, я, не наблюдал, всеравно остаются "белые пятна", на сей раз это область севернее М19, где скопилось сразу 3 шаровых скопления из каталога Гершель и плантарная туманность IC 4634, впрочем, оптимальное время для их наблюдения прошло,хотя...
    • NGC 6235 !!! -шаровое скопление, очень неплохо разбилось на звезды на увеличении -  х120.
    • IC 4634 !!- планетарная туманность. На х72 - неотличима от звезды, хорошо что насыщенный зеленоватый оттенок, сразу, выдал её природу. На х225 -диск едва просматривается; на х360 - уже вполне "смотрибельна", овальный диск отчетлив, более того заметна угловатость (как в 6818 или 6572).
    • NGC 6760 ! - шаровое скопление в Орле. Обьект стал для меня приятной неожиданостью - вполне яркий, благосклонно относится к увеличению х360. Видно что яркая центральная часть, его, продолговата и асимметрична относительно периферии. На звезды не разбился, но вполне отчетливо видна грануляция.
    • NGC 6749- шаровое скопление в Орле. Не могу сказать ничего хорошего о его внешнем виде. Отождествляется минут через 10, пристального всматривания, маленькое пятнышко. Единственный плюс - здорово тренирует боковое зрение, так что следующий обьект был взят без труда.
    • PK 036-01.1 ! - планетарная туманность в Орле. На х72, заметна без ухищрений. Также отмечу, что фильтры UHC и O3 - не помогли. Оптимальное увеличение - х120,  видна, как приятный продолговатый клок, боковое зрение, здорово, увеличивает его размеры.
    • NGC 6842 - планетарная туманность в Орле. Круглая с заметным перепадом яркости, видна, почти, прямым зрением на х72.
    • SH2-93 - область HII в Лисичке. Приятная полоска, видна почти боковым зрением на х72, увеличивать дальше - бесполезно. Фильтры не помогают.
    • SH2-90 -область HII в Лисичке. Здесь, же, фильтры помогли - О3 и увеличение х72, выделили белесую огромную область неправильной формы.
    • NGC 6857 + SH2-99 !!!!! - туманности в Лебеде. Как же прекрасно сработал, здесь, О3 - фильтр, мне никогда не доводилось видеть эти две туманности одновременно.

Наблюдение второе. Условия, телескопы и даже число месяца, тоже, что и в предыдущем наблюдении, единственно, месяц - октябрь.
      • NGC 7314 !! - галактика в Южной Рыбе. Отличный обьект, первый раз на него навел столь серьезную апертуру и не зря. Если в 200 мм -это в лучшем случае диффузная полоска, то в 400 мм - яркая "щепка" треугольной формы.
      • NGC 1624 !!!!! -туманность в Персее. Обьект очень интересен и ярок, прекрасная цель для О3 фильтра, как же отчетливо были видны перепады яркости по всему диску туманности!!!
      • Квинтет Стефана !!! - группа галактик в Пегасе. Видны все пятеро, прямым зрением, не надо всматриваться , как на черно-белом фото, впечатляюще. Этот обьект, мне как и Slave 80 -запомнится надолго. 
      • Туманность возле V2493 Cyg - что возле знаменитой "Северной Америки". Смотрели вместе со Slava80, интересный обьект, виден прямым зрением как небольшая дымка размером около 15 -ти угловых секунд, изюминке этой туманности  добавляет нахождение в одном поле зрения и самого яркого участка NGC 7000.
Записаний

SP

• Moderator
« Відповідь #252 : 22 Січня 2021, 09:28:31 »
. - .

Немного комментов.
Цитувати
PK 036-01.1 ! - планетарная туманность в Орле. На х72, заметна без ухищрений. Также отмечу, что фильтры UHC и O3 - не помогли.
Ожидаемо, туманность ярко-красная, имеет номер в каталоге SH2-71. Есть зарисовка тоже в 16" при сходном увеличении - посреди туманности видна тёмная область.
Широкий извилистый "провал" виден и в туманности SH2-90.
Записаний
Подякували

slava3500

« Відповідь #253 : 22 Січня 2021, 12:23:42 »
. - .

• NGC 6760 ! - шаровое скопление в Орле. Обьект стал для меня приятной неожиданостью - вполне яркий, благосклонно относится к увеличению х360. Видно что яркая центральная часть, его, продолговата и асимметрична относительно периферии. На звезды не разбился, но вполне отчетливо видна грануляция.

Виталь, приветствую. Отчет впечатляет, единственно, что хочу заметить, что в шаровике NGC 6760 много звезд 15m. Я думаю, что для 16" они должны быть доступны. Может всё дело в проницании и не оптимальной высоте над горизонтом?
Записаний
Подякували

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • концентрація.......
« Відповідь #254 : 15 Березня 2021, 19:39:52 »
. - .

Немного наблюдений после безвыездной зимы  :pain: :pain: :pain:
Наблюдение первое:  3.03.21; Выселки; 12-ый ДОб (16-ый не смог вынести, поскольку снег опасно проваливался под каждым шагом); на небе видно звезды LM=6,4 m .
    Вот правильно поступают опытные наблюдатели, наблюдая зимние обьекты - осенью. Увы, я, сделал это ранней весной и холод серьезно повлиял на количество увиденных обьектов :
    • IC 348 !! - рассеянное скопление и туманность в Персее. На увеличении х60, обычная дымка вокруг тусклых звезд. Но стоит поставить х100 и эта дымка начинает фрагментироваться  , становится видна отходящая от скопления туманная дуга. Фильтры не помогают.
    • NGC 2580 - рассеянное скопление в Корме. Немного звезд. Чем-то похожа на "жука" который виден в Месье 29, но здесь "лапки" подлиннее.
    • SH2-301 ! - туманность в Большом Псе. Не сильно заметная, но видна прямым зрением, если применить х100 и UHC фильтр, туманность увеличится в 3 раза и станет заметно фрагментирование.
    • SH2-307 !!! -туманность в Корме. Видна прямым зрением, х100 и UHC -яркая хорошо сконденсирована.
    Два следующих обьекта, произвели не меня настоящий WOW ефект...Представьте, вы уже посмотрели все обьекты Мессье и самые яркие из NGC и казалось бы на небе не осталось ничего интерессного, что способно, вас, удивить, но тут вы впервые наводитесь на NGC 2169 (скопление "37" в Орионе) а потом на NGC 2261 (туманность "Кочка")...   
    • NGC 2567 !!! - рассеянное скопление в Корме. Если в 2169 мы видем четкие цифры "37", то здесь - четкую "2" с двумя верхними четрочками.
    • NGC 2467 !!! - рассеянное скопление и туманность в Корме. Года 4 назад удалось заметить туманность вокруг рассеянного скопления. Но сейчас это просто впечатлило:
Записаний

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • концентрація.......
« Відповідь #255 : 15 Березня 2021, 19:55:00 »
. - .

Наблюдение второе, совсем короткое, от 06.03.21, условия теже, что и в предыдущем, но на сей раз вынес 16-ый Доб:
  • NGC 2182 - туманность в Единороге из списка Астирополиса. С увеличением х120 увидел, наконец-то прямым зрением. Продолговатая с размытыми краями.
  • NGC 4618+4625 - галактики в Гончих Псах. Интересная пара галактик. Конечно "главную партию" здесь играет NGC 4618, где на увеличении х200, отчетливо просматривается один спиральный рукав (как в М91)
Из-за сильного ветра, больше ничего не удалось посмотреть в телескоп. Зато, еще перед наблюдениями, успел снять Зодиакальный Свет:
Записаний
Подякували

astrOleg

• Подяк: 259
« Відповідь #256 : 15 Березня 2021, 20:23:45 »
. - .

Зато, еще перед наблюдениями, успел снять Зодиакальный Свет:
:up:
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

Den Yerokhin

• Подяк: 0
« Відповідь #257 : 31 Березня 2021, 19:35:59 »
. - .

Немного наблюдений после безвыездной зимы  :pain: :pain: :pain:
Наблюдение первое:  3.03.21; Выселки; 12-ый ДОб (16-ый не смог вынести, поскольку снег опасно проваливался под каждым шагом); на небе видно звезды LM=6,4 m .

Расскажите пожалуйста непосвященному какая зона засветки, и где приблизительная точка наблюдений.
Записаний

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • концентрація.......
« Відповідь #258 : 01 Квітня 2021, 14:43:26 »
. - .

Расскажите пожалуйста непосвященному какая зона засветки, и где приблизительная точка наблюдений.
Зона.... особо их не определяю,  точка наблюдений больше соответствует истинному деревенскому небу и находится за Кагарлыком.  Проницание (предельная величина видимая неовооруженным взглядом) - более показательный параметр. Еще для меня, как для наблюдателя, интересно насколько тусклые звезды видны у горизонта, например 3.03.21 мне были видны, звезды, почти 4,5 - 5 величины в  Корме и именно поэтому стал наводится на туманности NGC 2467 и SH2-307.
Записаний

slava3500

« Відповідь #259 : 01 Квітня 2021, 14:47:31 »
. - .

А МП до какой высоты виден?
Записаний