Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
17 Лютого 2025, 06:19:03

Увійти

google

Автор Тема: Ура! Нарештi запрацював украiнський форум по метобробцi!  (Прочитано 73097 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

niknik

• Подяк: 223
Re: Ура! Нарештi запрацював украiнський форум по метобробцi!
« Відповідь #380 : 20 Квітня 2019, 17:54:19 »
. - .

Деды точили на обычных... :gigi:
Да я ж не против, возится с прокладками.

Я себе сделал шесть резцедержек, в них два десятка выставленных резцов. На одну резцедержку старался ставить резцы самых встречающихся последовательных операций. Для изготовления одной детали идет применение пары резцедержек.  Получилось удобнее и быстрее касет. Есть и касеты.
 Сразу бери резцы с мех.креплением и с накладками, в комплекте. Желтые накладки точат цветмет до зеркального блеска, но, только цветмет. Серые точат все, если они есть в комплекте, брать нужно, всегда, их. Дорогие брать не стоит, для наших целей, хватит и дешевых. Практически все беру на Али. Качество довольно не плохое. Дурят очень редко и то не специально. Если дурят, сразу открываю спор, выиграл уже их штук семь, один, только проиграл (гугл не правильно перевел и я лохонулся).
 Я почти все точу быстрорезом Р6М5. Правда, калю его сам. А напайки, особенно наши, очень редко попадаются качественные. Быстрорез удобнее, взял выточил с него резец, какой хош и он не такой хрупкий.
 Магнитная стойка нужна, как воздух. Сверла с конусными хвостами, тож. И пара сверлильных патронов, маленький и большрй, с хвостами М2. Центровок, штуки четыре, разные, обязательно нужны. Нактник нужно брать самоприжимающийся, как ножницы, или делать его самому. Обычный накатник, этот станок по дюрали, с убийством, для трапеции, тянет, но железо, нет.
  Иногда, применяю фрезы, для глухих и тупых отвестий, фрезами получатся быстрее.
 Планшайба ни разу не пондобилась (правда, у меня есть координатка).
 У меня то же есть токарник такого же калибра, только с 80м патроном и без тахометра (установил сам). Он очень точный - все в сотке.

« Останнє редагування: 20 Квітня 2019, 18:07:38 від niknik »
Записаний
ШК Meade 10", Ньютон ZAP-8", Celestron SkyMaster 15x70, Canon 40D, EQ-5М, SM-35
Подякували

Сєрж

• Подяк: 75
« Відповідь #381 : 21 Квітня 2019, 16:17:46 »
. - .

На Почайній бувають прохідні різці по 15грн.Довжина-73мм,ширина-16,висота-16мм.Напайка товщиною-6мм.Т15К6,Т5К10,ВК8.Залишки з радянських часів.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6823
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #382 : 21 Квітня 2019, 20:08:05 »
. - .

На Почайній бувають прохідні різці по 15грн.Довжина-73мм,ширина-16,висота-16мм.Напайка товщиною-6мм.Т15К6,Т5К10,ВК8.Залишки з радянських часів.
Там можна не то шо різці, а й станок по частям зібрать
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #383 : 22 Квітня 2019, 10:23:17 »
. - .

Теперь и я на коне, маленьком пони. :)
конфігурація станини чимось нагадує ТВ-16, тільки конфігурація салазок інша.
цікаво, а станина підкалена чи простий чавунець?

Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

niknik

• Подяк: 223
« Відповідь #384 : 22 Квітня 2019, 15:10:46 »
. - .

конфігурація станини чимось нагадує ТВ-16, тільки конфігурація салазок інша.
цікаво, а станина підкалена чи простий чавунець?

Станины уних разные. Станина ТВ16 (то же имется у меня в хозяйстве) шире на 20 мм, но у него, на суппорте, вообще нет трапеции. Суппорт опирается и скользит по плоским поверхностям. У ТВ16, только задняя бабка (почему то) движется по внутренней трапеции. У ТВ16, все поверхности абсолютно сырые и чугун отвратительного качества (один графит).  На этом китайском станке суппорт и ЗБ опираются на полноценные каленые трапеции (закалка ТВЧ). Высокопрочный чугун отличного качества (проверено). Передняя бабка то же стоит на трапециях и уже отъюстирована. При сборке разборке, ПБ в юстировке не нуждается. Как в калаше, можно разбирать на время и сразу точить. Это очень хороший станок. Сравнивать его с ТВ16 не совсем корректно. ТВ16 раза в полтора тяжелее, мощнее, жестче, грубее и бестолковее. Что бы довести до ума ТВ16, нужно года два времени, немало денег и голову.  А этот достал с коробки, перемазал некоторые элементы ( ПБ я так и не перемазыаал, работаю 2 года) и работай. Причем на этом станке можно выполнять все, что влезет в его габарит, а габариты рабочего пространства у него поболее, чем у ТВ16. Про точность, отдельный разговор.
Записаний
ШК Meade 10", Ньютон ZAP-8", Celestron SkyMaster 15x70, Canon 40D, EQ-5М, SM-35

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #385 : 22 Квітня 2019, 15:54:28 »
. - .

Шо да то да
В тв 16 діапазон різьб другий. Да й робивсь він для шкіл, то й точність фігова.
Но був ще варіант - тв 1610 з метричними й дюймовими різьбами і більш масивний.
Та й комплектувавсь він 130 патроном
Записаний

Игорь Александрович

• Подяк: 302
« Відповідь #386 : 22 Квітня 2019, 17:46:41 »
. - .

Поздравляю Игорь!
Без токарки жизни нет!)) На прошлой неделе я тоже приобрёл себе токарный. У школьников отобрал, за недорого.)) Состояние хорошее, для гаража то что надо.
Записаний
Атомы = Вселенные
Подякували

Огарков Сергей

• Подяк: 230
« Відповідь #387 : 22 Квітня 2019, 17:59:04 »
. - .

Поздравляю Игорь!
Без токарки жизни нет!)) На прошлой неделе я тоже приобрёл себе токарный. У школьников отобрал, за недорого.)) Состояние хорошее, для гаража то что надо.
ТВ-4 Дубно - будем дружить станками! У меня такой-же, с фрезерными прибамбасами уже и многими другими нужностями. Кстати Вы в курсе что там не 3 резьбы, а 6? И можно многозаходку делать...  И обрабатывать диски до 270 мм в диаметре...
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Игорь Александрович

« Відповідь #388 : 22 Квітня 2019, 18:25:38 »
. - .

ТВ-4 Дубно - будем дружить станками! У меня такой-же, с фрезерными прибамбасами уже и многими другими нужностями. Кстати Вы в курсе что там не 3 резьбы, а 6? И можно многозаходку делать...  И обрабатывать диски до 270 мм в диаметре...
Да, это Дубно 75г.в)) Подкупило состояние чугуна, станины и направляющих. Не смог пройти мимо)) Школота шарики поскручивали с рычагов, сегодня закончил все из эбонита. Станок похоже простаивал долго, но коррозия его не успела одолеть. На проходе железном кругляке, автоподаче на 100 мм, показал 0.03мм. Всё, забрал!))
На счёт резьб не знал, в патрон смог зажать кольцо, максимум 210мм. Другого небыло. Потихоньку осваиваю. Спасибо!))
Записаний
Атомы = Вселенные

edvic81

• Подяк: 25
« Відповідь #389 : 22 Квітня 2019, 18:54:26 »
. - .

Шо да то да
Мені тв-16 попався,ще з школи його пам'ятаю...то там патрон якраз 130 мм..лиш задньої бабки немає(станок взяв за ціну задньої бабки...а вони напевно з щирого золота відлиті,а не з чугунію)...і шильдики всі зафарбовані шаром з палець...
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #390 : 22 Квітня 2019, 19:06:40 »
. - .

Шо да то да
Мені тв-16 попався,ще з школи його пам'ятаю...то там патрон якраз 130 мм..лиш задньої бабки немає(станок взяв за ціну задньої бабки...а вони напевно з щирого золота відлиті,а не з чугунію)...і шильдики всі зафарбовані шаром з палець...
Взагалі тв16 ішов у стандартній комплектаціі з 100мм патроном
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3887
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #391 : 22 Квітня 2019, 20:56:38 »
. - .

Станина, да закалена, но не отличается совдеповостью, т.е. точить болванки и гнать стружку, не тот вариант. Не с пальмы упал на бум покупая, долго мониторил, советовался с Эдом. Понятно, первое было фу. Но когда коснулось цен на то остаточное состояние "былой славы" и немереное количество часов - денег на новое хобби по восстановлению, ситуация начала проясняться.
В итоге риск оставался один - китаец. А что китаец? Перетачивал детальку после ТВ16, адаптер-переходник под алмазную чашку, "заготовка" оказалась кривой со всех сторон, ну как так? :insane: Помню смотрел на него и думал, что ему сделать такого, дабы полегчало и понимал, что ничего не сделаю.
А здесь с коробки, китайское чудо все сразу вскрыло. К станку по номеру, прилагается тест таблица основных биений, как-то подозрительно, фантастически смотрится :spy: Все больше начинаю верить цифрам  :whatthehell: Говорят, немцы контролируют производство. :hz:
А вот за те два болта под 14, которыми прикрутили станок к ящику чисто по китайски, требуя приподнять весь ящик, прибил бы.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #392 : 23 Квітня 2019, 12:48:13 »
. - .

Поздравляю Игорь!
а передня бабка там на гідропідшипниках чи на простих шарикових?
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #393 : 23 Квітня 2019, 14:00:18 »
. - .

Поздравляю Игорь!
а передня бабка там на гідропідшипниках чи на простих шарикових?
Якщо питання до мене, то конічні роликові 30206.
Записаний

Игорь Александрович

« Відповідь #394 : 24 Квітня 2019, 10:08:02 »
. - .

ТВ-4 Дубно - Вы в курсе что там не 3 резьбы, а 6? И можно многозаходку делать...  И обрабатывать диски до 270 мм в диаметре...
А можно подробней об этом? Очень интересно, как в ТВ-4 запихнуть незапихуемое?  :)
 И какие шаги резьб кроме тех что шильдике можно получить не докупая шестерни с другим числом зубов?
« Останнє редагування: 24 Квітня 2019, 10:12:14 від Игорь Александрович »
Записаний
Атомы = Вселенные

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #395 : 25 Квітня 2019, 15:12:35 »
. - .

от так потихеньку і сформується  станочний парк Астрополіса :)
Записаний

Игорь Александрович

« Відповідь #396 : 25 Квітня 2019, 15:54:56 »
. - .

от так потихеньку і сформується  станочний парк Астрополіса :)
Ще б досвіду побільше, але на все свій час.
До речі це перший токарний станок який я включив і почав обробку металу. Навідь шкільний вчитель-трудовик нагнав мене від станка бо я тоді приніс на урок якийсь блискучій вал з модульною шестернею на кінці і почав вже тулити його в патрон, як відчув поштовх в плече і роздратовану лайку трудовика. Забравши мою залізяку він більше ніколи не допускав мене до станка, жодного, окрім лещат. І все, зі станками по життю більше не стикався.
Ну а тут вже відірвався, наточився )) Все що було кривенько відпиляно підрівняв.  ;D
Навчився підправляти різці  Т15к6, Р6М5, ВК8
Отак точить цей станок. Залізна болванка на половину проточена тупим різцем і після правки його алмазом.
« Останнє редагування: 25 Квітня 2019, 16:24:30 від Игорь Александрович »
Записаний
Атомы = Вселенные
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #397 : 25 Квітня 2019, 17:55:16 »
. - .

В мене зі станками  серйозне знайомство почалось з 8 класу.
На тв - 4 ми точили всякі переходніки, різьбові втулки,  муфти, а потім здавали те все трудовику. Згодом виявилось що він те добро сплавляв баригам на ринку Юність ;D
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #398 : 07 Травня 2019, 00:23:57 »
. - .

І шо все?
Чи після проточки болванки руки ні дочого більш не чешуться? Не вірю.
Чи може навпаки затянуло так, що й писать ніколи? :D
Даєш продукцію :)
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #399 : 07 Травня 2019, 02:20:16 »
. - .

І шо все?
Чи після проточки болванки руки ні дочого більш не чешуться? Не вірю.
Чи може навпаки затянуло так, що й писать ніколи? :D
Даєш продукцію :)
Спокійно без паніки! Наприклад у мене все по графіку. Обростає приблудами. Якщо цікаво, можу незабаром показати алмазний станочек для заточки з регулюванням кутів.
Так як на чіпі ледь буду, якщо немає заперечень буду ділиться тут. Ну а далі ... ой скільки всього :facepalm:, за нашою телескопобудiвнiй тематиці. :bigidea:
Та й час гребе зараза, "рятує", що погоди немає. :-X :gigi:

І ще. Прикупив штативчик на магнітній головці. Проміряв деякі биття по вузлах, виявляється тест таблиця не бреше, дуже навіть ажурно. Бажання вдосконалювати поки пропало. Трохи підрегулював, змастив, нехай на гарантії попрацює.
Записаний