Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Лютого 2025, 03:53:29

Увійти

google

Автор Тема: Виготовлення 215 мм зеркала.  (Прочитано 25119 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Zealous

• Подяк: 123
Re: Виготовлення 215 мм зеркала.
« Відповідь #260 : 27 Квітня 2017, 18:52:32 »
. - .

Фото робив з рук.Можливо щось не так?Також переживаю за зірваний край ,щоб не допустити.
Записаний

clavutich

• Подяк: 7725
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #261 : 27 Квітня 2017, 19:13:39 »
. - .

Та ні поки перешліфовувать не потрібно  :) амплітуда похибки невелика.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Naboka Igor

• Подяк: 3887
« Відповідь #262 : 27 Квітня 2017, 19:45:57 »
. - .

Отсутствие фасеток на шлифовке дало такую форму. Пузырей не должно быть. Пузыри - отсутствие нормального контакта.
Если матовость качественная, продолжайте полировку....  :-X
Но, не ровен час, поймаете парочку жирных царапин, готовьтесь повторить процедуру сошкрябывания смолы.
Зря Вы советов не слушаете, не из пальца высосано. :-\

ЗЫ: Когда мы говорим о достаточной толщине детали, даже на разгрузке, мы говорим о свободно лежащей под собственным весом, а не о детали к которой прилагаются нагрузки часто больше самой детали. Притом нагрузки, как в данном случае неравномерно распределенные, т.е нагрузки от рук, нерегулярные, практически точечные.
Честно. Неужели Вам нужен бесконечный процесс :hz:
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Zealous

« Відповідь #263 : 27 Квітня 2017, 20:35:21 »
. - .

Дякую за напоминання про достатньо прочну основу до полірувальника.Розумію, краще ,якщо її зробити з бетону достатньої товщини з арматурою.Думаю, що зеркало  це не останнє. Слідуюче зеркало буду робити  з бетоними шліфувальником  та полірувальником. Вирішив продовжити роботи з цим шліфувальником.Можливо, якщо форма далі не виправлятиметься,то до нього приклею ще один стикляний диск незакаленого скла достатньої товщини  для додавання прочності. Як скажете  два склеєних диска  по 15мм,буде достатньо для прочності?
Записаний

Zealous

« Відповідь #264 : 27 Квітня 2017, 21:04:15 »
. - .

Перше полірування  цього зеркала наче держало форму.Та піддавалось виправленню поверхні.Причому на цьому полірувальнику,при цій товщині.Можливо я не прав.Фото поверхні первого зеркала виправленої форми.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #265 : 27 Квітня 2017, 21:20:51 »
. - .

Як скажете  два склеєних диска  по 15мм,буде достатньо для прочності?
Ні, клеєні диски буде коробить при перепаді температур. Технології є, але вони не домашні. Була б можливість, давно б клеїли.
Мова не про механічну жорсткість, а форму поверхні  під астрономічну оптику.
Перше полірування  цього зеркала наче держало форму.Та піддавалось виправленню поверхні.Причому на цьому полірувальнику,при цій товщині.Можливо я не прав.Фото поверхні первого зеркала виправленої форми.
Наче?! Там ще до потрібної форми далеко :-\ З залишковими зональними і астигматизмом, так можливо.
Записаний
Подякували

Zealous

« Відповідь #266 : 27 Квітня 2017, 21:52:18 »
. - .

Так по поводу склеювання скляних дисків зрозумів.А по астигматизму  міркую. Можливо так веде себе  скляна заготівка зеркала .Можливо має деякі напруження.То і поверхня зеркала  не вийде. Тим паче  зробити дуже хорошу поверхню.Схопила  мене  досада.
Записаний

Zealous

« Відповідь #267 : 27 Квітня 2017, 21:56:36 »
. - .

Підскажіть будь ласка ,як побачити астигматизм а то я не розумію де він.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #268 : 27 Квітня 2017, 22:21:06 »
. - .

Это уже в конце, по искусственной звезде. Увидеть с ножом довольно проблематично, вращая зеркало.
Так по поводу склеювання скляних дисків зрозумів.А по астигматизму  міркую. Можливо так веде себе  скляна заготівка зеркала .Можливо має деякі напруження.То і поверхня зеркала  не вийде. Тим паче  зробити дуже хорошу поверхню.Схопила  мене  досада.
Все получится, я например верю в Вашу настойчивость ;)
Для справки: Например мы делаем механику для скопа. И стаскиваем всякие полуоси с готовыми подшипниками от "Жигулей" и "Запорожцев" и т.д. Толку будет мало, т.к. то что хорошо в машиностроении, не подходит нам. Всякие там допустимые кручения, вибрации, отсутствие прецизионности вращения и т.п., будут крутить и только.

Так и здесь в астрономической оптике, самой точной из раздела оптики. Смысл ее сделать, это в первую очередь проверить себя на "слабо или нет", осилить такое. Должно появится именно такое желания, достичь "недостижимого". Мелочей и участков с игнором здесь просто нет. Для первого раза строго по "букварю", потом добавится опыт.
Но если цель, натереть просто "люстерко" типа для бритья, под равнозрачок в Добе. Можете продолжать, реализуемо и не слушайте меня. Да и я, увы помочь не смогу. :-\
Записаний
Подякували

Zealous

« Відповідь #269 : 28 Квітня 2017, 08:28:01 »
. - .

Цитата: Zealous от Вчера в 21:56:36
Это уже в конце, по искусственной звезде. Увидеть с ножом довольно проблематично, вращая зеркало.    Так я рорзумію що по зірці та окуляру буде помітний астегматизм.Але мене зацікавило, як Ви  по фото побачили астигматизм зеркала.Будь ласка підскажіть.Щоб я теж міг хоть трохи бачити  його.Дякую.
Записаний

alex~

• Подяк: 306
« Відповідь #270 : 28 Квітня 2017, 09:17:34 »
. - .

забийте на той астигматизм.
просто зробіть гледеньке дзеркало, формою схоже на параболу... і буде вам щастя.
 ;)
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #271 : 28 Квітня 2017, 09:58:52 »
. - .

Цитата: Zealous от Вчера в 21:56:36
Это уже в конце, по искусственной звезде. Увидеть с ножом довольно проблематично, вращая зеркало.    Так я рорзумію що по зірці та окуляру буде помітний астегматизм.Але мене зацікавило, як Ви  по фото побачили астигматизм зеркала.Будь ласка підскажіть.Щоб я теж міг хоть трохи бачити  його.Дякую.
Я не бачив. Це не до мене. ;)
Записаний

clavutich

• Подяк: 7725
  • Ярослав
« Відповідь #272 : 28 Квітня 2017, 18:28:32 »
. - .

Це я писав, що є щось подібне до астигматизму  :shuffle:
А висновки робив через форму "горба", він більш схожий на піраміду, ніж на горб.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Zealous

« Відповідь #273 : 05 Травня 2017, 16:25:58 »
. - .

Сьогодні зявився інтернет.Так ,що маю можливість описати свій труд над моїм зеркалом. Приблизно зеркало полірую уже 15 годин. Мат видимий уже зійшов ,та зеркало добре відбиває світло. Але на привеликий жаль ,через окуляр від труби турист видно залишки мату. Здається ще пихтіти та пихтіти.
Записаний

Zealous

« Відповідь #274 : 05 Травня 2017, 16:27:25 »
. - .

Фото відбитого прямого світла.
Записаний

Zealous

« Відповідь #275 : 05 Травня 2017, 16:43:13 »
. - .

Тепер опишу свою 15 часову роботу по поліруванню від самого початку. Прикладаючи фото  тіньової картини.Фото поганого качества.Вибачте за криві руки. Після тонкого шліфування ,полірування зеркала  розпочав з прямого  короткого штриха розміром 55мм в одну сторону.Побоявся щоб не було завалу.Витратив на полірування приблизно 3 години .Фото тіньової.Ніж зліва.
« Останнє редагування: 05 Травня 2017, 18:05:37 від Zealous »
Записаний

Zealous

« Відповідь #276 : 05 Травня 2017, 16:49:54 »
. - .

Прочитавши тіньову зрозумів, що замалий штрих,так як мав підвернутий край та бугор в середині.Продовжив полірування прямим штрихом в одну сторону  60 -65мм.Збільшив не сильно  бо ще не знав свою смолу чи зможе тримати форму.Полірував приблизно 2 години .Отримав  таку тіньову.Ніж зліва.
« Останнє редагування: 05 Травня 2017, 18:05:54 від Zealous »
Записаний

Zealous

« Відповідь #277 : 05 Травня 2017, 16:54:07 »
. - .

Тіньова показала ,що  зеркало змінює свою форму на краще. Тому залишив штрих прямий в одну сторону 60-65мм.Прополірував ще приблизно 2 години.Фото тіньової.Ніж зліва.
« Останнє редагування: 05 Травня 2017, 18:06:16 від Zealous »
Записаний

Zealous

« Відповідь #278 : 05 Травня 2017, 17:06:49 »
. - .

Мат  за цей час  зійшов гарно ,тому зеркало вже добре відбивало світло. Штрих  повільно виправляв форму зеркала .Вирішив добавити розмір штриха.Полірував прямим штрихом в одну сторону  65-70мм. приблизно 2 години. Тіньову ледве зміг сфотографувати.Тіньові проносились.Неможливо було сфоткать.Тіньова що зміг витянути. Фото ДУЖЕ ПОГАНОГО КАЧЕСТВА. АЖ СОРОМНО. У мене є плівка типу ронкі на 1мм  8 полосок.Вона показала почті рівненькі полоси. Ну ще до свери  далеко ,але уже щось. Фото тіньової.Ніж зліва.
« Останнє редагування: 05 Травня 2017, 18:06:31 від Zealous »
Записаний

Zealous

« Відповідь #279 : 05 Травня 2017, 17:17:27 »
. - .

Прочитавши тіньову здалося ,що  край трохи зірвав.Небуло інтернету, щоб хто дав  пораду. Вирішив трохи зменшити штрих до 55мм.Щоб здержати завал ,якщо він зявився.Полірував приблизно 2години прямим  штрихом 55мм в одну сторону.Маю зараз на даний час таку тіньову картину.Думаю почав рости бугор в центрі та  підвернутий край.Ну нічого страшного .Я вже зрозумів ,як хоч трохи контролювати поверхню.Фото тіньової.Ніж зліва.
« Останнє редагування: 05 Травня 2017, 18:06:47 від Zealous »
Записаний