Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Лютого 2025, 17:50:20

Увійти

google

Автор Тема: Планетограф (+Місяць і Сонце)  (Прочитано 7720 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Acidlex

• Подяк: 560
  • Олександр
Re: Планетограф (+Місяць і Сонце)
« Відповідь #80 : 05 Листопада 2019, 16:25:35 »
. - .

ASI385MC - 3.75um
ASI224MC - 3.75um - теж саме що і ASI385MC, але менший сенсор. У мене така камера, але хотів би 385
ASI290MC - 2.90um
ASI178MC - 2.24um

« Останнє редагування: 05 Листопада 2019, 16:32:37 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8", ZWO FF80 80mm F/7.5, Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
HEQ5 Pro, EQ3
Подякували

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 3939
  • З повагою Олександр.
« Відповідь #81 : 05 Листопада 2019, 17:35:34 »
. - .

ASI224MC - 3.75um - теж саме що і ASI385MC, але менший сенсор. У мене така камера, але хотів би 385

Не зовсім те ж саме, на 385МС шум зчитування менший, але не факт, що воно сильно впливає.
Записаний

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1370
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #82 : 05 Листопада 2019, 17:58:52 »
. - .

а що скажете про 183 ?
Записаний

clavutich

• Подяк: 7659
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #83 : 05 Листопада 2019, 20:41:03 »
. - .

Якщо відносне з барлоу буде 1:13,5, то 183 буде в самий раз  :up:
А так, всі планетні камери після 224 цілком пригодні для планетної зйомки, питання тільки у розмірі пікселя.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #84 : 05 Листопада 2019, 20:55:52 »
. - .

А так, всі планетні камери після 224 цілком пригодні для планетної зйомки, питання тільки у розмірі пікселя.
так, планую барлоу 3х , бо 5х буде перебор .
а 183 і по пікселю і по розмірах добре підходить , бо крім планет на інших інструментах ще купа всяких тестів проводжу , треба поле побільше .

І ще таке питання , чому коректор дисперсії ставлять після Барлоу , чому не можна перед , якщо дивитись від дзеркала ?
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #85 : 05 Листопада 2019, 21:03:05 »
. - .

Я вже й не памятаю як її ставив  :hz: Мабуть різниця в куту сходження променів, а значить і діапазон корекції різний
Записаний
Слава Україні!

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков
« Відповідь #86 : 05 Листопада 2019, 23:40:14 »
. - .

В прямом фокусе я бы, наверное,  предпочел 174 камеру с барлоу-кома корректором https://www.apm-telescopes.de/en/optical-accessories/barlow-lenses/1.25-barlow-lenses/apm-comacorrecting-1-1-4-ed-barlow-2.7-x.html. Будет убойный сетап. Все эти новомодные камеры проиграют старому ветерану, когда достаточно света. "Глобал шатер" все-таки.
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.
Подякували

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #87 : 06 Листопада 2019, 10:04:26 »
. - .

І ще таке питання , чому коректор дисперсії ставлять після Барлоу , чому не можна перед , якщо дивитись від дзеркала ?
Коректор дисперсії найкраще працює на відносному 1\10 і менше, тому ставлять перед барлоу.
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #88 : 06 Листопада 2019, 15:26:10 »
. - .

В прямом фокусе я бы, наверное,  предпочел 174 камеру с барлоу-кома корректором https://www.apm-telescopes.de/en/optical-accessories/barlow-lenses/1.25-barlow-lenses/apm-comacorrecting-1-1-4-ed-barlow-2.7-x.html. Будет убойный сетап. Все эти новомодные камеры проиграют старому ветерану, когда достаточно света. "Глобал шатер" все-таки.
Я працював з такою , бомбічна камера,тільки піксель великоватий як для кольорової , мабуть ...
А в чому перевага глобального затвору ?
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #89 : 06 Листопада 2019, 15:27:50 »
. - .

Коректор дисперсії найкраще працює на відносному 1\10 і менше, тому ставлять перед барлоу.
Тобто: матриця - коректор дисперсії  - барлоу - дзеркало ?
« Останнє редагування: 06 Листопада 2019, 15:37:28 від Diskus »
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 613
  • Refractorman
« Відповідь #90 : 06 Листопада 2019, 15:38:03 »
. - .

З глобальним затвором, час початку і кінця експозиції кожного пікселя однаковий,
тобто затвор тут працює одночасно для всієї матриці.

З rolling shutter (не знаю як його назвати українською), час початку і кінця експозиції однаковий лише для строки пікселів,
тому кожна строка експонується у свій час.

Якщо зображення швидко змінюється, в камері з rolling shutter воно буде спотворене.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #91 : 06 Листопада 2019, 15:41:36 »
. - .

З глобальним затвором, час початку і кінця експозиції кожного пікселя однаковий,
тобто затвор тут працює одночасно для всієї матриці.

З rolling shutter (не знаю як його назвати українською), час початку і кінця експозиції однаковий лише для строки пікселів,
тому кожна строка експонується у свій час.

Якщо зображення швидко змінюється, в камері з rolling shutter воно буде спотворене.
Ясно , дякую , Сашко !!!

Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #92 : 06 Листопада 2019, 15:41:51 »
. - .

Саме так. Але треба пробувати, не факт, що воно однаково працює на різних коректорах дисперсії однаково...
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #93 : 06 Листопада 2019, 15:45:11 »
. - .

Саме так. Але треба пробувати, не факт, що воно однаково працює на різних коректорах дисперсії однаково...
Ящо дивитись в напрямку руху світла , то коректор ЗА барлоу а не ПЕРЕД ... добре ,розібрались :)
Тепер ще треба підібрати відстань між коректором і барлоу для достатньої корекції на невеликих висотах .
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #94 : 06 Листопада 2019, 15:51:44 »
. - .

Тепер ще треба підібрати відстань між коректором і барлоу для достатньої корекції на невеликих висотах .
Оце регулюється двома подвижками на самому коректорі дисперсії. На коректорі ZWO центральне положення обох подвижок = відсутність корекції взагалі, і максимально розсунуте положення - відповідно максимальна корекція. Актуально необхідне значення виставляється під час зйомки, оскільки планета завжди має різну висоту, і відповідно налаштовується ступінь корекції.
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #95 : 06 Листопада 2019, 16:01:20 »
. - .

Оце регулюється двома подвижками на самому коректорі дисперсії. На коректорі ZWO центральне положення обох подвижок = відсутність корекції взагалі, і максимально розсунуте положення - відповідно максимальна корекція. Актуально необхідне значення виставляється під час зйомки, оскільки планета завжди має різну висоту, і відповідно налаштовується ступінь корекції.
Цим , мабуть , регулюється взаємне положення призм по кругу , збільшується або зменшується кут нахилу скошених поверхонь призм  .
Я маю на увазі відстань призм до лінзи Барлоу , ця відстань може як збільшувати силу призм так і зменшувати .
Записаний

Acidlex

• Подяк: 560
  • Олександр
« Відповідь #96 : 06 Листопада 2019, 16:38:05 »
. - .

Я думав говоримо в напрямку руху світла ).
Я ставлю барлоу після коректора, і все працює чудово. Телескоп(F/7) - Коректор ZWO -барлоу 2х - IRCut фільтр - камера.

Rolling і Global shutter різниця зрозуміла. Але як це впливає на результат, картинка ж статична?
« Останнє редагування: 06 Листопада 2019, 16:42:44 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8", ZWO FF80 80mm F/7.5, Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
HEQ5 Pro, EQ3

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #97 : 06 Листопада 2019, 16:40:21 »
. - .

Цим , мабуть , регулюється взаємне положення призм по кругу , збільшується або зменшується кут нахилу скошених поверхонь призм  .
Я маю на увазі відстань призм до лінзи Барлоу , ця відстань може як збільшувати силу призм так і зменшувати .
Відстань до призм мені особисто ніколи сильно ні на що не впливала, використовував завжди стандартне положення. Силу призм можна компенсувати ручками регулювання, на екрані добре видно синю і червону частину спектру зображення, і сумістити їх відносно легко.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #98 : 06 Листопада 2019, 18:54:21 »
. - .

Так все таки, в чому реальні переваги global над rolling shutter саме в планетному фото? І якщо ця перевага є, то чому 174 камера? Чому, скажімо, не Blackfly S GigE - Model: BFS-PGE-31S4C-C: 3.2 MP, 35 FPS, Sony IMX265, Color? Ця і по розмірам менша, і по пікселю більш підходить, і по чутливості значно краща  :hz:
Записаний
Слава Україні!

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков
« Відповідь #99 : 06 Листопада 2019, 21:07:49 »
. - .

Потому что, 174 чип из другой весовой категории, как по скорости, так и по качеству. Если смотреть новое поколение, то не 265, а 252 надо брать. В названии темы есть Місяць і Сонце, для больших полей, rolling shutter значительно снижает качество картинки, на планетах это не так сильно ощущается.
« Останнє редагування: 06 Листопада 2019, 21:14:50 від S.Fire »
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.