Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
08 Квітня 2025, 10:31:49

Увійти

google

Автор Тема: Ура! Нарештi запрацював украiнський форум по метобробцi!  (Прочитано 73323 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 2042
  • Be free!
Re: Ура! Нарештi запрацював украiнський форум по метобробцi!
« Відповідь #920 : 12 Січня 2020, 23:52:15 »
. - .

Вибач, я в СА служив, тобто в РА. :)
Та я наче теж...ОЗК на спецоб'ектi це головна зброя, карабiн то таке, нiкчемне прiложение... ;D
особливо нам усiм подобались святковi перегони у цiй резинi... Дарагiе мацквiчи були в шоцi, але потiм привикли i ми теж... :gigi:
« Останнє редагування: 13 Січня 2020, 01:51:58 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Игорь Александрович

• Подяк: 302
« Відповідь #921 : 13 Січня 2020, 00:00:44 »
. - .

Я йду по Негодi, там складно все. Основне в процесі не переплутати чашку кави з електролітом, лугом або фарбою ... я так зрозумів. :whatthehell: :rofl:
Бажаю вдалого анодування, теж цікаво.  ;)
Серед засобів спец-захисту маю лише цей протигаз. Ракетних військ  ;D
« Останнє редагування: 13 Січня 2020, 00:11:20 від Игорь Александрович »
Записаний
Атомы = Вселенные

Edward

• Be free!
« Відповідь #922 : 13 Січня 2020, 00:17:25 »
. - .

Чьорний, кошерний... ;D
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1166
« Відповідь #923 : 13 Січня 2020, 14:22:32 »
. - .

Вибач, я в СА служив, тобто в РА. :)
саме в СА. Правильно казати "совєтський"
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #924 : 13 Січня 2020, 14:25:05 »
. - .

А я сьогодні був ливарником по свинцю. Анодування алюмінію, ось, що турбує. Піч не доменна, а кухонна, але піч. ;D
Блок живлення коллайдера від знайомого оптика їде, Серьога! :beer: Реактиви в наявності, ОВЗК маю, хай йому грець, настав час!
з мого досвіду - головне то є охолодження ванни. діапазон 0-15 градусів, не вище, інакше дуже м'яке покриття, ніяке.
Як? найпростіше то акумулятори холоду, або пляшки з заморожено. водою. Електроліт в морозілку на ніч.  І ванну теплоізолювати
і самого електроліту побільше, ванна має бути просторною. Бо токи 1-2А\дм то ще той кип'ятильник.

Барвник для алюмінію спеціальний. чорний світлостійкий маю, можу вислати, треба?
« Останнє редагування: 13 Січня 2020, 14:29:51 від Серега »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3891
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #925 : 13 Січня 2020, 22:39:09 »
. - .

А я сьогодні був ливарником по свинцю. Анодування алюмінію, ось, що турбує. Піч не доменна, а кухонна, але піч. ;D
Блок живлення коллайдера від знайомого оптика їде, Серьога! :beer: Реактиви в наявності, ОВЗК маю, хай йому грець, настав час!
з мого досвіду - головне то є охолодження ванни. діапазон 0-15 градусів, не вище, інакше дуже м'яке покриття, ніяке.
Як? найпростіше то акумулятори холоду, або пляшки з заморожено. водою. Електроліт в морозілку на ніч.  І ванну теплоізолювати
і самого електроліту побільше, ванна має бути просторною. Бо токи 1-2А\дм то ще той кип'ятильник.

Барвник для алюмінію спеціальний. чорний світлостійкий маю, можу вислати, треба?
Дякую за інформацію! Холод в + це добре, як раз використовувати зимові мотиви. Так читав, що шар виходить більш щільним.

Чорна фарба потрібна, буду вдячний!
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Naboka Igor

« Відповідь #926 : 14 Січня 2020, 19:57:28 »
. - .

"Реактор" готовий, блок живлення в наявності, зима не проти. Зауваження, побажання перед стартом.
Про алюмінієву вставку (типу каструлі) знаю, але спробую без неї. Поки не зрозумію навіщо вона. :hz:
Ємність з радянського пайрекса, нижня частина для дрібних деталей - менше електроліту. Максимум 10 літрів, для більших оправ наприклад.

А я то думав, куди обрізки труби з фланцем подіти? :gigi:
Записаний

Игорь Александрович

« Відповідь #927 : 14 Січня 2020, 20:47:56 »
. - .

"Реактор" готовий,...
Ємність з радянського пайрекса, нижня частина для дрібних деталей - менше електроліту.
Агонь!  :D
Ексікатор то корисна в побуті "кастрюля''.)) Теж маю такий 250мм у діаметрі з притертою кришкою. Багато хто не розуміє що це таке, а то корисна Вещь. :)
Аби тільки марка сплаву деталі була така як треба. А так наче все виглядає чудово.
Ще цікавить питання, в анодуванні алюмінію десь використовується титан (листовий, чи пруток)? Я маю на увазі у ланцюжку катод-електроліт-анод?  ::)
Питання знято. Титан використовується у якості підвісок та елементів кріплення, але має як свої плюси так і недоліки. Тож можна обійтись без нього.
« Останнє редагування: 14 Січня 2020, 22:06:26 від Игорь Александрович »
Записаний
Атомы = Вселенные

Naboka Igor

« Відповідь #928 : 14 Січня 2020, 22:19:26 »
. - .

Титан, можливо в якості розсіювальних листів, :hz: я не вичитував особливо.
По різним маркам алюмінію, різниця буде в кольорі. Чорний, як на мене, самий невибагливий, ну трохи в сіре, колiр піде. Фішка в іншому. До фарбування, вони всi отримають шар з доброю адгезією до звичайних фарб. І навіть без фарби, алюміній перестане бруднити руки.
Ну а для різьбових і не тільки перехідників, без анодування з забарвленням взагалі сумно.
Ті реактивні грунти, що я використовую, не скрізь можна застосувати, та й є у них недоліки. Вони досить довго набирають міцність і адгезію до алюмінію, місяці i мають зайву товщину покриття.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #929 : 14 Січня 2020, 22:48:13 »
. - .

тітан для підвіски деталей використовують.
А  використовую прутки для зварювання ал.сплавів. Досить упругий сплав, добре розстискае в деталі
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #930 : 14 Січня 2020, 22:50:14 »
. - .

"Реактор" готовий, блок живлення в наявності, зима не проти. Зауваження, побажання перед стартом.
Про алюмінієву вставку (типу каструлі) знаю, але спробую без неї. Поки не зрозумію навіщо вона. :hz:
Ємність з радянського пайрекса, нижня частина для дрібних деталей - менше електроліту. Максимум 10 літрів, для більших оправ наприклад.

А я то думав, куди обрізки труби з фланцем подіти? :gigi:
чесно кажучі, жодного разу каструлю як вставку не використовував. Тільки свінцові катоди. Розкатав в 1мм :)

Ємність якоюсь пінкою бажано термоізолювати ззовні. Або в баняк з льодом поставити.

А ще бульбулятор туди з акваріуму - взагалі краса буде. Інакше вручну інколи перемішувати.

пишуть що можна нержу в яості катода використовувати, тоді можна просто в каструлі з нержі то все робити. Але я не пробував нерж.
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6926
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #931 : 15 Січня 2020, 12:01:56 »
. - .

головне щоб не кінчилося як з РБМК-1000
а так, як говорив лисий дядєнька "новьіх успехов товарищи"
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Naboka Igor

« Відповідь #932 : 15 Січня 2020, 20:27:32 »
. - .

Вже отримав :up: Дякую, першим піде в справу! :beer:
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #933 : 16 Січня 2020, 20:04:54 »
. - .

Ну що сказати? Запустився! Якщо все за технологією, проблем немає, в результаті отримуємо щільний, міцний шар який абсолютно не мажеться.
Сергій, тобi особлива подяка за блок живлення, працює ідеально, дуже зручний по управлінню. :up:
Сереге за фарбу, чудово лягла. :beer:
В результаті висновки. Так можливо, але заморочливо все, вимагає часу, уваги, місця і великого бажання. Прості деталі швидше зробити, ніж покрити.
І пару запитань. Зливати електроліт, фарбу до наступного разу, скільки часу воно не псується?
« Останнє редагування: 16 Січня 2020, 20:25:09 від Naboka Igor »
Записаний

Игорь Александрович

« Відповідь #934 : 16 Січня 2020, 21:48:33 »
. - .

В результаті висновки. Так можливо, але заморочливо все, вимагає часу, уваги, місця і великого бажання.
На фото де деталь занурена в електроліт, вона має відмінний колір від чистого, знежиреного алюмінію. Чи травилась деталь в розчині NaOH, чи проходила пасивацію в HnO3? Яка щільність електроліту використовувалась?
Записаний
Атомы = Вселенные

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #935 : 16 Січня 2020, 22:34:33 »
. - .

Фарба в мене вже третій рік розведена стоїть :)

Електроліт псується по трохи, від міді з дюралі.  Десь зустрічав як то контролювати (просто свій електроліт я зіасував інакше трохи, та замінив, не дочекавшись деградації)
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #936 : 16 Січня 2020, 22:36:05 »
. - .

якщо проволоку підвіса гнути після процесу, тріщіть? :)
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #937 : 16 Січня 2020, 22:56:33 »
. - .

В результаті висновки. Так можливо, але заморочливо все, вимагає часу, уваги, місця і великого бажання.
На фото де деталь занурена в електроліт, вона має відмінний колір від чистого, знежиреного алюмінію. Чи травилась деталь в розчині NaOH, чи проходила пасивацію в HnO3? Яка щільність електроліту використовувалась?
Деталь анодуется і стає не такою блискучою, матується. Обробляв, спочатку бензином калошею, який забув прибрати, поки не побачив де він стоїть. :o Потім мив щіткою з пральним порошком, змивав з крана і полоскання в дистильованій воді.
Щільність 1: 1.5 води.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #938 : 16 Січня 2020, 23:03:28 »
. - .

Фарба в мене вже третій рік розведена стоїть :)

Електроліт псується по трохи, від міді з дюралі.  Десь зустрічав як то контролювати (просто свій електроліт я зіасував інакше трохи, та замінив, не дочекавшись деградації)
Зрозумів, краще перелити в тару. Пару днів, думаю потерпить. Щільність в загальному і контролювати можна.

Дріт гнути не пробував. Але по чистому алюмінію чорніння йде більше в сіре, механічна міцність шару хороша.

І ще. Надивившись в інеті, після 15 хв фарбування при 50 градусах, кип'ятив для закриття пір прямо в фарбі
« Останнє редагування: 16 Січня 2020, 23:57:08 від Naboka Igor »
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #939 : 17 Січня 2020, 02:24:49 »
. - .

После анодирования и окраски выполняют т.н. "силинг" (от to seal - "запечатывать"). Это предает покрытию блеск и большую устойчивость к внешней среде. Если детали предполагается дополнительно красить, то "силинг", как и саму покраску слоя красителем не используют т.к. это уменьшает агдезию.
Поверхность алюминия перед анодированием "освежают", самое простое - гарячий 10 -15 % раствор соды, после этого полоскание в холодной воде и непосредственно анодирование.
« Останнє редагування: 17 Січня 2020, 02:49:42 від Edward »
Записаний
Подякували