Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 14:30:13

Увійти

google

Автор Тема: Окуляр для дипов (галактики и планетарки в первую очередь)  (Прочитано 6069 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto

Ух... я аж запутался)
Бюджет позволит выбрать только 1 окуляр. Барахолка ограничивает выбор. Но буду искать. Морфеи тут скорее всего пролетают, новые так точно, а бу еще ни у кого нет :) ES 8.8 82* 1,25" как раз подходит по бюджету (впритык), пока склоняюсь к этому варианту. Смысла в поле, большим чем 82*, я не вижу, учитывая, что это еще больше удорожит окуляр...
А вот тема с нашей барахолки, где Vladimir Nebotov продает Televue Nagler 11 мм type 6 Japan за такую же цену... Пытаюсь понять, какой же из них мне подойдет больше :)
По поводу линзы Барлоу. Ну есть у меня комплектная, но не от доба, а от моего первого телескопа рефрактора от синты 90мм. На сколько я помню, такая Барлоу стоила тогда около $16, если память не изменяет. Я ей почти никогда не пользовался, только по Луне. По планетам картинка мне не нравилась, ну а для дипов я такие увеличения не использовал даже. Вместо нее у меня есть Vixen 6мм, картинка на порядок лучше, чем даже в 25мм + барлоу. Но там ужасно узкое поле и очень маленький вынос зрачка.
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------

astrOleg

• Подяк: 259

Якщо грошей тільки на один окуляр, то однозначно 9(8.8)мм - ES, luminos,TV. 11мм забагато - низька проникна здатність.
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7
Подякували

slava3500

• Подяк: 1862

А что мешает сейчас купить 1 окуляр, а через год второй?
Записаний
5656 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

astrOleg

Цитувати
А вот тема с нашей барахолки, где Vladimir Nebotov продает Televue Nagler 11 мм type 6 Japan за такую же цену...

А ось тема також із барахолки, де продають якраз 9мм окуляр, і є можливість потестувати.

Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

Что вы не поняли из моего последнего комментария? Вам непонятно что линза вносит искажения в систему и если есть возможность то лучше ее не использовать?
Вы просили показать какие аберрации она даёт, я показал. От того что вы их не видите они никуда не деваются.
Какая разница есть у окуляра хроматизм или нет? Барлоу создаёт дополнительный в любом случае
Справа в тому, що не потрібно роздувати з мухи слона. Як її не роздувай, а за слоном її не видно.
Що Вам не зрозуміло з того, що я написав: навіть дешева ЛБ не вносить аберацій, які можна було б помітити на фоні аберацій хорошого окуляра?

А поради типу "сам не думаючи накупив ES, тому і всім рекомендую" вже реально дістали. Напишіть, які саме переваги вважаєте має ES.

По поводу линзы Барлоу. Ну есть у меня комплектная, но не от доба, а от моего первого телескопа рефрактора от синты 90мм. На сколько я помню, такая Барлоу стоила тогда около $16, если память не изменяет. Я ей почти никогда не пользовался, только по Луне. По планетам картинка мне не нравилась, ну а для дипов я такие увеличения не использовал даже. Вместо нее у меня есть Vixen 6мм, картинка на порядок лучше, чем даже в 25мм + барлоу. Но там ужасно узкое поле и очень маленький вынос зрачка.
Схоже це пластикова без просвітлення, то таку можна спокійно викинути відразу (подарувати зовсім початківцю хіба що). В мене звичайна SW ахроматична склейка з зеленим просвітленням працює чудово. Ціна їй десь 30$, тобто як звичайно в Пльосла, а набагато дешевші вже нікуди не годні. І мені також не зручно використовувати 6 мм Пльосл, тому використовую 10 мм + ЛБ, різниці в деталізації не бачу, хоча так трохи більше збільшення і розсіювання світла напевно також.
« Останнє редагування: 22 Травня 2018, 07:56:42 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

astrOleg

Цитувати
поради типу "сам не думаючи накупив ES, тому і всім рекомендую" вже реально дістали
Цікаво, який окуляр ви порадите купувати думаючи. Тільки без заумних тірад, а конкретно: марка, лінійка, фокус :whatthehell:
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

Alex90900

• Подяк: 128

Справа в тому, що не потрібно роздувати з мухи слона. Як її не роздувай, а за слоном її не видно.
Що Вам не зрозуміло з того, що я написав: навіть дешева ЛБ не вносить аберацій, які можна було б помітити на фоні аберацій хорошого окуляра?

А поради типу "сам не думаючи накупив ES, тому і всім рекомендую" вже реально дістали. Напишіть, які саме переваги вважаєте має ES.
Дело в том, что если вы не видите аберраций линзы барлоу то это не значит что их нет. Только рассчитанная под конкретный объектив и окуляр линза будет вносить минимальные искажения. А нерасчитанная будет вносить больше. И зачем нам вводить в систему из Объектива и Окуляра 3 элемент, вносящий искажения, если его можно не вводить? Какая такая польза от линзы барлоу чтоб сознательно ее использовать при возможности не использовать?
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54
Подякували

astrOleg

Особисто я лінзою Барлоу не користуюсь. Вважаю краще мати більше окулярів, ніж Барлоу.
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

Квазар 3C 273

Цитувати
поради типу "сам не думаючи накупив ES, тому і всім рекомендую" вже реально дістали
Цікаво, який окуляр ви порадите купувати думаючи. Тільки без заумних тірад, а конкретно: марка, лінійка, фокус :whatthehell:
Якщо навіть тему не читаєте мені має бути цікаво на кожній сторінкі повторювати? Я тут і так багато чого писав по кілька разів.

Особисто я лінзою Барлоу не користуюсь. Вважаю краще мати більше окулярів, ніж Барлоу.
Про це я також написав не раз і ще й виділив жирним.

Дело в том, что если вы не видите аберраций линзы барлоу то это не значит что их нет. Только рассчитанная под конкретный объектив и окуляр линза будет вносить минимальные искажения. А нерасчитанная будет вносить больше. И зачем нам вводить в систему из Объектива и Окуляра 3 элемент, вносящий искажения, если его можно не вводить? Какая такая польза от линзы барлоу чтоб сознательно ее использовать при возможности не использовать?
Логіка в тому, що ідеальних окулярів майже немає, а близькі до того коштують дорого.
При додаванні в систему ЛБ фокус об'єктива збільшується в написану на ній кратність разів. Тому багато аберацій окуляра пропорційно зменшуються і якість зображення системи з ЛБ суттєво краща ніж без неї.
Крім того не всі окуляри з однієї серії однаково хороші. Трапляються і зовсім погані. Тому бездумно накупивши всю серію і такі попадуться. Тому краще купувати тільки кращі окуляри в серії. Щоб вибрати дійсно хороший варіант потрібно розглянути максимально широко всі можливі варіанти і за об'єктивними критеріями вибрати найбільш підходящий!
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Alex90900

• Подяк: 128

У вас очень упрощенное понимание того как работает оптика. Линза барлоу увеличивает фокус, но она не может этого делать идеально. И вот все те искажения которые возникают при увеличении фокуса и уменьшении угла света есть просто ЛИШНИЕ аберрации. Эти лишние аберрации никуда не деваются. То о чем вы говорите касается только самых дешевых окуляров, которые плохо работают с светосильными телескопами и у которых собственные аберрации гораздо больше, поэтому на таких окулярах может быть оправдано ее использование. С дорогими качественными окулярами использование не оправдано.
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года

і якість зображення системи з ЛБ суттєво краща ніж без неї.
Вам потрібно писати свої книжки і бажано для себе. ;)
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845

На самом деле, логика в этом есть. ЛБ действительно уменьшает углы наклона к нормали падающего света и аберрации окуляра снижаются. Мало того, многие короткофокусные окуляры содержат в полевой части отрицательный компонент - по сути ЛБ. Единственное но - ЛБ не должна сама вносить существенных аберраций.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

Квазар 3C 273

Це очевидні речі перевірені експериментально!

А у вас звідки дані? І головне які саме? Ви ж конкретно нічого не писали крім того, що використовувати ЛБ на вашу думку це дуже погано.

Дешевими окулярами тут є і вся серія ES 82° зі значними абераціями і дешевим просвітленням!
Те що вони для нас досить дорогі не змінює того факту, що вони є дуже здешеаленою версією Наглерів! Якщо хочеться хоча б нормально виконану схему Наглера, то доводиться брати тільки Телевью!
Записаний

Naboka Igor

Дешевими окулярами тут є і вся серія ES 82° зі значними абераціями і дешевим просвітленням!
Тут щось не так. :hz: Вам точно фальсифікат попався. Як то вже дуже болісно реагуєте.
Купа народу маючи і не поспішають продавати. Дивно правда?
І так, можу офіційно заявити, маю (вибірково), є з чим порівнювати, не шкодую і не розумію істерики з цього приводу.
А не бентежить наприклад те, що деякі Наглери, яйця замість Сонця і Місяця показують? При всій їхньой суперпрозористi?
 І т.д. і т.п. безглуздого бодалова. :-\
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 612
  • Refractorman

Я все гадав, чи в мене deja vu - ні, це справді вже було.

Один єдиний 8,8 мм зі своїм VMC110L 1:9,4. Дивився вдень.
Не став би це називати власним досвідом, та справжнє власне уявлення про ES 82° маю.
загальна оцінка ES спирається на дослідження Ернеста.

То було майже рік тому, гадаю, пан Квазар більше ні в які ES 82° не дивився. Спирається на дослідження Ернеста.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Acidlex

• Подяк: 540
  • Олександр

Були в користуванні, різні барлоу 1.25" Vixen, НПЗ, Celestron Ultima, 2" Zhumell. Із них лише НПЗ і Ultima, з якими б я міг жити.
Коли тільки з'явився телескоп, я тестував різні різні окуляри з барлоу. І відразу помітив, що сам окуляр, показує значно краще ніж барлоу з окуляром еквівалентної фокусної відстані. І ідею економії з барлоу для візуальних спостережень відкинув відразу.
Це було дуже давно, і деталей не розкажу. Знаю, що в деяких випадках був хроматизм, або падіння контрасту (мов через туман). Тоді окуляри були не дорогі, але все одно різницю видно...

Тобто
Цитувати
речі перевірені експериментально!

Зараз я залишив собі лише Ultima і використовую її лише для планетної астрофотографії.

Ну і щоб потролити ненависників(а) ES.
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
Celestron SkyMaster 15x70
HEQ5 Pro, EQ3

Квазар 3C 273

Нічого дивного, увесь цей народ не вірить очевидним речам не зрозуміло з якої причини, але при цьому дуже впевнений у своїй правоті. Чому така ситуація з ES тепер зрозуміло?

Звичайно і Наглери не ідеальні, а дисторсію виробники не вважають за проблему і навіть навмисне її збільшують по максимуму в угоду цьому ж народу. Мені вона звичайно не подобається, але хтозна чи виробники про це колись подумають взагалі. В Наглерів є і інші недоліки, тому разом з ціною мене вони практично не цікавлять. А от Баадер нарешті зміг усунути недоліки використання в ультра ширококутних окулярів і це мені справді цікаво - нарешті пішов розвиток в правильному напрямку і результат справді хороший! Раніше був один єдиний Делос в цьому напрямку, але поле зору в нього ще не ультра, а от ціна ультра висока.

UPD: Надоїли: привів кучу посилань - американці порівнювали.
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227

Були в користуванні, різні барлоу 1.25" Vixen, НПЗ, Celestron Ultima, 2" Zhumell. Із них лише НПЗ і Ultima, з якими б я міг жити.
Коли тільки з'явився телескоп, я тестував різні різні окуляри з барлоу. І відразу помітив, що сам окуляр, показує значно краще ніж барлоу з окуляром еквівалентної фокусної відстані. І ідею економії з барлоу для візуальних спостережень відкинув відразу.
Це було дуже давно, і деталей не розкажу. Знаю, що в деяких випадках був хроматизм, або падіння контрасту (мов через туман). Тоді окуляри були не дорогі, але все одно різницю видно...

Тобто
Цитувати
речі перевірені експериментально!

Зараз я залишив собі лише Ultima і використовую її лише для планетної астрофотографії.

Александр, а пробовался ли тот окуляр, который есть и у меня? Ну тот, который в руке не помещается...
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Naboka Igor

Підтримаю. ;D Так, дещо пропустив свідомо ;)
Коментар:
1. Попугай - зрозуміло.
2.13, подарунок від Еда. Факт, прозорий. Вдень боби, вночi - Місяць гарним яйцем.
3. 4, Незручний по зіниці, але при налаштуванні наочника просто рве.
4. 8.8, Робоча кобилка. Причепитися складно, може на горі в 6000 метрів, програє по прозорості Наглеру. Треба перевiрити.
5. 18, просто класний по абераціям і іншим параметрам. Для немаленьких діпiв.
6. 24, пошуковий. Непоганий, но выкористовую рiдко.
30 не брав, вихiдна зіниця велика, а небо світле.

Тобто, куримо и беремо те, що треба... собi! За адекватнi грошi.
« Останнє редагування: 22 Травня 2018, 22:06:46 від Naboka Igor »
Записаний
Подякували

Acidlex

• Подяк: 540
  • Олександр

Александр, а пробовался ли тот окуляр, который есть и у меня? Ну тот, который в руке не помещается...
Так, я його пробував з ED-80 по наземних об'єктах, по небу нема можливості, щоб навестись вище горизонту, потрібно якось закріпити в фокусері, треба переробляти. Тестував нашвидкоруч...
Зараз по пам'яті не скажу, думаю для астрономії він не дуже підходить, бо зображення чітке в центрі, а далі спотворюється. Ще раз перевірю, напишу свіжіші враження.
Якщо робити саморобку для наземних спостережень, то може бути гарним окуляром з полем в 1000. В цілому окуляр подобається. Хоча периферія і не чітка, "ефект присутності" відчувається. Було б цікаво глянути на небо.
Може колись дійде справа і до нього.

Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
Celestron SkyMaster 15x70
HEQ5 Pro, EQ3