Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 15:56:16

Увійти

google

Автор Тема: Популяризація астрономії  (Прочитано 24663 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

viktor

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #20 : 23 Липня 2016, 22:37:07 »
. - .

Добрий день

Зараз пробую працювати над циклом науково-популярних відеолекцій по астрономії і є готова лекція на ~20-30 хвилин по екзопланетах з мультимедія (сценарій на базі celestia) - історія відкриттів, класифікація, орбіти, умови на поверхні тощо. Можу це все вживу розказати, якщо проектор буде :)
Дякую за відповідь. :)
Тема екзопланет на сьогодні дуже цікава та актуальна, тому будемо раді, якщо Ви візьмете участь в фестивалі. А проектор, звісно, буде. Наразі поки важко сказати точну дату проведення, тому для вирішення орг питань вислав Вам свої контакти в особисті повідомлення.
Записаний

cosmonaut

• Подяк: 21
« Відповідь #21 : 23 Липня 2016, 23:01:11 »
. - .

Домовились :)

Добрий день

Зараз пробую працювати над циклом науково-популярних відеолекцій по астрономії і є готова лекція на ~20-30 хвилин по екзопланетах з мультимедія (сценарій на базі celestia) - історія відкриттів, класифікація, орбіти, умови на поверхні тощо. Можу це все вживу розказати, якщо проектор буде :)
Дякую за відповідь. :)
Тема екзопланет на сьогодні дуже цікава та актуальна, тому будемо раді, якщо Ви візьмете участь в фестивалі. А проектор, звісно, буде. Наразі поки важко сказати точну дату проведення, тому для вирішення орг питань вислав Вам свої контакти в особисті повідомлення.
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #22 : 26 Липня 2016, 09:29:51 »
. - .

:help:Питання таке. А чи знає хто людину яка розбирається в проведенні круглих столів, воркшопів і т.п. заходів?  Потрібна консультація.
Справа в тому, що на фестивалі планується проведення круглих столів по обговоренню певних тем, при чому теми визначаються із заявок які подають зацікавлені в обговоренні своєї теми люди. Тобто, цікавить людину якась проблема, наприклад, "коли людина висадиться на Марсі" абощо, вона завчасно подає заявку на обговорення з короткою анотацією до цієї теми, а оргкомітет вибирає ряд тем з наявних заявок (якщо таких багато буде) і оголошує (в програмі фестивалю) які теми будуть обговорюватись на круглих столах. Якось так.
Питання в тому наскільки це доцільно і чи можливо взагалі реалізувати в такому форматі.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #23 : 08 Листопада 2016, 14:39:07 »
. - .

Стосовно круглих столів прийшов до висновку, що в тому форматі, який планувався від початку буде дуже складно щось зробити. Тому вирішив, що теми круглих столів треба фіксувати самим і заздалегіть.
З приводу теми є в мене одна думка. Сьогодні багато в кого з ЛА є (або планується) своя астробудка, дехто навіть робить можливим віддалений доступ до телескопа. З іншого боку, в багатьох школах відчувається тотальна нестача в обладнанні, зокрема і в телескопах (їх зазвичай просто немає), що негативно впливає на стан астрономії в школах. А тепер уявіть (хоча б постарайтесь), що міністерство виділить кошти на гран для ЛА на облаштування віддаленого доступу до своїх астробудок для українських шкіл. Зрозуміло, що мається на увазі якийсь відсоток від загальних спостережень.
Чи має така ідея право на життя і чи можна організувати подібне обговорення між українськими ЛА та міністерством?
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #24 : 08 Листопада 2016, 20:23:59 »
. - .

Мені подобається.
 :up:
Записаний

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #25 : 08 Листопада 2016, 20:50:39 »
. - .

Чи має така ідея право на життя і чи можна організувати подібне обговорення між українськими ЛА та міністерством?

Разрешите я выступлю в качестве оппонента.
Идея имеет место быть. Но, я бы оставил в стороне министерство и безвозмездно шел бы на контакт со школами.
Однако возникает вопрос: все школы Вы хотите обеспечить таким доступом или выборочные? По какому признаку будет происходить отсев? Каким образом наблюдения будут вписываться в учебную программу? И так далее...
И интерес у школьников может быстро пропасть к картинке на компьютере, каким-то белым точкам на черном фоне, получаемым один раз в 300 секунд... условно говоря. Ту же Луну на мониторе они могут увидеть и без удаленного доступа в том же ютубе или в сети...

Интерес прививать, я считаю, необходимо через живое общение с техникой и звездами под куполом неба. Проявивших интерес детей привлекать к простейшим научным задачам через кружки, секции Малой академии наук и т.п. Вот именно таким подготовленным детям уже стоит предоставлять доступ к удаленкам ЛА для фотографирования тех же переменных звезд, комет, астероидов и т.д. с целью получения статистических данных для их научных работ. Но опять же, свои телескопы (время работы на них) ЛА должны предоставлять безвозмездно без каких-либо грандов.
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6648
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #26 : 09 Листопада 2016, 00:12:46 »
. - .

А тепер уявіть (хоча б постарайтесь), що міністерство виділить кошти на гран для ЛА на облаштування віддаленого доступу до своїх астробудок для українських шкіл. Зрозуміло, що мається на увазі якийсь відсоток від загальних спостережень.
а чи захочуть це самі власники астробудок.
бо шкіл багато)
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #27 : 09 Листопада 2016, 00:37:53 »
. - .

Ідея стосується не чинних власників, що мають змогу побудувати обсерваторію самостійно. Значна частина аматорів змогла б втілити в життя свою мрію за рахунок держави, віддячуючи своїм часом на виховання дітей.
Будь-який центр ентузіастів потрібен державі: астро, радіо, танці, баскетбол... Бо це є альтернативою пиву та мильним операм по зомбоящику.

Але реалії такі, що представники держави у цьому не зацікавлені, їх особистий інтерес в отриманні хабаря за будь-який дозвіл. Хоча іноді можна зіграти на передвиборчій лихоманці.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #28 : 09 Листопада 2016, 08:41:46 »
. - .

Однако возникает вопрос: все школы Вы хотите обеспечить таким доступом или выборочные? По какому признаку будет происходить отсев? Каким образом наблюдения будут вписываться в учебную программу? И так далее...
Для вирішення цих питань (і фінансування і шляхів доступу і входження в шкільну програму) і потрібно в живу це обсудити в широкому колі. Методи вибору можна запозичити в платних інтернет телескопів (відкриті конкурси проектів, колективні проекти, абощо). Звичайно, віддалена робота нікого не надихне займатись астрономією - немає "романтики". Однак, тим хто вже зацікавився і хоче розвиватись, але не має для цього засобів, така опція може дуже допомогти. Не в кожній школі є хоча б МШР, я вже не кажу про серйозніші інструменти. Не забуваємо про засвітку у великих містах. Варто сказати, що це ще й чудова практика самостійних наукових досліджень і підготовки до них.

Ідея стосується не чинних власників, що мають змогу побудувати обсерваторію самостійно. Значна частина аматорів змогла б втілити в життя свою мрію за рахунок держави, віддячуючи своїм часом на виховання дітей.
Будь-який центр ентузіастів потрібен державі: астро, радіо, танці, баскетбол... Бо це є альтернативою пиву та мильним операм по зомбоящику.

Чому не для тих хто вже має? Якраз у випадку наявної астробудки буде дешевше, бо треба лише організувати віддалений доступ. Але не виключено, що в проекті зможуть приймати участь і ті ЛА які лише планують або починають будівництво. Тут чим більше, тим краще.

P.S. Дякую, що підключились :up:. Бо я боявся, що тема нікого не зацікавить.
Записаний

martalex

• Подяк: 70
« Відповідь #29 : 09 Листопада 2016, 09:28:14 »
. - .

Значна частина аматорів змогла б втілити в життя свою мрію за рахунок держави, віддячуючи своїм часом на виховання дітей.

на всех не хватит: аматоров много, а даже если выделят средства, то воплощение будет одно... я считаю, что на западе самый разумный подход: государство или другой спонсор должен выделять средства конкретному учебному заведению, в котором астрономия занимает хоть какое-то особенное место... для остальных есть экскурсии, планетарии и т.д...

в нашей стране такое невозможно, поэтому кроме энтузиазма ни на что рассчитывать не приходится... я, кстати, в свою обсерваторию и планирую водить детей из гимназии моей дочери, чтобы помочь развивать астрономический кружок... но давать удаленный доступ детям??? по ночам??? кружки по ночам не работают  :rofl:
« Останнє редагування: 09 Листопада 2016, 09:34:34 від martalex »
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #30 : 09 Листопада 2016, 11:55:17 »
. - .

Я не можу сказати сьогодні чи можливо це зробити чи ні, як і ніхто інший цього не скаже, бо ніхто подібного не робив.
Але можу сказати, що можливості для реалізації такого проекту сьогодні значно доступніші ніж років 10 назад.
Ніхто не скаже чи зацікавлені в цьому ЛА (окрім них самих), чи зацікавлені в цьому школи чи школярі, бо в них ніхто цього не питав, чи може в цьому допомогти держава (по тій же причині). Без широкого обговорення не можливо складати карту подальших дій, яким чином це можна впровадити та розвивати.

Я писав саме про організацію широкого обговорення проблеми доступу шкіл до астрономічного обладнання (не обов'язково всіх, наголошую) в рамках астрономічного фестивалю, який відбудеться у квітні. Тому якщо в когось є конкретні пропозиції або хтось може мені допомогти в організації такого обговорення, будь ласка, пишіть в ЛС.
Я вірю в цю ідею, вірю в її користь для української науки. Однак, сам я точно не впораюсь...
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 251
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #31 : 09 Листопада 2016, 13:12:50 »
. - .

гран для ЛА на облаштування віддаленого доступу до своїх астробудок для українських шкіл.

Любая идея имеет право на жизнь! Нужно пробовать  :hz:

Может быть для начала не ставить глобальных задач, требующих больших финансов, а поговорить в порядке "пилотного" проекта с одной/двумя уже существующими частными обсерваториями. Их не так много, все они хорошо известны...

Не думаю, что сейчас в Украине можно выбить грант на проект типа польского Astro-Baza (14 телескопов).

Есть также различные международные проекты типа GLORIA Project.
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.
Подякували

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #32 : 09 Листопада 2016, 14:45:08 »
. - .

Питання фінансування це взагалі тема широка. Однак інструментальна база як така вже присутня. Проблема в забезпеченні віддаленого уніфікованого доступу та автоматизації наявних обсерваторій.
Тут в принципі можна і на допомогу держави розраховувати, бо обсерваторії будувати не треба, телескопи купувати не треба. В цьому різниця від польської мережі.
Якщо не держава, то краудфандінг. На Спільнокошті, наприклад вже багато освітніх проектів профінансовано (Прометеус, наприклад).
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 251
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #33 : 10 Листопада 2016, 03:19:50 »
. - .

Проблема в забезпеченні віддаленого уніфікованого доступу та автоматизації наявних обсерваторій.

Есть астрономическая обсерватория МАН в Пуще-Водице. Виктор, пробовали навести мосты и обсудить этот вопрос там? Вообще, есть связь между КПДЮ и МАН (в плоскости астрономии)?
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #34 : 10 Листопада 2016, 05:01:42 »
. - .

Цитувати
но давать удаленный доступ детям??? по ночам??? кружки по ночам не работают
Днём пишешь скопу задание, а ночью он снимает. Не говоря об удалёнках западного полушария.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #35 : 10 Листопада 2016, 08:04:07 »
. - .

Проблема в забезпеченні віддаленого уніфікованого доступу та автоматизації наявних обсерваторій.

Есть астрономическая обсерватория МАН в Пуще-Водице. Виктор, пробовали навести мосты и обсудить этот вопрос там? Вообще, есть связь между КПДЮ и МАН (в плоскости астрономии)?
Якщо я не помиляюсь в МАН там лише літня школа. Обсерваторія в них на куренівці. http://kyiv.man.gov.ua/news/Novini_akademii/Vidkrittja_astronomichnoi_observatorii_Kiivskoi_MAN/
 І там формат інший: замовляєш експеримент - вони роблять. Як проходить експеримент, чи можна вірити результату,...
Записаний

martalex

« Відповідь #36 : 10 Листопада 2016, 09:07:58 »
. - .

Цитувати
но давать удаленный доступ детям??? по ночам??? кружки по ночам не работают
Днём пишешь скопу задание, а ночью он снимает. Не говоря об удалёнках западного полушария.

может я скептик, но мне кажется, что это не похоже на популяризацию астрономии... это, скорее, хобби уже увлеченных аматоров... увлекать детей, ИМХО, стоит планетариями, интерактивными лекциями, возможно в игровой форме... а экскурсии в обсерватории устраивать совсем несложно... удаленный доступ, ИМХО, не нужен для популяризации... он скорее может пригодиться в качестве проекта в рамках астрономического кружка, повторюсь: уже для сложившихся аматоров... пусть этот проект и будет "игрушечным", детским... я бы пошел на это, но не ради популяризации, а ради, так сказать, укрепления уже существующего увлечения, его углубления и практического применения

Записаний
Подякували

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #37 : 10 Листопада 2016, 10:21:47 »
. - .

я бы пошел на это, но не ради популяризации, а ради, так сказать, укрепления уже существующего увлечения, его углубления и практического применения
І я про те ж саме. :)
Записаний

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #38 : 10 Листопада 2016, 14:41:30 »
. - .

Цитувати
удаленный доступ, ИМХО, не нужен для популяризации... он скорее может пригодиться в качестве проекта в рамках астрономического кружка
Скажу только одно - немало школ в Штатах и западной Европе имеют удалённый доступ к серьёзным телескопам.
Записаний

martalex

« Відповідь #39 : 10 Листопада 2016, 19:57:55 »
. - .

я бы пошел на это, но не ради популяризации, а ради, так сказать, укрепления уже существующего увлечения, его углубления и практического применения
І я про те ж саме. :)

ну тогда я смогу иногда предоставлять свою обсерваторию для таких проектов (но только если буду уверен, что его курирует кто-то, кто не будет наводиться на  Малое Магелланово Облако в три часа ночи, и говорить: "у тебя забрало купола закрыто, ММО не видно на кадре")

правда придется подождать до весны

Цитувати
удаленный доступ, ИМХО, не нужен для популяризации... он скорее может пригодиться в качестве проекта в рамках астрономического кружка
Скажу только одно - немало школ в Штатах и западной Европе имеют удалённый доступ к серьёзным телескопам.

наверняка этот доступ используется именно так, как я предположил ранее... а никак не для показа какого-нибудь прикольного шарика членам школьной футбольной команды по лакроссу

Записаний