Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 22:32:54

Увійти

google

Автор Тема: Долл-Кірхем 400мм 1:17  (Прочитано 31678 раз)

0 Користувачів і 4 Гостей дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: Долл-Кірхем 400мм 1:17
« Відповідь #440 : 12 Листопада 2019, 04:38:22 »
. - .

чи....

А як ти зробив? взагалі без коромисел? :spy: :spy: :spy:

Воно ж лежить на 3 точках, якшо без коромисел

То "ноу хау"! Розгрузив на стiльки точок, на скiльки сказано. Якi тут до бiса коромисла?:gigi:
"точки" можуть бути еластичнi, неповного контакту, нерiвномiрно навантаженi... та ще усякi piзнi. Навiщо все так ускладнювати...з коромислами воно ще й плавати буде ;) Теорiя тут нi до чого, тут пануе "крута", жорстка практика.  :whatthehell:
П.М. Iнколи менi здаеться, що я марно купував та передавав стiльки книжок по телескопобудуванню... :(
Треба було щось про "папье маше"...  :-\

« Останнє редагування: 12 Листопада 2019, 05:05:58 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #441 : 12 Листопада 2019, 05:24:53 »
. - .

чи....

А як ти зробив? взагалі без коромисел? :spy: :spy: :spy:

Воно ж лежить на 3 точках, якшо без коромисел

То "ноу хау"! Розгрузив на стiльки точок, на скiльки сказано. Якi тут до бiса коромисла?:gigi:
"точки" можуть бути еластичнi, неповного контакту, нерiвномiрно навантаженi... та ще усякi piзнi. Навiщо все так ускладнювати...з коромислами воно ще й плавати буде ;) Теорiя тут нi до чого, тут пануе "крута", жорстка практика.  :whatthehell:
П.М. Iнколи менi здаеться, що я марно купував та передавав стiльки книжок по телескопобудуванню... :(
Треба було щось про "папье маше"...  :-\

Эд! no one kicked his ass
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #442 : 12 Листопада 2019, 05:46:52 »
. - .

I have rights to do so... 8)
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #443 : 12 Листопада 2019, 11:09:15 »
. - .

Отвір в головному на 1мм більший ніж діаметр труби, тому намотав десь 0,7мм ізоленти (ох щас начнеться  :facepalm:) "надів головне зеркало на оправу і зверху і знузу в отвори шпріцом видавив силікон.
Так, таке неможливо пропустити. ;)
Перше з практики, ізоляційна стрічка в обсерваторії, при високих температурах тече. У мене стекли балансувальні шматочки на лопостях кулерів, таким чином заблокувавши їх.
А друге, де взагалі розвантаження? Ця блямба буде гнутися, "мама не горюй".
Нікуди тій ізоленті стекти, вона в середині отвора, з обох сторін замазана силіконом. І чому нема розгрузки, є. Три коромисла качання(шість точок) і бокова за центр, і щоб нікуди не прокрутилась і не змістилась посаджена на силікон.
Судячи з відповіді там щось є, але ми цього не бачимо. Так?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
« Відповідь #444 : 12 Листопада 2019, 17:54:00 »
. - .

Погоджусь із Серьогою, що основний вклад астигматизму, це розвантаження. Шестикутна форма кілець на це вказує. По зафокалам помітно, що є ще якийсь астигматизм, думаю то через юстування, Долл все таки.
І щось ви про мене зовсім поганої думки, якщо думаєте, що я пятачки просто на трикутник приклеїв. Зараз фотку робить не хочу, опишу словами: в квадратній трубі зроблений проріз всередину вставлене коромисло, яке качається на болту; по краях коромисла пятачки, на який приклеїний полізен. Коромисла із сталі 4мм. Але коли "вішав" ГЗ на розгрузку, ще тоді закралась думка, що для такого масивного зеркала, все це заслабо... так і вийшло. Але нічого, все виправим  ;) головне щоб астигматизм через оптику не був, все інше поправимо. Є декілька задумок але охотно вислухаю ваші побажання, якщо в кого є  :beer:
« Останнє редагування: 12 Листопада 2019, 18:04:36 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #445 : 12 Листопада 2019, 18:25:32 »
. - .

я тобі кидав розрахунки з якого профіля буде нормально зробити коромисла. Але я не прораховував трикутник. Якщо і він гнеться то все одно буде отой трикутний астигматізм. Бо все зводиться до трьох точок.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #446 : 12 Листопада 2019, 18:34:33 »
. - .

Я не знаю, як Долл-Кірхем, підозрюю, що не дуже. Я зі звичайним ньютоном попарився. Поки не зробиш точну юсті, робити висновки по астегматізму і всякої різної бяки, рано. Там винос мозку буде, а не картинка. Потім потрібно перевірити телескоп в різних кутах нахилу, на предмет вигинів механіки і розвантаження. А потім вже паніка. Подивися, як я запускався, перший світло, жах, майже паніка. Але, беремо ситуацію в руки і рубаємо її з плеча. Для доведення час потрібно.
Добре, коли тільки гвинтики крутити, пиляти і переварювати гірше. А наступного разу не спрощуй, лінь боком вилазить.

У різних кутах, почне працювати не так тилове, як торцеве розвантаження, якого немає. Якби отвір більше був і без тієї ізоляційної стрічки. ::) :gigi:
« Останнє редагування: 12 Листопада 2019, 18:40:59 від Naboka Igor »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #447 : 12 Листопада 2019, 18:39:58 »
. - .

Де паніка? Яка паніка? Все нормально, все за планом  ;) От все таки шість чи девять, тут би ще визначитись... і, так, визнаю, в розвантаженні схалтурив  :shuffle:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #448 : 12 Листопада 2019, 18:43:05 »
. - .

З таким сіінгом, я б і свій на 9 переробив. ;)
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #449 : 12 Листопада 2019, 19:33:10 »
. - .

6 чи 9, головне щоб конструкція була жорсткою, бо це ж опора!
Записаний

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #450 : 12 Листопада 2019, 20:39:45 »
. - .

Гнеться все , і все рухається .
Три дні борюсь з МК 250мм .
Оптика в ньому відмінна , а механіка просто жах , все теліпається , ГЗ  , ВЗ , і навіть меніск рухався при зміні положення . Відюстував раз , переклав - збилось , відюстував два - переклав збилось і так сто пяцот раз .
Поки все не довів по механіці - юстування , досліди , перевірка оптики , все до дупи ...
Зроби все жорстко і однозначно при будь-яких положеннях телескопу , тоді можна приступати до інших етапів .
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #451 : 12 Листопада 2019, 20:56:02 »
. - .

З таким сіінгом, я б і свій на 9 переробив. ;)
Ігорь, та який сіінг, не було сіінгу, зовсім.
 А от в цій темі http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=17948.0 так шість не гірше девяти, ніби то такого висновку прийшли  ;) І якщо все таки на 9, то як конкретно, різні програми по різному рахують.

Зроби все жорстко і однозначно при будь-яких положеннях телескопу , тоді можна приступати до інших етапів .
Все вірно, питання тільки ЯК?
... хтось може поділитись PLOP-ом  :shuffle: або розрахувать оптимально на 9 і 6 для мого зеркала
Записаний
Слава Україні!

Pyroman

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 268
  • Игорь. Оптичний "збочинец"
« Відповідь #452 : 12 Листопада 2019, 21:12:50 »
. - .

Пожалуйста, вот Plop.
Записаний
Каждый, у кого нет МАКа (равно как и Долл-Кирхэма), мечтает его заиметь. Каждый, у кого он есть...
Celestron Pacific C5 TF,  LOMO Astele 102MN, VNewt 180/750 f/4.17
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #453 : 12 Листопада 2019, 23:19:06 »
. - .

плоп то таке. Вивчай Solid Works та рахуй в ньому і дивись наочно як, куди і наскільки що буде гнутись.
Записаний
Подякували

AR81

• Подяк: 90
« Відповідь #454 : 13 Листопада 2019, 00:04:16 »
. - .

Ещё один неплохой как по мне калькулятор с пояснениями.
Из плюсов можно посчитать (прикинуть) разгрузку главного зеркала если есть центральное отверстие.

https://allcalc.ru/node/104
Записаний
Измени свое мнение о тех вещах которые тебя окружают и ты будешь в полной безопасности от них. (М. Аврелий)
Проэкт  Sky Bel - 357мм 1:4 ньютон в процессе

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел
« Відповідь #455 : 13 Листопада 2019, 12:30:41 »
. - .

Цитувати
Вивчай Solid Works та рахуй в ньому і дивись наочно як, куди і наскільки що буде гнутись.
Люто плюсую. Сам когда-то для интереса моделировал разного размера зеркала, разную разгрузку и смотрел на деформации. Всё гораздо хуже, чем может показаться  ;D Тем более есть смысл освоить - если это не последний телескоп Ярослава
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #456 : 13 Листопада 2019, 12:46:43 »
. - .

А мені от цікаво, що ми втрачаємо якщо опори - коромисла не будуть жорсткими?  Відстані між опорами не змінюються і вони продовжують рівномірно приймати на себе навантаження. Як тоді бути з гідравлічним розвантаженням?
І друге, це розмір самих опор, п'ятаків. З огляду на те, що самі п'ятаки можуть нерівномірно приймати вагу, "красива" геометрія розвантаження може істотно порушиться. Чи є сенс прагнути дійсно до точок?
« Останнє редагування: 13 Листопада 2019, 13:38:48 від Naboka Igor »
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #457 : 13 Листопада 2019, 13:07:07 »
. - .

Цитувати
Вивчай Solid Works та рахуй в ньому і дивись наочно як, куди і наскільки що буде гнутись.
Люто плюсую. Сам когда-то для интереса моделировал разного размера зеркала, разную разгрузку и смотрел на деформации. Всё гораздо хуже, чем может показаться  ;D Тем более есть смысл освоить - если это не последний телескоп Ярослава
Да. Только есть один момент. Если использовать зеркала с достаточными, близкими к классике толщинами, ситуация немного упрощается. Главное правильно сделать. А что правильно? Я вот не пойму, как может работать разгрузка на коромыслах, если зеркало фактически жестко приклеено к морковке через центральное отверстие, она что резиновая, да если даже? Тотальная ошибка! Т.е. что хочу сказать. Или только клеим, через достаточно крупное центральное отверстие, где я не сторонник этой "религии" с учетом возможных клеящих материалов и их свойств при разных температурах, или зеркало должно свободно плавать в оправе на точках разгрузки!

С тонкими - большими зеркалами, вопрос совсем другой - тяжелый, там да, нужно напрягаться с расчетами разгрузки... Но в первую очередь, не в оправах телескопа. А как такое зеркало вообще сделать, не кривым. В станке оно не просто лежит, а его еще иногда и давят, нехило так по разным направлениям. Да говорят, зеркало сверху лечит, но а полировальник какой, не гнется? Сложно все с тонкими, однако.
« Останнє редагування: 13 Листопада 2019, 13:23:14 від Naboka Igor »
Записаний

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3659
  • Павло Пресняков
« Відповідь #458 : 13 Листопада 2019, 13:32:08 »
. - .

Я вот не пойму, как может работать разгрузка на коромыслах, если зеркало фактически жестко приклеено к морковке через центральное отверстие, она что резиновая, да если даже?
Согласен.
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.

Naboka Igor

« Відповідь #459 : 13 Листопада 2019, 13:55:35 »
. - .

Для начала, центральное отверстие необходимо расклеить. Правда, фактически получим одну точку поперечной разгрузки, такое зеркало будет складываться - ломаться. Т.е. необходимость торцевой разгрузки всплывает моментально.
Ну, или клеим на большую планшайбу, без коромысел вообще. Самому будет интересно узнать, попивая чаек, как такая разношерстная по КТР конструкция, поведет себя например зимой при морозах и как будет происходить "быстрый и равномерный" термостаб зеркала.
Записаний