Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 09:37:39

Увійти

google

Автор Тема: 355 мм на ОЛХ  (Прочитано 12737 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

AlexandrAA

• Подяк: 21
Re: 355 мм на ОЛХ
« Відповідь #160 : 27 Жовтня 2017, 15:23:54 »
. - .

Спасибо огромное за байки.

Ты один, как перст, в чужой стране

Может быть, неуместно мне влезать, прости если что - но ты же там не один!
Ведь рядом с тобой есть Светлана.
Вместе с таким человеком как Она - вы в десять раз сильнее!
"Один как перст" - это фигура речи ;D. "Ти не один..."(О.Е.©)
Дiйсно, за свое життя я зустрiчав тiльки двох "оптиць" (ну може трьох):gigi:, хто добре шарив в оптицi, та загальнiй iнженерii. Одна з них моя жiнка Свiтлана. Як щоб не ii  пряма участь в усiх моiх проектах по життю, то неясно як би все  взагалi вiдбувалося :hz: Як там казав фiлософ: "жiнки правлять свiтом" :gigi:
я коли шукав старе фото Шури, знайшов документацiю на чiпи, ту що ми з тобою шукали та не знайшли. З ранку зашлю :beer: ще б кришку на твою 150-ку зайти також бистро :rofl:
Эд, а Светлана эту ветку читает?  ;)
ЗЫ ... и имя ее соответствует профессии  :SLA:
Записаний
Sky-Watcher 8" 2001P, MAK90, Meade 10"
Подякували

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #161 : 27 Жовтня 2017, 18:13:03 »
. - .

Тема переросла в очень интересные повествования/воспоминания  :up: :up: :up: Ждем новых "баек" и воспоминаний - очень интересно.
Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #162 : 27 Жовтня 2017, 18:48:17 »
. - .

Тема переросла в очень интересные повествования/воспоминания  :up: :up: :up: Ждем новых "баек" и воспоминаний - очень интересно.
Нема питань! :beer:
Ще кiлька баек встигну написати поки е що полiрувати ;)
За токарним, чи фрезерним це малоiмовiрно ;)
нiколи не думав, що вольтерiвський прийом коротеньких опововiдань-ессе буде мати такий успiх у "маленьких технократiв" :gigi:. класика виходить завжди актульна! :gigi:
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2017, 19:22:49 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #163 : 27 Жовтня 2017, 19:03:41 »
. - .

Байка N4 ("Знакомство")
После обсуждения "глобальных" проблем ведения бизнеса хочется вернуться к персоналиям и тем давнишним оптическим делам которыми мы занимались "по любви, а не по принуждению" на поприще астрооптики (и не только ее родимой ;) )
 Познакомился я с Серегой Каминским, как раз на кружке у Владимира Семеновича.Это было осенью 1987 года. Но скорее эта история не только о нем, сколько о тех событиях которые мы все вместе переживали в то далекое время.
О кружке мне рассказал мой одногруппник по институту Вадя Терещенко (многие его должны помнить по кружку во Дворце пионеров). Сейчас уже трудно вспомнить, как именно мы туда добрались, но то что мы туда приперлись без приглашения это точно. Владимир Семенович нас принял дружелюбно и сказал приходите, я работаю тогда-то, со стольки до стольки. В первый раз он нам просто показал оборудование участка. Я должен сказать все было круто: на участке было (пишу по памяти) два шестишпиндельных станка 6ШП100, два 4ШП200Б, два обдирочных станка ОС320, стояли две "ДАМ'ы" один центрировочный до 100 мм, другой сферофрезерный тоже до 100мм, фрицевскую маркировку я не помню, да и была она под толстым слоем краски. Станки эти скорее всего вывезены были еще по репарациям. Если быть точным, то это был не кружок, а оптический участок при УПК от завода "Арсенал" и там проходили производственную практику ученики старших классов нескольких дарницких школ. Богорад же вел кружок телескопостроения на этой базе. Сам он долгое время (более 20 лет) работал на "Арсенале", а в те времена работал оптиком в одной из лабораторий Киевского универа (одновременно заочно еще и доучивался, но точно не помню).
Вот туда мы и зачастили с Игорем Набокой (которого мы "отловили" с Серегой Лазаренко на стройке 23 корпуса КПИ, он заканчивал учебу у него уже начинался диплом). Получилось, что у меня в тот момент было три "оптических" точки. Первая это оптический участок "Аналитприбора"(сейчас его снесли, а располагался он, как раз напротив метро КПИ), одна комнатка в подвале на обсерватории (лабораторный корпус),  но на тот момент там было "шаром покати" и делать там можно было лишь мелкую "слесарку" т.к. инструмента там практически небыло и  кружок Богорада В.С. Еще конечно можно добавить комнату 4-16 в общежитиии N4 КПИ, где мы с Сержем Лазаренко проживали обучаясь на Приборостроительном факультете. Можете не смеятся в этой комнате много чего было отполированно, а "оптическую" заразу подхватило несколько человек. Некоторые конечно вылечились, но такие как Шура Рыченко "подсели" навсегда...
Были и чудеса. Серж (Лазаренко, я его буду называть, так как мы его называли тогда, чтобы не путать с Сергеем Каминским, которого тогда мы называли Игорем ;D) например вручную ободрал за несколько часов заготовку мениска из плосковыпуклой линзы(из какого-то БК-сорта) для менисковой камеры диаметром 170мм и стрелкой около 18 мм... Прикроватную тумбочку правда, нам пришлось по-тихому снести в подвал ибо после обдирочной операции она представляла собой набор дощечек "сделай сам тумбочку" 8).
Сержу несмотря на все препятствия удалось подогнать радиусы (правда под сферометр) и отполировать тот мениск(все вручную), он может где-то у него и завалялся...Но нашу с ним историю я может расскажу отдельно в другой байке. Одним словом у нас вырисовывалась "оптическая бригада" отягощенная каждый своими житейскими проблемами, но собирающаяся хоть раз, два в неделю и обсуждающая все, что только можно обсуждать в этой безграничной теме...
Дали буде...
« Останнє редагування: 30 Жовтня 2017, 21:57:39 від Edward »
Записаний

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #164 : 27 Жовтня 2017, 19:04:37 »
. - .

Приєднуюсь до побажань за байками! Дуже цікаво і повчально!  Дуже підсилює потяг до телескопобудування! :up:
Нажаль тільки часу в останні місяці на склотерство нема геть зовсім...  :'(
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.

Edward

• Be free!
« Відповідь #165 : 27 Жовтня 2017, 19:20:54 »
. - .

Спасибо огромное за байки.

Ты один, как перст, в чужой стране

Может быть, неуместно мне влезать, прости если что - но ты же там не один!
Ведь рядом с тобой есть Светлана.
Вместе с таким человеком как Она - вы в десять раз сильнее!
"Один как перст" - это фигура речи ;D. "Ти не один..."(О.Е.©)
Дiйсно, за свое життя я зустрiчав тiльки двох "оптиць" (ну може трьох):gigi:, хто добре шарив в оптицi, та загальнiй iнженерii. Одна з них моя жiнка Свiтлана. Як щоб не ii  пряма участь в усiх моiх проектах по життю, то неясно як би все  взагалi вiдбувалося :hz: Як там казав фiлософ: "жiнки правлять свiтом" :gigi:
я коли шукав старе фото Шури, знайшов документацiю на чiпи, ту що ми з тобою шукали та не знайшли. З ранку зашлю :beer: ще б кришку на твою 150-ку зайти також бистро :rofl:
Эд, а Светлана эту ветку читает?  ;)
ЗЫ ... и имя ее соответствует профессии  :SLA:
Так, iм'я вiдповiдае професii, але по "мастi" вона брюнетка ;D.
 Читае, чи не читае то ii справа, вона знае, що на трьох мене не вистачить, а до оптики в неi немае нiяких ревнощiв :gigi:
Ось подивiться на неi! Прибiгла i робить "халтуру"! Щоб на практицi доказати, що шеф повний телепень у механицi! :gigi:
в неi вже три чи чотири патенти та ще два у роботi, так що в цьому планi я вiдстав вiд неi безнадiйно 8)
На плакатi унизу саме вона намальована, дивiться самi ;)
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2017, 22:31:42 від Edward »
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #166 : 27 Жовтня 2017, 19:28:50 »
. - .

Це все добре, але б краще я книжку про Д. Максутова закiчив, бо цей "боржок" мене доканае. Але нажаль, нема наснаги i часу... :-\
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2017, 20:09:55 від Edward »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #167 : 27 Жовтня 2017, 19:38:40 »
. - .

Це все добре, але б краще я книжку про Д. Максутова закiчив, бо цей "боржок" мене доканае. Але нажаль, нема наснаги и часу... :-\
то свята справа
бажаю успіху і творчої наснаги!

а що за книга?
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #168 : 27 Жовтня 2017, 20:00:27 »
. - .

Це все добре, але б краще я книжку про Д. Максутова закiчив, бо цей "боржок" мене доканае. Але нажаль, нема наснаги и часу... :-\
то свята справа
бажаю успіху і творчої наснаги!

а що за книга?

Бiографiчна.
"Д.Д.Максутов: человек, судьба, легенда..."
Записаний

trojn(Юрий)

• Подяк: 2
« Відповідь #169 : 27 Жовтня 2017, 20:02:04 »
. - .

Да, темка растянулась на 9 страниц, зато интересно и познавательно :bigidea:
Записаний

Вадим

• Подяк: 1029
« Відповідь #170 : 27 Жовтня 2017, 20:45:03 »
. - .

Ось подивiться на неi! Прибiгла i робить "халтуру"! Щоб на практицi доказати, що шеф повний телепень у механицi! :gigi:
:o  :beer:  :o
Я під враженням - така тендітна жінка за фрезером... патенти... низький уклін Світлані!  :up:
А Ед мабудь сама щаслива людина!  ;)
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #171 : 27 Жовтня 2017, 20:50:10 »
. - .

А Ед мабудь сама щаслива людина!  ;)
Таки да! Ми з нею любi гори зрушимо! :super:
ви не дивiться що вона така тендiтна. Вона вперта i мае характер, що багатьом з протилежноi статi до неi далеко. В одному словi це - "Тетчер"! :gigi:
От дотриндiвся! Прийдеця ще одну персоналiю дописувати :help:
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2017, 20:56:55 від Edward »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #172 : 27 Жовтня 2017, 20:57:58 »
. - .

Читае, чи не читае то ii справа, вона знае, що на трьох мене не вистачить, а до оптики в неi немае нiяких ревнощiв :gigi:
в неi вже три чи чотири патенти та ще два у роботi, так що цьому планi я вiдстав вiд неi безнадiйно 8)
а засоби безпеки при роботі за станком?
непорядок :clever:
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #173 : 27 Жовтня 2017, 21:11:57 »
. - .

в неi вже три чи чотири патенти та ще два у роботi, так що цьому планi я вiдстав вiд неi безнадiйно 8)
+1 Згоден, захістні окуляри не завадять.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #174 : 27 Жовтня 2017, 21:18:34 »
. - .

Це делрiн, вiд нього нiякоi шкоди 8)
Записаний

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #175 : 27 Жовтня 2017, 21:27:59 »
. - .

Це делрiн, вiд нього нiякоi шкоди 8)

EДВАРД, ти МАЄШ поважати "АСТОРОПОЛЮС" і не відходити с теми....
   ДЯкую!!
Записаний

ks

• Подяк: 57
« Відповідь #176 : 27 Жовтня 2017, 21:55:24 »
. - .

ДЯкую!!
Пятница, бухло, чи це полюс, чи астро, і не поважає ніхто... :pain:
Записаний
Подякували

1POBHOPT

• Подяк: 25
« Відповідь #177 : 27 Жовтня 2017, 22:03:19 »
. - .

ДЯкую!!
Пятница, бухло, чи це полюс, чи астро, і не поважає ніхто... :pain:

Сергій.
Вітаю Вас.
Це можливо дужу по-простому. Пятниця , сумбота, Неділя Свята--це все наше для Нас грішних ТУТ!
  крім "АСТОРПОЛЮСА"--для МОДЕРАТОРА!....

Вертаємось до ТЕМИ АВТОРА,,,
Записаний

Сєрж

• Подяк: 75
« Відповідь #178 : 27 Жовтня 2017, 22:04:39 »
. - .

ks.
Давай якось у п.ятницю здибаємся ?
Записаний

ks

• Подяк: 57
« Відповідь #179 : 27 Жовтня 2017, 22:17:14 »
. - .

ks.
Давай якось у п.ятницю здибаємся ?
Через личку. Будем стараться не флудить. Но флуд одобренный членами клуба флудом не считается ;) имхо
Пусть модераторы вытрут, то что покажется им не интересным и если посчитают нужным это сделать.
Записаний