Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 10:57:26

Увійти

google

Автор Тема: Дорожній планетний астрограф  (Прочитано 36826 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Дорожній планетний астрограф
« Відповідь #640 : 18 Грудня 2017, 21:09:43 »
. - .

А другая стекляха?
Другая не знаю, наверное К8. Но она же отстояная, я ее только аккуратно накладываю еле держа.
Записаний
Слава Україні!

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #641 : 18 Грудня 2017, 22:02:25 »
. - .

Отстойка- имеется в виду равенство температур стекол и  равенство температуры  в объёме каждого.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #642 : 18 Грудня 2017, 22:21:49 »
. - .

Отстойка- имеется в виду равенство температур стекол и  равенство температуры  в объёме каждого.
Хорошо, понял. То есть лучше накласть пробник и некоторое время выждать?
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #643 : 18 Грудня 2017, 22:56:25 »
. - .

Хорошо, понял. То есть лучше накласть пробник и некоторое время выждать?
Пока не сядет на оптический контакт ;)
Лучше посмотреть на следующий день, типа когда готово т.е. проверить.
Я не спец по пробным, но подозреваю, что изменения могут немного коснутся именно радиуса, не зональных...на кварце. Т.е. идеально ровные полосы, которые в данном случае в общем и не нужны, покажут небольшой радиус, после полного отстоя.
Если что, Эд поправит :shuffle:
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #644 : 18 Грудня 2017, 22:59:29 »
. - .

Когда стекла сложены процесс выравнивания темп. удлиняется.Когда полировал плоск. 300 мм. ждал до трех часов после десяти минут полировки.    Интересно наблюдать в динамике процесс выравнивания температуры.
Записаний
Подякували

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #645 : 19 Грудня 2017, 06:26:34 »
. - .

Отстой, всегда индивидуальная штука. Все зависит от режима полировки (интенсивный или "легкий"), зависит от материала, от температуры воды которой промывается деталь от нагрева ее руками и т.д. Важно на заключительных стадиях обеспечить постоянство всех факторов и "вычислить" отстой. Тогда просто наполировываем ошибку(имеется ввиду "по общей") противоположную наблюдаемому отстою и в общем это и весь трюк...
Обычно, если все делается правильно, то наблюдается в основном отстой "на яму". Поэтому наполировывается небольшой бугорок в пределах 0.2-0.3 полосы(если это стекло типа ЛК) на кварце этот эффект весьма небольшой. Что касается отстоя "по местной" ошибке он тоже есть, но заметен хорошо на обычных стеклах и зависит от геометрии детали(толстый/тонкий край и т.д) В  обнаружении и рассматривании ошибок при обычных условиях хорошо помогает покраска тыла детали темной краской и использование папиросной бумаги в качестве протяженного экрана ну и плюс опыт конечно...

« Останнє редагування: 19 Грудня 2017, 06:30:54 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #646 : 20 Грудня 2017, 18:10:55 »
. - .

Полірував далі, деталь зверху. Мат на краю вже зійшов, хоча для підстраховки з годину потрібно прополірувать. Але в кінці поліровки почалось щось незрозуміле, для мене. Довжину штриху, к-сть штрихів, нічого я не змінював, але в якийсь момент процес, який рухався із "ями" в "бугор" зупинився і почав рухатись у зворотньому напрямку  :facepalm: Тобто, маючи зараз "яму", я все більш в неї заглиблююсь. Чому так сталось, не пойму.
Що робить далі? Може й не потрібно виходить на прямі лінії, але тоді допомагайте із читанням форми. Грубих зональних немає, а от плавні похибки  :hz:
Закінчив на цьому:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #647 : 20 Грудня 2017, 18:27:54 »
. - .

Маю питання. Використовується новий склад смоли, чи ні?
Тому як, бітумні іноді мають властивість ставати "тупими".
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #648 : 20 Грудня 2017, 18:32:41 »
. - .

Маю питання. Використовується новий склад смоли, чи ні?
Тому як, бітумні іноді мають властивість ставати "тупими".
Смола бітумна, з цим комплектом оптики виріший "касторочну" поки не використовувать. Після того як помітив зворотній процес, полірувальник гарно вимив, але нічого не змінилось. Правда в останні сесії поліріту додаю дуже мало, може з цим як повязано  :hz:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #649 : 20 Грудня 2017, 18:48:34 »
. - .

Смола бітумна, з цим комплектом оптики виріший "касторочну" поки не використовувать.
А даремно. :-\ У таких випадках я просто переливав смолу. Зрозуміло, що дійшло після N-х годин мазохізму.
За фактом, таку роботу не можна поставити в залік по утриманню радіусу на пробних.
Та й, з такою кількістю кілець, впевнено важко прочитати місцеві помилки . Малося на увазі 1-2 кільця.
Я невпевнено бачу в круглому кругле. Тут тільки досвід. Думаю, потрібно почекати фахівця.
« Останнє редагування: 20 Грудня 2017, 19:06:01 від Naboka Igor »
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #650 : 20 Грудня 2017, 19:06:26 »
. - .

А даремно. :-\ У таких випадках я просто переливав смолу. Зрозуміло, що дійшло після N-х годин мазохізму.
За фактом, таку роботу не можна поставити в залік по утриманню радіусу на пробних.
Та й, з такою кількістю кілець, впевнено важко прочитати місцеві помилки . Малося на увазі 1-2 кільця.
Так все ж йшло добре, тому нічого й не міняв. Я саме перше хочу зрозуміть причину... а "яму" подолаю, трохи поміркую і подолаю, вона ж невелика  :)
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #651 : 20 Грудня 2017, 19:15:48 »
. - .

Так все ж йшло добре, тому нічого й не міняв. Я саме перше хочу зрозуміть причину... а "яму" подолаю, трохи поміркую і подолаю, вона ж невелика  :)
Так, початок після шліфування був багатообіцяючим. Очікував виходу на колір. ::) За декларацією. ;D
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #652 : 20 Грудня 2017, 19:47:16 »
. - .

Так, початок після шліфування був багатообіцяючим. Очікував виходу на колір. ::) За декларацією. ;D
  :shuffle: Я після того як зайшов на "бугор" потім знову повернувся на "яму"  потім знову приблизився до прямих, теж думав, що нікуди від мене не дінуться, все ніби контролюється, а тут така халепа  ;D
Був би час, можна було б експерементувати, а так Марс уже близько, а в мене ще нічого...та й, мабуть, все близиться до того, що нікуди я все одно не поїду  :facepalm:
І ще така думка, а що, якщо фото знімать під прямим кутом, є такі програми, які б обрахували форму?
Записаний
Слава Україні!

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #653 : 20 Грудня 2017, 20:25:51 »
. - .

1.Спробуйте полірувальником погуляти зверху, щоб розширити край до  завалу... трохи. --35- 40хвилин.
2.Якщо полірувальник поставити зверху не можливо-поліруйте так само, тільки держіть полірит зовсім холодним і  край полірувальника поливайте холодною водою.--не меньше 40хвилин.
« Останнє редагування: 20 Грудня 2017, 20:51:10 від 1POBHOPT »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #654 : 20 Грудня 2017, 21:09:14 »
. - .

1.Спробуйте полірувальником погуляти зверху, щоб розширити край до  завалу... трохи. --35- 40хвилин.
2.Якщо полірувальник поставити зверху не можливо-поліруйте так само, тільки держіть полірит зовсім холодним і  край полірувальника поливайте холодною водою.--не меньше 40хвилин.
Так я зараз і полірую, полірувальником зверху :hz:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #655 : 20 Грудня 2017, 21:41:12 »
. - .

бо полiровка "деталь унизу" полiрувальник "у розмiр зверху" при малих обертах детали i вiдносно великоi кiлькостi штрихiв - буде "стояти", при м'якiй смолi буде йти на яму, що ми i спостерiгаемо. Для того щоб "загнати на бугор" потрiбно збiльшити оберти шпiнделя з деталлю, та уповiльнити штриховi рухи руками. Спрва пiде добре на спiввiдношенi 2:1 та бiльше. Вручну, без моторизованого шпiнделя такий рух неможливо забезпечити. бiгати навколо бочки голова закрутиться :gigi:
Нагадаю. :shuffle: Коло замкнулося. :whatthehell:
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #656 : 20 Грудня 2017, 22:40:51 »
. - .

бо полiровка "деталь унизу" полiрувальник "у розмiр зверху" при малих обертах детали i вiдносно великоi кiлькостi штрихiв - буде "стояти", при м'якiй смолi буде йти на яму, що ми i спостерiгаемо. Для того щоб "загнати на бугор" потрiбно збiльшити оберти шпiнделя з деталлю, та уповiльнити штриховi рухи руками. Спрва пiде добре на спiввiдношенi 2:1 та бiльше. Вручну, без моторизованого шпiнделя такий рух неможливо забезпечити. бiгати навколо бочки голова закрутиться :gigi:
Так я і це пробував імітувати: провертав полірувальник, який знаходиться на деталі замість 30-50 градусів на 400 градусів, це повинно було сприяти більш сполірованому краю, але щось і тут не зрослося.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #657 : 21 Грудня 2017, 03:08:33 »
. - .

Так я і це пробував імітувати: провертав полірувальник, який знаходиться на деталі замість 30-50 градусів на 400 градусів, це повинно було сприяти більш сполірованому краю, але щось і тут не зрослося.
Пояснюю: одною рукою тримати полiровник, а другою як потрiбно прокручувати деталь не вийде. Такий рух з рiвномiрним прижимом iнструменту на ручному шпiнделi забеспечити важко. До того ж знову мабудь трохи потеплiшало i пiшов "на яму"... ;)(звари смолу трохи твердiшу)
любить у нас народ статевi акти :gigi:
Розкажу ще одну рiч з роздiлу "трансцендентних". Iснуе "ефект готовоi деталi". Вiн полягае у тому, що поки деталь до кiнця не прополiрована, то форма поверхнi на нiй просто "ляля" i процес iде "як дiти у школу", легко и невимушено... ;D Але як тiльки останнi ознаки недополiрову зникають, починаються незрозумiлi речi: форма поверхнi "iде лiсом", процес стае "плавно расходящимся"...I пояснити цю фiгню нiхто не може... :gigi:
от за шо я люблю оптику, це як рибалка: кльов то е, то бац його немае... Кльова не буде, кльово було учора :rofl:
Майстром стае той, в кого вистачить терплячки i вiн зможе "додавити" деталь, а не навпаки... ;) ще трошки i...
ПМ. Пiд деталь, коли дивишся "картинку", краще класти на чорний бархат, якщо вона не фарбована, саме як у тебе. Цигарковий папiр треба тримати зверху (а не знизу 8) ) мiж лампою та пробним. Це роз'сiюе свiтло i робить картинку контрастнiшою (та наближуе нас до спостереження "смуг рiвного нахилу"("полосы равного наклона" (рос.), див. Курс фiзичноi оптики). Ще одне: треба краще готувати(добре мити, та обмахувати пензликом з бiлочки) поверхнi перед складанням. Це призводить до зменшення товщини повiтрянного зазору мiж деталлю та пробним, що також пiдвищуе контраст. Це пов'язанно з тим, що "довжина когерентностi" зничайного некогерентного (i не монохроматичного) свiтла маленька i при великих зазорах контраст за рахунок цього, буде слабнути i картинка пропаде зовсiм, при товщинi прошарку десь приблизно кiлька сотих мм.
I ще один професiйний трюк: коли деталь тоненька (не жорстка) та мае некрашену тильну поверхню, то краще ii накладати на пробне, а не навпаки. Ii буде менше гнути i iнтерференцiйна картинка через матову поверхню буде спостерiгатися чудово (мат з пiд М28)
Бажаю успiхiв! Але ще не дякую... :gigi: рано ;)

« Останнє редагування: 21 Грудня 2017, 17:15:38 від Edward »
Записаний
Подякували

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #658 : 21 Грудня 2017, 20:29:57 »
. - .

Вітаю Вас.
  А Ви маєте станочок,чи все провертаєте руками?
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #659 : 21 Грудня 2017, 20:35:38 »
. - .

Вітаю Вас.
  А Ви маєте станочок,чи все провертаєте руками?
Та у тому i справа, що нема! I вiн не може отримати потрiбний режим щоб "загнати" деталь на "бугор"(та i смола м'яка, деталь маленька, а вiн взяв ту що була на велике дзеркало зварена ;) )
Записаний