Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 19:40:50

Увійти

google

Автор Тема: Долл-Кірхем 400мм 1:17  (Прочитано 31666 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: Долл-Кірхем 415мм 1:18
« Відповідь #140 : 07 Березня 2018, 22:33:10 »
. - .

На касегренах поле звузити завжди можна, а от розширити,то вже ніяк. Доведено редукторами до шмідтів.
замочна скважина.
Редукторам - ганьба, а от фiлдфлатнери дають у ШК чудове дiфракцiйне поле до 1.5°.
Одна засада: виготовлення пластин - нетривiальна процедура, особливо дифракцiйноi якостi, а не пiд 30 мкм при 1:2...
ну а класичний Бейкер - Шмiдт взалi по багатьом параметрам чи не найкращий аппарат для астрофото на "полях"
« Останнє редагування: 08 Березня 2018, 00:17:30 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #141 : 07 Березня 2018, 22:40:58 »
. - .

Для планетника достатньо поля 5-6 мінут , ну максимум 10 мінут , щоб Місяць частинами познімати у великій роздільчості .
Більше не потрібно .
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #142 : 07 Березня 2018, 22:43:54 »
. - .

Поля завжди мало... ;D
Не заважайте будувати "key hole system" ;)
« Останнє редагування: 07 Березня 2018, 23:13:12 від Edward »
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #143 : 07 Березня 2018, 23:03:45 »
. - .

Почему-то никто не вспомнил о двух зеркальной системе Максутова по аналогии с Грегори...всё-таки апланат с плоским полем.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Edward

• Be free!
« Відповідь #144 : 07 Березня 2018, 23:08:45 »
. - .

Апланат, то апланат але поле криве...
Записаний

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #145 : 08 Березня 2018, 00:05:06 »
. - .

А "долл" з корректором це зараз майже класика.
Так що ж, коли декілька днів тому, спитав, чи закладать в перспективі велике поле під "Долл" під можливий коректор, ніхто толком і не відповів... а тепер "класика"
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #146 : 08 Березня 2018, 00:11:11 »
. - .

Бо то "доли" спецiального покрою. В них велике ЦЕ та вiдносний отвiр 1:5÷1:8. Хоча i в твоему варьянтi можна коректора добавить, але це двi лiнзи i тiльки для твого випадка пiдiйдуть. Майже нереалiзуемо у твоiх умовах, нажаль. :(
« Останнє редагування: 08 Березня 2018, 00:20:04 від Edward »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #147 : 08 Березня 2018, 00:17:06 »
. - .

Ось читаю, терплю, але не можу. :-\ Навіщо цей весь ге...ор, заради однієї типу "легкої" сфери і дешевих окулярів?
І на це все витратити роки?
От не скажу тобі, роби. А скажу подумай ще, зупинись трохи!
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #148 : 08 Березня 2018, 00:17:39 »
. - .

Бо то "доли" спецiального покрою. В них велике ЦЕ та вiдносний отвiр 1:5÷1:8. Хоча i в твоему варьянтi можна коректора добавить, але це двi лiнзы i тiльки для твого випадка пiдiйдуть. Майже нереалiзуемо у твоiх умовах, нажаль. :(
Нє 1:5-1:8 не моє, тут би хоч це "натерти".

Серега, а якщо при тих же параметрах, відносне збільшить до 1:15, зменшивши збільшення на вторичному, як тоді допуски на зміщення-нахил?
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #149 : 08 Березня 2018, 00:21:14 »
. - .

Заберiть в нього заготовку... ;D Хай трохи охолоне... :bigidea:
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #150 : 08 Березня 2018, 00:24:13 »
. - .

Ось читаю, терплю, але не можу. :-\ Навіщо цей весь ге...ор, заради однієї типу "легкої" сфери і дешевих окулярів?
От не скажу тобі, роби. А скажу подумай ще, зупинись, трохи!
Обіцяю подумать, але не обіцяю зупинитись  :) Я не бачу сильного г..ю, поки що. От цікаво, багато хто з вас(нас) спостерігав в Долл? Я ні, а хочеться  ;D Ну які роки витрачать? Робить телескоп, це ж задоволення, зроблю цей, буде тоді і Ньютон.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #151 : 08 Березня 2018, 00:29:47 »
. - .

Саме найкраще у цьому випадку - класична парабола для "ньютона", та гiпербола для "кассегренiвського" фокуса. Два у одному флаконi залiзi...
але сетап тама нетривiальний, щоб усе поробити...Треба тобi Техсеро друге видання трохи посканити, може "перемикнешся"
« Останнє редагування: 08 Березня 2018, 01:51:26 від Edward »
Записаний

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #152 : 08 Березня 2018, 06:12:02 »
. - .

Обіцяю подумать, але не обіцяю зупинитись  :) Я не бачу сильного г..ю, поки що. От цікаво, багато хто з вас(нас) спостерігав в Долл? Я ні, а хочеться  ;D Ну які роки витрачать? Робить телескоп, це ж задоволення, зроблю цей, буде тоді і Ньютон.
Юношеский максимализм :)
Не правильный подход. (ИМХО!)
Сделав один раз сферу (когда на пределе возможностей твоего прибора не видишь еле заметных местных ошибок (о зональных не говорю т.к. при твоем "велосипедном"методе обработки их может и не быть ...), попробуй повторить ее хотя бы три раза. (еле заметный, местный, махонький бугорок или ямка - не допустимы)
Если получится, то можешь себе сказать - "Да, я могу контролировать и управлять процессом!"
Если не получается, то ни о какой "асферике" не может быть и речи.
Натереть или купить :) оптику, это 10 ...20% телескопа. Остальные 80% - механика!
У тебя есть возможность экспериментировать? - вперед! :super:
Ели сомневаешься, что осилишь остальные 80% - подумай!
Мало кто из самодельщиков учитывает сколько труда он потратил на заветный комплект стекла!
И не все понимают, сколько черенков грабель его ждет впереди! :facepalm:
Моя "ЗОНА" работает по 2 классу точности, и только благодаря ментальности и опыту людей, мы пытаемся
сделать " ЮЛУП АНВОГ ЗИ".
И это еще не все! Сколько времени занимает разработка общей концепции, а потом и КД (чертежиков, эскизиков ...)?
Отвечу - месяцы! :) Этот процесс выматывает и отбирает очень много сил и здоровья :insane:
У тебя они есть? Одного желания - мало. Когда ко мне обращаются, я стараюсь использовать уже наработанные, готовые решения.
Если просят разработать - иду в отказ.
Если ты (я) решил, то выпей (выпью) - обязательно!, но! - семь раз отпей, один - отлей!
Мой off, всего лишь скромное ИМХО!

"Заберiть в нього заготовку... ;D Хай трохи охолоне... :bigidea:"
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)
Подякували

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #153 : 08 Березня 2018, 08:43:35 »
. - .

Меня удивляет молчание долловода, пару лет назад построившего его себе. Неужели дамам на 8-е стали дарить телескопы из Астромагазина?
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #154 : 08 Березня 2018, 08:55:29 »
. - .

Міша Бондаренко знімав через Долл , Андрій Авраменко знімав через Долл , і де той Долл . Лежить десь в Міші на полиці .
А Паша на Ньютоні який висить на люмінієвому патику видає шедеври планетного астрофото  :)
І я бачив той Долл і мацав його .
Не скажу що це поганий телескоп , але навіть при тому що виготовляли його досвідчені оптики , проблем хватало і проект розтягнувся на роки і діаметр там був менший .
Я думаю якби ти попросив у Міші , він дав-би поюзати без проблем , а тоді і рішення можна приймати .

Я практично ніколи не раджу того в чому не пересвідчився на власному досвіді чи досвіді знайомих та близьких .
І я не вірю що аматор без досвіду може зробити дві ідеальі оптичні поверхні , та адекватну механіку для них , яка забезпечить всі конструктивні параметри для досягнення максимального результату по планетах .
Планети це не діпи , де всі похибки ховаються в розмитих атмосферою блямбах по 2-3" , для планет оптика повинна бути вилизана з точністю краще ніж лямбда на десять , і гладкість повинна бути теж ідеальна , інакше нафіга затівати цей проект .

Засаду з шириною поля я надіюсь пояснив , без коректора вийде телескоп для Юпітера , а робити ще і коректор це для аматора точно не по силі .

Тому пропоную вернутись на грішну землю і розглянути пропозицію сера Ньютона , точніше мою  :) натерти дзеркало - параболу 1:5-1:6 якщо вже так сильно хочеться , хоча і цей варіант займе роки , але то таке ... завжди можна розбити ту скляну платівку і придбати готове дзеркало на крайняк чи дати на доводку досвідченим оптикам .. це буде не боляче .
 Я підпишусь під розрахунок та виготовлення коректора-барлоу ,замовлю оптикам дві ,  один екземпляр лишу собі , другий подарую автору .
Якось так .
Записаний

mihail

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 616
« Відповідь #155 : 08 Березня 2018, 11:52:30 »
. - .

З Доллом все гаразд і він не лежить без діла, не згущуй хмари... )
clavutich - можу переслати, щоб Ви поюзали його. Якщо сподобається - поговоримо про продаж... В мене вже тіх телескопів - як сапогів у дружини, треба щось продавати...
« Останнє редагування: 08 Березня 2018, 11:57:30 від mihail »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #156 : 08 Березня 2018, 13:07:15 »
. - .

Тут питання, не де взяти, а як побудувати.
В цю тему збіглися всі, але зі своїми лінійками, для виміру будівництва телескопів. У кого пріцезійна, зручна, комерційна, гумова, мрійлива і т.д. Різні лінійки, різні еталони телескопів.
Насправді, не бачу проблем, скажімо за рік побудувати метрового скопа, взагалі без верстатного парку...
Але. Багато автотранспорту на дорогах і весь він їде. Питання тільки в тому, наскільки він зручний, як працює та виглядає. Не дуже хочеться, наприклад їхати відпочивати на моря, на розваленому Кразi, або дерев'яному возі.
...тому і не побудую. ;D Вибачте за епітети. I це не критика. Це просто п'ять копійок в скарбничку роздумів. ;)

Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #157 : 08 Березня 2018, 13:25:48 »
. - .

Будь-яку справу потрібно обдумати зі всіх сторін , в першу чергу з технічної .
Моя ціль як аматора та модератора розділу - заохочувати до створення не просто якихось телескопів чи монтувань щоб було , а справжніх шедеврів технічної думки з досконалим виконанням та параметрами .

Тому і суну свої 5 к.  :)

А за метровик тре думати , ця думка давно не дає мені спокою )))
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #158 : 08 Березня 2018, 13:30:36 »
. - .

clavutich - можу переслати, щоб Ви поюзали його. Якщо сподобається - поговоримо про продаж... В мене вже тіх телескопів - як сапогів у дружини, треба щось продавати...
Я не згущую , я сказав що телескоп нормальний , але його робили досвідчені оптики і косяків вистарчало , які потім довго виправляли і виправили  .А що буде як недосвідчений оптик почне робити і уявити тяжко ))
Які сапоги , Міша , Весна на носі , купальники тре купувати .
Дай його чоловікові , хай познімає трохи ,потягає його туди сюди... може прийде розуміння у що втягується  :)
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #159 : 08 Березня 2018, 14:19:29 »
. - .

Дякую! Але відмовлюсь, хотів, насамперед зробити, а поюзати то не головне.

Дякую всім за поради і настанови! Наговорились... харош...буду думать
Записаний
Слава Україні!