Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 18:50:32

Увійти

google

Автор Тема: Дорожній планетний астрограф  (Прочитано 36801 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

1POBHOPT

• Подяк: 25
Re: Дорожній планетний астрограф
« Відповідь #660 : 21 Грудня 2017, 20:52:39 »
. - .

бо полiровка "деталь унизу" полiрувальник "у розмiр зверху" при малих обертах детали i вiдносно великоi кiлькостi штрихiв - буде "стояти", при м'якiй смолi буде йти на яму, що ми i спостерiгаемо. Для того щоб "загнати на бугор" потрiбно збiльшити оберти шпiнделя з деталлю, та уповiльнити штриховi рухи руками. Спрва пiде добре на спiввiдношенi 2:1 та бiльше. Вручну, без моторизованого шпiнделя такий рух неможливо забезпечити. бiгати навколо бочки голова закрутиться :gigi:
Нагадаю. :shuffle: Коло замкнулося. :whatthehell:
Так я і це пробував імітувати: провертав полірувальник, який знаходиться на деталі замість 30-50 градусів на 400 градусів, це повинно було сприяти більш сполірованому краю, але щось і тут не зрослося.

Вітаю Вас.
  А Ви маєте станочок,чи все провертаєте руками?
Та у тому i справа, що нема! I вiн не може отримати потрiбний режим щоб "загнати" деталь на "бугор"(та i смола м'яка, деталь маленька, а вiн взяв ту що була на велике дзеркало зварена ;) )

Эдвард,привіт.
...Погоджуюсь--смола,напевно, мяка.
Я думав,Автор теми має станочок ...

Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #661 : 21 Грудня 2017, 21:01:43 »
. - .

бо полiровка "деталь унизу" полiрувальник "у розмiр зверху" при малих обертах детали i вiдносно великоi кiлькостi штрихiв - буде "стояти", при м'якiй смолi буде йти на яму, що ми i спостерiгаемо. Для того щоб "загнати на бугор" потрiбно збiльшити оберти шпiнделя з деталлю, та уповiльнити штриховi рухи руками. Спрва пiде добре на спiввiдношенi 2:1 та бiльше. Вручну, без моторизованого шпiнделя такий рух неможливо забезпечити. бiгати навколо бочки голова закрутиться :gigi:
Так я і це пробував імітувати: провертав полірувальник, який знаходиться на деталі замість 30-50 градусів на 400 градусів, це повинно було сприяти більш сполірованому краю, але щось і тут не зрослося.

Вітаю Вас.
Та у тому i справа, що нема! I вiн не може отримати потрiбний режим щоб "загнати" деталь на "бугор"(та i смола м'яка, деталь маленька, а вiн взяв ту що була на велике дзеркало зварена ;) )

Эдвард,привіт.
Вiн ледащо :gigi: i поки не зробив (i смолу м'яку продовжуе "смакувати"). Таким чином набувае непотрiбного досвiду ;)

« Останнє редагування: 21 Грудня 2017, 21:20:57 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #662 : 21 Грудня 2017, 21:50:45 »
. - .

Вітаю Вас.

Эдвард,привіт.
Вiн ледащо :gigi: i поки не зробив (i смолу м'яку продовжуе "смакувати"). Таким чином набувае непотрiбного досвiду ;)

"Вiн не ледащо"...ЛА з розумом , старається працювати, СВОЇМИ руками! Це-добрий приклад!
Записаний
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #663 : 21 Грудня 2017, 22:00:25 »
. - .

А я про що кажу? Любить вiн цю справу...особливо перешлiфувати, та знову вiдполiрувати...нi щоб просто смолу перелити :rofl:
Ну нiчого  "шишок"  назбирае i почне "втикати", що вiдбуваеться! По iншому мабудь нiяк, всi через це проходили. Наш девiз: "Ми не шукаемо легких шляхiв!" :gigi:
« Останнє редагування: 22 Грудня 2017, 20:14:01 від Edward »
Записаний
Подякували

clavutich

• Подяк: 7439
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #664 : 03 Січня 2018, 18:49:35 »
. - .

Свята не дають нормально попрацювать, але все ж таки пробую. За рекомендаціями зробив полірувальник з твердішою смолою, 95% відсотків каніфоль і 5% касторка. Вийшов затвердий і ним важко "входить в роботу". Як його не формував але перші хвилин пять, "чіпляється" за деталь, але потім притирається. Із цим полірувальником вийшов з "ями" але поверхню він тримає погано. Тому використовував його, як запасний, від "ям"  А як основний використовую  той, яким полірував пробнік. Цей форму тримає нормально.
Після двохгодинних вирівнювань поверхонь, вийшов на прямі лінії, але були трохи помітні зональні, хоча, як на мене і вкладались у 1/2 але хотілось кращого  :shuffle:
Полірував ще хвилин пять періодично виходячи на хорду. В результаті зональні прибрав, але трохи підвернув край... і, нажаль, мене почали виганять з роботи  :facepalm: тому трохи недоробив. На фото зараз, з підвернутим краєм.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #665 : 03 Січня 2018, 20:18:52 »
. - .

:up:
1) треба накладувати так, щоб було 4-5 полос на весь дiаметр деталi, тодi похибки будуть краще помiтнi. "На "мiлкому кольорi" усi смуги "рiвнi""©
2) рецептура канiфольноi смоли неправильна. Вона не буде працювати як потрiбно. Треба добавляти касторку, а воск взагалi можна не дабавляти (канiфоль+вiск - це неклеювальнi композицii (взагалi вiск дуже погано полiруе). Застосування наповнювача зменщуе пластичнi та температурнi деформацii смоли(буде менше "чiпляти"
« Останнє редагування: 03 Січня 2018, 20:36:59 від Edward »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #666 : 03 Січня 2018, 20:28:17 »
. - .

але треба накладувати так, щоб було 4-5 полос на весь дiаметр деталi тодi похибки будуть краще помiтнi. "На мiлкому "кольорi" усi смуги "рiвнi""©
Так, це зрозуміло, на другому фото так і є, але там край не видно, тому виложив і першу.
Завтра захоловшим полірувальником боюсь і пробувать, щоб не спортить, ех, не дали ще десять хвилин попрацювать...
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #667 : 03 Січня 2018, 20:40:48 »
. - .

У таких випадках краще доробляти. Завтра почнеш з початку, поки полiрувальник не вийде на режим, а це не "п'ять" хвилин, нажаль....
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #668 : 03 Січня 2018, 20:58:06 »
. - .

2) рецептура канiфольноi смоли неправильна. Вона не буде працювати як потрiбно. Треба добавляти касторку, а воск взагалi можна не дабавляти (канiфоль+вiск - це неклеювальнi композицii (взагалi вiск дуже погано полiруе). Застосування наповнювача зменщуе пластичнi та температурнi деформацii смоли(буде менше "чiпляти"[/off]
Так я воск взагалі не добавляв, тільки каніфоль і касторка.

У таких випадках краще доробляти. Завтра почнеш з початку, поки полiрувальник не вийде на режим, а це не "п'ять" хвилин, нажаль....
:facepalm: Я вже сам шкодую, що ключ не випросив.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #669 : 03 Січня 2018, 21:06:12 »
. - .

2) рецептура канiфольноi смоли неправильна. Вона не буде працювати як потрiбно. Треба добавляти касторку, а воск взагалi можна не дабавляти (канiфоль+вiск - це неклеювальнi композицii (взагалi вiск дуже погано полiруе). Застосування наповнювача зменщуе пластичнi та температурнi деформацii смоли(буде менше "чiпляти"[/off]
Вибачаюсь, то я з бодуна мабудь не дочитав... ;D
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #670 : 03 Січня 2018, 23:16:37 »
. - .

Вибачаюсь, то я з бодуна мабудь не дочитав... ;D
:) не страшно... так про борошно, в сусідній темі то не жарт?

Прийшла ідея фоткать із спалахом, щоб без проекції, рівно над деталлю. Цікаво чи спрацює  :hz:
« Останнє редагування: 03 Січня 2018, 23:28:03 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #671 : 04 Січня 2018, 01:27:06 »
. - .

1) не жарт
2) тобi потрiбнo широкe джерело освiтлення.
3)картинка в тебе й так у "перетримцi", лампа яскрава i забива зображення смуг i ix  на фото видно погано, та не на всiй площi.
« Останнє редагування: 04 Січня 2018, 01:32:59 від Edward »
Записаний
Подякували

alex~

• Подяк: 306
« Відповідь #672 : 04 Січня 2018, 08:27:16 »
. - .

фото можна трошки в редакторі повертіти.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #673 : 04 Січня 2018, 19:54:58 »
. - .

Зіпсував   :-X :gigi:
За пять хвилин не вийшло... Постійно підвертається край, чи як тут правильно сказать  :hz: тобто край трохи відстає і змінюючи довжину штриха я маю варіаціїї: більший, менший, крутіший... Це все деталь знизу. Якщо перевернути поверхня "ламається".
Можить причиною бути полірувальник, що на 3-4мм менший за деталь (при загальному діаметрі 65мм)?
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #674 : 04 Січня 2018, 19:57:37 »
. - .

Ось найкраще, що за сьогодні було... зараз ще гірше.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #675 : 04 Січня 2018, 20:21:24 »
. - .

По мiсцевим добре. Залальна тебе мало чiпае. Дивись уважно астигматизм i все можна фiнiшувати.
якщо виполiруване :gigi:
« Останнє редагування: 04 Січня 2018, 20:33:01 від Edward »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #676 : 04 Січня 2018, 20:33:39 »
. - .

Так було, чи є?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #677 : 04 Січня 2018, 20:34:35 »
. - .

По мiсцевим добре. Залальна тебе мало чiпае. Дивись уважно астигматизм i все можна фiнiшувати.
Тю, так там же перелом на 0,6  :hz: Та й цієї поверхні вже немає. Є плавніше в центрі і на краю підверт ще крутіший ніж тут. А з астигматизмом все нормально, кожен раз, коли хоч одне кільце є - перевіряю.
 То що, коли ще раз таке буде можна фінішувати? І яка при цьому приблизна похибка?
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #678 : 04 Січня 2018, 20:39:17 »
. - .

якщо виполiруване :gigi:
Після того, як помітив останній раз мат на краю, я вже годин пять тягаю полірувальник по деталі  :gigi: так що думаю виполірував!

Так було, чи є?
Було  :shuffle:
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #679 : 04 Січня 2018, 20:47:30 »
. - .

Похибка маленька.  Порiвняй з "маштабом" - вiдстанню мiж полосами i по середньму оцiни вiдхилення вiд "iдеальноi" полоси. Там буде мало...
але з фото менi oцiнити важко, мобiла погано показуе при цьому контрастi :(
Записаний