Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 17:13:50

Увійти

google

Автор Тема: Результаты наблюдений переменных звезд  (Прочитано 43328 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

mnn72

• Подяк: 1017
  • Astromouse
    • Astromouse
Re: Результаты наблюдений переменных звезд
« Відповідь #260 : 04 Грудня 2018, 16:35:58 »
. - .

Ты новую инструкцию по регистрации переменок видел? Там есть про это. Не найдешь - кину и попытаюсь объяснить.
Записаний
Обсерватория: Ananjev (L33, IAU); AAVSO; TESS TFOP (TESS Followup Program)
Открыто: 200 переменных, 46 транзиента (12 сверхновых); Подтверждения: 15 астероидов, 6 комет.
Николай Мышевский

mpyat2

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1596
  • Nothing lasts forever but the earth and sky.
    • Above us only sky
« Відповідь #261 : 04 Грудня 2018, 16:37:15 »
. - .

Ты имеешь в виду инструкцию по подаче в VSХ? Нет, я еще ее не сморел (просто потому что еще сам переменки не обнаруживал), видимо, стоит почитать.
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #262 : 04 Грудня 2018, 16:38:46 »
. - .

Да. Ее. Почитай. Там есть про очистку от рядом находящихся звезд.

Записаний
Открыто: 200 переменных, 46 транзиента (12 сверхновых); Подтверждения: 15 астероидов, 6 комет.
Николай Мышевский
Подякували

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #263 : 06 Грудня 2018, 12:02:11 »
. - .

В предисловии скажу, что поскольку меня интересуют молодые звездные объекты (YSO), то я их пытаюсь наблюдать, постоянно особенно те которые находятся в списке первоочередных целей на сайте AAVSO.

То что произошло за предыдущие несколько недель можно назвать "Мои приключения на северном небе"  ;D После двух красивых эксцентричных затменных звезд, думаю ничего интересного уже не произойдет. Ан нет... Поскольку MNIC V66 это 99-я которую я открыл, то хотелось чтобы сотая была тоже из разряда "такая-эдакая".

Итак: Решил я тут сделать фотометрию нескольких наблюдений звезды YZ Cep. Ну сделал и сделал. Посмотрел я на количество известных переменок в поле (~2 град.) этой звезды стало немного грустно. В этом поле на данный момент десятка два (может и больше) переменных звезд разных типов. Но больше из-за своего перфекционизма и привычки все доводить до конца, решил я таки проверить это поле в Muniwin. Сидел я проверял то что муник нашел, дело близилось к полночи, глаза закрывались уже сами собой от усталости и тут... Я не поверил сначала в то что увидел. Сон как рукой сняло. Начал проверять и так и сяк, по всяким обзорам и каталогам... нет, есть таки неизвестная переменка, но какая... Алголь 9.6m!!! с ярко выраженным эффектом отражения (компоненты видать очень разные). А самое прикольное, что эта звезда на карте AAVSO для поля звезды YZ Cep была в списке звезд сравнения (уже исправили).

В общем вот такая красавица, которую можно в бинокль увидеть. Звезда получила обозначение MNIC V67. Прилагаю кроп поля и фазовый график.
« Останнє редагування: 08 Грудня 2018, 10:24:45 від mnn72 »
Записаний
Николай Мышевский

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #264 : 06 Грудня 2018, 12:59:01 »
. - .

Наблюдать - не перенаблюдать!
Поздравляю!
Будет небо -- будем смотреть.
А то, что она с эффектом отражения -- еще интереснее, нет совершенно плоского участка, все время можно что-то увидеть.
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #265 : 09 Грудня 2018, 20:31:22 »
. - .

Посмотрел я повнимательней на звезду MNIC V67 и тут еще один сюрприз. Оказывается эта звезда значится как двойная в Вашингтонском каталоге двойных звезд и состоит из двух компонент 9,80m и 12,10m. Меньший компонент находится на расстоянии 2,5" к юго-западу от большего. Поигравшись с параметрами снимков обзора PanSTARRS на PanSTARRS-1 Image Access и через фильтр "r" стало отлично видно третий компонент.
Оказывается MNIC V67 - это кратная система состоящая как минимум из 3 звезд  :bigidea: Это первая кратная система которую мне удалось обнаружить.

« Останнє редагування: 09 Грудня 2018, 20:58:40 від mnn72 »
Записаний
Николай Мышевский

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #266 : 12 Грудня 2018, 12:40:15 »
. - .

Дещо несподівано для себе відкрив першу свою змінну зірку: PMAK V1.

Одразу хочу подякувати mnn72, він мені дуже сильно допоміг з визначенням правильного періоду, типу змінності і з правильним оформленням заявки до VSX (бази змінних, що підтримується AAVSO -- American Association of Variable Star Observers)

Минулого четверга я вирішив (другий раз) спробувати пошукати змінні зірки на зображеннях, що я їх знімав задля спостереження іншої, відомої, змінної зорі. Користуюсь я Canon 600D (немодифікований) та рефлектором 150/750 на монтуванні EQ5 з моторами без гідування. Поле зору трохи більше одного градуса. Зображень за рік накопичилось багато.
Вибрав три ночі, разнесені на кілька місяців і для цих трьох ночей підсумував зображення (для кожної ночі окремо), щоб підвищити співвідношення сигнал/шум.

Пошук проводив дідівським методом: блінкінгом (у програмі FITSwork4): просто дивився на монітор і намагався помітити зміни блиску зірок на двох зображеннях, які швидко переключались. Одразу помітив змінну, яка виявилися відомою мірідою V1911 Cyg (міріди, зазвичай, мають дуже великі діапазони зміни яскравості, тому їх помітити легко). Потім було ще кілька false alarms (підозрілі зірки одразу перевіряв по ASAS-SN, дивлячись на криву блиску за кілька сотень днів)). І тут, раптово, десь п’ята-шоста підозріла зірка, з ледь-ледь помітною на око зміною яскравості, показала значний розкид значень на кривій з ASAS-SN, на рівні 0.3-0.4m, помітно більший за випадкову похибку. Крива блиску виглядала хаотично. Тим не менш я зробив фотометрію за 5 випадково обраних ночей і побачив, що мої дані теж показують подібний розкид значень, знову теж без видимої системи. Тут я вирішив проконсультуватися з mnn72, як з досвіченим спостерігачем і відкривачем нових змінних. Паралельно запустив перевірку змінності підозрілої зірки програмою MuniWin, взявши невеликий кроп околиць підозрюваної, без яскравих перенасичених зірок. MuniWin однозначно показав, що розкид яскравостей нашої підозрюваної значно більше випадкової похибки (зірка виділена червоним):

Поки чекав відповіді від mnn72, зробив (просто для себе) додатковий тест: побудував гістограму розподілу значень яскравості (за даними ASAS-SN) по малих інтервалах і те саме зробив для випадково вибраної зірки. Розподіл для підозрюваної різко відрізнявся від випадкового і показував два сильно рознесені максимуми, в той час, як для контрольної зірки розподіл виглядав як класичний гаусовий нормальний розподіл ймовірності. Тепер я вже був практично впевнений, що це змінна, причому нова змінна, бо в каталогах її не було. Спробував пошукачи періодичність за допомогою програми VStar, однак невдало.
Тим часом mnn72 надіслав відповідь: красиву фазову криву з добре підібраним періодом (близьким до 0.40 доби) і типом змінності EW (контактні затемнювані подвійні типу W UMa). Отут я заходився піднімати свої дані, щоб додати власні спостереження на криву блиску. Власних точок виявилось кілька сотень (в ніч знімались кілька десятків кадрів з витримкою 30с (витримка не дуже велика, щоб похибки ведення були не так помітні)) і перед вимірюванням робились стеки по 5 кадрів (з вирівнюванням по зіркам). Первинна обробка проводилась IRIS та пакетом моїх утіліт CommandLineFITSutilities, вимірювання яскравостей за допомогою AstroImageJ, визначення зоряних величин і трансформація до Johnson V у спеціальній таблиці EXCEL. Кадри з Кенону мають великий розмір, тому обробка (особливо взаємне вирівнювання кадрів) йшла не так швидко, як хотілось.

Ось як виглядає крива блиску (червоні точки -- мої дані, зелені -- дані ASAS-SN та APASS), на перший погляд повний хаос:

Однак, фазова крива з правильно вибраним періодом демонструє форму, характерну для контактних затемнюваних подвійних (mnn72 відніс змінну до типу EW, виходячи з вигляду кривої блиску, показників кольору та деяких додаткових характеристик). На рисунку -- фазова крива з остаточним значенням періоду (після невеликого тюнінгу)

Тут вже ніяких сумнівів не було і я подав заявку до AAVSO VSX (мені здорово допоміг mnn72). Після не дуже довгого листування з модератором (треба було виправити деякі неточності в посиланнях та трохи підправити період, щоб краще сфазувалися дані APASS (самі старі, всі вони на попередньому рисунку групуються зліва)) вчора ввечері заявка була підтверджена, і тепер я маю першу відкриту на власних фото змінну -- PMAK V1 (https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=625823)

До речі, може кому буде цікаво, знайшов зручний конвертер з JD у Heliocentric JD (EXCEL таблиця з макросом), яким можна перетворити довгу послідовність дат: на сторінці http://www.physics.sfasu.edu/astro/javascript/hjd.html посилання внизу "Heliocentric Julian Day Using Excel".

P.S. Ось так може виглядати зірка такого типу, якби  вона мала планету:

(малюнок Dirk Terrell, http://www.boulder.swri.edu/~terrell/dtart.htm)
« Останнє редагування: 12 Грудня 2018, 21:29:45 від mpyat2 »
Записаний

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #267 : 12 Грудня 2018, 13:10:04 »
. - .

Поздравляю  :super: Желаю на этом не останавливаться и новых интересных открытий.
Нашему полку прибыло. Может кто тоже из скучного астрофото переметнется в наблюдатели-поисковики. К стати можно и совмещать. Уверен, что у каждого астрофотографа есть набор кадров в одном фильтре для сложения снятый в разные ночи. Вот там можно тоже поковыряться уверен, что у кого-то обязательно должна быть неизвестная переменная звезда. Особенно важно, что разные фильтры. В общем как говорится - присоединяйтесь. Занятие может показаться нудным, но когда вникнешь очень даже интересненько выходит  ;) Особенно когда находишь нечто интересное.
Записаний
Николай Мышевский
Подякували

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto
« Відповідь #268 : 12 Грудня 2018, 13:33:54 »
. - .

Поздравляю! Это очень круто!  :super:
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #269 : 12 Грудня 2018, 16:15:18 »
. - .

Дякую, друзі!

Професор Ivan L. Andronov (Одеський Національний Морський Університет) залишив цікавий коментар:
Цитувати
After "a first look", <10% of each star is eclipsed by another, so ~2/3 of the variability is due to "ellipticity" (overfilling the Roche lobe). NAV modelling may give more parameters http://adsabs.harvard.edu/abs/2016JPhSt..20.4902T
Треба додати спостережень (у мене в архіві ще є необроблені знімки) і може дійсно помоделювати систему. Цікаво, як вона виглядає.
Записаний

Yurakoz

• Подяк: 846
« Відповідь #270 : 12 Грудня 2018, 18:32:47 »
. - .

Вітаю  :super:
Записаний
SW200mm f/5 CG5, SW1149eq1
ZWO asi224mc, Cam86
Подякували

Буйный астроном

• Подяк: 197
  • My observatory
« Відповідь #271 : 12 Грудня 2018, 21:32:28 »
. - .

:up: В добрый час, как говорится!  ;D
Записаний
Подякували

Mott

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 161
« Відповідь #272 : 14 Грудня 2018, 13:28:56 »
. - .

Aga,   :SLA: 

Super!
Записаний
Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
We can’t step aside while gravitation waves washing out the universe foundation!
Подякували

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #273 : 14 Грудня 2018, 18:09:27 »
. - .

Вітаю! Це дуже круто! Бажаю подальших звершень!!!  :up:
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #274 : 14 Грудня 2018, 18:23:41 »
. - .

Прийми моі поздоровлення!!! :SLA:
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #275 : 14 Грудня 2018, 18:26:06 »
. - .

Дякую, друзі!
Може ще й модель системи побудуємо (з допомогою професіоналів), зараз дообробляю свої дані но зірці, бо ще є. Точок буде більше.
Записаний

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #276 : 16 Грудня 2018, 11:12:02 »
. - .

Нашел вот тут на днях еще один яркий и не открытый алголь в Цефее (MNIC V70). И не удивительно, что его никто не заметил.  При периоде 19.176627d продолжительность затмения всего 2% (~ 9 часов). В данных обзора ASAS-SN практически никаких данных не было. Помог мне SuperWASP. К стати впервые он реально помог, потому что до этого все данные только замусоривали фазовую кривую. К стати нашел я ее тоже на своих снимках прогнав через муник, а потом проблинковав. Повезло, засек практически первичный минимум (см. gif-ку).
Попытался смоделировать систему MNIC V70. Не знаю насколько верно получилось. Но я старался придерживаться и спектрального класса (B2Vn) и диаграммы Г-Р. В общем у меня получилось, что система состоит из двух относительно небольших, но горячих звезд.
« Останнє редагування: 12 Січня 2019, 00:13:44 від mnn72 »
Записаний
Николай Мышевский

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #277 : 21 Грудня 2018, 12:48:52 »
. - .

Но вот уж меркнет солнца луч,
Выходит месяц из-за туч
И освещает на пути
Все звезды Млечного пути.
Козьма Прутков. «Выдержки из моего дневника в деревне».

Стратегія “шукай під ліхтарем” (поки що) виправдовує себе: друга “моя” змінна знайдена на тому ж самому зоряному полі з мого архіву, що й PMAK V1.

Знайомтесь: PMAK V2 (https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=683451)
Знайдена за допомогою MuniWin.

На цей раз -- пульсуючий червоний гігант, змінна типу SRB -- напівправильна змінна пізніх спектральних класів з ознаками періодичності коливань, період яких, однак, може змінюватись і можуть бути одночасно присутні коливання з іншими періодами (дякую mnn72 за консультацію та запропонований тип змінної).

Період пульсацій (оцінений за даними ASAS-SN за три роки) становить ~44.9 діб.

Обладнання: Canon EOS 600D + SkyWatcher 15075 OTAW / EQ5 motorized
Софт: MuniWin, AstroImageJ, IRIS, Max’s Command Line FITS Utilities, Max’s EXCEL Photometry Worksheet...

Про “стратегію пошука під ліхтарем” більш детально див. “Пётр Маковецкий. Смотри в корень! Сборник любопытных задач и вопросов”, задача 109. Епіграф взятий звідти.
« Останнє редагування: 21 Грудня 2018, 13:01:32 від mpyat2 »
Записаний

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #278 : 21 Грудня 2018, 14:12:25 »
. - .

Ай маладца...  :super: Я первые свои 6 звезд тоже нашел в одном поле  ;)
Записаний
Николай Мышевский
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #279 : 21 Грудня 2018, 14:32:34 »
. - .

Спасибо!.
Я теперь хочу сделать паузу, потому что страдает основная работа (которая меня кормит :)), а потом еще покопаю не этих же кадрах.
Записаний