Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 16:18:06

Увійти

google

Автор Тема: Популяризація астрономії  (Прочитано 24665 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Diskus

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #60 : 15 Лютого 2017, 22:14:38 »
. - .

Найбільший телескоп -ньютон з коректором . Найкраще співідношення ціни та діаметру .
Записаний
Подякували

viktor

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 155
« Відповідь #61 : 14 Березня 2017, 16:50:44 »
. - .

Стосовно популяризації астрономії серед школярів та засобів для цього недавно спілкувався з Іваном Павловичем Крячком. Розмова була про віддалені телескопи "за бугром". Про такі комплекси як iTelescope та Virtual Telescope Project я знав, однак вони досить платні. Крячко ж мені розповів про ті які є безкоштовні. З того, що є в мережі, йому трапились Autonomous Robotic Telescope та MicroObservatory Robotic Telescope Network. Перший зараз працює не в повному обсязі і реєстрація користувачів там призупинена, як можна судити з інформації на сайті. Другий мене трохи порадував.
Якщо конкретно говорити про систему MicroObservatory (http://mo-www.cfa.harvard.edu/MicroObservatory/), то вона надає можливість робити астрофото (http://mo-www.harvard.edu/cgi-bin/OWN/Own.pl), але вибір потрібно робити з дуже обмеженого списку об'єктів. Крім того, можливості по керуванню апаратурою (експозиція, фільтри) теж слабенькі, на мою думку. Порадувало однак інше - можливість організації групових спостережень екзопланет з присутністю елементів статистичного аналізу даних. Більш детально цей процес описується у відеотуторіалах
.
В цьому році планую зробити пробні "компіляції" даних з двома-трьома учнями і в наступному році вже використовувати систему на повну.
Написав я про MicroObservatory з двох причин: 1) можливо хтось вже мав справу з цим ресурсом і може щось цікаве порадити, 2) було б чудово обговорити цей ресурс на рівноденні, а тому потрібно щоб про нього дізналось якумога більше людей  :).
Записаний
Подякували

Orion

• Подяк: 465
  • Володимир, м. Суми
    • АстроСуми
« Відповідь #62 : 14 Березня 2017, 21:37:48 »
. - .

Дякую за ресурс. Додам ще один, який привернув мою увагу. Автори заявляють, що ресурс для вчителів чи викладачів, а також астрономічних спільнот, які взаємодіють з освітніми закладами. Після реєстрації надають доступ до мережі телескопів по всьому світу, серед них 2 2-метрових у північній і південній півкулі. Також надають доступ до інформації і астрономічних освітніх програм з метою заохочення молоді. Як це насправді відбувається - не знаю, безпосередньо не мав справу.

http://www.faulkes-telescope.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Faulkes_Telescope_Project
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua
Подякували

Олег Малий

• Подяк: 604
« Відповідь #63 : 14 Березня 2017, 22:39:00 »
. - .

Наразі багато великих астрономічних обсерваторій надають доступ до своїх даних. Було б бажання їх завантажувати та досліджувати.
Записаний

Orion

• Подяк: 465
  • Володимир, м. Суми
    • АстроСуми
« Відповідь #64 : 14 Березня 2017, 22:53:35 »
. - .

Бажання є, знань покищо бракує. Якщо розжують, що і як робити, як у проекті Asteroid Search Campaign (http://iasc.hsutx.edu/), то було б цікаво.
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua

Олег Малий

« Відповідь #65 : 14 Березня 2017, 23:10:37 »
. - .

Бажання є, знань покищо бракує. Якщо розжують, що і як робити, як у проекті Asteroid Search Campaign (http://iasc.hsutx.edu/), то було б цікаво.
Окрім бажання, також потрібен час.
Я відкрив тему Исходники от TRAPPIST-1 и K2 Campaign 12 про пошуки екзопланет.
Записаний
Подякували

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #66 : 15 Березня 2017, 06:26:02 »
. - .

Наразі багато великих астрономічних обсерваторій надають доступ до своїх даних. Було б бажання їх завантажувати та досліджувати.
Мова не про те. Одна справа обробляти вже готові астрономічні дані. Є, до речі, ресурс на якому добровольці опрацьовують такі дані https://www.zooniverse.org/projects?status=live . Інша справа - самому отримувати дані з телескопу.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6648
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #67 : 15 Березня 2017, 08:21:44 »
. - .

чудова можливість
особливо те що можна отримати дані самому і самому їх обробляти, головне щоб тут справа була доведена до кінця і розпочавши якесь дослідження учень/дослідник побачив результати своєї роботи.
це буде стимулювати його подольший хід в серйозну науку
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Олег Малий

« Відповідь #68 : 15 Березня 2017, 10:14:10 »
. - .

Мова не про те. Одна справа обробляти вже готові астрономічні дані. Є, до речі, ресурс на якому добровольці опрацьовують такі дані https://www.zooniverse.org/projects?status=live . Інша справа - самому отримувати дані з телескопу.
То дві різних справи, котрі навіть можуть і не перетинатись.
Розумію, що дітям цікаво самим покрутити телескоп, як і будь-яке інше залізо.

Я вже писав у цій темі: "У минулому році, я розпочав переписку із МАС на тему мого диску Ubuntu Astronomy 16.04.
Вони відповіли, що то добра і корисна справа, але мені потрібно зробити ухил на тему обробки астрономічних даних, над чим я наразі і працюю".

Diskus також писав у цій темі, що з цієї весни планує "побудувати справжню обсерваторію для дітей"

mnn72 також писав у цій темі: "Решил я тоже попробовать донести астрономию школьникам. Только вот вообще не знаю с чего начать и с какого боку подойти. Может кто сможет поделиться опытом  :hz: ".

viktor, ZVEZDOZRETEL,
чи є у вас методики роботи із дітьми щодо астрономії?

P.S. Хоч то і не астрономія, але надзвичайно раджу прочитати статтю Герман Греф: конкуренция дошла до такой степени, что если мы утром проснулись с новой идеей, то в обед, когда мы встретились, чтобы это обсудить, - китайцы ее уже производят.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #69 : 15 Березня 2017, 16:27:03 »
. - .

mnn72 також писав у цій темі: "Решил я тоже попробовать донести астрономию школьникам. Только вот вообще не знаю с чего начать и с какого боку подойти. Может кто сможет поделиться опытом  :hz: ".

viktor, ZVEZDOZRETEL,
чи є у вас методики роботи із дітьми щодо астрономії?

По результатам роботи з дітьми протягом 2.5 років в гуртку астрономії поки, нажаль, можу поділитись лише своїми "шишками".

А те, що в Україні є ЛА з власними обсерваторіями, які хочуть поділитись часом спостережень з молодим поколінням - це чудово. Раніше я писав про ідею організувати в нашій країні віддалений доступ до телескопічного обладнання для українських школярів. Ресурси, які я навів це лише приклади закордонної реалізації цієї ідеї.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #70 : 15 Березня 2017, 17:03:15 »
. - .

Щойно отримав знімки з ExoLab зорі WASP-43, обробив у розділі індивідуальних спостережень (DIY Planet Search).
Приклад фото у вкладенні. Стрілкою позначив об'єкт.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #71 : 15 Березня 2017, 17:04:13 »
. - .

Крива блиску, абсолютна яскравість та висота над горизонтом.
Записаний
Подякували

Polaris

• Подяк: 77
« Відповідь #72 : 17 Березня 2017, 16:06:20 »
. - .

P.S. Хоч то і не астрономія, але надзвичайно раджу прочитати статтю Герман Греф: конкуренция дошла до такой степени, что если мы утром проснулись с новой идеей, то в обед, когда мы встретились, чтобы это обсудить, - китайцы ее уже производят.
Прочитав, відмінна стаття. Альтернативний заголовок - Як хлоп зу села похіау до міста
Записаний

edvic81

• Подяк: 25
« Відповідь #73 : 17 Березня 2017, 19:43:22 »
. - .

Якщо без заїжджених фраз про важливість науки і все таке, то 1) астрономія, як наука про всесвіт дозволяє по іншому подивитись на наш спільний дім - планету Земля (крихку блакитну кульку) і чим більше людей буде усвідомлювати її унікальність - тим бережніше до неї ставитимуться, 2) астрономія інколи виявляється стимулом до вивчення інших дисциплін (електроніка, механіка, оптика,...).

Ні, небагато, але прийшли ті, кому справді цікава наука Астрономія.А ви що,Вікторе, хотіли щоб після подібних заходів люди толпами навертались у астрономію? Ні, цього не буде. Астрономія дуже специфічна наука.Знайти її прихильників - це як добувати рідкісний метал:у кубометрі породи лише декілька грамів завітних крупинок. І я не кажу що це добре чи погано - просто так є.
Спитав, бо не знаю жодного такого прикладу, нажаль :(. Не маю на меті до кінця року отримати 10^6 неофітів, однак вважаю, що до популяризації астрономії потрібен комплексний підхід.
Хлопці...всім доброго часу доби...Астрономія це клас...але ви зважте можливості.міста і села,,,в місті телескоп на 10дюймів це норма.,а в себе в нп...бінокль на 12х позичив щоб пацанятам показати місяць...от і заінтересуй...сам свисток...но живе покзати...а можливості нуль...свого часу просив допомоги по токарці..є дзеркало ...Желєзняк покривав...200х1800...труба...сам лив люмінь на фокусер...просив властьімущих допомогти...є де......-фрезернути...ага...так і стоїть труба...на скотчові фокусувався ....дітлахи місяць побачили...популяризація...
« Останнє редагування: 17 Березня 2017, 19:49:25 від edvic81 »
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #74 : 18 Березня 2017, 07:26:54 »
. - .

Хлопці...всім доброго часу доби...Астрономія це клас...але ви зважте можливості.міста і села,,,в місті телескоп на 10дюймів це норма.,а в себе в нп...бінокль на 12х позичив щоб пацанятам показати місяць...от і заінтересуй...сам свисток...но живе покзати...а можливості нуль...свого часу просив допомоги по токарці..є дзеркало ...Желєзняк покривав...200х1800...труба...сам лив люмінь на фокусер...просив властьімущих допомогти...є де......-фрезернути...ага...так і стоїть труба...на скотчові фокусувався ....дітлахи місяць побачили...популяризація...
Якраз для такий ситуацій потрібно щоб була можливість дистанційного доступу до телескопів.
Записаний

Олег Малий

« Відповідь #75 : 18 Березня 2017, 14:47:43 »
. - .

Якраз для такий ситуацій потрібно щоб була можливість дистанційного доступу до телескопів.
В таких ситуаціях потрібно звертатись до спільноти аматорів астрономії, а не до ...можновладців  :spy: :spy: :spy:
edvic81,
докладніше опишіть ситуацію: хто, що, де, коли, скільки?...
Записаний

AlexLev

• Подяк: 2
« Відповідь #76 : 17 Квітня 2017, 01:05:50 »
. - .

Для популяризации астрономии конечно же максимально необходимы удаленные телескопы, чтобы можно было через интернет заказать астроснимок по координатам.

Смотреть на чужие снимки интересно, а вот смотреть на снимок который вы сами заказали, намного интересней и познавательней.

Записаний

AlexLev

• Подяк: 2
« Відповідь #77 : 24 Квітня 2017, 01:29:25 »
. - .

Есть вещи которые мешают популяризировать астрономию.
Вот например житель города. Он почти не видит звездного неба. Небо в городах ужасно засвечено плюс высокие дома.
И только иногда попадая в места подальше от цивилизации, человек удивленно замечает как много на небе звезд.
Записаний

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #78 : 24 Квітня 2017, 01:35:48 »
. - .

Для популяризации астрономии конечно же максимально необходимы удаленные телескопы, чтобы можно было через интернет заказать астроснимок по координатам.

Ага, особенно это может пригодиться когда люди купили название звезды примерно 15-й величины в шарашкином звездном каталоге. ;)
Записаний

ChAS

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1394
« Відповідь #79 : 24 Квітня 2017, 01:38:36 »
. - .

Смотреть на чужие снимки интересно, а вот смотреть на снимок который вы сами заказали, намного интересней и познавательней.
"заказать по координатом" это ни разу не уровень "бобров-бобров" :)
Записаний
SW Quattro 8" + TS Aplanatic Coma Corrector + ATIK 314L, HEQ-5, QHY-5 Finderscope guider