Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 10:55:36

Увійти

google

Автор Тема: Результаты наблюдений переменных звезд  (Прочитано 43317 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

mpyat2

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1596
  • Nothing lasts forever but the earth and sky.
    • Above us only sky
Re: Результаты наблюдений переменных звезд
« Відповідь #320 : 08 Лютого 2019, 11:22:33 »
. - .

За три тижні, що пройшли після реєстрації 9-ї змінної, на тому ж самому полі в Лебеді (1.1*1.7 градуса) вдалось накопати ще 5 зірок (PMAK V10 .. PMAK V14).
Чотири з них тьмяніші за 14-ту величину, тож можна оцінити, що з моїм сетапом (Canon EOS 600D + SkyWatcher 150/750) можна досить впевнено знаходити змінні десь до 14.5 величини з інтервалом змінності 0.5 і більше. Однак, адекватні вимірювання можливі лише для повільних змінних, використовуючи довгі стеки (тривалість спостереження 15-30 хвилин); швидкі можна реєструвати, однак адекватну фотометрію отримати складно.
Тому з 5-ти зірок лише для двох (PMAK V10 та PMAK V12) з періодами 13.2 та 30.2 днів вдалося використати власні дані для побудови кривої блиску (разом з даними ASAS-SN та APASS).
Інші три -- затемнювані подвійні, дві типу EW (контактні системи, як на анімації), одна -- класичний алголь. Для них фазові криві блиску побудовані лише з даних ASAS-SN та APASS, мої дані добре узгоджуються з кривими, однак шум дуже сильний (або невизначеність в часі для довгих стеків завелика) і для визначення періоду вони не підходять.
Мене завжди зачаровувала магія аналізу періодичних сигналів, коли з хаотичного (на перший погляд!) набору точок виникає впорядкована періодична картинка.

У PMAK V11 помітний ефект О’Коннела -- різна висота максимумів (хоч ефект і слабкий). Максимуми відповідають розташуванню зірок, коли вони повернуті до нас “боком”. Різниця яскравості різних боків може бути обумовлена зоряними плямами, однак ще й досі причини цього ефекту не до кінця зрозумілі.
Система PMAK V13 має більший нахил орбіти, затемнення менш виражені і коливання яскравості головним чином обумовлені еліпсоїдальністю компонент. Цікаво, що ця система також демонструє “асиметричність”: головний мінімум трохи “скошений”.
« Останнє редагування: 09 Лютого 2019, 11:32:49 від mpyat2 »
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto
« Відповідь #321 : 08 Лютого 2019, 17:44:45 »
. - .

Ого, вот это пошло! Поздравляю!
Кстати, по инструкции пробовал, получалось, но сейчас немного торможу плюс полно забот после рождения мелкого )) Но я вернусь))
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #322 : 08 Лютого 2019, 17:58:19 »
. - .

Ого, вот это пошло! Поздравляю!
Кстати, по инструкции пробовал, получалось, но сейчас немного торможу плюс полно забот после рождения мелкого )) Но я вернусь))
Я сам не ожидал :)
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6648
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #323 : 08 Лютого 2019, 18:24:51 »
. - .

Из искрьі разгориться пламя(с)
Істинно глаголю тобі, що ти станеш другим Цесевичем і явиш на цім поприщі премногі чудеса.   :)
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #324 : 08 Лютого 2019, 18:53:26 »
. - .

Міша, щоб стати другим Цесєвичем, 30 років вчитися та практикувати треба і талант такий мати.
"Где мои 17 лет ???"
Проте, буду продовжувати.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6648
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #325 : 08 Лютого 2019, 19:04:33 »
. - .

Міша, щоб стати другим Цесєвичем, 30 років вчитися та практикувати треба і талант такий мати.
"Где мои 17 лет ???"
Проте, буду продовжувати.
Гершель теж не замолоду астрономією зайнявсь, а майже в 40 років і вершин досяг.
так що вперед.
Для вас открьітьі солнечньіе дали (с)
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #326 : 20 Лютого 2019, 14:48:13 »
. - .

Кажуть, сузір‘я Кассіопеї добре досліджено, однак навіть в ньому ще можна знайти нові яскраві змінні.
Свою 15-ту змінну знайшов саме в ньому. Вона червона (спектрального класу M2) та яскрава (в максимумі 9.7m у фільтрі V). Тип змінності SRB (напівправильний пульсуючий червоний гігант) з чітко вираженою кривою блиску, хоч зірка досі не була класифікована як змінна.
Знайшов її на знімках ексцентричного алголю MNIC V65, зроблених протягом чотирьох ночей у листопаді 2018. Мої чотири точки (червоні на графіку) були тим «гачком», яким витягнув цілу рибу.

Зірка була каталогізована ще у Bonner Durchmusterung (каталог, складений під керівництвом Аргеландера) як BD+63 173. Візуальна зоряна величина зірки в цьому каталозі 9.2, що значно яскравіше за середню зоряну величину, яка спостерігається зараз (~10m).

Посилання на запис у базі VSX: https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=684290
Записаний
Подякували

mnn72

• Подяк: 1017
  • Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #327 : 20 Лютого 2019, 16:23:38 »
. - .

Кажуть, сузір‘я Кассіопеї добре досліджено...
Максим, а кто ж это такое говорил ;D Я вон третий месяц в Цефее ковыряюсь, уже больше десятка новых переменок нашел и это 100% не предел, даже по той причине, что ищу только молодые звезды, а остальные просто пока вне интереса  ;) Так что в одном созвездии можно годами сидеть и все равно, все не выгребишь.
Вот к примеру буквально вчера зарегистрировал под обозначением MNIC V83 молодую переменку с такой интересной кривой блеска. Звезда сначала активничала, а сейчас "притихла" ;D И если взять небольшой период фотометрии, то эту переменку можно было бы и не заметить. Эта звезда правда в Лебеде, но зато это результат целенаправленной методики которую я пытаюсь выработать для того чтобы "сузить круг подозреваемых"  :gigi:
К стати, недавно в фейсбуке была видеозапись светового эха молодой звезды, так этот объект видимо как раз из этой категории :hz:
« Останнє редагування: 20 Лютого 2019, 16:50:05 від mnn72 »
Записаний
Обсерватория: Ananjev (L33, IAU); AAVSO; TESS TFOP (TESS Followup Program)
Открыто: 200 переменных, 46 транзиента (12 сверхновых); Подтверждения: 15 астероидов, 6 комет.
Николай Мышевский
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #328 : 20 Лютого 2019, 16:49:53 »
. - .

Да, видел я твою переменку среди свежезарегистрированных, кривая блеска интересная!

Я имел в виду, что яркая звезда, внесенная в каталог еще Аргеландером, до сих пор не была классифицирована как переменка. Между прочим, она у него существенно ярче и кто знает, может она проявила переменность сто лет спустя?
Записаний

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #329 : 20 Лютого 2019, 16:57:55 »
. - .

Очень может быть, что 100 лет назад она и не "активничала". Звезды тоже эволюционируют и для гиганта 100 лет это как раз таки большой срок. Хотя может и не так скурпулезно отнеслись к ней. Вон например мой алголь MNIC V67 вообще был в звездах сравнения AAVSO, хотя тоже 9-я величина и любой обзор ее должен был засечь, да что обзор - на фотик можно было поймать  :hz:
Записаний
Открыто: 200 переменных, 46 транзиента (12 сверхновых); Подтверждения: 15 астероидов, 6 комет.
Николай Мышевский
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #330 : 20 Лютого 2019, 17:05:28 »
. - .

Потому и надо продолжать поиски... Хоть «вручную» обнаруженных переменок в VSX лишь небольшая доля от всех, зато они гораздо лучше описаны, чем те, которые от автоматических обзоров.
Записаний
Подякували

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #331 : 20 Лютого 2019, 17:11:55 »
. - .

...Хоть «вручную» обнаруженных переменок в VSX лишь небольшая доля от всех, зато они гораздо лучше описаны, чем те, которые от автоматических обзоров.
Я тебе открою секрет ;) Много переменок от автоматов вообще не того типа или могут вообще таковыми не являться  ;D Поэтому есть смысл не только искать новые, но и проверять те которые уже зарегистрированы. Например я проверял наблюдениями IT Aur, которая была зарегистрирована алголем, а присмотрелся и оказалось, что это вообще другой объект - молодой YSO.
У меня вообще давно "чешутся руки" заняться алголями период которых меньше суток. Уверен, что там есть сюрпризы  ;)
Записаний
Николай Мышевский
Подякували

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #332 : 20 Лютого 2019, 17:17:03 »
. - .

... кривая блеска интересная!
К стати у меня есть кандидат практически с такой же кривой и тоже в Лебеде, только там буквально на нем висит краснючая звезда, которая на паломарских снимках "подмигивает". Нужно будет поработать с ней, возможно и на живом небе. Звездочка 12-й или 13-й величины.
Записаний
Николай Мышевский
Подякували

Mott

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 161
« Відповідь #333 : 21 Лютого 2019, 08:59:43 »
. - .

Aga,

Вот и Цесевич говорил: «Есть у меня на примете одна звездочка. Кому бы это ее дать?»

:up:  :SLA:
Записаний
Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
We can’t step aside while gravitation waves washing out the universe foundation!

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #334 : 21 Лютого 2019, 11:02:33 »
. - .

Aga,

Вот и Цесевич говорил: «Есть у меня на примете одна звездочка. Кому бы это ее дать?»

:up:  :SLA:
А я ее никому не предлагаю, я о том что у меня есть просто кандидат-близнец  :SLA:
Записаний
Николай Мышевский

Mott

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 161
« Відповідь #335 : 21 Лютого 2019, 11:06:13 »
. - .

Aga, 

просто вспомнилось (Миша  тут,   уже упоминал Владимира Платоновича....)
Записаний
Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
We can’t step aside while gravitation waves washing out the universe foundation!

Буйный астроном

• Подяк: 197
  • My observatory
« Відповідь #336 : 23 Лютого 2019, 14:46:57 »
. - .

Насколько я помню, звезда Цесевича так и не была найдена. Последний раз давно о ней заходил разговор в нашем клубе,
может что-то и прояснилось уже, но я не слышал. Охота за ней шла.  ;D
Записаний

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #337 : 24 Лютого 2019, 11:55:47 »
. - .

Ану, ану - просвети. Бо я шо-то вообще ниче не слышал про нее :hz:
Записаний
Николай Мышевский

Буйный астроном

• Подяк: 197
  • My observatory
« Відповідь #338 : 24 Лютого 2019, 12:09:57 »
. - .

Ну мне рассказывали, что незадолго до смерти, Цесевич В.П. нашёл какую-то интересную переменку и должен был её доисследовать,
но не успел. За ней многие охотились, но то ли координаты неточные были или ещё какие причины, но её не нашли. Во всяком случае
мне неизвестно. Больше в курсе дела был Иван Леонидович и Наташа Вирнина. Возможно, в современных роботизированных архивах она уже нашлась, но было бы, конечно, интересно разобраться, что это было.  :) :hz: 
Записаний

mnn72

• Astromouse
    • Astromouse
« Відповідь #339 : 24 Лютого 2019, 12:24:57 »
. - .

Так а в чем ее интересность?
Записаний
Николай Мышевский