Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 11:12:48

Увійти

google

Автор Тема: Популяризація астрономії  (Прочитано 24674 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #200 : 07 Лютого 2022, 19:20:16 »
. - .

Хвостаті гості - комети
https://mezha.media/articles/khvostati-hosti-komety/
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #201 : 10 Лютого 2022, 14:05:13 »
. - .

Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #202 : 28 Березня 2022, 18:35:10 »
. - .

Пласка Земля і президенти-рептилоїди, розвінчання астрономічних міфів.
https://platform.man.gov.ua/media/59925ead-66de-471f-900d-311e0cb9b91b
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #203 : 04 Серпня 2022, 00:07:41 »
. - .

Темний бік астрономії, що таке окультація ;)
https://universemagazine.com/temnyj-bik-astronomiyi-abo-shho-take-okultacziya/
Записаний

SWN

• Подяк: 1210
  • Н.Водолага
« Відповідь #204 : 04 Серпня 2022, 08:14:01 »
. - .

Цитувати
Якщо широту можна легко дізнатися, вимірявши висоту над горизонтом Полярної зірки (у Південній півкулі все трохи складніше), то широту з достатньою точністю виміряти не вдавалося до середини XIX століття.
:hz:
Записаний
И вся печаль проходит, когда глядишь на звезды

SW2001 - CG5, БПЦ20х60
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #205 : 04 Серпня 2022, 13:12:42 »
. - .

Цитувати
Якщо широту можна легко дізнатися, вимірявши висоту над горизонтом Полярної зірки (у Південній півкулі все трохи складніше), то широту з достатньою точністю виміряти не вдавалося до середини XIX століття.
:hz:
у автора очепятка :)
Записаний

SP

• Подяк: 1315
« Відповідь #206 : 20 Вересня 2022, 09:29:13 »
. - .

Зустрілось в інеті, що зодіакальне коло древніх слов'ян поділялося на 16 частин, до його входили таки сузір'я як Вепр, Вовк, Лось, Лисиця, Щука, Бусел? та ін. Може хтось знає літературу з цього питання, цікавить розташування (ототожнення) ціх сузірь на небі.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #207 : 20 Вересня 2022, 10:20:53 »
. - .

Зустрілось в інеті, що зодіакальне коло древніх слов'ян поділялося на 16 частин, до його входили таки сузір'я як Вепр, Вовк, Лось, Лисиця, Щука, Бусел? та ін. Може хтось знає літературу з цього питання, цікавить розташування (ототожнення) ціх сузірь на небі.
Деяка інформація може бути тут:
Українське небо Студії по історіі астрономії в Україні

https://books.google.com.ua/books?id=mbX4DAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=uk#v=onepage&q&f=false
Записаний
Подякували

MaxMan

• Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #208 : 20 Вересня 2022, 11:01:06 »
. - .

На правах рекламы - наша любительница астрономии Наташа Вирнина ("Протозвезда") с компанией подруг создала телеграмм-канал как раз для популяризации астрономии.
Так что если у кого есть желание полистать их канал или подтолкнуть к прекрасному своих дтлей, племяшек, внуков - очень неплохой источник информации. Просто и доступно.  :super:
Лично мне очень понравились небольшие опросники с не сильно сложными вопросами как для опытных. А если не угадал - тебе объясняют популярно какой ответ правильный и почему.
https://t.me/universeinthepocket?fbclid=IwAR0gy1bSoXLyvyfvwx_ssO0NEhIJnZTB6rHfm6puEwx18YUM5SMam_WgKJs
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #209 : 20 Вересня 2022, 12:10:44 »
. - .

Додам що праця в 2 томах
обидва можна почитати тут
http://iapmm.lviv.ua/12/ukr_sky/ukr_sky-1/index.html

http://iapmm.lviv.ua/12/ukr_sky/ukr_sky-2/index.html
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #210 : 30 Грудня 2022, 15:35:08 »
. - .

Астероїдно-кометна небезпека та місія Dart. Як людству відвернути космічну загрозу.
моя науково-популярна лекція на Астрономічних читаннях в Голосієво 2022 "Все про астрономію та космічні дослідження"

Підписуйтеся на канал
https://youtube.com/@astroprosvita
« Останнє редагування: 01 Лютого 2023, 13:28:07 від SIDEROCRATOR »
Записаний

Vando

• Подяк: 103
« Відповідь #211 : 01 Лютого 2023, 12:53:44 »
. - .

Прочитавши всю тему бачу, що всі в основному розглядають школи і тротуарки для популяризації астрономії. Це звісно вірно, але як уже писали з цього випливає багато проблем. Проводити якісь астрозаходи в школі можна лише з середини осені і до березня умовно, коли досить рано темніє і ще якісь об'єкти можна розгледіти. Якщо в селі це може бути ще якийсь діпскай, то в місті лише Місяць і планети. Робити краще це в рамках якогось гуртка, бо в пізній час дирекція може відмовитись, так як це відповідальність. Ну або робити це вдень, але тоді коли видно місяць, прийти на урок фізики, астрономії чи природознавства (попередньо домовившись з вчителем) і це наче найкращий варіант. Діти бачать небесне тіло, отримують цікаву розповідь і бачать астрономію в ділі так би мовити  :bigidea:
Я так робив, але не для уроків астрономії, а для уроків малювання. Приносив графічний планшет (яким можна малювати на комп'ютері). То діти були в захваті, просили спробувати, питали де такий і за скільки можна купити. Звісно це не астрономія, але діти є діти  :gigi:
А ще раджу звертатись до музеїв, навіть до краєзнавчих і природних. Майже всі музеї стараються проводити якісь активності. Наприклад наш краєзнавчий у Луцьку постійно якісь майстер класи проводять (усе це для дітей, але часто вони співпрацюють з школами, тобто 2 зайці для нас), інтерактивні і звичайні лекції. Коли я в рамках практики до них звернувся з ініціативою провести астрозахід, то вони були тільки за. Я усе підготував, але на жаль не пощастило з погодою. Не було її і все. Зате охоронця з музею зацікавив астрономією  :gigi:
Ну загалом, музеї то є тоже хороша штука, тому що вони і працюють довше, і можуть влаштувати вечірні екскурсії (в нашому випадку астрозаходи) і часто мають певний ресурс, щоб доповнити вас (у нас це був великий макет ракети, і дворик де було б дуже зручно провести захід). Я спробую ще весною, і якщо щось вийде то відзвітуюсь  :SLA:
Записаний
Єдиним благом є знання, а єдиним злом – неуцтво
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #212 : 01 Лютого 2023, 13:14:35 »
. - .

Прочитавши всю тему бачу, що всі в основному розглядають школи і тротуарки для популяризації астрономії. Це звісно вірно, але як уже писали з цього випливає багато проблем. Проводити якісь астрозаходи в школі можна лише з середини осені і до березня умовно, коли досить рано темніє і ще якісь об'єкти можна розгледіти. Якщо в селі це може бути ще якийсь діпскай, то в місті лише Місяць і планети. Робити краще це в рамках якогось гуртка, бо в пізній час дирекція може відмовитись, так як це відповідальність. Ну або робити це вдень, але тоді коли видно місяць, прийти на урок фізики, астрономії чи природознавства (попередньо домовившись з вчителем) і це наче найкращий варіант. Діти бачать небесне тіло, отримують цікаву розповідь і бачать астрономію в ділі так би мовити  :bigidea:
Я так робив, але не для уроків астрономії, а для уроків малювання. Приносив графічний планшет (яким можна малювати на комп'ютері). То діти були в захваті, просили спробувати, питали де такий і за скільки можна купити. Звісно це не астрономія, але діти є діти  :gigi:
А ще раджу звертатись до музеїв, навіть до краєзнавчих і природних. Майже всі музеї стараються проводити якісь активності. Наприклад наш краєзнавчий у Луцьку постійно якісь майстер класи проводять (усе це для дітей, але часто вони співпрацюють з школами, тобто 2 зайці для нас), інтерактивні і звичайні лекції. Коли я в рамках практики до них звернувся з ініціативою провести астрозахід, то вони були тільки за. Я усе підготував, але на жаль не пощастило з погодою. Не було її і все. Зате охоронця з музею зацікавив астрономією  :gigi:
Ну загалом, музеї то є тоже хороша штука, тому що вони і працюють довше, і можуть влаштувати вечірні екскурсії (в нашому випадку астрозаходи) і часто мають певний ресурс, щоб доповнити вас (у нас це був великий макет ракети, і дворик де було б дуже зручно провести захід). Я спробую ще весною, і якщо щось вийде то відзвітуюсь  :SLA:
я теж подібні заходи проводив, для 11класників на уроках астрономії, і вибирав період вранішньої видимості Місяця
а в нинішніх умовах проведення тротуарок нажаль проблематичне
« Останнє редагування: 01 Лютого 2023, 13:20:47 від SIDEROCRATOR »
Записаний

Vando

« Відповідь #213 : 01 Лютого 2023, 13:55:11 »
. - .

я теж подібні заходи проводив, для 11класників на уроках астрономії, і вибирав період вранішньої видимості Місяця
Оце похвально :super:
Будучи ще сам в 11 класі то проводив уроки астрономії для свого класу і паралелі. Був дещо спантеличений тим, що майже ніхто не може назвати бодай порядок планет у системі. У дорослих часто все ще гірше. Тому висновок - цільовою аудиторією для популяризації астрономії є усі верстви населення
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #214 : 01 Лютого 2023, 14:21:48 »
. - .

Оце похвально :super:
Будучи ще сам в 11 класі то проводив уроки астрономії для свого класу і паралелі. Був дещо спантеличений тим, що майже ніхто не може назвати бодай порядок планет у системі. У дорослих часто все ще гірше. Тому висновок - цільовою аудиторією для популяризації астрономії є усі верстви населення
саме так, у нас з 1991 по 2001 р астрономія в школі майже не читалася, лиш після того як Іван Крячко не підняв це питання і не була розроблена концепція викладання астрономії в школі
а тепер пожинаємо плоди, шо покоління яке вчилося в ці роки зовсім слабе в астрономії
тоді як ті хто вчився ще при срср в 60-80 рр. більш менш розбираються
Записаний

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #215 : 01 Лютого 2023, 17:18:17 »
. - .

Я теж вiв в школi астрономiю коли сам навчився в 10 класi. Всiм подобалося, деякi навiть шось зрозумiли.Але взагалi дуже слабо. А в армii вигляд Мiсяця у дорослих людей в трубу зенiтну командирську викликав такий подив, як скельця у племён тумба-юмба. Нарештi дiзналися багато хто, що супутник на орбiтi не спалюе постiйно паливо щоб лiтати.
Записаний

Vando

« Відповідь #216 : 01 Лютого 2023, 17:51:30 »
. - .

саме так, у нас з 1991 по 2001 р астрономія в школі майже не читалася, лиш після того як Іван Крячко не підняв це питання і не була розроблена концепція викладання астрономії в школі
а тепер пожинаємо плоди, шо покоління яке вчилося в ці роки зовсім слабе в астрономії
тоді як ті хто вчився ще при срср в 60-80 рр. більш менш розбираються
Ба більше, сучасна молодь до якої і я відношусь також не дуже в цьому питанні. І хоча астрономія читається (я ж саме на таких уроках і "виступав"), толку з неї як кіт наплакав. Предмет подавався аби як, тому я власне викладачам і допомагав. Це все кілька років тому було, до ковіду, якщо треба
Вище критикували спрощення інформації, але я думаю треба просто з цим змиритись. Потрібно пристосовуватись до нових реалій, саме тому  научпоп став таким популярним. Тому що це зручно - тобі в рекомендації попало відео про космос, і дивлячись його тобі все розжують ледь не з нуля. При цьому ти не будеш відчувати себе як неук. (причому більш спеціалізованих каналів теж вдосталь) Тобто поріг входження зараз менше. До чого я це? А до того, що левова доля підлітків-любителів зацікавились астрономією із відео в ютубі/тік тоці. Звісно, ті хто очікували побачити в телескоп картинки габбла відсіюються самі собою, але таких напевне меншість  :shuffle:
Короче, треба популяризувати астрономію всіма можливими методами  :gigi:
Записаний

Vando

« Відповідь #217 : 01 Лютого 2023, 17:56:03 »
. - .

Я теж вiв в школi астрономiю коли сам навчився в 10 класi. Всiм подобалося, деякi навiть шось зрозумiли.Але взагалi дуже слабо. А в армii вигляд Мiсяця у дорослих людей в трубу зенiтну командирську викликав такий подив, як скельця у племён тумба-юмба. Нарештi дiзналися багато хто, що супутник на орбiтi не спалюе постiйно паливо щоб лiтати.
Якщо навіть в армії ви просвітлювали людей по астрономії, то це респект  :super:
Мені це нагадало, як моя бабуся вперше подивившись на Місяць в телескоп не знайшла там Каїна та Авеля, які там мали бути. Загалом бабусю це не розчарувало, і вона частенько просить щось їй ще показати на небі  :gigi:
Записаний

rgb

« Відповідь #218 : 01 Лютого 2023, 18:07:32 »
. - .

В мене бабуся навпаки, шо знала те й розсказувала з науковоi точки зору.  Авеля на вилах Каiна на Мiсяцi теж менi показувала-ви менi це напомнили. А я ii просив, щоб залiзла на драбину i достала Луну. Розповiдала також, що космiчна ракета мае три ступенi
, але в неi чогось третя ступiнь для спуску з орбiти була. I навiть про атомну бомбу розповiдала. I до речi, це все було украiнськоi мову, я до школи майже тiльки нею спiлкувався.
Записаний
Подякували

rgb

« Відповідь #219 : 01 Лютого 2023, 18:19:43 »
. - .

Взагалi популяризувати астрономiю треба пiд небом, бажано з телескопом. Людям подобаеться небо, а не сухi сторiнку книжок. Це вже потiм, коли шось побачиш. Ну як ютуб, тiльки на небi.
Записаний