Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
18 Лютого 2025, 16:59:50

Увійти

google

Автор Тема: Спостереження в Малий Шкільний Рефрактор в Києві  (Прочитано 2314 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Naboka Igor

• Подяк: 3887
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Спостереження в Малий Шкільний Рефрактор в Києві
« Відповідь #20 : 26 Квітня 2017, 22:13:16 »
. - .

Как не крути, но МШР это прошлый век, времен когда и засветка меньше была и с телескопами напряг.
Не совсем понимаю, зачем топтаться и отступать :hz:  Двигаться нужно со временем и ассортиментом ;)
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #21 : 26 Квітня 2017, 23:13:33 »
. - .

Тогда не понимаю вот чего...

В данном случае речь идет о регулярной работе кружка астрономии. Это не "любители астрономии" - это дети...  :)

Еще интереснее. Почти 12 лет помогал обучать школьников 13-17 лет, а теперь второй год сам преподаю 11-14 летним, так что опыт есть. Но тут конечно хозяин- барин, как ТС построит учебный процесс, такой и будет интерес в дальнейшим.
Записаний
5686 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

viktor

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 155
« Відповідь #22 : 26 Квітня 2017, 23:55:29 »
. - .

Тогда не понимаю вот чего...

В данном случае речь идет о регулярной работе кружка астрономии. Это не "любители астрономии" - это дети...  :)
Тут якраз мова йде не про конкретно мій гурток, та і не про гурток взагалі. Це все для того, щоб будь який гіпотетичний користувач малого рефрактора житель великого міста міг взяти мою роботу (якщо така буде), почитати, скласти власний план спостережень і все ж поспостерігати щось окрім Місяця і планет (якщо зможе їх знайти (і давайте без своїх скай сафарі)). От і фсьо.
Докладний опис і верифікація спостережнь потрібні для того щоб спостерігач зміг знайти об'єкт по карті (це буває важко і для дорослих) і точно його помітити для себе (без опису це теж може викликати труднощі).

Как не крути, но МШР это прошлый век, времен когда и засветка меньше была и с телескопами напряг.
Не совсем понимаю, зачем топтаться и отступать :hz:  Двигаться нужно со временем и ассортиментом ;)
Тут є в кого позичити на пару сезонів рефрактор апертурою 60-70 мм на азимутальному монтуванні?
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #23 : 11 Червня 2017, 11:00:53 »
. - .

Що ж, на цих вихідних почав спостерігати зоряне небо в МШР. Щоправда, не в КАО, як раніше планував, а в ГАО. Причин тут дві: 1) менше засвітки, 2) ближче до мого помешкання. Хочу подякувати адміністрації ГАО за надану можливість спостерігати та за кімнату для ночівлі (правду кажучи, в студенському гуртожитку умови були значно гірші :)).
Спостерігаю на відкритих місцях біля адмін-корпусу (є три майданчики), з ліхтарів працюють два і заважають вони лише на одному з майданчиків. На фото можна побачити майданчик з фасадного боку (захід) адмін-будівлі та з південного боку.
Труба кріпиться до фотоштативу, який збіса незручний для подібних речей: страшно поскрипує та не піднімається вище 60 градусів. :(
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #24 : 11 Червня 2017, 11:27:00 »
. - .

Власне спостереження. Проводились в ніч з 10 на 11 червня.
Подвійні зорі.
Гама Лева. Спостерігав о 22:30. З окуляром К25 (розшифровка в першому пості) не розрізняється. Добре розрізняється в окуляр К10, різниці в кольорі не видно, обидві зірки жовтого кольору. Неподалік видно було зірку 8m HIP 50663.
Серце Карла. Спостерігав о 22:45. Розділяється як в К25, так і в К10, але в останньому випадку краще видно різницю кольорів (Біла-блакитна).
24 Coma. Остання на цю ніч подвійна. Спостерігав о 00:10. Важкувато було відшукати - Місяць освітлював стіну будинку яка давала додаткову місцеву засвітку (на мене Місяць ще не світив). Краще спостерігати в К25, в К10 другий компонент майже зникає. Цікаво, що слабший компонент ніби "підморгував" з періодом кілька секунд, що було більше помітно в К10, хоча зоря була високо над горизонтом.
Астеризми.
Шапка Наполеона, Волопас. Спостерігав о 23:00 Об'єкт дуже легко знайти, оскільки він розташований біля Арктура, але спостерігати його вкрай важко було. Чітко було видно три зірки, боковим зором ще дві, шоста зоря спостерігалась дуже невпевнено і постійно втрачалась. Додам маленьку замальовочку.
Кульові скупчення.
М3. Спостерігав о 23:30. Довго шукав, близько 10 хв, починав від зірки ета Воо через 6, 2 та 3 Воо. Дуже добре, як на мене, видимий о'бект. Виглядає як туманна плямка, яка на зорі не розбивається (спостерігав лише в К25). Однак, видно було що центральна частина несиметрична, в центрі видно яскраве згущення зірок, однак область нижче центру було світлішою за область вище центру.

Ось такі об'єкти я спостерігав першої ночі в ГАО. Всім хто допоміг мені розпочати цю справу, ще раз дуже вдячний. :SLA:
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 252
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #25 : 11 Червня 2017, 11:36:59 »
. - .

не піднімається вище 60 градусів. :(

Если есть возможность, выдвини центральную штангу. Угол обзора увеличится.
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #26 : 11 Червня 2017, 11:41:21 »
. - .

не піднімається вище 60 градусів. :(
Если есть возможность, выдвини центральную штангу. Угол обзора увеличится.
Боюсь, тоді він взагалі стійкість втратить, але можна спробувати.
Я робив трохи інакше - вкорочував дві ноги триноги і вона трохи нахилялась таким чином.
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 252
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #27 : 11 Червня 2017, 11:48:20 »
. - .

Я робив трохи інакше - вкорочував дві ноги триноги і вона трохи нахилялась таким чином.

Плохой вариант... Рано или поздно вся конструкция упадет (случайный легкий толчек и ...). Хоть и на травку, но все-равно не приятно. Лучше выдвинуть штангу на 15-20 см. ИМХО, разумеется.

Удачных наблюдений!  :)
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.
Подякували

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #28 : 11 Червня 2017, 13:32:32 »
. - .

Зачем же выдвигать одну "заднюю или ближайшую к наблюдателю" штангу- ее наоборот надо укоротить или задвинуть внутрь. Тогда угол обзора будет увеличен почти до 90грд.
Или другой вариант- выдвинуть 2 "передние" ноги, тогда будет удобнее наблюдать высокие объекты.
Записаний
5686 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #29 : 11 Червня 2017, 15:37:22 »
. - .

Зачем же выдвигать одну "заднюю или ближайшую к наблюдателю" штангу- ее наоборот надо укоротить или задвинуть внутрь. Тогда угол обзора будет увеличен почти до 90грд.
Или другой вариант- выдвинуть 2 "передние" ноги, тогда будет удобнее наблюдать высокие объекты.
Мається на увазі центральну штангу триноги, тоді ручка фіксації нахилу не буде впиратись в корпус (теоретично).
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #30 : 22 Серпня 2017, 23:09:26 »
. - .

Видався вільний вечір, напишу про декілька крайніх спостережень в ГАО. Нажаль, червень-липень в мене практично випав, але в серпні погода дозволила поспостерігати.
Отже, спостереження за липень.
17.03, почав спостерігати о 00:30. Надиву непогано проглядався ЧШ в районі Лебедя та Орла.

Спробував спостерігати яскраві галактики в В.Ведмедиці (М51 та М101), але з окуляром К25 їх так і не вдалось побачити. Вірогідно, причиною цього міг бути азимут сузір'я (в напрямку міста), тому стосовно галактик рук не опускатиму і по можливості ще поекспериментую.

Після галактик перейшов на подвійні. Пару подвійних зірок капа та йота Волопаса спостерігав о 00:45 з окуляром К25. Особливою цю пару робить те, що дві подвійні вміщуються в поле зору даного окуляру (біля 2 градусів) і при цьому розрізняються без проблем. Хоча, капу краще спостерігати з К10: краще розділяються компоненти і видно різницю кольору (слабший компонент має зелений відтінок, яскравіший - білий). Зробив також зарисовку групи - викладу коли відсканую.

Дельта Волопаса спостерігав о 01:25. З окуляром К25 система добре розділяється, але слабший компонент краще видно боковим зором. В окуляр К10 видно різницю кольорів: слабший компонент - блакитний, яскравіший - жовтий.

П.С. Багато часу витратив на зарисовку шляху для пошуку групи капа-йота Волопаса. Поки малював то добряче заплутався і задовбався. Вирішив більше такого не робити і просто записував послідовність зірок по яким можна відшукати той чи інший об'єкт.

П.П.С. Дякую Святославу (Slava80) за EQ1 з якою зНАчно легше спостерігати ніж з фотоштативом та Олегу (astrOleg) за подарований прозорий пластик з якого я зробив простеньку штучку яка значно полегшує використання паперових карт.
Записаний
Подякували

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #31 : 22 Серпня 2017, 23:25:33 »
. - .

Спостереження за 04.08.17. Там само: Київ, ГАО.

Почав спостереження о 22:15 з капи Геркулеса. В К25 компоненти добре розрізняються, але різниці в кольорі не помітно. Відтінки почав розрізняти з окуляром К10: тмяніший компонент - помаранчевий, яскравіший - жовтий.

М13, 22:30. У всі окуляри, які я використовував скупчення на окремі зірки не розпадається. Навіть в 6 мм плесл скупчення залишається лише розмитою круглою плямою з яскравішим центром. Зарисовку потім додам.

Астеризм "зигзаг" 23:25. Знаходиться неподалік омеги Геркулеса. Дуже цікавий об'єкт. Навіть при фазі Місяця біля 0.9 добре видно порядку 10 зірок астеризму, який формою нагадує маленьку змійку з великою трикутною головою та висунутим роздвоєним язиком і якраз вміщується в поле 2 градуси. Нажаль, зарисувати його в мене не вийшло - зіпсувалась погода.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #32 : 23 Серпня 2017, 00:00:12 »
. - .

Спостереження за 05.08.17. Фаза Місяця 0.96, сам не знаю як спостерігав  :gigi:

Почав з альфа Геркулеса о 21:50. Для такого інструменту, як виявилось ця подвійна є досить складною. При кутовій відстані між компонентами трохи більше 4'' в К25 та К10 на компоненти пара не розділялась. В 6 мм плесл вдалось розрізнити компоненти, але слабший компонент був прямісінько на першому кільці Ері від яскравішого компонента.  :whatthehell: Про різницю кольору в цьому випадку годі й казати.

О 22:40 спостерігав астеризм Марков 1. В блозі Філа Харрінгтона зазначається, що даний астеризм нагадує лампу Аладіна, але через фазу Місяця (швидше за все) подібної схожості не помітив. Натомість, він виглядав як дві трикутної форми структури з слабких зірок, симетричні відносно невидимої вісі (зарисовка буде пізніше). Покищо не бачу в даному об'єкті великої цікавості для користувачів малих рефракторів.

Порадували околиці так званого Тельця Понятовського в Змієносці (Mel 186). Перший об'єкт, на який варто звернути увагу це розсіяне скупчення IC4665, яке я спостерігав о 23:10 з використанням окуляру К25. Мало того, що це скупчення надзвичайно легко відшукати (на одне поле зору вище від бета Змієносця), так ще й воно заповнює все поле зору даного окуляру досить яскравими зірками. Додатково зробив зарисовку.

На схід від Тельця Понятовського інше розсіяне скупчення з Нового Загального Каталогу NGC6633. Спостерігав його о 00:20 (в цей час зроблено зарисовку) з окулярами К25 та К10. За тодішньої фази Місяця, в К25 скупчення виглядало як компактна група зірок трикутної форми неподалік досить яскравої зірки. Нажаль, знаменитої форми Аппенінського півострова я не помітив. В К10 біло видно трохи більше зірок самого скупчення. Можливі дві причини: 1) скупчення досить компактне і просто деякі "зірки" розпались на окремі об'єкти, 2) яскравий фон неба дещо потемнішав через значне збільшення, що проявило слабші зірки.

Розсіяні скупчення NGC 6756 та 6755 в даних умовах не спостерігаються. А шкода, було б красиво бачити дві розсіянки в одному полі зору. Спостерігав о 00:45, коли Місяць був досить високо.
Записаний
Подякували

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 825
  • Kyiv southern suburb
« Відповідь #33 : 23 Серпня 2017, 08:55:39 »
. - .

Багато часу витратив на зарисовку шляху для пошуку групи капа-йота Волопаса. Поки малював то добряче заплутався і задовбався. Вирішив більше такого не робити і просто записував послідовність зірок по яким можна відшукати той чи інший об'єкт.
Вікторе, хороші спостереження, особливо мені цікаво про подвійні читати. Але хіба  капу-йоту складно знайти від Алькаїда? Далі червона зірка спектрального типу K5, не переплутати, хоч і  7.9 з.в., потім 13 Boo - і за два градуси йота. У МШР поле зору наче дозволяє і без шукача їх знайти.
А чому не починати було спостереження раніше, до сходу Місяця? Про Аппенінський півострів у NGC 6633, не знав, цікаво, де почитати?
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #34 : 24 Серпня 2017, 22:38:47 »
. - .

Але хіба  капу-йоту складно знайти від Алькаїда?
Я трохи поплутав. То я зарисовував шлях до М3. На попередньому спостереженні в червні я зробив зарисовку скупчення, а в липні хотів зарисувати до нього шлях від Ета Волопаса, здається. Просто інші близькі зорі було важко помітити, і по карті виходило зручніше прокласти маршрут.

Про Аппенінський півострів у NGC 6633, не знав, цікаво, де почитати?
Подібні скупчення популярні серед бінокулярщиків. Прочитав я про нього в блозі Філа Гаррінгтона в перекладі RealSky http://www.realsky.ru/articles/binocularuniverse/%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%B7%D1%8F%D1%89%D0%B0%D1%8F-%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%8F-r126/
Там взагалі дуже цікава область. Неподалік звідти є дуже красиве скупчення Граффа, про яке ятрохи згодом напишу.
Записаний
Подякували