Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
20 Лютого 2025, 00:46:48

Увійти

google

Автор Тема: ВЕНЕРА + DOB8  (Прочитано 5280 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 77
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
Re: ВЕНЕРА + DOB8
« Відповідь #20 : 24 Вересня 2007, 16:13:40 »
. - .

З метеорним роєм дуже складно виходить. Ми би швидше бачили туманність розмитої форми навколо Венери, світвся б рій розсіюючи світло від Венери.
А тут людина бачить чітко весь диск.
Мається на увазі інтеґральний блиск, що створюється сукупністю метеорних явищ в атмосфері Венери.
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

Gloom Demon

• Подяк: 0
  • SW 1021 EQ3-2 Black Diamond. SW Dob 8' Pyrex
« Відповідь #21 : 24 Вересня 2007, 16:20:41 »
. - .

То есть Вы хотите сказать, что Леонид видел диск Венеры из-за атмосферных разрядов?  :dropjaw:
Записаний
Знание рождает скорбь

Polaris

• Подяк: 79
« Відповідь #22 : 24 Вересня 2007, 16:22:14 »
. - .

З метеорним роєм дуже складно виходить. Ми би швидше бачили туманність розмитої форми навколо Венери, світвся б рій розсіюючи світло від Венери.
А тут людина бачить чітко весь диск.
Мається на увазі інтеґральний блиск, що створюється сукупністю метеорних явищ в атмосфері Венери.
Тобто метеори бомбардували Венеру, що створювало таке світіння?
Тільки Землі не попасти в такий роїще.
Записаний

tlgleonid

• Moderator
  • Подяк: 846
« Відповідь #23 : 24 Вересня 2007, 17:26:37 »
. - .

Не думаю, что это метеоры. Все-таки не я первый вижу этот пепельный свет. На форуме старлаба я также нашел упоминание об этом явлении и одно неединожды документировано. А вероятность мощного роя возле Венеры заметно ниже, чем возле Земли. Скорее это являения в атмосфере+отражение света Земли (яркость пепельного света от Земли раз в 20 ниже, чем у Луны). Я не сталкивался с этим явлением очевидно потому, что очень трудно поймать узкий серп Венеры на темном небе высоко над горизонтом. Учитывая, что я видел ЦВЕТ, можно сказать, что яркость этого свечения нет так уж и мала и не может быть объяснена отражением света Земли.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 77
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
« Відповідь #24 : 24 Вересня 2007, 17:45:50 »
. - .

То есть Вы хотите сказать, что Леонид видел диск Венеры из-за атмосферных разрядов?
Это не я хочу сказать, это Лёня под воздействием статьи Марова.  :) Я взагалі-то теж не можу виключати такого варінту.

Тобто метеори бомбардували Венеру, що створювало таке світіння?
Тільки Землі не попасти в такий роїще.
Принаймні раз на рік і ми в "такий роїще" потрапляємо - и ничаво, живы (мається на увазі денний потік Тауридів у кінці червня, інтенсивність 200-300/год). І треба ще врахувати, що відносна швидкість метеорних частинок біля Венери в середньому вища, ніж біля Землі - а кінетична енерґія пропорційна квадрату, як відомо...

А вероятность мощного роя возле Венеры заметно ниже, чем возле Земли.
Ой... Ну то есть как это "заметно ниже"? Спробуй уявити собі розсіяння метеорних частинок навколо орбіти комети і дай відповідь на питання, де воно буде більшим: поблизу перигелія чи все-таки афелія? І в якій області Сонячної системи уявна просторова концентрація кометних орбіт буде вищою - в центрі чи на периферії?
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

SP

• Moderator
  • Подяк: 1323
« Відповідь #25 : 24 Вересня 2007, 20:55:34 »
. - .

Несколько раз я замечал пепельный свет Венеры в "Мицар". Он был темнее фона неба. Заметить пепельный свет (а точнее тёмный диск) можно было только при покачивании трубы телескопа.
Записаний

tlgleonid

• Moderator
« Відповідь #26 : 25 Вересня 2007, 08:58:25 »
. - .

Ой... Ну то есть как это "заметно ниже"? Спробуй уявити собі розсіяння метеорних частинок навколо орбіти комети і дай відповідь на питання, де воно буде більшим: поблизу перигелія чи все-таки афелія? І в якій області Сонячної системи уявна просторова концентрація кометних орбіт буде вищою - в центрі чи на периферії?
На перший погляд концентрація буде вищою в афелії. Це пов'язано з тим, що при збільшенні швидкості руху частинок їх концетрація зменшується, однак треба порахувати точно. З іншого боку чим ближче до Сонця, тим вища швидкість руху планет і тим більше за 5 млрд років буде зібрано різного сміття, а отже менше його залишиться. Однак слід врахувати, що метеорні потоки - надновітні утворювання і їм не більше декількох тисяч років .  :hz:
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...

Polaris

« Відповідь #27 : 25 Вересня 2007, 13:31:15 »
. - .

Несколько раз я замечал пепельный свет Венеры в "Мицар". Он был темнее фона неба. Заметить пепельный свет (а точнее тёмный диск) можно было только при покачивании трубы телескопа.
Чомусь мені здається, що це оптична ілюзія, повязана з яскравими рогами Венери. Цікаво би було ці роги закрити екранчиком, і подивитися чи видно диск!
Записаний

tlgleonid

• Moderator
« Відповідь #28 : 25 Вересня 2007, 14:05:36 »
. - .

Якщо коментар стосується мого спостереження, то я впевнений, що це не іллюзія, оскільки диск було видно чітко і повністю і був він помітно яскравіший за фон неба. Шкода, що ліньки було сфотографувати. Тепер експеримент вдасться повторити нескоро.
Записаний

Polaris

« Відповідь #29 : 25 Вересня 2007, 14:13:50 »
. - .

Якщо коментар стосується мого спостереження, то я впевнений, що це не іллюзія, оскільки диск було видно чітко і повністю і був він помітно яскравіший за фон неба. Шкода, що ліньки було сфотографувати. Тепер експеримент вдасться повторити нескоро.
Мда, шкода що не зфоткано, була б бомба!
Записаний

SP

• Moderator
  • Подяк: 1323
« Відповідь #30 : 25 Вересня 2007, 18:57:47 »
. - .

Цитувати
Цікаво би було ці роги закрити екранчиком, і подивитися чи видно диск!
Об оптических иллюзиях мы знаем. Экранчик в окуляр встраивать достаточно хлопотное дело, яркий серп просто выводился за поле зрения.
Цитувати
Мда, шкода що не зфоткано, була б бомба!
А почему вы считаете, что на фото не будет той же иллюзии, что и при визуальных наблюдениях?
Записаний

Polaris

« Відповідь #31 : 25 Вересня 2007, 19:36:16 »
. - .

Цитувати
А почему вы считаете, что на фото не будет той же иллюзии, что и при визуальных наблюдениях?
Берете фотку, відкриваєте в пеінтері і дивитеся яке RGB в центрі диску, порівнюєте його із фоном.
Ще можна побудувати профіль диску, і у випадку попелястого світла, буде скачок на межі фон і диск. 
Записаний