Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 01:16:27

Увійти

google

Автор Тема: Долл-Кірхем 400мм 1:17  (Прочитано 31683 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Долл-Кірхем 400мм 1:17
« Відповідь #300 : 28 Лютого 2019, 20:14:14 »
. - .

Тут на форумі є тема про розгрузку, так там я особливої переваги 9 над 6 так і не помітив. Тим більш, що зеркало не тонке, та й відрізок між зеркалом і фокусером мінімізувати потрібно, а з трикутниками зеркало прийдеться віддаляти. Тож, мабуть, все таки на шести зупинюсь.
Той останній шестикутник павука, не зайвий по балансу?
Баланс перевірив, прикріпив приблизьні по масі грузи замість ГЗ і вторичного. Все нормально  :SLA:

За проектом, напрямок правильний, економічно-дубова конструкція реально схожа на телескоп.
  ;D  :SLA:

Смотрю и вспоминаю молодость.И радостно за тебя. Молодец. Последние пяток лет ,к сожалению,количество увлеченных по разным причинам  резко сократилось.У тебя все получится.Красить рано ,а загрунтовать можно.
Дякую! Ну звичайно спочатку прогрунтую... і поскоріше, бо вже починає ржавіти.
« Останнє редагування: 28 Лютого 2019, 20:21:02 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #301 : 16 Березня 2019, 11:04:08 »
. - .

Зайнявся параболізацією головного зеркала. Нагадаю, полірувальник знаходиться завжди зверху, його розмір 0,9Д. Спробував параболізувати підрізавши зону 0,7 на полірувальнику.
Контроль проводив за методом Вайнео з еталонною сферою. Доречі, даремно в мене була недовіра до цього методу. Зараз, зеркало на стенді виставляю за 2-3 хвилини і тіньова читається дуже добре.
Сфера почала переходить у параболоїд, але як не намагався до потрібного ексцентриситету не "додавлюю". Тоді зробив шестигранну зірку 0,6Д і почав параболізувати нею. Після кожного сеансу параболізації зіркою, поверхню "розглажував" основним полірувальником хвилин пять.
І склалася така ситуація, що пройшовши сеанс "зіркою" не "розгладив" основним полірувальником. І глянувши на тіьову не побачив ніякого рельєфу, тест з ниткою теж все ОК.
В результаті чого виникло питання. Чи варто "розладжувать" поверхню основним полірувальником  :hz: адже поверхню втрачу майже 100%. Тобто, чи сильно спотворює "зірка" поверхню?
Ретельно передивлявся тіньову з центра кривизни. Ніяких помятостей, зональних чи "ритвин" не помітив.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #302 : 16 Березня 2019, 12:10:43 »
. - .

В результаті чого виникло питання. Чи варто "розладжувать" поверхню основним полірувальником  :hz: адже поверхню втрачу майже 100%.

Однозначно ні. Буде чортзна-що.
Фото компенсації в студію
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #303 : 16 Березня 2019, 12:33:11 »
. - .

В неті знаходив, що малі полірувальники "наривають" мікроканавки по зеркалу, які бажано якось зглажувать... ну я як планетник цього і злякався  ;D
Хоча здоровий глузд підказував, що це характерно для станка, при ручній поліровці цього бути не повинно. Я навіть при поліровці, останній штрих перед проворотом, завжди трохи в сторону робив.
... ну якщо "зглажувать" не обовязково, тоді все добре.
Фото  :hz: над цим працюю. З центра кривизни, то ще більш-менш, а от з компенсацією, мало світла... але завтра спробую, щось придумать.
... добре, що зупинили, а то я з нетерплячки думав сьогодні вже пробувать "розгладжувать"  ;D
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #304 : 16 Березня 2019, 12:46:35 »
. - .

Сферу Вайнео обов'язково потрібно покрити. Iнакше :-\
В неті знаходив, що малі полірувальники "наривають" мікроканавки по зеркалу, які бажано якось зглажувать...
Читай краще Максутова і т.п.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #305 : 16 Березня 2019, 12:51:19 »
. - .

Сферу Вайнео обов'язково потрібно покрити. Iнакше :-\
Вона покрита... сріблом. Правда хтось з колег по роботі спробував стійкість покриття пальцями перевірить, причому зразу трьома, але на роботу це майже не впливає.
Світла мало, тому що використовую не щілину, а штучну зірку і дуже малу, як джерело світла. Хоча для ока вистачає.
« Останнє редагування: 16 Березня 2019, 13:01:17 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #306 : 17 Березня 2019, 20:41:46 »
. - .

Хотів сьогодні сфоткать. Пока заряджався акамулятор від фотоапарата (телефонна камера знову тіньові не бачить  :facepalm: ) не втримався, захотів підправить трохи підвернутий край... ну і як завжди... все спортив. Після двох годин спроб повернути хоча б що було, так нічого і не вийшло. Зараз маю ледь помітні (за компенсаційною схемою) підвернутий край і горб всередині. Амплітуда дуже мала, ледь читається... але читається. І якщо горб перекривається вторичкою то підвернутий край  :hz: Щось мені підказує, що в лямда/8 повинен влізти, але хочеться напевне.
Сфоткать з центра кривизни ще якось спромігся, а от "потухшу" поверхню у Вайнео - майже ніяк.
Перше фото: центр кривизни, крок 0,5мм (приблизно), ніж справа, рух із передфокала в зафокал.
Друге і третє, те що вийшло в компенсації, витримка близько 8с, рівні сильно "задерті", оком виглядає не так  :(
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #307 : 17 Березня 2019, 21:16:10 »
. - .

Непогано б в Вайнео, Ронки всунути.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #308 : 17 Березня 2019, 21:22:51 »
. - .

Непогано б в Вайнео, Ронки всунути.
Так я соваю, тільки не ронкі , а нитку. Чутливість нижча. І що характерно, нерівність полос виявити вже важко, а от в динаміці, коли нитка пробігає по світлу, вигнутість побачить простіше. І що цікаво, в передфокалі - все рівно в зафокалі, ледь помітна вигнутість, і що теж незрозуміло, ліва частина тіньової - все добре, а поправій - невеликий рельєф  :hz:
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #309 : 17 Березня 2019, 21:28:32 »
. - .

то може бути кома в системі.

А пальці чому б ацетоном не змити?
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #310 : 17 Березня 2019, 21:31:56 »
. - .

то може бути кома в системі.

А пальці чому б ацетоном не змити?
Ті пальці не змивать, їх покривать потрібно  ;D то хтось стійкість сріблястого шару перевіряв.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #311 : 17 Березня 2019, 21:33:23 »
. - .

Кома елементарно. А змити на сріблі навряд.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #312 : 17 Березня 2019, 21:38:03 »
. - .

та дались вам ті пальці... я вже на них увагу не звертаю.
От що далі робить, не знаю. З однієї сторони зеркало не ідеальне, можна ще попрацювать, а з іншої, підвтомився я, втрачаю пильність, поспішаю... тут аби подряпин не наловить чи чого ще гірше  :-\
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #313 : 17 Березня 2019, 21:49:39 »
. - .

Ронки нам більше потрібна і її дійсно складно нормальну зловити. Сам дивись тіньову. І ще, штучну зірку подивитися на предмет астигматизму, правда важкувато систему буде виставити без коми.
  Ну і ... буває, рідко проскакує гарна поверхня, але не усвідомивши, ми починаємо покращувати, поліпшувати .....
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #314 : 17 Березня 2019, 22:13:05 »
. - .

Штучну зірку я вже дивився, тільки не в компенсації, а з центру кривизни, який сенс її в компенсації дивитись, тут головне щоб симетрично все було. Я астигматизму не помітив.
А от коли зупинятись... дійсно складне питання, але знаючи себе, думаю продовжу  :shuffle:
ще й головний ОТК кудись пропав, от його б теж цікаво послухать  ;)
« Останнє редагування: 17 Березня 2019, 22:17:11 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #315 : 18 Березня 2019, 00:30:57 »
. - .

Та писати можна що завгодно, інформації по тіньовій мало. А в реальності, повір, тобі б не сподобалося, що він скаже. Проходили, знаємо. На будь-який натяк у нього надувалися губи і кривився лоб. Нехай читає, а він читає і це правда.  :gigi:
Ну і, навіть по даній тіньовiй, край чітко проглядається і його немаленька площа. Тобто, з урахуванням втрат енергії в системі, це досить чітко, а не натяк.

ПС. Я не знущаюся, тому як знаю яка це складна робота, гідна поваги. Унікальна. А бажаю удачі! І напевно навіть добре, що нашару не проскочило.

Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #316 : 18 Березня 2019, 00:38:46 »
. - .

Згоден з Ігором про унікальність роботи!  Викликає повагу!

Ярославе, а ти не хочеш поміняти освітлювач? Замінити світлодіод на білий, хоча би? світла більше буде, нащо тобі той монохромат, якщо оптика дзеркальна
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #317 : 18 Березня 2019, 13:23:56 »
. - .

Та писати можна що завгодно, інформації по тіньовій мало. А в реальності, повір, тобі б не сподобалося, що він скаже. Проходили, знаємо. На будь-який натяк у нього надувалися губи і кривився лоб. Нехай читає, а він читає і це правда.  :gigi:
Ну і, навіть по даній тіньовiй, край чітко проглядається і його немаленька площа. Тобто, з урахуванням втрат енергії в системі, це досить чітко, а не натяк.

ПС. Я не знущаюся, тому як знаю яка це складна робота, гідна поваги. Унікальна. А бажаю удачі! І напевно навіть добре, що нашару не проскочило.
То я його з підпілля витягнуть хотів  ;)
І дякую за допомогу! Буду ще працювать  :SLA:

Згоден з Ігором про унікальність роботи!  Викликає повагу!

Ярославе, а ти не хочеш поміняти освітлювач? Замінити світлодіод на білий, хоча би? світла більше буде, нащо тобі той монохромат, якщо оптика дзеркальна
Якщо чесно, мінять не хочу, сильно я вже "призвичаївся" до свого тіньовика і освітлювача. Може з наступним зеркалом.

Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #318 : 21 Березня 2019, 21:15:36 »
. - .

Нарисувалась проблема, яку ніяк не можу вирішить  :facepalm:
Ніяк не можу побороть край. Край, приблизно 2см підвертається, щоб я не робив. І що саме гірше, підвертається він після поліровки. Тобто, пройшов сеанс поліровки, я повісив зеркало на стенд, відюстував, подивився, все ОК! Але вже через 10-20 хвилин край починає завертатись. Завалить край наперед, з такою амплітудою, щоб тільки на 2см, теж не виходить. Тобто я можу завалить трохи край, але коли зеркало починає підвертатись, то на краю утворюється маленький горбик. Я вже і зеркало нагрівав і на такому полірував і охолоджував... ніяк, все одно після зрівноваження температур, вся поверхня майже не міняється, а край підвертається. 
Амплітуда цього "підвертиша" невелика. Я вже подумую чи пальцем цей край "завалить" чи 1,5 см полірувальником  ;D
Якщо хтось підкаже як подолать "підвертиша", буду дуже вдячний  :SLA:
... скло ЛК-5, 5см товщиною.
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #319 : 21 Березня 2019, 22:12:20 »
. - .

може теплоізолювати той край треба?

але на асфериках край завжди вимахується більше всіх