Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 05:59:25

Увійти

google

Автор Тема: Дорожній планетний астрограф  (Прочитано 36822 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Дорожній планетний астрограф
« Відповідь #480 : 03 Березня 2017, 22:04:04 »
. - .

Якщо ближній фокус збільшити на 20.5мм (1498.34 замість 1477.84) то вийде поверхня яка буде відрізнятись від потрібної на 0.124 довжини хвилі, тобто на 1\8лям.
 Ніби то невелика похибка, але якщо скласти до купи з похибками виготовлення то планетної якості годі й чекати.
Прикро  :-\ але нічого, знову буду бігать в сусіднє приміщення.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #481 : 03 Березня 2017, 22:15:44 »
. - .

Так сферу я на цьому зеркалі робив, і не раз. А з Вайнео теж не все так просто.
Слова, слова, а где доказательства?
Помню в бытность ::) Смотришь теневую, ну идеал, ну чуток там типа намек на бугорчик :P Зовешь ОТК проверить, ну того, которого сейчас нет, но появится...Пришел, посмотрел, скривился и ушел.  :sorrow: :gigi:
Вот приедет, в пару станешь, узнаешь где сферы растут ;)
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #482 : 04 Березня 2017, 02:39:19 »
. - .

Так сферу я на цьому зеркалі робив, і не раз. А з Вайнео теж не все так просто.
Слова, слова, а где доказательства?
Помню в бытность ::) Смотришь теневую, ну идеал, ну чуток там типа намек на бугорчик :P Зовешь ОТК проверить, ну того, которого сейчас нет, но появится...Пришел, посмотрел, скривился и ушел.  :sorrow: :gigi:
Вот приедет, в пару станешь, узнаешь где сферы растут ;)
Когда ОТК - приедет? :)
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #483 : 07 Березня 2017, 23:14:33 »
. - .

Пробував контролювати з ближнього фокуса еліпса. Картинка знову чітко не читається  :-\ знову найбільш заважають якісь дифракційні явища  :hz: Я добре бачу бруд на оці але погано саму тіньову. Наближено: чуть горб і чуть завал  :hz: десь так. Я тільки не уявляю як можна контролювати по реальній зірці...
Ну що, наступний крок сфера і Вайнео, а далі може й до компенсаційної лінзи дойду  ;D
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #484 : 07 Березня 2017, 23:35:01 »
. - .

Я тільки не уявляю як можна контролювати по реальній зірці...
Та ніяк, тільки загальне уявлення про помилки, які складно оцінити за вкладом в якість. Для роботи не підходить, а потім вже пізно.  :-\
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #485 : 07 Березня 2017, 23:58:44 »
. - .

нитку хотим ;)
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #486 : 08 Березня 2017, 06:31:04 »
. - .

А куди це Едвард запропав?
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

ks

• Подяк: 57
« Відповідь #487 : 08 Березня 2017, 08:36:32 »
. - .

Пробував контролювати з ближнього фокуса еліпса. Картинка знову чітко не читається
Длиннофокусные эллипсоиды с большим расстоянием между фокусами сложно контролировать из-за турбуленции. Нужна труба чуть больше дальнего фокуса эллипсоида.  Для качественного контроля нужна компенсационная сфера для метода Максутова или Вайнео, неважно, хотя первый вариант мне больше нравится: схема короче, но нужно хорошее диагональное зеркало. Линза хороша для светосильных зеркал. Чем длиннее схема контроля, тем больше в волновом фронте будет помех от турбуленции при прочих равных условиях. Без качественного контроля не будет качественного зеркала.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #488 : 08 Березня 2017, 15:05:45 »
. - .

нитку хотим ;)
Зроблю  :SLA: як буде час.
Длиннофокусные эллипсоиды с большим расстоянием между фокусами сложно контролировать из-за турбуленции. Нужна труба чуть больше дальнего фокуса эллипсоида.  Для качественного контроля нужна компенсационная сфера для метода Максутова или Вайнео, неважно, хотя первый вариант мне больше нравится: схема короче, но нужно хорошее диагональное зеркало. Линза хороша для светосильных зеркал. Чем длиннее схема контроля, тем больше в волновом фронте будет помех от турбуленции при прочих равных условиях. Без качественного контроля не будет качественного зеркала.
Мені теплові потоки не дуже й заважають, а роздивитись детально все одно не можу  :-\ Буду робить хорошу сферу і контролювати по методу Максутова(Вайнео)
Записаний
Слава Україні!

ks

« Відповідь #489 : 08 Березня 2017, 16:44:30 »
. - .

Мені теплові потоки не дуже й заважають, а роздивитись детально все одно не можу
А що заважає роздивитись? Які фокуси еліпса або радіус і ексцентриситет дзеркала?
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #490 : 08 Березня 2017, 16:46:48 »
. - .

Буду робить хорошу сферу і контролювати по методу Максутова(Вайнео)
Нічого страшного. Це навіть цікаво. А головне в підсумку бонус - гарний телескоп ;)
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #491 : 08 Березня 2017, 16:50:28 »
. - .

Мені теплові потоки не дуже й заважають, а роздивитись детально все одно не можу
А що заважає роздивитись? Які фокуси еліпса або радіус і ексцентриситет дзеркала?
Я так понимаю масштаб и яркая дифракция по краю скрывает рельеф. Там по ходу еще с теневиком что-то не то. :hz:
Записаний

ks

« Відповідь #492 : 08 Березня 2017, 17:14:46 »
. - .

Когда-то смотрел в качестве дополнительного контроля зеркало 300мм, длинный фокус был 13 метров. Источник ставил в ближнем фокусе, а смотрел из дальнего в подзорную трубу, нож прилепил перед объективом, все нормально видно, особенно турбулеж ;D. Конечно из дальнего фокуса просто глазом рассмотреть сложно.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #493 : 09 Березня 2017, 14:18:48 »
. - .

Фокусна відстань ГЗ 1370мм квадрат ексцентриситету 0,73. Дальній фокус еліпса 18,7метрів, ближній не памятаю. Коли по приміщенню не ходить, через декілька хвилин теплові потоки практично не помітні. Але картинка чітко не читається, можна помітить суттєві похибки на поверхні, дрібні важко, поперше дифрація в центральному отвору і на краю, і ще, не знаю як це описать  :hz: я на картинці бачу чіткіше бруд на своєму оці ніж саму картинку тіньової, і тіньова "ловиться" не чітко, як з радіуса кривизни, де найменше зміщення ножа впливає на картинку, а в фокусі еліпса я навіть ручку тонкої підстройки можу не крутить, а просто грубо совать тіньовик і картина змінюється не так різко як з радіуса кривизни. Через підзорну трубу я теж пробував, особливо нічого не допомогло.
І як дивився з ближнього фокусу все приблизно так само, тільки ще й око дуже близько до ножа розміщать потрібно.
Записаний
Слава Україні!

ks

« Відповідь #494 : 09 Березня 2017, 19:46:50 »
. - .

Зі слів важко зрозуміти чому
... картинка чітко не читається...
можливо дійсно з тіньовим щось не так.Дивитись з ближнього фокусу не раціонально, чутливість менша і теплові потоки від тіла будуть заважать. А з дальнього та й ще за допомогою підзорної труби повинно бути видно всі похибки. Те шо зміщення ножа потрібні більші це зрозуміло - кут конусу променів від дзеркала суттєво менший, це не повинно турбувать. Лезо ножа перевірити, щоб рівний чистий край був. Взагалі унікальне приміщення 19 метрів зі споційним повітрям...
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #495 : 09 Березня 2017, 19:55:44 »
. - .

Я навіть не знаю як це ще пояснити, спробую сфоткать. Приміщення не опалюється і не має вікон, двері тільки в інше приміщення. Протирання леза від бруду трохи допомагає... може дійсно ніж замінить  :hz:
І ще є таке питання, якщо не секрет. От скажімо закінчив я зеркало, форма мене влаштовує, але на зеркалі помітна "помятість" як вона впливає на роботу телескопа і чи можна її якось згладить.
Записаний
Слава Україні!

ks

« Відповідь #496 : 09 Березня 2017, 20:16:23 »
. - .

І ще є таке питання, якщо не секрет. От скажімо закінчив я зеркало, форма мене влаштовує, але на зеркалі помітна "помятість" як вона впливає на роботу телескопа і чи можна її якось згладить.
Залежно від того яка "помятість". Если зональные ошибки т.е имеющие круговую симметрию, то повлияют только на штрель, если радиальные лучи, то сделают звезду "мохнатой", что существенно хуже, если нерегулярные углубления, то зависит от их глубины и площади - тут ничего однозначно сказать нельзя. При контроле из дальнего фокуса в 19 метров чутливість така, що "ідеального дзеркала" ніколи не зробить, вылезут неоднородности стекла, смолы, можно даже астигматизм увидеть от последнего штриха если сцепление с полировальником хорошее. Если эти ошибки малы, то в компенсации со сферой спрячутся, а если не спрячутся, то надо тереть дальше.
Записаний
Подякували

ks

« Відповідь #497 : 09 Березня 2017, 20:22:02 »
. - .

И с теневиком решить, может яркость поднять, надо разбираться почему из дальнего фокуса нет контрастной картинки.
Записаний

ks

« Відповідь #498 : 10 Березня 2017, 13:52:35 »
. - .

Еще по теневому. При установке источника света в ближнем фокусе его изображение в дальнем фокусе увеличивается, в Вашем случае примерно в 12 раз. Поэтому для повышения контраста нужно особое внимание уделить ширине щели, ну и параллельности ножа и щели при юстировке.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #499 : 10 Березня 2017, 14:53:39 »
. - .

Еще по теневому. При установке источника света в ближнем фокусе его изображение в дальнем фокусе увеличивается, в Вашем случае примерно в 12 раз. Поэтому для повышения контраста нужно особое внимание уделить ширине щели, ну и параллельности ножа и щели при юстировке.
:hz: А от тут можливо і криїться все зло. Я чомусь подумав навпаки і щілину зробив близько 1мм, щоб не втратить світло  :facepalm:
І як добитись паралельності... вимальовуються пару ідей. Дякую за поради  :beer:
Записаний
Слава Україні!