Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 11:19:31

Увійти

google

Автор Тема: Дорожній планетний астрограф  (Прочитано 36781 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1988
  • Be free!
Re: Дорожній планетний астрограф
« Відповідь #60 : 21 Жовтня 2016, 22:16:17 »
. - .

Игорь, а это твоя стекляха(иллюминатор 315×32)? Или это еще тоньше?
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Подяк: 7436
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #61 : 21 Жовтня 2016, 22:26:25 »
. - .

260*20  :shuffle:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #62 : 21 Жовтня 2016, 22:35:20 »
. - .

Нет не моя. Вырезать с 315, 260, как-то неправильно...для начала. С хорошим стеклом туго.
Пока зажал, хочу посмотреть, как пойдет :shuffle:

Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #63 : 21 Жовтня 2016, 23:14:11 »
. - .

260*20  :shuffle:
ооййй...  это слишком тонко.

Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #64 : 21 Жовтня 2016, 23:18:29 »
. - .

Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #65 : 21 Жовтня 2016, 23:37:07 »
. - .

Значить так, я розумію, що заготовка тонкувата і до рекомендованих мінімальних 1:10 не дотягує але процес пішов і якщо нічого путнього з неї  не вийде, то в мене є невибагливий товариш, який залишився без телескопа, от вона йому як рівнозрачкова діпскайовська гляділка і піде, а мені піде необхідний досвід.

P.S. якщо взагалі щось вийде
Записаний
Слава Україні!
Подякували

micha@mail.com

• Подяк: 3
  • Михаил
« Відповідь #66 : 22 Жовтня 2016, 00:03:30 »
. - .

На девять точок, и не вчем себе не отказывай!
Записаний
Терпение, это половина дороги к цели.

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #67 : 22 Жовтня 2016, 00:08:23 »
. - .

На девять точок, и не вчем себе не отказывай!
кроме качества зеркала.
А почему не 18?
разгружать нужно готовое качественное зеркало. А для этого его еще сделать надо, а вот тут то проблема, никакие точки не помогут
Записаний

micha@mail.com

• Подяк: 3
  • Михаил
« Відповідь #68 : 22 Жовтня 2016, 00:18:34 »
. - .

Почему? ставить на треугольники, на шариках, а по бокам закрепить болтами с резиновыми шлангиками.
Записаний
Терпение, это половина дороги к цели.

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #69 : 22 Жовтня 2016, 01:16:45 »
. - .

Почему? ставить на треугольники, на шариках, а по бокам закрепить болтами с резиновыми шлангиками.
потому что я их переделал кучу, и твердо убедился что с таким отношением толщины к диаметру одна морока и ничего хорошего не выходит
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #70 : 22 Жовтня 2016, 02:10:36 »
. - .

потому что я их переделал кучу, и твердо убедился что с таким отношением толщины к диаметру одна морока и ничего хорошего не выходит
На шариках попробуй, на шару :shuffle: :gigi:
« Останнє редагування: 22 Жовтня 2016, 02:31:51 від Naboka Igor »
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #71 : 22 Жовтня 2016, 18:51:32 »
. - .

Игорь, а фото не показательное. Зеркало наверняка доводилось малым инструментом в автоматизированной системе, там нагрузки почти нулевые. А тут все по "классике", а для классики это тонко. Я не предлагаю использовать соотношение D/t для трех точек, но придерживаться толщины не менее 1:8 для зеркал 150 - 500мм предпочтительно, если речь идет о зеркале для телескопа, да еще "планетного", где ошибки должны быть минимальными.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #72 : 22 Жовтня 2016, 19:22:50 »
. - .

Игорь, а фото не показательное. Зеркало наверняка доводилось малым инструментом в автоматизированной системе, там нагрузки почти нулевые.
Я вчера искал, но не смог найти. Помню там три китайца, на "станке" типа, что слева, терли малым инструментом, ручками.
По любому, с моей стороны, это был стеб ;)
Есть читатель, есть писатель, есть практик. Я пробовал на разгрузке, это маразм просто :insane:
Да и ты надеюсь...хотя с твоим опытом, не исключаю любой результат. ПЕРВОЕ и 25лет практики, разные вещи.
Цитата: Edward link=topic=39715.msg536730#msg536730
  если речь идет о зеркале для телескопа, да еще "планетного", где ошибки должны быть минимальными.
:up:
Значить так, я розумію, що заготовка тонкувата і до рекомендованих мінімальних 1:10 не дотягує але процес пішов і якщо нічого путнього з неї  не вийде, то в мене є невибагливий товариш, який залишився без телескопа, от вона йому як рівнозрачкова діпскайовська гляділка і піде, а мені піде необхідний досвід.

P.S. якщо взагалі щось вийде
Очень правильный подход! Сначала попробовать первое, а потом делать выводы и продолжить.
« Останнє редагування: 22 Жовтня 2016, 19:36:40 від Naboka Igor »
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #73 : 22 Жовтня 2016, 20:54:22 »
. - .

Так, я дещо пропустив. Але ми вже писали - не починайте перше дзеркало з тонкоi заготовки. Купiть/ достаньте "правильну". Починати з ф260 та ще такоi малоi товщини - срiблясте марево... :facepalm:
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #74 : 18 Листопада 2016, 14:24:08 »
. - .

Ігорь, Серега, Ед дякую за поради і розумію ваші намагання попередити від великої кількості роботи, яка можливо, пропаде даремно, але це досвід... а не вийде, то вже із власними "шишками" почну спочатку - "ділов то.."  ;)

Отже. Був відлитий армований цементно-піщаний шліфувальник, а також полірувальник але вже цементно-гіпсовий (сатенгіпсовий), теж армований. Гіпсовий сподрбався більш, незнаю який краще тримає форму але гіпсовий менш пористий, бистріше готується і краще вкривається епоксидкою.
А от далі була перша проблемка: через чотири дні вирішив обробить шліфувальник і полірувальник епоксидкою, харківська, біло-червона коробка, пропорції витримав, мішав довго але сохла вона 10 днів  :facepalm: і то ще трохи "бралась". На трохи не досохший шліфувальник приклеїв скло 35*35*7 вже іншою епоксидкою, теж харківська але вже біло-синя коробка з надписом "мир клея" (ця виявилась кращою, хоча теж сохла декілька днів). Зверху квадрати скла притиснув заготовкою.
Далі була притирка. Притирав абразивом F100 зеркало зверху і після 15 хв зняв подивитись як іде притирка. Вся поверхня шліфувальника за цей час вже покрилась матом.  Далі шліфував 40-50хв, мат на заготовці був рівномірний і тільки 2-3мм на краю зеркала були недошліфовані. Шліфував ще 30 хв, край зійшов, мат став рівномірний по всьому зеркалу.  Весь час шліфував зеркало зверху, "відчуття сфери" вже зявилось через хвилин 30 шліфовки.
Далі перейшов на F180. Знову зеркало зверху. Сфера тримається добре, зеркало плавно "бігає" по поверхні шліфувальника. Через годину шліфування цим абразивом шліфування було завершено.
Ще після стадії притирки, висверлив трубчастим сверлом по склу отвір 30мм з кожної із сторін, залишивши 1-2мм перемичку. Після F180 отвір досверлив.
Мокре зеркало вже добре відбивало світло, вирішив перевірити фокус... перебор. Замість бажаних 1600мм вже маю 1450мм. Але чомусь боюсь переходити на шліфування "зеркало знизу" , поперше зеркало тонке, подруге після промивки шліфувальника спостерігаю зерна абразиву, які не вимиваються і не видуваються з шліфувальника... і по-третє при "зеркало зверху" все так добре йде.
Тому питання. Як змінюється фокус при шліфовці останніми двома абразивами?
І ще таке питання. Температура приміщення де працюю 8-12 градусів, чи можлива поліровка при такій температурі?
Так захопився процесом, що забув про фотозвіти. Тільки одне фото і то з паганого мобільного.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #75 : 18 Листопада 2016, 15:44:23 »
. - .

А от далі була перша проблемка: через чотири дні вирішив обробить шліфувальник і полірувальник епоксидкою, харківська, біло-червона коробка,
Это частое явление - бракованная. Всегда есть риск такого исхода. А еще, полимеризуется хорошо в теплых помещениях, 8-12 не то :-\
Сфера тримається добре, зеркало плавно "бігає" по поверхні шліфувальника. Через годину шліфування цим абразивом шліфування було завершено.
Кажущееся одинаковость мата на краю, внимательно проверяется микроскопом, это распространенная ошибка начинающих! Не должно быть отдельных точек - "звездочек".
Тому питання. Як змінюється фокус при шліфовці останніми двома абразивами?
І ще таке питання. Температура приміщення де працюю 8-12 градусів, чи можлива поліровка при такій температурі?
Так захопився процесом, що забув про фотозвіти. Тільки одне фото і то з паганого мобільного.

Толщина зеркала скажется по полной при фигуризации, а сейчас его можно крутить, как угодно. Правда, подсос вероятно уже будет ощущаться на самом мелком абразиве и предварительной полировке.
8-12* терпимо для шлифовки, но для полировки не приемлемо. Минимум 20*.
Да то, что прилипает абразив, архи плохо! Придется пере покрыть эпоксидкой в т.ч. и канавки фасеток.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #76 : 18 Листопада 2016, 15:55:09 »
. - .

Кажущееся одинаковость мата на краю, внимательно проверяется микроскопом, это распространенная ошибка начинающих! Не должно быть отдельных точек - "звездочек".
Зрозумів  :SLA: перевірю ще раз.

А як із зміщенням фокусу на останніх номерах? хоч приблизно, на що розраховувать?

Да то, что прилипает абразив, архи плохо! Придется пере покрыть эпоксидкой в т.ч. и канавки фасеток.
Так він в канавках і прилип, небагато, але є, може приклеївся до ще не повністю полімеризованої епоксидки  :hz:
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 16:00:27 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #77 : 18 Листопада 2016, 16:13:13 »
. - .

А як із зміщенням фокусу на останніх номерах? хоч приблизно, на що розраховувать?
Нужно переворачивать и пробовать, много факторов, от усилий, штриха, твердости абразива, материала шлифа, размера и т.п
10-50мм легко. Я как-то шел на маразматический подвиг, 20мм полировкой. Закончилось пере шлифовкой на сферу. :shuffle: :gigi:
Меняя положение нормального по толщине зеркала, можно держать фокусное до маразма ::) ;D
В твоем случае, доводка будет только сверху т.е. перед полировкой лучше оставить длиннее скажем на те-же 20 :-X :D
Хотя ::) есть люди трут годами, и дыра в центре получается автоматически. ;)
Так він в канавках і прилип, небагато, але є, може приклеївся до ще не повністю полімеризованої епоксидки  :hz:
100%. Вообще, говоря правду, случай тяжелый. Когда перед самой полировкой ловишь смачную царапину, первое желание жахнуть на пол.
Вот еще, гипс, не ленись. Этот материал, если поймает воду, его начнет распирать хз куда.
В оптике все затеи, обхитрить-упростить-обскакать к хорошему не приводят. Да и, бетону нужно минимум две недели набрать прочность в мокром виде, потом полная естественная сушка, без которой покрытие эпоксидкой будет проблемным.
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 16:25:07 від Naboka Igor »
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #78 : 18 Листопада 2016, 16:50:38 »
. - .

Похоже я совсем "потушил" Ярослава ???
Мой совет, ИМХО понятно, как бы поступил я.
Опыт вещь хорошая. А почему бы не начать с вторички? Маленькие размеры, потом пара пробничков. Пока эти три поверхности будут сделаны и опыт появится под нормальное гз с нормальной заготовки.
Если первый этап пройти успешно, то и второй уверен получится. А иначе дело швак. Что скажешь? :shuffle:
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #79 : 18 Листопада 2016, 18:31:29 »
. - .

Ні, мене "потушили" справи  ;D Я дуже уважно відношусь до всіх ваших порад  :beer: хоча впертий і дещо все одно роблю по своєму  :shuffle:
Похоже я совсем "потушил" Ярослава ???
Мой совет, ИМХО понятно, как бы поступил я.
Опыт вещь хорошая. А почему бы не начать с вторички? Маленькие размеры, потом пара пробничков. Пока эти три поверхности будут сделаны и опыт появится под нормальное гз с нормальной заготовки.
Если первый этап пройти успешно, то и второй уверен получится. А иначе дело швак. Что скажешь? :shuffle:
Тю, я навпаки мислив, що ці мапюсінькі зеркальця мені дадуться важче  :hz: Та й план такий був, що спочатку ГЗ, а там вже від фокусу +- ГЗ, підганять параметри вторичного... якщо з ГЗ щось путнє буде  :shuffle:
І що за три поверхні і пробніки?   :hz:
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 20:06:23 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!