Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 04:56:35

Увійти

google

Автор Тема: Yes, we have started!  (Прочитано 17180 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: Yes, we have started!
« Відповідь #160 : 28 Травня 2019, 01:23:12 »
. - .

Так, це кристали штучного флюориту найвищого гатунку(моноблок, або близька до нього структура)
З флюоритом не проста iсторiя: напряму кристал з солi кальцiю неможливо отримати. Зараз видобувають та збагачують крупку природнього флюориту, очищають i вже з неi методом Стокбаргера(дещо модiфiкованим) у вакуумнiй печi отримують штучний кристал. Нiмцi зараз вирощують кристали до 400 мм дiаметром 150 товщиною, в "совi" колись робили до 600 x 200мм.
Флюорит мае унiкальнi оптичнi властивостi якi досi не змогли повнiстю повторити у оптичному склi (ED glass). А його оптична однорiднiсть та мiнiмальне свiтлорозсiювання (для моноблокiв) i досi недосяжна у склi.
Його недолiки: висока цiна (1$/гр) та складнiсть обробки(бо м'який)
А у природi кристали флюориту чи не однi з найкрасивiших, а по рiзноманiттю свого забарвлення займають перше мiсце (фото унизу)
Але для оптики найцiннiший - незабарвленний.
« Останнє редагування: 29 Травня 2019, 22:13:32 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 612
  • Refractorman
« Відповідь #161 : 28 Травня 2019, 02:16:54 »
. - .

Еде, щиро вітаю!

І, особливо, дякую за ці крупиці знань, якими ти ділишся з усіма нами.

:super:

US Pat. #10175453 на оправі - то дуже гарна іміджева ідея!
« Останнє редагування: 28 Травня 2019, 02:22:35 від Саша Наумов »
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #162 : 28 Травня 2019, 02:29:21 »
. - .

US Pat. #10175453 на оправі - то дуже гарна іміджева ідея!
Так заради цього "город i довелося городити" :gigi:
Шютка©
« Останнє редагування: 28 Травня 2019, 02:51:32 від Edward »
Записаний

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #163 : 28 Травня 2019, 05:08:21 »
. - .

Цитувати
А что у него с химической стойкостью?
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #164 : 28 Травня 2019, 05:15:02 »
. - .

Цитувати
А что у него с химической стойкостью?
Сiрий, що може бути стабiльнiше лужного(щелочного - рос.) металлу "окисленого" фтором? ;)
По хiм.стiйкостi багатьом оптичним стьоклам до нього далеко. У водi майже не розчиняеться 0.00?%
« Останнє редагування: 28 Травня 2019, 12:05:42 від Edward »
Записаний
Подякували

SP

« Відповідь #165 : 28 Травня 2019, 07:49:27 »
. - .

Цитувати
Сiрий, що може бути стабiльнiше лужного(щелочного - рос.) металлу "окисленого" фтором?
Концентрована сірчана кислота є?  ;)
Записаний

Pyroman

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 268
  • Игорь. Оптичний "збочинец"
« Відповідь #166 : 28 Травня 2019, 08:39:00 »
. - .

Добрий захист від копіювальників масовиків. Хоча і без патенту, їм таке не всмоктати, тільки якщо розтягнути параметри. Але я сподіваюся, для несподіванки вони вже розтягнуті тобою, в "подарунок" для буйних.
Вітаю :SLA:
1)Набока Iгор як завжди правий - практично такi системи доволi важкi для "тупого" копiювання, але головне що ми змогли досить якiсно робити асферику.
Растянул - так растянул  :binofix: Выдержка из патента:
"The invention provides an optical imaging lens assembly over 95 mm clear aperture having focal ratio within F/5-F/12 range... comprising two lens elements...One or more surfaces of one or both of the lenses are aspheric, and the lens assembly is configured to deliver Strehl Number equal to or more than 80% (SN.gtoreq.0.8), for 0.435-0.706 .mu.m spectral range."

Я так понимаю, Эдуард оставил любителям копировать область мелкодудок "< 95 mm" и не "ходовых" относительных отверстий. Ну, или членам секты "Свидетелей Штреля < 0.8" хотя бы для одной длины волны в указанном диапазоне для любых апертур и относительных отверстий.   :gigi:
С позволения Эдуарда приведу графики с сайта Agema Optics.
« Останнє редагування: 28 Травня 2019, 08:43:38 від Pyroman »
Записаний
Каждый, у кого нет МАКа (равно как и Долл-Кирхэма), мечтает его заиметь. Каждый, у кого он есть...
Celestron Pacific C5 TF,  LOMO Astele 102MN, VNewt 180/750 f/4.17

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #167 : 28 Травня 2019, 09:37:54 »
. - .

З графіка чітко видно що Едвард удєлав навіть самого Цейса.

Звів ти памятник телескоп свій...
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

AlexandrAA

• Подяк: 21
« Відповідь #168 : 28 Травня 2019, 10:14:35 »
. - .

Це дуже муторна справа. Я нiкому не рекомендував би йти моiм шляхом: це довго i результат нiколи невiдомий. Е варьянти простiшi, хоча дуже рiдкiснi.
Воистну - через тернии к звездам  ...
Записаний
Sky-Watcher 8" 2001P, MAK90, Meade 10"

Edward

• Be free!
« Відповідь #169 : 28 Травня 2019, 10:46:49 »
. - .

Цитувати
Сiрий, що може бути стабiльнiше лужного(щелочного - рос.) металлу "окисленого" фтором?
Е! Наливай! :beer: :gigi:
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #170 : 28 Травня 2019, 10:55:02 »
. - .

Цитувати
а цікаво як він реагує на сірчану кислоту?
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Edward

• Be free!
« Відповідь #171 : 28 Травня 2019, 11:02:39 »
. - .

Цитувати
Тут е справжнi "хiмiки",  це питання до них. Я це питання не вивчав. Я бiльш цiкавився методою його обробки. Але мало що довелося знайти. Тому як завжди довелося йти "методом тика", довго, але результ гарантовано.
« Останнє редагування: 28 Травня 2019, 11:18:24 від Edward »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #172 : 28 Травня 2019, 11:05:31 »
. - .

...Я так понимаю, Эдуард оставил любителям копировать область мелкодудок "< 95 mm" и не "ходовых" относительных отверстий. Ну, или членам секты "Свидетелей Штреля < 0.8" хотя бы для одной длины волны в указанном диапазоне для любых апертур и относительных отверстий.   :gigi:...

Не вірно. Бо аматори, це буйні не в плані фінансової вигоди, це "хворі" люди, їм все дозволено!
А ось зробити бізнес не довго думаючи. Так навіть добре, якщо проблема грамплатівок асферізаціі буде вирішена. Ось тут до Еду з грошиками в чергу нехай записуються.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Edward

• Be free!
« Відповідь #173 : 28 Травня 2019, 11:12:04 »
. - .

"Грамплатiвка" е завжди, питання масштабу пiд яким ii роздивлятись. Якщо амплiтуда маленька i iнтерферограмма не "чiпля", то цього досить. Кому цього мало, то це не до мене, а до лiкаря. ;D
Записаний
Подякували

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #174 : 28 Травня 2019, 11:13:56 »
. - .

Цитувати
Тут е справжнi "хiмiки",  це питання до них. Я це питання не вивчав. Я бiльш цiкавився методою його оброки. Але мало що довелося знайти. Тому як завжди довелося йти "методом тика", довго, але результ гарантовано.
Ед, напевно потрібно нагадати людям в плані стійкості флюориту та інших матеріалів. Не думаю, що потрібно сильно переживати, тому що всі ці деталі мають багатошарові досить стійкі покриття, які не тільки просвітлюють, але і відмінно захищають.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Pyroman

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 268
  • Игорь. Оптичний "збочинец"
« Відповідь #175 : 28 Травня 2019, 11:18:14 »
. - .

...Я так понимаю, Эдуард оставил любителям копировать область мелкодудок "< 95 mm" и не "ходовых" относительных отверстий. Ну, или членам секты "Свидетелей Штреля < 0.8" хотя бы для одной длины волны в указанном диапазоне для любых апертур и относительных отверстий.   :gigi:...

Не вірно. Бо аматори, це буйні не в плані фінансової вигоди, це "хворі" люди, їм все дозволено!
А ось зробити бізнес не довго думаючи. Так навіть добре, якщо проблема грамплатівок асферізаціі буде вирішена. Ось тут до Еду з грошиками в чергу нехай записуються.
Вот оно чё, Михалыч (с)
Записаний
Каждый, у кого нет МАКа (равно как и Долл-Кирхэма), мечтает его заиметь. Каждый, у кого он есть...
Celestron Pacific C5 TF,  LOMO Astele 102MN, VNewt 180/750 f/4.17

SP

« Відповідь #176 : 28 Травня 2019, 11:21:42 »
. - .

Цитувати
Тут е справжнi "хiмiки",  це питання до них. Я це питання не вивчав. Я бiльш цiкавився методою його оброки.
Я теж трохи хімік-аматор, але з флюоритом справ не мав. Теоретично, він реагує з сірчаною кислотою, якщо є зайвий шматок, можна спробувати. Фтор небезпечний! Хімічна обробка - це теж обробка, може це якось стане у нагоді. Наприклад, є така тема, як єлектрохімічна поліровка металів.
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #177 : 28 Травня 2019, 11:23:36 »
. - .

Цитувати
Тут е справжнi "хiмiки",  це питання до них. Я це питання не вивчав. Я бiльш цiкавився методою його оброки.
Я теж трохи хімік-аматор, але з флюоритом справ не мав. Теоретично, він реагує з сірчаною кислотою, якщо є зайвий шматок, можна спробувати. Фтор небезпечний! Хімічна обробка - це теж обробка, може це якось стане у нагоді. Наприклад, є така тема, як єлектрохімічна поліровка металів.
є ще й хімічна поліровка скла
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #178 : 28 Травня 2019, 11:38:49 »
. - .

Так, "чисто" та "точно" вiдполiрувати цього "красавця" справа ще та. Тут дiйсно без хiмiчних добавок нiкуди не дiнешся. Але все ж CaF2 досить "зручноваримий" кристал. Менi доводилось обробляти i BaF2 i ZnSe i KRS'и - тама "мрак" ще бiльший...
саме сьогоднi хочу спробувати ще одну штуку на полiровцi, може вдасться отримати якийсь цiкавий результат
« Останнє редагування: 29 Травня 2019, 00:04:13 від Edward »
Записаний

Игорь Александрович

• Подяк: 302
« Відповідь #179 : 29 Травня 2019, 00:35:02 »
. - .

Мабуть раніше, до того як навчились вирощувати ці кристали, був дуже ретельний їх відбір для виготовлення лінз? Природній флюорит дійсно має велику палітру забарвлення та різну ступінь чистоти.
Це мабуть була нелегка справа, перелопатити гору мінералів щоб відібрати те що треба?   ::) :P
« Останнє редагування: 29 Травня 2019, 00:45:02 від Игорь Александрович »
Записаний
Атомы = Вселенные