Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 03:21:56

Увійти

google

Автор Тема: Yes, we have started!  (Прочитано 17178 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: Yes, we have started!
« Відповідь #220 : 14 Лютого 2022, 09:05:17 »
. - .

Судячи по антуражу то зараз на місці того станка стоїть тв16 С. Камінського
Саме так.
одне не розумію, як той станок вперли в підвал? :hz:
у вікно запихали?
Щось через вiкно, щось по сходинах. Вiн був геть розкиданий, щоб легше було нести ;D
Простояв вiн там недовго, десь до осенi 92 року, я з'iхав звiдтiля як тiльки Фьодор Еремеевiч зажадав грошей, бо пронюхав що в нього пiд носом роблять оптику на Штати. Саме у цей момент ми розвалились на двi групи: Сiрий Камiнський з Iгорем Набокою лишилися на обсерваторii, a я з Шурiком Риченко, Сержем Лазаренко з'iхали в УкрЦСМ...
Вже потiм до нас приедналися Богорад В,С. Малюга Iгор та Капiнус Сергiй(rgb)
Важкий час був, тодi ми двiчи переiздили з мiсця на мiсце протягом одного року...
« Останнє редагування: 14 Лютого 2022, 15:13:30 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #221 : 14 Лютого 2022, 09:45:44 »
. - .

Та тi переiзди то було щось.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #222 : 14 Лютого 2022, 09:54:14 »
. - .

Та тi переiзди то було щось.
А! Помнят руки!© ;D
Тряхнемо стариною? Приiздь, "залiза" зараз набагато бiльше може ще кудись переiдемо... ;)
Пс. Тирнет щось тормoзить "не по-дэтскi"
« Останнє редагування: 14 Лютого 2022, 21:00:19 від Edward »
Записаний

rgb

« Відповідь #223 : 14 Лютого 2022, 10:11:31 »
. - .

Тирнет дiйсно капець. Руки то пiвбiди, а от  ноги, на якiсь шось вечно падало.Зато тягати навчився, а в 2014 роцi це дуже згодилося, там теж все таке важке було, броньоване.Та поiхати потягти на Флориду було б непогано.
Записаний
Подякували

Сєрж

• Подяк: 75
« Відповідь #224 : 14 Лютого 2022, 19:19:08 »
. - .

Токарний мсс162 перевозився кілька разів, вага його півтори тони.
Обсерваторія, інститут метрології. У цих двух місцях знімали з нього все, що відгвинчувалося і без проблем по дошках по сходам. Утрьох без проблем.
Далі кіностудія Довженко. Там теж був переїзд з одного місця на друге, бо приміщення знпдобилося крутим спортсменам. До речі, іменно там убідився, Що кругле легше носити а квадратне легше перекочувати.
Записаний
Подякували

Сєрж

« Відповідь #225 : 14 Лютого 2022, 19:27:03 »
. - .

А фрезерувати на токарному це пісня
Білий шлам висів у приміщенні настільки, що коли Шурка відкрив до мене двері, то при робочому станку, мене не побачив а на вулицю вирвалися хмари білого шламу, заставивши його відсахнутися.
Записаний
Подякували

Игорь Александрович

• Подяк: 302
« Відповідь #226 : 14 Лютого 2022, 19:34:35 »
. - .

Білий шлам висів у приміщенні
На суху фрезерували, без ЗОЖ?
Записаний
Атомы = Вселенные

Сєрж

« Відповідь #227 : 14 Лютого 2022, 19:37:49 »
. - .

З водою обов'язково. То була хмара шламу з водою. І звичайно алмазною чашкою.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #228 : 14 Лютого 2022, 19:58:10 »
. - .

Білий шлам висів у приміщенні настільки, що коли Шурка відкрив до мене двері, то при робочому станку, мене не побачив а на вулицю вирвалися хмари білого шламу, заставивши його відсахнутися.
То СОЖ був сильно замулений склом, треба було частiше воду мiняти... ;)
Записаний

Сєрж

« Відповідь #229 : 14 Лютого 2022, 20:07:26 »
. - .

Він замулювався за півгодини роботи і шлам осідав у бачку. А повідшкрібати його з бачка це ще півгодини роботи. Там були свої різні нюанси при роботі.
Записаний

rgb

« Відповідь #230 : 14 Лютого 2022, 20:14:39 »
. - .

Там капець шо творилось при фрезеровцi. Но сама iдея на токарняку фрезерувати мене вразила.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #231 : 14 Лютого 2022, 20:15:25 »
. - .

З водою обов'язково. То була хмара шламу з водою. І звичайно алмазною чашкою.
Чашка зернистiстю 180-200, обо'язково на металевiй звязцi, з великою подачою води. Стрiлка 20-22 мм на деталi ф200 уходила хвилин за 15-20...(+ перекур ;) )
« Останнє редагування: 14 Лютого 2022, 20:20:06 від Edward »
Записаний

rgb

« Відповідь #232 : 14 Лютого 2022, 20:20:55 »
. - .

Я отвори в менiсках i в дзеркалах алмазною коронкою свердлив. I якось заклинило i на три шматка розлетiлася. Другоi, зрозумiло, не було. Так я за вихiднi ii запаяв до кучi. I робило. По зернам алмазу лудиться погано, а була тiльки соляна кислота. Ну все обiйшлося.
Записаний
Подякували

Игорь Александрович

• Подяк: 302
« Відповідь #233 : 14 Лютого 2022, 20:25:25 »
. - .

Стрiлка 20-22 мм на деталi ф200 уходила хвилин за 15-20.
Madre mia  :dropjaw:
Записаний
Атомы = Вселенные

rgb

« Відповідь #234 : 14 Лютого 2022, 20:34:34 »
. - .

Там madre Mia було на кожному кроцi.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #235 : 14 Лютого 2022, 20:36:17 »
. - .

Стрiлка 20-22 мм на деталi ф200 уходила хвилин за 15-20.
Madre mia  :dropjaw:
Саме за стiльки ii зараз фрезеруе "Loh" з гiдравлiчною подачею фрези. Так що перехiд вiд "приблуди" встановленноi на токарний верстат, до "професiйного" сферофрезерного не дав майже нiякого прогресу по часу... 8)
Серж, ще той  "гiдравлiк" був... :gigi:
« Останнє редагування: 14 Лютого 2022, 20:42:22 від Edward »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #236 : 15 Лютого 2022, 08:50:04 »
. - .

жах! і цим скляним пилом дихати доводилось
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #237 : 15 Лютого 2022, 08:58:25 »
. - .

а фото тої фрезерної приспособи не збереглося?
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Edward

• Be free!
« Відповідь #238 : 15 Лютого 2022, 23:03:24 »
. - .

Не (в мене точно нема). Але там все просто. Шпiнденль на якому закрiплено фрезу, стоiть горизонтально (в однi площинi з осью верстата) на мiсцi рiзцетримача. Це дозволя його повертати на потрiбний кут. Над шiнделем стоiть двигун, зiбраний як одне цiле з цим шпiнделем. Момент передаеться через клиноремiнну передачу (коротким паском). Приблуда виставляеться так щоб кромка проходила через центр деталi тодi коли  вже кут нахилу до осi виставлено. Фiксуемо поперечку i подачу здiйснюемо продольною подачею верстата. Глибину (стрiлку) вiдраховуемо по лiмбу. Ще, бажано виготовити шаблончики з 3мм алюмiнiю, щоб контролювати радiус. Мотора в 1.2 кiловата вистачало на фрезу 200 дiаметром при фрезеровцi ЛК5 ф320 мм. Оце вся "кухня".
На фото унизу сферофрезерний верстат "Вильгельм Лох" RF2 вiн побудований по принципу горизонтального розмiщення шпiнделя деталi та фрези, так само як було в нас з приблудою до токарного. На ньому можна фрезерувати деталь до 400 мм. Гарний апарат, але вже давно не випускають. Велика планшайба з "нержу"  нагвинчена на кiнцi шпiнделя деталi. Той фланець, що напроти (його гарно видно), то шпiндель iнструмента (фрези). Навколо неi кожух, щоб унеможливити розлiтання СОР по цеху и по фейсу оператора. Зараз я на ньому фрезерую якщо щось бiльше 250 мм, або заготовки на пробнi. "Намордик" обов'язковий (але ми вже привикли)  ;D
Оберти фрези залежать вiд ii дiаметру(треба окружна швидкiсть 15-20 м/с), а сама фреза повинна бути у кордонах 0.6-0.8 дiаметра деталi яку фрезеруемо. Оберти шiнделя деталi невеликi: вiд 30 до 200 за хвилину (меншi для бiльших дiметрiв, бiльшi для малих)
 Подачу СОР у рiзних верстатiв, виконують по рiзному: краще робити полив на деталь, але часто подають через отвор у шпiнделi. Тодi взагалi "клас" якщо кожуха нема, Серж працював без кожуха,  жартую  :gigi:, завiшували чим могли: ризиновим фатухом, направляючi накривали плiвкою. Але, незважаючи на всi цi мipи, верстату вiд таких робiт добре не буде. В нас просто не було виходу: менiск вручну не обдереш... "Гризли" як могли, i виходило досить непогано. Сферофрезерний на 10-12 дюймiв коштуе бiльше 100+к$... oт i крутись, як можеш.
.
« Останнє редагування: 16 Лютого 2022, 03:43:07 від Edward »
Записаний

Сєрж

« Відповідь #239 : 16 Лютого 2022, 00:02:13 »
. - .

Міхаїл, таку приспособу зробити зовсім не важко. Який токарний, діаметр деталі яку фрезерувати. Зняти різцетримач. І розміри для для підбирання двигуна, фрези і цієї приблуди вже є.
Записаний