Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 18:49:53

Увійти

google

Автор Тема: Дорожній планетний астрограф  (Прочитано 36800 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Дорожній планетний астрограф
« Відповідь #700 : 10 Січня 2018, 20:40:04 »
. - .

А якщо серйозно, то вибір на срібло, ще й тому пав, що його я можу тонкий шар нанести, який не зіпсує поверхню, а з алюмінієм?  :hz:
І де ж ти таке прочитав? :whatthehell:
Якщо потрібен телефон і бажання сходити на НП, звертайся.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6648
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #701 : 10 Січня 2018, 21:35:02 »
. - .

А якщо серйозно, то вибір на срібло, ще й тому пав, що його я можу тонкий шар нанести, який не зіпсує поверхню, а з алюмінієм?  :hz:
отямся сину мій! диявол хоче спокусити тебе(с) :)

нанесення срібного покриття страшний геморой - навіть за абсолютного дотримання технології не можна гарантувати 100% результат, там треба абсолютна чистота реактивів, але навіть вона не гарантує хорошого покриття.
я колись експериментував з срібними покриттями, срібло дуже швидко окислюється і темніє
якщо вже хочеш перевіряти то краще вже нанести алюміній без захисної плівки. він легко стравиться лужним розчином і не псує поверхні. Едвард про це писав уже
а срібло прийдеться змивати азотною кислотою яка може попсувати поверхню скла
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #702 : 11 Січня 2018, 00:59:49 »
. - .

Для повного авантюризму треба площину зробити, мiллiметрiв 200, нi 250. Ото буде справжнiй авантюризм, а то танцi навколо сфер, це нецiкаво.
Площина то і є сфера, але з великим радіусом :) як казав один чолов'яга "площини бувають випуклі та впуклі"  :gigi:
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #703 : 11 Січня 2018, 01:01:26 »
. - .

нанесення срібного покриття страшний геморой - навіть за абсолютного дотримання технології не можна гарантувати 100% результат, там треба абсолютна чистота реактивів, але навіть вона не гарантує хорошого покриття.
я колись експериментував з срібними покриттями, срібло дуже швидко окислюється і темніє
якщо вже хочеш перевіряти то краще вже нанести алюміній без захисної плівки. він легко стравиться лужним розчином і не псує поверхні. Едвард про це писав уже
взагалі то луг портить поверхню. "выщелачивание"
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #704 : 11 Січня 2018, 01:10:59 »
. - .

взагалі то луг портить поверхню. "выщелачивание"
А кислотами просветляют (разрыхляют) :shuffle:. Все от сорта и как по мне, все нужно в меру, без фанатизма по времени  ;)
Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #705 : 11 Січня 2018, 15:33:52 »
. - .

Все зависит от сорта стекла. Некоторые хорошо "стоят" против кислот, другие наоборот хорошо против щелочей.
и только плавленый сырок кварец ;) волне хорошо "стоит" против любой гадости
« Останнє редагування: 11 Січня 2018, 20:41:22 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

wanowar

• Подяк: 37
« Відповідь #706 : 11 Січня 2018, 19:04:00 »
. - .

А ще, я б просив Еда. Свій рецепт смоли, розписати більш детально за технологією варіння (часу і температурі) і прикріпити десь на вічно. :shuffle:

Підтримаю, аби не виникало більше питань. :shuffle:
Будемо дуже вдячні.
Записаний

clavutich

• Подяк: 7439
  • Ярослав
« Відповідь #707 : 15 Січня 2018, 16:52:36 »
. - .

Налякали ви мене срібленням. Тому ще раз спробував налаштувать схему Вайнео із сферою без покриття. Сьогодні налагоджував із помічником, тому все налаштувалось, всі відрізки співпали!... самому важко. Світла небагато, але і без покриття згодиться. Щілина повинна буть мінімально, бо сильно падає чутливість, і центровка теж хороша. Перевіряв ГЗ першого (чорнового) комплекту, все теж саме, що і з фокуса еліпса, ледь-ледь плавно підвернутий край, близько 2см. Але враховуючи малу асферичність, думаю згодиться. Завтра спробую сфоткать.
І починаю еліпсоідізацію :facepalm:  ;D  ГЗ другого комплекту. Тепер у мене буде два комплекта нормальної, як на мене, оптики... буду дороблять обидва і тестувать по зорях.
Саме зображення тіневої, чимось нагадує вид тіневої з фокуса еліпса, тільки більша, з центра кривизни все зрозуміліше і чутливіше... хоча закралась думка замінить світлодіод, може він якось впливає  :hz:

І ще про сумне. Не було досвіду, тому зеркала у мене брудні, думав тоді помию, але поліріт повністю вимить не можу... і якщо чесно, боюсь відправлять на покриття, в основному через цю причину. Як цю заразу можна вимить із скла? тільки зішліфовувать?
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #708 : 15 Січня 2018, 17:02:21 »
. - .

Як цю заразу можна вимить із скла? тільки зішліфовувать?[/off]
Я так понимаю торцевую поверхность? Есть такая мочалочка, типа с добавкой абразива, для кастрюлек. Аккуратно с водой и мылом.
Надеюсь понятно, что не оптическую поверхность ;D
Записаний
Подякували

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #709 : 15 Січня 2018, 17:42:47 »
. - .

Читаю тему и не могу понять какие проблемы с  Ag? Конечно,только для временных потребностей(месяц, два, три...)
Вся химия доступна в наше время(да и в в ХХ веке):
- Дистиллят в автомагазине(раньше зимой снег )
- Глюкоза, NH4OH в аптеке
- NaOH(KOH),AgNO3,HNO3 Сейчас всё доступно.
 Зато какая оперативность.Когда отработано,(помню, как сейчас) на серебрение затрачивал 10-15 минут(мелкое 150-200мм. стекло).
 Наибольшая стекляха 300 мм.
 Для мелких размеров даже не взвешивал химию.Как старый фотограф,использовал метод проф. Щепоткина.
 Всех с Новым Годом.

Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #710 : 15 Січня 2018, 17:45:12 »
. - .

Я так понимаю торцевую поверхность? Есть такая мочалочка, типа с добавкой абразива, для кастрюлек. Аккуратно с водой и мылом.
Не тільки торець, а й тильна сторона. Я її спочатку хотів прошліфувать (заматувать) але робив це крупним абразивом і не заматував а подряпав і тепер туди забився поліріт. Мабуть тепер прийдеться або абразивними мочалками або взагалі прошліфувать торець і тил, от тільки аби лицеву не подряпать.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #711 : 15 Січня 2018, 17:48:31 »
. - .

Читаю тему и не могу понять какие проблемы с  Ag? Конечно,только для временных потребностей(месяц, два, три...)
Вся химия доступна в наше время(да и в в ХХ веке):
- Дистиллят в автомагазине(раньше зимой снег )
- Глюкоза, NH4OH в аптеке
- NaOH(KOH),AgNO3,HNO3 Сейчас всё доступно.
 Зато какая оперативность.Когда отработано,(помню, как сейчас) на серебрение затрачивал 10-15 минут(мелкое 150-200мм. стекло).
 Наибольшая стекляха 300 мм.
 Для мелких размеров даже не взвешивал химию.Как старый фотограф,использовал метод проф. Щепоткина.
 Всех с Новым Годом.
Спасибо! И Вас с Новым годом.
Да я уже и все компоненты нашел и растворы поделал... только отговаривают... но попробовать хочется.
« Останнє редагування: 15 Січня 2018, 18:16:53 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #712 : 15 Січня 2018, 19:59:52 »
. - .

Не тільки торець, а й тильна сторона. Я її спочатку хотів прошліфувать (заматувать) але робив це крупним абразивом і не заматував а подряпав і тепер туди забився поліріт. Мабуть тепер прийдеться або абразивними мочалками або взагалі прошліфувать торець і тил, от тільки аби лицеву не подряпать.
Шлифовка тыла может потянуть фронт на готовой детали. Все зависит от качества стекла, есть риск.
Записаний
Подякували

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #713 : 15 Січня 2018, 20:52:06 »
. - .

Шлифовка тыла может потянуть фронт на готовой детали. Все зависит от качества стекла, есть риск.

Игорь,с Вами согласен может потянуть-- на "яму" , проверено иногда!
Советую "тыл" шлифонуть мелко и полирнуть  на войлоке, а потом на смоле ...Натяжения "тыла" не будет и "цвет" детали "фронта" вернется стабильным ,начальным .

« Останнє редагування: 15 Січня 2018, 21:02:51 від 1POBHOPT »
Записаний
Подякували

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #714 : 16 Січня 2018, 01:27:59 »
. - .

У точних деталей всi зоготiвнi работи виконують до полiровки робочих поверхонь.  I. Набока був свiдком: колись вiдполiрував сферу з коротким радiусом та захотiв зняти плоску фаску в результатi форма змiнилася: з'явився сильно пiдгорнутий край. Було i ще кiлька випадкiв на пробних скельцях. Так що треба поводитись обережно з шлiфовками тилу, або зняттям фасок пiсля доводки.
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #715 : 17 Січня 2018, 16:25:20 »
. - .

З ГЗ другого комплекту я, здається, "влип"  :facepalm: Спочатку насторожило те, що полірувальник, який декілька місяців тому добре тримав сферу, почав рити яму в центрі, а потім поміряв фокусне, воно на 12мм більше ніж декілька місяців тому. Виходить зеркало з напругою і його коробить. Що далі? Як говорив класик, об найблищий кран, чи є які варіанти? Може його раз покоробило і все?  :shuffle:
Поляризаційні окуляри показують невелику напругу коло отвору, скло, більш за все К8. Але що цікаво, перед початком роботи, перевіряв його оптичну форму, була площина. Тоді як її добились, якщо скло з напругою  :hz:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #716 : 17 Січня 2018, 17:26:25 »
. - .

Коробить, це одне, а зміна фокусної на К8, абсолютно нормальне явище. Його потрібно витримати, адаптувати під абсолютно таку ж саму робочу температуру. І це далеко не хвилини, години, а то й за день.
Ще, не довіряв би я старому полiрувальнику, він просто може дати дуба.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #717 : 17 Січня 2018, 19:23:49 »
. - .

Коробить, це одне, а зміна фокусної на К8, абсолютно нормальне явище. Його потрібно витримати, адаптувати під абсолютно таку ж саму робочу температуру. І це далеко не хвилини, години, а то й за день.
Добре, трохи заспокоївся  :) Дам склу ще один шанс. Хоча виміри проводив при однаковій температурі і відстоювалось воно довго... і щось інтуітивно підказує, що щось не так, хоча дуже хочу помиляться.
Записаний
Слава Україні!

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #718 : 17 Січня 2018, 21:24:05 »
. - .

Вітаю Всіх.
" Коробить " може тільки ,якщо не правильна наклейка (блокіровка) смоляна, воскова, пекова і т д.
 Я завжди блокую блоки деталей( точних поверхностей) на точки з спеціальної наклеєчної смоли.
Діаметр точок 4-5(мм.) ; висота точок 3-4(мм.). Потім поступовий отжиг всього блока з 80 С  до 20 С за ніч.
  Провірено: після основної шліфовки, поліровки ,а потім прецезійної полірувальної доводки змін на гірше-нема.
Після розблокування( з точок) кожна деталь з блоку не змінює форму інтерференційних ліній.

Дякую.
 ВП.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #719 : 17 Січня 2018, 22:41:35 »
. - .

Вітаю Всіх.
" Коробить " може тільки ,якщо не правильна наклейка (блокіровка) смоляна, воскова, пекова і т д.
 Я завжди блокую блоки деталей( точних поверхностей) на точки з спеціальної наклеєчної смоли.
Діаметр точок 4-5(мм.) ; висота точок 3-4(мм.). Потім поступовий отжиг всього блока з 80 С  до 20 С за ніч.
  Провірено: після основної шліфовки, поліровки ,а потім прецезійної полірувальної доводки змін на гірше-нема.
Після розблокування( з точок) кожна деталь з блоку не змінює форму інтерференційних ліній.

Дякую.
 ВП.
Дякую за корисну інформацію! Але тут трохи інше. Готова відполірована деталь (головне зеркало), без наклейки, ні на що не нагружена, пролежала декілька місяців і змінила трохи форму і фокусну відстань.
Записаний
Слава Україні!