Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
20 Лютого 2025, 16:59:57

Увійти

google

Автор Тема: Телескоп з триплета  (Прочитано 1418 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

viktor

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 155
Телескоп з триплета
« : 12 Грудня 2015, 22:47:45 »
. - .

Доброго всім дня.
Є в мене об'єктив триплет, з фокусом 361 мм і діаметром приблизно 80 мм (на фото зліва). Знайшов я до нього цікаву "трубу". Чорт її зна від чого вона, але латунна і важка. Крім того розбірна: до основної частини труби гвинтами прикручується перехідник, що понижає внутрішній діаметр до 50 мм (по центру на знімку), до нього прикручується теж гвинтами ось така некрашена латунна штука (на фото справа). Основну частину труби не сфотографував бо лишив вдома в батьків.
Вагу труби (на вскидку 2-2.5 кг) можна зменшити, обрізавши лишні елементи і можливо стоншивши стінки, товщина яких приблизно 2.5 мм. Однак, вона має суттєву перевагу: об'єктив в неї входить як влитий практично без люфтів.
Думав робити телескоп на цій основі (без некрашеної латунної байди) з фокусером з геліоса.
Якщо хтось зможе мені допомогти різними токарними роботами - буду вдячний (фінансово).
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6831
  • Omnes in astronomo continentur.
Re: Телескоп з триплета
« Відповідь #1 : 12 Грудня 2015, 23:06:36 »
. - .

а що собою являє та латунна штука?
там якісь лінзи є?

а триплет склеєний чи ні, а чи є в нього якесь просвітлення?
може бути що це деталь якогось проектора
« Останнє редагування: 12 Грудня 2015, 23:10:41 від ZVEZDOZRETEL »
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

ret

• Подяк: 183
  • добрый почти всегда
    • retlight.com
« Відповідь #2 : 13 Грудня 2015, 02:49:51 »
. - .

я б перевірив на вашому місці все це дозиметром .. бо була у мене колись одна велика лінза.. слава Богу , лежала поодаль , випромінювала 270 мкр ..
Записаний
Heq5Pro, ED80, ES 82 18mm, nikon d7000 (85/1,4, 80-200/2,8, 50/1,4)

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #3 : 13 Грудня 2015, 08:37:29 »
. - .

а що собою являє та латунна штука?
там якісь лінзи є?

а триплет склеєний чи ні, а чи є в нього якесь просвітлення?
може бути що це деталь якогось проектора
Якоїсь оптики там немає, лише два бокових вікна із можливістю кріпити туди світло/хвиле води (парочку хвилеводів, таких як на міліметровий діапазон є).
Об'єктив має зелене просвітлення. Склеєний чи ні важко сказати. Маленьких прокладочок як на ахроматах не видно. Якщо хто в четвер буде на зібранні клубу - можу принести.

я б перевірив на вашому місці все це дозиметром .. бо була у мене колись одна велика лінза.. слава Богу , лежала поодаль , випромінювала 270 мкр ..
Дякую за пораду. Тільки де дозиметр взяти?

Це все в мене вже декілька років лежить, руки не доходили. Телескоп є, але за 300 км, в селі. Раніше частіше вдавалось з'їздити. Зараз, найкраще - раз на місяць. В квартирі місця дуже мало, от і подумав що є можливість зробити компактний телескоп для Києва.
Записаний

DAVID84

• Подяк: 279
  • Україна понад усе!
    • Огляд оптичних приладів з середини
« Відповідь #4 : 13 Грудня 2015, 09:58:48 »
. - .

З приводу токарних робіт, пишіть мені в особисті повідомлення. Можемо домовитись.
Записаний
Sky-Watcher DOB8 Retractable, Бинокуляр 12Х60, Meade 90/800, Sony DSLR A-100.  Лікую оптичні прилади.
Канал в youtube: https://www.youtube.com/channel/UCBwX0n1-ja2QCnrkYe20EpA
Группа в facebook: https://www.facebook.com/groups/587095921491868/?ref=bookmarks

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #5 : 13 Грудня 2015, 11:00:49 »
. - .

Дякую за пораду. Тільки де дозиметр взяти?
Є в мене побутовий, типу Терра-П, можна буде десь з оказією пересіктись для заміру.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #6 : 14 Грудня 2015, 14:29:56 »
. - .

принось в четвер подивимось хоть шо воно таке
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #7 : 14 Грудня 2015, 18:23:19 »
. - .

Там нічого надприродного немає, просто потрібно для себе вирішити "в який бік ідти", щоб з цього вийшов задовільний сетап з мінімумом затрат, і чи взагалі це можливо.
Найбільше турбує два питання: 1) чи об'єктив покаже задовільну картинку, 2) чи не буде наявний корпус заважким щоб поставити його скажімо на фотоштатив.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #8 : 14 Грудня 2015, 22:34:15 »
. - .

Там нічого надприродного немає, просто потрібно для себе вирішити "в який бік ідти", щоб з цього вийшов задовільний сетап з мінімумом затрат, і чи взагалі це можливо.
Найбільше турбує два питання: 1) чи об'єктив покаже задовільну картинку, 2) чи не буде наявний корпус заважким щоб поставити його скажімо на фотоштатив.
візьми окуляр та на весу і подивись яка картинка вийде може він для візуалу і взагалі не пристосований.
Записаний

Digard

• Подяк: 269
« Відповідь #9 : 15 Грудня 2015, 14:26:22 »
. - .

Толстый металлический корпус будет однозначно слишком тяжелым для бытового фотоштатива. Поскольку токарка достаточно дорогая услуга, дешевле и легче сделать из ватмана и эпоксидки бумажно-клеевую трубу (по Сикоруку). Триплет для визуала наверняка подойдет, вопрос только в том, придется ли его диафрагмировать и до какого диаметра.
Записаний
-:-