Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 00:59:27

Увійти

google

Автор Тема: Долл-Кірхем 400мм 1:17  (Прочитано 31682 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Долл-Кірхем 400мм 1:17
« Відповідь #380 : 06 Жовтня 2019, 13:48:27 »
. - .

а як наводити на полярну вісь?
Над цим я довго ламав голову. А потім зрозумів, що це й не потрібно. Прикрутив раму "нижнього" підшипника, поставив все на місце. В платформі, до якої кріпиться основна рама монтування є центральний отвір(червоний круг на фото). Дивлячись в нього співставляв верхній відрізок труби (місце кріплення верхнього підшипника)(синій круг), виловив Полярну в цю трубку, чуть здвинув в те місце де повинен бути полюс і... все намертво приварив. Ну нехай не попав +-10 мінут, думаю це не страшно. Ці мінути можна підстроїти нижньою частиною рами але повторюсь, думаю це лишнє.
« Останнє редагування: 06 Жовтня 2019, 14:02:25 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #381 : 06 Жовтня 2019, 20:32:25 »
. - .

Далі встановив "південний" підшипник, і до нього механізм червячної шестерні. До рами прикрутив "північний" підшипник (вирішив розмістити його на рамі). Потім поставив раму і зафіксував болтами. Все стало нормально. При обертах рами вона трохи підклинювала, тому використовуючи юстувальні болти все виправив. Ніби все працює...
У тому й річ. Якщо верхній наприклад самоцентрующійся, то юстування нижнього, якщо чесно, перший раз чую. Зазвичай кульки - ролики, повинні котитися по певній доріжці сепаратора, тоді підшипник дасть точність. А ще хробак є і т.п. Тобто, крутитися буде, але як?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #382 : 06 Жовтня 2019, 21:21:35 »
. - .

Важко все описать, краще було б глянуть  :shuffle: але спробую. Верхній - самоустановлювальний. На нижній платформа взагалі ніяк не прикручується, вона просто вставляється в посадку, і навіть якщо вона суттєво неточно виставлена, підшипник все одно крутиться нормально, бо вона (платформа) "бігає" по посадці. Далі, коли прикрутить раму, з нижньої сторони видно місце правильної посадки платформи і юстуючими болтами я заганяю платформу в своє місце... якось так. Можливо нижній підшипник і не ідеально виставлений в такий спосіб, але коли все виставив, то рама легко прокручується навколо осі, без ніяких заїдань, поштовх пальця декілька раз прокручує раму. Добре було б знять відео, але вже поприкручував гальма-фрикціони і саму трубу, а знімать заради відео вже не хочеться  :shuffle:
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #383 : 11 Жовтня 2019, 19:39:40 »
. - .

РобОти тривають.
Прикрутив трубу до рами.
Прикрутив важіль і його привід.
Поприкручував тормоза на обидві осі.
Записаний
Слава Україні!

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3659
  • Павло Пресняков
« Відповідь #384 : 11 Жовтня 2019, 20:31:32 »
. - .

Замечательно все это! Бимба! :super:
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #385 : 11 Жовтня 2019, 20:40:24 »
. - .

Замечательно все это! Бимба! :super:
Дякую! ... ще чуть-чуть і побачим чи бімба  :shuffle:
 на початок 2020 повинен бути готовий  :SLA:
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #386 : 12 Жовтня 2019, 01:46:50 »
. - .

:up:
Поки не пiзно ;), кину для "референса"...
 Може щось пiддивишся...:gigi:
« Останнє редагування: 12 Жовтня 2019, 16:07:51 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #387 : 12 Жовтня 2019, 11:28:40 »
. - .

Може в "матрасі" (рамі) якісь косинки чи перемички добавити ? Для жорсткості .
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #388 : 12 Жовтня 2019, 11:32:50 »
. - .

Ну, це ще поки трохи не мій розмір але дякую  ;)
Сьогодні займався прикручуванням хробака і приводу до нього. Думав, зроблю, поставлю на місце, а потім придумаю як зробить його юстування. Посверлив отвори, поставив, все стало чудово! Прокручував ЧШ позиціях в десяти, центровка відмінна  :up: Сергію (Stalker-у) ще раз величезна подяка  :super: Однаковий зазор залишається при любому положенні ЧШ. От тепер і думаю, чи потрібно мені те юстування взагалі  :hz:
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #389 : 12 Жовтня 2019, 11:39:19 »
. - .

Може в "матрасі" (рамі) якісь косинки чи перемички добавити ? Для жорсткості .
Я теж про це думав, але поки вирішив залишить так, до реальних спостережень, по зміщеннях обєктів у різних положеннях, а там побачу, доварить не проблема. Прикручував рівень і "вішався" на раму, на око прогибів не помітив.
І взагалі, на фото труба і рама якісь хлюпенькі, "трубчасті" виходять... в реальному житті телескоп виглядяє солідніше  ;D
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #390 : 12 Жовтня 2019, 12:12:39 »
. - .

По-перше, це стаціонар, напружуватися з вагою абсолютно немає причин. Друге, зробити жорстку конструкцію не вимагає великих матеріальних витрат. Ну плюс скажімо лист заліза і трохи більше квадратного профілю. Зварювальний апарат є. Одного немає, це бажання. А даремно. І даремно не приїхав до мене в гості. У цій темі замикатися не потрібно. Іноді помацати, коштує набагато більше слів. :-\
Записаний
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #391 : 12 Жовтня 2019, 12:38:27 »
. - .

На рахунок юстування хробака - Сутності не повинні примножуватись (Оккамо) . Працює ну і хрін з ним .
На рахунок жорсткості матрасу - зусиль і матеріалів мінімум , а користі буде багато , особливо як понавішуєш на телескоп дзеркал і всяких прибамбасів ...
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #392 : 12 Жовтня 2019, 13:30:55 »
. - .

Добре, умовили. Доварювать не хочеться, а от "обшить" боки металом на закльопках думаю буде і просто і надійно. Що скажете?
Записаний
Слава Україні!

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #393 : 12 Жовтня 2019, 14:47:00 »
. - .

Буде парусність , при такій конструкції дуже легкий вітерець почне теліпати нею .
Для планетного фото дуже важливо стабільність положення телескопу .
Я- б зварив .
І взагалі вся конструкція , як на мене трохи замало жорстка .

Недарма колись , в епоху до адаптивної оптики та автогідування все робили з 10- ти кратним запасом по жорсткості , видно люди щось знали ))).
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #394 : 12 Жовтня 2019, 16:07:17 »
. - .

Ну, це ще поки трохи не мій розмір але дякую  ;)
Я теж кохаю "Англiчанку" ;D але ж з нею i поводитись треба вiдповiдно... ;) Ця маунт, чесно кажучи, не для  аматорського будiвництва.
 Але бачу ти "присiв" на двi речi: "ярмо" та "долл", тебе не вiдмовиш... Твоя впертiсть та бажання побудувати швидко, заслуговують на повагу, але багато чого "клепаеш" швидкоруч,  мене це особисто розчаровуе... :-\ Ти ж не для статi на форумi це будуеш, а для себе. Можна було б трохи видiлити часу "на подумати"?

Доречi, в телескопа що на фото (це камера Шмiдта) дiаметр лише на 20 см бiльше твого, але фокус менше 2 метрiв...(що набагато менше нiж в тебе) Його "колона" пiвнiчного пiдшипника зараз валяеться на смiтнику в Охайо, сказав, я б тобi вислав... ;D
« Останнє редагування: 13 Жовтня 2019, 07:18:56 від Edward »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #395 : 12 Жовтня 2019, 16:31:12 »
. - .

Буде парусність , при такій конструкції дуже легкий вітерець почне теліпати нею .
Для планетного фото дуже важливо стабільність положення телескопу .
Я- б зварив .
І взагалі вся конструкція , як на мене трохи замало жорстка .

Недарма колись , в епоху до адаптивної оптики та автогідування все робили з 10- ти кратним запасом по жорсткості , видно люди щось знали ))).
Так, парусність виросте... якийсь замкнутий круг. Через "планетність" цього телескопа і планував, мінімальна парусність простота і головне відсутність високочастотних вібрацій, чого і вибрав "англічанку", а плавне зміщення планети при прогибах не критично.

Я теж кохаю "Англiчанку" ;D але ж з нею i поводитись треба вiдповiдно... ;) Ця маунт, чесно кажучи, не для а аматорського будiвництва.
 Але бачу ти "присiв" на двi речi: "ярмо" та "долл". Твоя впертiсть та бажання побудувати швидко, заслуговують на повагу, але багато чого "клепаеш" швидкоруч,  мене це особисто розчаровуе... :-\ Ти ж не для статi на форумi це будуеш, а для себе. Можна було б трохи видiлити часу на подумати?

Доречi, в телескопа що на фото (це камера Шмiдта) дiаметр лише на 20 см бiльше твого, але фокус менше 2 метрiв...(що набагато менше нiж в тебе) Його "колона" пiвнiчного пiдшипника зараз валяеться на смiтнику, сказав, я б тобi вислав... ;D
Ед, Ігорь, я теж прекрасно розумію чого вас розчаровую, але, по-перше, не все вам відомо... та й не потрібно, а по-друге я думаю, часто думаю, і економічно-швидкий, апертурно-планетний телескоп я все одно бачу так, як бачу  ;D. А по-третє, я ще й планетний астрофотограф, а скоро 2020, де вже із січня будуть просто відмінні умови для планет, які пропустить я ніяк не хочу  :SLA: ... і як писав Сікорук (не дослівно):"телескоп потрібно оцінювать не за його розмірами і т.д... а за результатами, які на ньому можна отримати"... дочекаємось, а тоді закидуйте мене помідорами... і да, я дуже впертий  ;D
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Be free!
« Відповідь #396 : 12 Жовтня 2019, 16:34:42 »
. - .

Зрозумiти тебе можна, того й не коментуемо...   Повiсив "ярмо" на шию, тепер тягни ;)
Але ж всi  не можуть хором спiвати "алiлуя"! :D (особливо iнженери за фахом :shuffle:)
Чорт в помiч! ;D :up:
« Останнє редагування: 12 Жовтня 2019, 17:05:43 від Edward »
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #397 : 12 Жовтня 2019, 17:55:52 »
. - .

Справа в тому Ед, що як раз ярма тут і немає. Ерзац.
Шматок неба відразу в сміття. Тільки не потрібно, типу планетний онлi. Я такого просто не розумію, стільки праці, заради чого? Двох-трьох планет і все?

Результат, то зрозуміло, з урахуванням сучасних програм.  Але телескоп, який доводиться постійно правити руками і ногами, це стиль дешевих китайців. Але собі ... якого?
Записаний
Подякували

kervran

• Подяк: 18
« Відповідь #398 : 12 Жовтня 2019, 21:53:13 »
. - .

Молодець! Славік, так тримати, лупайте планетну скалу, це Ваше. Я так само "старпьор-перфекціоніст", але здоровий глузд (і трохи аргументів) на Вашу користь. Як кажуть в Америці - Ви на абсофакінглютно правильному шляху. :rotate:
Полярна вісь solution -  :bigidea:
Записаний
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #399 : 13 Жовтня 2019, 10:58:15 »
. - .

З першого разу мало кому вдається зробити що-небудь прийнятне .
Друге , або третє перевтілення вже дає більш-менш працюючу модель .

Тому порада - не поспішай з фінішним фарбуванням :)
Записаний
Подякували