Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 20:51:02

Увійти

google

Автор Тема: Долл-Кірхем 400мм 1:17  (Прочитано 31670 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: Долл-Кірхем 400мм 1:17
« Відповідь #500 : 14 Листопада 2019, 06:12:35 »
. - .

А у вас? :)
А у нас, как минимум 180 ясных дней, да и высота 1500 метров... тока наблюдать некогда из-за занятий телескопостроением :gigi:
той снiг на фото вже розтанув, а в минулу недiлю було вже +20 ;)
« Останнє редагування: 14 Листопада 2019, 06:18:28 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #501 : 14 Листопада 2019, 07:04:18 »
. - .

А у вас? :)
А у нас, как минимум 180 ясных дней, да и высота 1500 метров... тока наблюдать некогда из-за занятий телескопостроением :gigi:
той снiг на фото вже розтанув, а в минулу недiлю було вже +20 ;)
:up: :beer:
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #502 : 14 Листопада 2019, 14:17:59 »
. - .

вторичное в системе не доводил, это не тот случай, потому что вторичеок сферическую поверхность имеет.

а насчет облегчения зеркал - все в книге выше
Почему не тот ??? В системе и главное сфера? Выводы о такой системе можно сделать только после автоколлимации и там-же доводить - ретушировать, а как иначе, на шару? Предупреждал, что по факту, контролю, она сложнее параболы, которую нужно сделать одну качественно и даже ее одну, не по зонам, а в компенсации при контроле.
Писал о том, что делал Грегори, все по расчетам, вторичное с двух фокусов, красиво было. Собрал, жах просто. Боже, сколько потом еще пришлось драть эту вторичку и да, система в сборе с плоскостью доводилась.
Считаю большим заблуждением, что Дол прост в изготовлении - контроле.
И потом меня спрашивают, что со мной?

Для начинающих последователей: Не ведитесь на красивые названия - Ричи, Долл, Кассегрен, Грегори и т.п. Без достаточного опыта и отсутствии контрольного оборудования - минимум скамья, плоскость, все это утопия и кроме ерзац ничего не выйдет. Программы которые потом будут все это лечить, в учет не принимаю.
Вот, что со мной. Я просто хотел помочь достигнуть реальной цели в любительском телескопостроении, минимальной кровью на достаточном уровне. Все в пустоту.

Вибач Ярослав, що мені не вдалося донести, десь часу не вистачило, наполегливості. Маю велику надію, що в результаті зірки розташувалися правильно, що я не правий і цей телескоп принесе задоволення в його експлуатації!

« Останнє редагування: 14 Листопада 2019, 14:22:46 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #503 : 14 Листопада 2019, 15:43:32 »
. - .

Коротко-разумное суждение.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #504 : 14 Листопада 2019, 16:21:33 »
. - .

вторичное в системе не доводил, это не тот случай, потому что вторичеок сферическую поверхность имеет.

Почему не тот ??? В системе и главное сфера? Выводы о такой системе можно сделать только после автоколлимации и там-же доводить - ретушировать, а как иначе, на шару? Предупреждал, что по факту, контролю, она сложнее параболы, которую нужно сделать одну качественно и даже ее одну, не по зонам, а в компенсации при контроле.
не тот, потому что при качественно сделанной сфере на вторичке, в дальнейшем крутить и ставить метки на ГЗ не имеет смысла. Метки нужны когда оба зеркала не идеальны.

А в том что нужна автоколимация - согласен всецело!
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #505 : 14 Листопада 2019, 21:02:47 »
. - .

Я думаю с этим (контролем в сборе до звезд) согласны все, даже тысячная армия Хаббловцев и реконструкторов 6-ти метрового. ВО! где залет, так залет! А это все мелочи, все в наших руках і бажаннях ;)
Записаний
Подякували

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #506 : 15 Листопада 2019, 06:00:47 »
. - .

не тот, потому что при качественно сделанной сфере на вторичке, в дальнейшем крутить и ставить метки на ГЗ не имеет смысла. Метки нужны когда оба зеркала не идеальны.

Ключевые слова "качественно сделанной сфере"
Я еще никогда за свои 58 лет (прошу прощения 45 лет),
 не видел выпуклую, качественно сделанную (тем более на поворотном столе) сферу с допустимой точностью, ни  в родном "Мухосранске", ни в КРАО у Борисова, ни у Сени с его знаменитой расчёской, ни в ЛИТМО у Женовки.
Видимо не повезло. :(
А телескоп работать будет :)
И планеты Ярослав снимать на нем тоже - будет.
Гершель, который Уильям вон чего натворил!, и какой переполох в миру устоил :)
« Останнє редагування: 15 Листопада 2019, 07:30:41 від Stalker »
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)
Подякували

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
« Відповідь #507 : 15 Листопада 2019, 09:48:49 »
. - .

А телескоп работать будет :)
И планеты Ярослав снимать на нем тоже - будет.

Ну звичайно буде, вже  трохи працює. Так, ясна річ, що сфера не ідеальна, але ж я старався! Ясна річ, що хороша площина в 500мм була б не зайвою, але ж дайте часу  ;D
Скажу, по-секрету, ви накинулись на мене через перші ж зафокали (які могли бути витворами атмосфери, а не оптики чи механіки), а вони кращі за ті, що були в мене на 320 Ньютоні, особливо зображення по крапці  ;) І я шось не помічав невдоволення фотками з того телескопа. 
Записаний
Слава Україні!

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел
« Відповідь #508 : 15 Листопада 2019, 11:41:10 »
. - .

Ярослав - один из тех единиц (простите), кто ещё делает что-то своими руками. Его беречь надо как зиницу ока  ;D
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #509 : 15 Листопада 2019, 12:29:53 »
. - .

Ярослав - один из тех единиц (простите), кто ещё делает что-то своими руками. Его беречь надо как зиницу ока  ;D
Та ладно, тих, хто робить своїми руками багато... головне їх не лякать  ;) і вони такого нароблять!

Зняв я свою оправу ГЗ, хожу над нею кругами, і думаю, як би простіше і ефективніше все підсилить... вже дві години хожу, поки нічого  ;D
Якщо я правильно зрозумів із Серьогіного малюнка потрібно зменшить прогиби на точках качання?
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #510 : 15 Листопада 2019, 13:15:48 »
. - .

А я что писал. Освободить отверстие, реально разгрузить на коромысла и посмотреть в зените.
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #511 : 15 Листопада 2019, 13:45:02 »
. - .

Скажу, по-секрету, ви накинулись на мене через перші ж зафокали (які могли бути витворами атмосфери, а не оптики чи механіки), а вони кращі за ті, що були в мене на 320 Ньютоні, особливо зображення по крапці  ;) І я шось не помічав невдоволення фотками з того телескопа.
А до чого тут взагалі ці зафокали? Повторюся. Телескоп - оптика по зіркам не тестується. Це для споживача цікаво. Оптика тестується оптиком на етапі виготовлення, тому всі ці зафокали якi спотворені атмосферою в топку. Це не про що.
Ти читаєш, що пишуть ці занудні дядьки? Яким нема чого робити, яким то в загальному фіолетово буде воно працювати чи ні. Але вони чомусь продовжують нудити і нудити. Чому з твого боку сприймається це як закопування і критика тільки. Взагалі замислювався чому ми тут?
Крім висновків, що це наїзд, є ще щось?
Навіть ті картинки на телескопи, які дає Ед, це вже минуле, а знаещь чому?
Чому ти так ретельно вибираєш камеру? Так ось. В ті часи не було матриць, а були емульсії і очі. Зараз матриці з їх дрібними пікселями, ставлять зовсім інші - високi вимоги до оптики, особливо планетної, і тоді все в комплексі видасть чудеса. Невже це не потрібно?
Якщо все сприймається, як вказівки, які не обов'язково виконувати без пояснень, то це важкий випадок, тому що важко перекрити одним, двома постами досвід ходіння по граблях. Говориться о основоположних перевірених речах, які звужують коридор подальшого пошуку і просування.
Потрібно тобі це чи ні? Складається враження, що не дуже. Нудити нам далі чи ні, ось в чому питання?
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #512 : 15 Листопада 2019, 13:53:39 »
. - .

Зняв я свою оправу ГЗ, хожу над нею кругами, і думаю, як би простіше і ефективніше все підсилить... вже дві години хожу, поки нічого  ;D
Якщо я правильно зрозумів із Серьогіного малюнка потрібно зменшить прогиби на точках качання?
Спочатку, збери все без наклейки назад, направ в зеніт і подивися, як працює існуюче тилове розвантаження, на вільному дзеркалі. Далі буде вирішуватися питання радіальної.

Не поспішай, одним махом зробити. ;)
« Останнє редагування: 15 Листопада 2019, 14:05:05 від Naboka Igor »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #513 : 15 Листопада 2019, 14:09:28 »
. - .

Ігорь, та все я читаю, сприймаю і обдумую, от тільки не люблю робити, щось, що не розумію. Розумію, що витрачаєте свій час і матеріали за що вам теж велика подяка  :beer:
 Зеркало і не було наклеїно на силікон, воно було розвантажене радіально на поясок ізоленти. Силіконом я трохи промазав зверху отвору, щоб зеркало не проверталось... і то при спробі як воно тримається цей силікон розірвало.
Можна зробити класичне радіальне розвантаження але мені це не підходить, бо прийдеться переробляти все та й працювати вона буде гірше.
Є ще одна невелика проблемка  :shuffle: це не ідеальний отвір у зеркалі бо висверлювався з двох боків.
... і не можу ж я робити виключно все, що кожен з вас пише, потрібно ж якось фільтрувать і приспособлювать до своїх бачень і завдань  ;)
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #514 : 15 Листопада 2019, 14:12:38 »
. - .

Спочатку, збери все без наклейки назад, направ в зеніт і подивися, як працює існуюче тилове розвантаження, на вільному дзеркалі. Далі буде вирішуватися питання радіальної.

Не поспішай, одним махом зробити. ;)
І яким чином мені оцінить? За листопадно-грудневими погодніми умовами шанс оцінить 1:100  ;D
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #515 : 15 Листопада 2019, 14:21:31 »
. - .

Що найпростіше зараз змінить, проварить 4мм шину по периметру трикутника, прогини зменшаться і замінить болт "качання" на коромислах із 6мм на 8мм. Як такий варіант?
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #516 : 15 Листопада 2019, 16:02:34 »
. - .

...не уберегли :gigi:
ему б не спешить, подучиться и ему не будет цены в базарный день. ;)
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Naboka Igor

« Відповідь #517 : 15 Листопада 2019, 16:52:30 »
. - .

Що найпростіше зараз змінить, проварить 4мм шину по периметру трикутника, прогини зменшаться і замінить болт "качання" на коромислах із 6мм на 8мм. Як такий варіант?
Болт кажеш, ще й по рiзьбi мабуть?
В угол на гречку :gigi:
Записаний
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #518 : 15 Листопада 2019, 16:59:33 »
. - .

в таких системах бажано підшипник найменшого діаметру використовувати, щоб момент був якнайменший. В ідеалі(але то нереально) на голках, або на призмах. Бо це по суті ваги
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #519 : 15 Листопада 2019, 17:19:32 »
. - .

... так, по різьбі  :shuffle:
піду підберу свою гідність, десь в кутку... і на гречку, подумаю  ;D
Записаний
Слава Україні!