Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
02 Грудня 2024, 13:05:50

Увійти

google

Автор Тема: астрофото с "Бетельгейзе"  (Прочитано 57582 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Digard

• Подяк: 269
Re: астрофото с "Бетельгейзе"
« Відповідь #300 : 06 Квітня 2015, 12:26:04 »
. - .

Мій червоний фільтр "протікає" в ІК, але я перед ним ставлю ще IR-UV фільтр, тобто знімаю через 2 фільтри одночасно. Хоча кольора більш-менш виходять непогано як для фільтрів ціною в 20$.
- Ого! А что это за фильтры ценой в 20$ - из обычного набора визуальных цветных? У меня на баадеровском (старом) наборе для ПЗС цвета получаются гораздо менее насыщенными.
Записаний
-:-

bigol

• Подяк: 1174
  • Разам і назаўжды!
« Відповідь #301 : 06 Квітня 2015, 12:55:32 »
. - .

Цитувати
Мій червоний фільтр "протікає" в ІК, але я перед ним ставлю ще IR-UV фільтр, тобто знімаю через 2 фільтри одночасно. Хоча кольора більш-менш виходять непогано як для фільтрів ціною в 20$.
В общем-то да для 20$ не плохо, но становятся понятны ваши регулярные непонятки с красным каналом. При таком инструменте и таких атмосферных окнах надо раскошелится на хороший фильтр ;) Жаль портить такой материал.
Записаний
Не знаю насчет лучшего, но худшее точно впереди.

clavutich

• Подяк: 7443
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #302 : 06 Квітня 2015, 14:18:18 »
. - .

- Ого! А что это за фильтры ценой в 20$ - из обычного набора визуальных цветных? У меня на баадеровском (старом) наборе для ПЗС цвета получаются гораздо менее насыщенными.
Фільтри такі http://agenaastro.com/meade-rgb-ccd-color-filter-set-for-deep-sky-imager-pro.html
Весною, по акції, 29$ коштували, зараз трохи більше. Та й на клаудях проскакують по 20-40$. Але ще раз попереджаю, фільтри "течуть" в УФ та ІЧ, хоча якщо використовувать разом з IR-UV фільтром то все добре.
Цитувати
В общем-то да для 20$ не плохо, но становятся понятны ваши регулярные непонятки с красным каналом. При таком инструменте и таких атмосферных окнах надо раскошелится на хороший фильтр ;) Жаль портить такой материал.
Це мій наступний приорітет покупки, а ще фокусер... і багато чого.  ;)
Записаний
Слава Україні!

Digard

• Подяк: 269
« Відповідь #303 : 06 Квітня 2015, 16:06:06 »
. - .

Це мій наступний приорітет покупки, а ще фокусер... і багато чого.  ;)
Ну все - пропал человек! Будет работать "на телескоп" ;). Но результаты отличные. Особенно удивляли, когда съемка велась с Доба без приводов.
PS
 Если "наступний приорітет" себя оправдает - буду рад перекупить старые фильтры на нашей барахолке.
« Останнє редагування: 06 Квітня 2015, 20:42:31 від Digard »
Записаний
-:-

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #304 : 06 Квітня 2015, 21:33:07 »
. - .

Ну все - пропал человек! Будет работать "на телескоп" ;). Но результаты отличные. Особенно удивляли, когда съемка велась с Доба без приводов.
PS
 Если "наступний приорітет" себя оправдает - буду рад перекупить старые фильтры на нашей барахолке.
Нічого, не пропаду  ;D Якби в мене спочатку був цей баслер, з ручним веденням було б значно простіше. 1200*960 баслера проти 640*480 люменери, але це вже пройдений етап, хоча й цікавий досвід.
А за "пріоритет" домовились  ;)

Ну і вирішив все ж поділиться вчорашнім Юпітером. Всі параметри такі ж як і днем раніше але атмосфера значно гірша.
05,04,2014 22-00 за київським часом.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #305 : 07 Квітня 2015, 18:14:35 »
. - .

Повертаючись до теми фільтрів. Знайшов графіки пропускання моїх фільтрів Meade. Якщо я правильно розумію, крім дуже нерівномірної полоси, я ще маю втрати близько 30-40% корисного сигналу.  :facepalm: Для порівняння графіки фільтрів, які знайшов на аліекспрес, там втрати близько 5% і рівномірність значно краща.
Хоча з іншого боку, кольори зводяться нормально...
Хочу почуть вашу думку, чи суттєва втрата сигналу з такими фільтрами.
Записаний
Слава Україні!

bigol

• Разам і назаўжды!
« Відповідь #306 : 07 Квітня 2015, 18:49:09 »
. - .

То что на последнем графике - современный "стандарт". Перекрывание полосы между зеленым и синим (для максимального захвата кислорода) плюс щель между зеленым и красным, для обрезания городской засветки. Так что такие можно брать. Вопрос, насколько они будут соответствовать этим графикам...
Ну а мидовский красный действительно далековато задвинут вправо, не говоря уже о слабом пропускании. Но уверенно судить можно только после реальных промеров.
Записаний
Подякували

VladVal

• Подяк: 102
  • Кривой Рог. Днепр.
« Відповідь #307 : 07 Квітня 2015, 21:50:45 »
. - .

У меня есть комплект этих не дорогих фильтров от Мeade , я не понимаю до конца во всех графиках но по ощущениям они прозрачнее , дорогого  Бадера и заметно , я хотел у себя их использовать но они не подошли мне по резьбе в мое колесо. С R каналом там все хорошо , основной недостаток они текут в ик все три , решение хоть и не без вопросов но есть 
 UV-IR-Cut фильтр на носик камеры. Привожу снимок Сатурна с бутербродом от Мeade , R фильтр и UV-IR-Cut фильтр на 098 матрицу  такую как у филипса но черно-белую.
« Останнє редагування: 08 Квітня 2015, 02:17:58 від VladVal »
Записаний
SW305/1500,  DMK-21 AU618.AS ,  ASI120MC , canon 450d, БТР-410 "Гильотина".
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #308 : 07 Квітня 2015, 22:40:38 »
. - .

У меня есть комплект этих не дорогих фильтров от Мeade , я не понимаю до конца во всех графиках но по ощущениям они прозрачнее , дорогого  Бадера и заметно , я хотел у себя их использовать но они не подошли мне по резьбе в мое колесо. С R каналом там все хорошо , основной недостаток они текут в ик все три , решение хоть и без вопросов но есть 
 UV-IR-Cut фильтр на носик камеры. Привожу снимок Сатурна с бутербродом от Мeade , R фильтр и UV-IR-Cut фильтр на 098 матрицу  такую как у филипса но черно-белую.
Дякую! Мене їхня прозорість найбільш цікавила. А з "бутербродом" я і знімаю, тільки прикручений UV-IR-Cut фільтр у мене не на камеру, а на лінзу барлоу.
 Класний Сатурн, він тоді ще високо був. А чому зараз не знімаєте?
Записаний
Слава Україні!

bigol

• Разам і назаўжды!
« Відповідь #309 : 07 Квітня 2015, 22:55:45 »
. - .

По ощущениям - прозрачнее, а по графикам - так нет...
Я так понимаю, что эти не интерференционные, в отличие от баадера, астрономика и пр.? Может в этом дело? возможно, кажущаяся их прозрачность по факту для камеры вовсе и не такая?
Записаний

VladVal

• Кривой Рог. Днепр.
« Відповідь #310 : 08 Квітня 2015, 01:20:47 »
. - .

недостатки этих фильтров как бы велики, в том что они  не интерференционные ,и текут в ик . Но и Баадер надо чуть править (это сейчас можно решить программно).  Текут , ну еще одно стекло , цветопередача на любителя, а ЦЕНА в нынешних реалиях . А по поводу ощущений прозрачности , достану их из ящика и сравню по честному с Баадером , в реальных условиях . Ярослав не снимаю потому, что закончил переделку железа , выдал замуж EQ-6 за Мейера , сбросил с оси RA в итоге более 15 кг , будет отчет когда пройдет испытание в реальных условиях (сейчас надо укорачивать колону , она у меня от Лебедя , жалко. Банально не могу открыть крышу астродомика , труба телескопа уперлась в отлив крыши, буду ставить пока на родные ноги EQ-6 , если не хватит укорочу их). Меня эта задержка не сильно огорчает я знаю особенность моего места съемки , мне нужен определенный ветер , его за зиму не было и видя у меня под утро , так что у меня что-то получается накануне противостояний , а вечером види почти нет , у меня юг строго между городами Днепропетровск и Днепродзержинск , вот туда и стреляю.
« Останнє редагування: 08 Квітня 2015, 02:04:47 від VladVal »
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #311 : 09 Квітня 2015, 23:21:08 »
. - .

А підкажіть мені, будь-ласка, як повинно виглядати протікання в ІЧ та УФ? Сьогодні знімав без UV-IR cut фільтру, кольори зводяться  :hz: якихось відмінностей по каналах я не замітив. Правда сіінг поганий, тільки в червоному, вірніше тепер червоному-ближньому інфрачервоному  ;D більш-менш.
Зате без фільтру рівень сигналу виріс відсотків на 20!
Червоний та RGB.
« Останнє редагування: 09 Квітня 2015, 23:30:42 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Vladimirovich

• Подяк: 3174
  • Борис US5WU
« Відповідь #312 : 10 Квітня 2015, 00:54:54 »
. - .

С поганим фільтром втрачається реальна картина по передачі інформації, наприклад, в синьому, або зеленому каналі присутні будуть деталі з інфрачервоного діапазону і т.д. До того ж тяжко стає впіймати чітку картинку при фокусуванні. Верніше навіть не так, фокус ловиться, але присутнє розмивання деталей фоновим сигналом, який вносить хроматична аберація любої лінзи Барлоу.А приріст сигналу без фільтру, це зовсім природньо, так як матриця камери починає працювати в повному свому робочому спектрі.
« Останнє редагування: 10 Квітня 2015, 01:14:19 від Vladimirovich »
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #313 : 12 Квітня 2015, 13:34:45 »
. - .

Христос Воскрес!
Останні два дні, якщо вірить meteoblu, повинні були принести відмінний сіінг: дві шкали 5 з 5 і слабий джет.
Але насправді 10,04 атмосфера була просто жахлива, а 11,04 в мене було встого 15 хв, щоб щось зняти. Сіінг за ці 15 хвилин, теж не особливо порадував, тільки в червоному деякі деталі. Тому викладаю варіант з домішаним червоним.
11,04   21-50 за київським часом. Роліки по 60с, 50к/с. 1200 кадрів в кожному каналі.
« Останнє редагування: 12 Квітня 2015, 18:24:19 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!
Подякували

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3659
  • Павло Пресняков
« Відповідь #314 : 12 Квітня 2015, 13:52:16 »
. - .

Нормально вышло. У меня нулевой результат. Очень стабильная атмосфера, а детали проявлялись только в редкие моменты.
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #315 : 16 Квітня 2015, 11:40:19 »
. - .

Нормально вышло. У меня нулевой результат. Очень стабильная атмосфера, а детали проявлялись только в редкие моменты.
Дякую! 11,04 атмосфера багато кого порадувала, а нас в наступний раз  ;)

Також пробував знімать 14,04 у вікнах хмар. Небо було прозоре але сильний вітер як на поверхні, так і, якщо вірить метеослужбам, сильний джет. Але зображення виявилось досить спокійне хоча й мутне, без дрібних деталей.
Ось що вийшло. Юпітер та Ганімед. 100%. 22-05 за київським часом. Роліки по 60с 50 к/с. В стеку 1600 кадрів кожного каналу. AS!2+Astra img3+fitswork4+PS CS5. Баслер Aca 1300-30gm.
Записаний
Слава Україні!

gonZo

• Подяк: 30
  • "АСТРОНИК".
« Відповідь #316 : 16 Квітня 2015, 11:47:10 »
. - .

Ганимед хорошо получился :super:
Записаний
Varietas delectat.
SW25012P BD Dob, EQ platform (hand made), Bausch&Lomb Legacy 7x50 Field 7.1.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #317 : 16 Квітня 2015, 13:13:41 »
. - .

Ганимед хорошо получился :super:
:SLA: Хоча навряд чи то деталі, складав разом з планетою.  :shuffle:

Вчора робив першу спробу знімать Венеру. Атмосфера була поганою. А також вперше знімав з Astronomik IR Pro 742.
Відібрано 400 кадрів з 5000. Деталей не виявлено  :SLA: ;D
Записаний
Слава Україні!
Подякували

VladVal

• Кривой Рог. Днепр.
« Відповідь #318 : 16 Квітня 2015, 16:27:43 »
. - .

Венера  :up: , а для выявления деталей  облачного слоя .... http://www.astromagazin.net/ru/shop/product/filtr-baader-planetarium-u-350-nm-125-704  :dropjaw:
Записаний

bigol

• Разам і назаўжды!
« Відповідь #319 : 16 Квітня 2015, 19:25:04 »
. - .

Цитувати
Відібрано 400 кадрів з 5000. Деталей не виявлено
Да, в УФ детали облачного слоя действительно проще поймать, но в ИК они тоже есть, другие. Попробуйте пошевелить сумму самым "толстым" вэйвлетом. Ну и можно сделать обработать две суммы с максимальным временным промежутком и "поблинковать" их. Если удалось получить не артефакты, а именно детали атмосферы - движение будет видно.
Записаний