Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 14:29:16

Увійти

google

Автор Тема: Окуляр для дипов (галактики и планетарки в первую очередь)  (Прочитано 6068 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

astrOleg

• Подяк: 259

Квазар 3C 273 Ви нагадуєте мені "кабінетного генерала", який міркує приблизно так: тут буде взвод піхоти, там 2 БМП,  метрів 200 лівіше АГСи, а з права і позаду ствольна арта - і все дєло в шляпі побєда будєт наша. В реальності все по іншому, бій диктує свої умови. Скільки полягло наших через таких "генералів".Чув це від людей, які відчули ефект присутності на собі.
Начитавшись клаудів можна давати поради. А самому глянути в ESи, ЛБ
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

Я все гадав, чи в мене deja vu - ні, це справді вже було.

Один єдиний 8,8 мм зі своїм VMC110L 1:9,4. Дивився вдень.
Не став би це називати власним досвідом, та справжнє власне уявлення про ES 82° маю.
загальна оцінка ES спирається на дослідження Ернеста.

То було майже рік тому, гадаю, пан Квазар більше ні в які ES 82° не дивився. Спирається на дослідження Ернеста.
В мене таке ж дежавю.
І що 8,8 мм гірший в серії ES 82°?
Відразу оцінив "зручність використання" - не вдалось вдавити око в окуляр, щоб побачити всі 82°, заглядав під кутом з боків, так "бобове віньєтування" всеодно не дає побачити край, важко але наугад вдалось - проскочило зображення і з самого краю.
Взагалі відразу кидається в очі дисторсія настільки страшна, що такої ще не доводилось бачити, але то все через затверджений виробниками обман і такого і слід було очікувати. І значний хроматизм як у Пльосла відразу кидався в очі. Тому зображення оцінив як далеке від хорошого, а зручність використання як "тримайся подалі".
І в чому я тут не правий?

Насправді просто написавши правду в тому, що ES гірше Наглерів і особливо дешевим просвітленням я сильно образив до глибини душі "захисників ES"! А їх як і сторонників теорії плоскої Землі краще не зачіпати, бо потім не втечеш!

Ну і щоб потролити ненависників(а) ES.
Так це ваші власні висновки... і відповідно пояснили які дії.
Я лише писав, що ES 82° далеко не кращий вибір. А коли всі "захисники ES" показують, що вони купили всю лінійку включаючи окуляри з планетними фокусами  :facepalm: яка ту... як нерозумно витрачено стільки коштів, і для планет це вже явно поганий варіант.
Напевно єдиний варіант заспокоїти свою совість - доказувати всім свою правоту, щоб підтримати і укріпити цю ідею в своїй голові, поки вона не зникла!  :gigi: :rofl: :rofl:

Тобто, куримо и беремо те, що треба... собi! За адекватнi грошi.
Хороший набір без ЛБ за адекватні гроші, якщо замінити ES 24 82° на щось більш варте тих коштів!
Зверну увагу, що ES присутні тільки кращі (крім зайвого 24 мм), крім того Наглер і Радіан все це справді входить в поняття за адекватні гроші. Щоб це було справді так - головне присутні тільки справді потрібні окуляри без потреби безглуздого скуповування всієї серії!

Але останнім часом дещо змінилось: Морфей коштує менше Радіана, а за параметрами значно краще!
Також боюсь ES 18 82° сильно програє новому Морфею 17,5 мм за більшістю параметрів, що явно виправдає трохи більшу ціну з великим запасом. Все-таки Морфей можна порівняти з Делосом, але не з Наглером, бо навіть Наглери йому програють!

І вибачайте тролі, але не в кожного була можливість порівняти Делос з Pentax XW і зараз не в кожного є можливість порівняти Морфей з Делосом чи Pentax XW. Поки в Україні ніхто Морфей не бачив сміливо спираюсь на американців, які в живу порівняли. А хто не повірить поки сам не порівняє: я Вам не заважаю візьміть і ті і інші і порівняйте, навіть опишіть все детально! Ніхто ж вам не заважає. А окуляри як варіант тим не менш доступні для продажу навіть зараз поки ви самі їх ще не спробували і не одобрили!
« Останнє редагування: 23 Травня 2018, 12:18:45 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Квазар 3C 273

Квазар 3C 273 Ви нагадуєте мені "кабінетного генерала", який міркує приблизно так: тут буде взвод піхоти, там 2 БМП,  метрів 200 лівіше АГСи, а з права і позаду ствольна арта - і все дєло в шляпі побєда будєт наша. В реальності все по іншому, бій диктує свої умови. Скільки полягло наших через таких "генералів".Чув це від людей, які відчули ефект присутності на собі.
А всі захисники ES нагадують солдатів, яких привезли на поле бою не зрозуміло куди, вигрузили з БТР і поїхали не сказавши навіть куди бігти. І от ці солдати не знаючи куди бігти біжать за одним, якому здається, що він біжить в правильному напрямку. І всі впевнені в тому, що біжать куди слід.
Тому звичайно краще коли в генерала є добре розроблений план і він повідомлений всім учасникам дій!

Начитавшись клаудів можна давати поради. А самому глянути в ESи, ЛБ
Ну і написав вже давно як просите і що з того? Невже Ви тут вище не бачили яка на це була реакція?
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Alex90900

• Подяк: 128

Квазар, у Эрнеста, по которому вы изучали ЕС 8,8мм написано что линейка ЕС 82 является лучшей в соотношении цена/качество, а 8,8мм один из лучших в этой линейке. Как вы его читали не понятно. Я уже не говорю о том что вы окуляр тестировали днем  :facepalm:
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Квазар 3C 273

І як це конфліктує з тим, що я писав?
Якщо втричі дорожчі Наглери були тільки вдвічі краще ES, то співвідношення ціна/якість було і справді на користь ES. Але це ніяк не змінює того факту, що ES вдвічі гірше! Також не коректно говорити про всю серію разом, трапляються там і не дуже хороші окуляри. З часом взагалі все змінюється - зараз ES досить подорожчали, що вже змінило співвідношення. А Баадер випустивши дійсно хороший продукт - Морфеї порвав їх обох як Тузік тряпку! Тепер все на його користь!
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года

Хороший набір без ЛБ за адекватні гроші, якщо замінити ES 24 82° на щось більш варте тих коштів!
Зверну увагу, що ES присутні тільки кращі (крім зайвого 24 мм), крім того Наглер і Радіан все це справді входить в поняття за адекватні гроші.
Міняти 24 не буду, тому що насправді, він не потрібен. Використовував пару раз за весь час. І брав тільки з скрупульозності закрити сходинку переходу. Про всяк, як то кажуть. ::)
14-пропускав свідомо, але Ед закрив.

По планетних так, то вже не зона есок. Тут дійсно потрібно гнатися за прозорістю та відмінними покриттями.

Тепер все на його користь!
Не все. Мені наприклад не подобається їхній дизайн. Зрозуміло, що ІМХО. Але є і таке ::)
« Останнє редагування: 23 Травня 2018, 12:55:02 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845

Свого часу люди одержували задоволення і побачили багато чого на Міцарі з використанням непросвітленої барлоу і непросвітлених кельнерів. Звичайно, що сучасні окуляри мають більше поле зору і якість по полю, але в центрі поля зору ми побачимо те ж саме. Тобто мова йде про зручність та естетику. І в кожного вимоги до неї свої. І задачі свої. Якщо окуляр відповідає вимогам до нього, то він відповідає. А казати, що якийсь окуляр краще зп інший в 2.5 рази - це вже еквілібристика з цифрами.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

Квазар 3C 273

А казати, що якийсь окуляр краще зп інший в 2.5 рази - це вже еквілібристика з цифрами.
Такий він критерій ціна/якість. Ціна цілком визначена, а з якістю все складно, особливо якщо намагатись описати її одним параметром, ще б хоча б набором можна адекватно, а одним тільки досить суб'єктивно в дуже узагальнених рисах. Але як просили в дуже грубій формі я це й написав. Грубо, але комусь тільки таке порівняння є зрозумілим.

Тобто мова йде про зручність та естетику. І в кожного вимоги до неї свої. І задачі свої. Якщо окуляр відповідає вимогам до нього, то він відповідає.
Ладно, нехай будуть в кожного свої вимоги.
Тепер все на його користь!
Не все. Мені наприклад не подобається їхній дизайн. Зрозуміло, що ІМХО. Але є і таке ::)
Хороша мотивація щоб миритись з "бобовим віньєтуванням" при "контактних спостереженнях", в таких умовах вже буде явно не до аберацій!
Записаний

Alex90900

• Подяк: 128

Хороша мотивація щоб миритись з "бобовим віньєтуванням" при "контактних спостереженнях", в таких умовах вже буде явно не до аберацій!
Бобовое виньетирование днем гораздо заметнее, так как зрачок сужается. Так что ваше тестирование днем ниочем
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Acidlex

• Подяк: 540
  • Олександр

Ну і щоб потролити ненависників(а) ES.
Так це ваші власні висновки... і відповідно пояснили які дії.
Я лише писав, що ES 82° далеко не кращий вибір. А коли всі "захисники ES" показують, що вони купили всю лінійку включаючи окуляри з планетними фокусами  :facepalm: яка ту... як нерозумно витрачено стільки коштів, і для планет це вже явно поганий варіант.
Напевно єдиний варіант заспокоїти свою совість - доказувати всім свою правоту, щоб підтримати і укріпити цю ідею в своїй голові, поки вона не зникла!  :gigi: :rofl: :rofl:
Я не агент ES і не займаюсь рекламою чи захистом, і скажу, що був розчарований своїм першим ES 6.7mm, але це розчарування було тимчасовим. Ви ж в кожній темі їх "поливаєте брудом". Причому, як виявляється, ви їх і в руках мабуть не тримали. Читаючи теми, я б мабуть і повірив вам, але добре, що я познайомився з ES раніше, і зовсім не жалію.
Я не говорю, що окуляри ідеальні, але за цю ціну, я вважаю їх кращими. Я не збираюся платити втричі дорожче за наглер в якого краще просвітлення... Чи Ви пропонуєте купити наглер і використовувати з якоюсь дубовою ЛБ?  Так, в деяких окулярах помітна дисторсія, в деяких видно на краю хроматизм (якийсь дивний, не синій чи червоний? а жовтий), не пам'ятаю в яких саме, бо особливо не заважає. Віддалення зрачка незручне лише у 18мм, в інших більше менш нормальне. Це не супер комфортний Vixen LV з 20мм віддаленням, але вцілому користуватися можна.

Повернусь до 6.7мм.. З С11 його апертурою і відповідно чутливістю  до атмосфери, стабілізацією, цей окуляр майже не використовувався. з ахроматом ніяких переваг над дешевими окулярами він не показував. окрім великого поля.
 Тож він довгий час був моїм єдиним ES82, і я був в цілому розчарованим. Потім з'явився 11мм, який по якості зображення був кращий ніж дешевші окуляри які в мене були і плюс велике поле. Рівно рік тому, випала нагода подивитися в ED 120mm Eqionox. Спостерігали кілька годин тільки Юпітер, Сатурна не дочекалися. Атмосфера була гарною, і "перше світло" апохромата було вдалим. В той час були окуляри Vixen LV 4mm, 6mm. Nagler zoom 3-6mm, ES 6.7mm. В той вечір я бачив один з кращих Юпітерів. Було видно дрібні плями, завитушки в його полосах.
Ще скажу, що Vixen LV 4мм і 6мм я купив, після оглядів в інтернеті, з надією, що вони залишаться моїми планетними окулярами на довгі роки. І скажу, що вони мені дуже подобалися, комфортне віддалення зіниці, зірки голочки по всьому полю, мінус це поле лише 45o.
Nagler zoom вирішив спробувати через його комфортність, і потрібен був окуляр з меншою ніж 4мм фокусною відстанню, бонус додатково 5mm (між 4мм і 6мм).
Тепер про спостереження. Часу було вдосталь і я вирішив протестувати окуляри (Vixen і Nagler), і вирішити що залишити. Зараз все не пригадаю, але особливої різниці я не помітив. Zoom вигравав трішки більшим полем і комфортністю. Я не експерт, може Ернест і помітив би щось. Потім вирішив поставити ES 6.7mm, і відразу впав у око темніший фон, а велике поле додавало естетики. Почав порівнювати окуляр з Vixen і Nagler, спеціально шукав до чого придратися, планетні окуляри..., повинні ж бути в чомусь кращими. Нічого не знайшов. Як мінімум ES показував деталі не гіріше, а загальна естетична картинка була краща. І здається власнику АПОхромата ES найбільше сподобався. Він читає Ернеста, говорив мені про Морфеї (я про них тоді вперше почув). Так що для планет це зовсім не [q]вже явно поганий варіант[/q]. Я не мав справу з Радіанами і Делосами, і впевнений, що вони покажуть кращу картинку, але я не готовий викинути на них купу грошей. Астрономія дороге задоволення, не обмежується візуальними спостереженнями і куди витратити $ завжди знайдеться.
Щодо інших окулярів, то мені довго не вистачало чогось між 11мм і 18мм, а також щось менше 10мм але нажаль 6.7мм тоді не задовольняв. ...Слідуючим став 8.8мм, гарний окуляр. Вагався щоб взяти між 11мм і 18мм, бо теж читав Ернеста і він писав що ES і Meade 14mm найгірші в усій лінійці. Але коли 6.7мм став приємним сюрпризом, вирішив взяти і 14мм коли буде нагода, про що і не жалію. В ньому помітна дисторсія, але вона зовсім не заважає. Зірочки здається рівні по всьому полю, точно не скажу, але коли б це було не так, я б запам'ятав. 4.7мм не було в планах, але коли з'явився добсон з фокусним 1920мм, і я помітив як незручно приділяти увагу деталям на місяці чи планетах (як я сумую за С11 з мотором...  :'( ), коли об'єкт пролітає через поле зору, вирішено було взяти і його. З добсоном я його не пробував ще. Тестував по корі дерев )), і лише тиждень тому була нагода вперше його спробувати з ED80 по Юпітеру. Атмосфера була посередня, дві полоски з деякими деталями, нічого особливого, зірки на краю поля зору рівні.
Тож, не вам вирішувати яка лінійка окулярів мені підходить

І зауважу... я пишу тільки зі свого досвіду, а не те що десь щось прочитав. Якщо Ви знайдете ще якісь мої повідомлення в яких я згадую ES то я їх порівнюю з окулярами які маю, або мав, або враженнями від використання. А не пишу Оди, як Ви Морфеям. Я не експерт в оптиці і мабуть я не все помічаю, але говорю лише про те що бачу.

Може Морфеї і кращі, я не заперечую, і мені було б цікаво глянути в них, так само як в Етоси, Делоси, Пентакси і інші. Але викинути навмання $250 за окуляр я не готовий, особливо якщо різниця може бути і не суттєвою. Можливо колись я гляну в дорогий окуляр, який покаже диво, то можливо я і дозволю собі таку покупку.
Звісно, я думаю, що є дешевші окуляри які можуть показувати схожу або навіть кращу за деякими параметрами картинку, але широке поле зору мене теж цікавить, а в ES в цьому плані мабуть нема альтернативи за схожої ціни, окрім Meade UWA або Luminous. Коли б не їх роздуті габарити, може б звернув увага і на них, але я про них і не говорю, бо мав справу з деякими екземплярами. ES 18mm кращий за якістю зображення ніж Meade 18mm UWA. Meade 20mm UWA, не гіший, або кращий ніж ES 18mm, але значно комфортніший. Недолік 20мм його вага і габарити. Тому віддав перевагу ES...

Це на 99% може бути адресовано вам..., а не мені.
« Останнє редагування: 23 Травня 2018, 17:34:22 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
Celestron SkyMaster 15x70
HEQ5 Pro, EQ3

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!

Все вiрно! ES - зачотнi айпicи. Спiввiдношеня цiна/якiсть в них найкраща. Нехер бочку на них котити. :down:
« Останнє редагування: 23 Травня 2018, 22:40:20 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto

Выбор сделан! ES 8.8 :) Теперь хоть знаю, что мне нужно.
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------
Подякували

zverush

• Клуб Астрополіс

А что мешает сейчас купить 1 окуляр, а через год второй?
Ничего не мешает. Может быть так и сделаю, но пока вопрос только об одном окуляре.
Записаний
Паша, Київ.

Квазар 3C 273

Хто б сумнівався. Як партія сказала так і буде. А інші варіанти навіть не розглядаються. Потрібно вже в заголовку розділу прикріпити попередження, що крім ES нічого іншого строго не пропонуємо! Проскакували тут пропозиції дешевих б/у Наглерів, так зовсім проігноровані.  Найближчими роками скупите всю серію!
Записаний

Квазар 3C 273

...з ахроматом ніяких переваг над дешевими окулярами він не показував. окрім великого поля.
 Тож він довгий час був моїм єдиним ES82, і я був в цілому розчарованим.
Насправді цим все сказано!

Тож, не вам вирішувати яка лінійка окулярів мені підходить
Вам напевно підходять ці окуляри, потрібно було скупити всю серію, а не продавати останній!

Це на 99% може бути адресовано вам..., а не мені.
З якого це дива? Я ж не купував дорогих, але не досить хороших окулярів та ще й непотрібну купу!
Записаний

Квазар 3C 273

Все вiрно! ES - зачотнi айпicи. Спiввiдношеня цiна/якiсть в них найкраща. Нехер бочку на них котити. :down:
Я підтвердив кількома повідомленнями вище, що так і було раніше. Але зараз це не так вже!
Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!

Я підтвердив кількома повідомленнями вище, що так і було раніше. Але зараз це не так вже!
Ну що ж, подивимося. Замовив собi ще один...
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

zverush

• Клуб Астрополіс

Хто б сумнівався. Як партія сказала так і буде. А інші варіанти навіть не розглядаються. Найближчими роками скупите всю серію!
Я долго сомневался. И партия мне не приказывала. И у меня еще есть примерно месяц, чтобы передумать. Если брать новый, то ЕС 8.8. Но посмотрим еще, что будет через месяц на барахолке.
Морфеи, которые вы тут расхваливаете, я даже не рассматривал, но не потому, что мне все говорили, что бери ЕС. В первом сообщении четко оговорен бюджет и этим все ограничено.
Записаний
Паша, Київ.

Квазар 3C 273

Вже пізно думати. Виставивши бюджет в 5000 для б/у Наглерів дивно чому не можна взяти за 6400 новий набагато кращий окуляр.
Записаний

Квазар 3C 273

Бобовое виньетирование днем гораздо заметнее, так как зрачок сужается. Так что ваше тестирование днем ниочем
Звичайно окуляр "знав", що його використовували в неположений час, тому й так показував, а вночі він буде вести себе "правильно"  :rofl: :rofl: .
В мене прямо незвичайне подвійне дежавю - тут мені вже хтось відповідав:
Справа в тому, що не потрібно роздувати з мухи слона. Як її не роздувай, а за слоном її не видно.
Що Вам не зрозуміло з того, що я написав: навіть дешева ЛБ не вносить аберацій, які можна було б помітити на фоні аберацій хорошого окуляра?

А поради типу "сам не думаючи накупив ES, тому і всім рекомендую" вже реально дістали. Напишіть, які саме переваги вважаєте має ES.
Дело в том, что если вы не видите аберраций линзы барлоу то это не значит что их нет. ...
Не знаєте такого?
І зауваження знову таке ж котрий раз.
Записаний