Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 17:03:27

Увійти

google

Автор Тема: Будую телескоп  (Прочитано 12902 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

edvic81

• Подяк: 25
Re: Будую телескоп
« Відповідь #100 : 14 Вересня 2018, 22:18:19 »
. - .

Спробував поставити діод з лампи...то воно мені таке показало...-зеркало наче як зімятий папір,коли роздивився каплю люмінофору-то він тож горбатий...-того й показало таке...одним словом кращого чим щілина з лез  непоказало нічого...нагріті горби від пальців видно добре...
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #101 : 15 Вересня 2018, 06:10:46 »
. - .

немає різниці яке джерело світла використовується.  Якщо не лазер. там інша справа.
Ширина щілини впливає тільки. 

Фоткайте з зумом оптичним. Трохи простіше не впиратись
Записаний

edvic81

« Відповідь #102 : 15 Вересня 2018, 11:48:43 »
. - .

немає різниці яке джерело світла використовується.  Якщо не лазер. там інша справа.
Ширина щілини впливає тільки. 

Фоткайте з зумом оптичним. Трохи простіше не впиратись
Спробую ще замість леза, вирізати з полароїдного дзеркала на щічку тіньовика-можна буде знехтувати кутом заточки-якось негарно як вся конструкція стоїть під кутом до Г. дзеркала...А що до діода-я його видер з економ лампи-на ньому поверхня люмінофору як кратери на місяці..-мож того дало таку паскудну картинку-поставив звичайний червоний-все гуд...
Неможу одного ще зрозуміти,вже раз 10 перечитував главу про тіньові..-світимо з центра кривизни-все гуд,підвожу ніж під самий пучок-по тіні добре видно-чуть подав ніж вперед до дзеркала-предфокал-тож наче все добре...а от зафокал...-джерело світла ж тікає з центру кривизни...і фокус відповідно тікає...на цій стадії прям завис як  :hz:...  А фоткаю з зумом...
На роботі пробував зробити р.Ронкі-думав намотати на рамочку вдвоє проводом тонким,потім один ряд змотати,проклеїти і одну сторону зрізати.Потім це все діло сфотографувати на флюорографі-над масштабом незадумувався,але там з розміру 400х400мм кадр виходить 70х70мм-незміг рівно провід намотати-витки лягали з нерівномірними щілинами :dropjaw:

« Останнє редагування: 15 Вересня 2018, 12:14:42 від edvic81 »
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #103 : 15 Вересня 2018, 14:59:06 »
. - .

на різьбову шпильку мотайте ;)
Записаний

edvic81

« Відповідь #104 : 15 Вересня 2018, 15:08:16 »
. - .

на різьбову шпильку мотайте ;)
ї
точно :up: спробую :up:
Записаний

edvic81

« Відповідь #105 : 15 Вересня 2018, 15:14:10 »
. - .

.Неможу одного ще зрозуміти,вже раз 10 перечитував главу про тіньові..-світимо з центра кривизни-все гуд,підвожу ніж під самий пучок-по тіні добре видно-чуть подав ніж вперед до дзеркала-предфокал-тож наче все добре...а от зафокал...-джерело світла ж тікає з центру кривизни...і фокус відповідно тікає...на цій стадії прям завис як

От з цим неможу розіратись :hz: ....Ніж має йти вздовж пучка,чи поперек пучка всетаки?-з предфокалом проблем немає наче...а от з зафокалом :insane:...-якби ж фокус неловив-то по ідеї від нагрітої пальцьом ділянки дзеркала небачив би...-маю на увазі горба від розширення скла...
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #106 : 15 Вересня 2018, 15:55:21 »
. - .

От з цим неможу розіратись :hz: ....Ніж має йти вздовж пучка,чи поперек пучка всетаки?
Для виготовлення параболи - вздовж на певні заздалегідь розраховані відрізки, щоб побачити зональні тіньові. Сама картинка зональної з'явиться при перетині ножем пучка.
Сфера згасне абсолютно рівномірно, перед і за, можна не використовувати, хоча і видно там "пальці" і т.п. інформативність дуже низька. Реальний профіль дзеркала видно гарно в фокусі.
 Все це є в книгах в т.ч. Сікорука. Як порахувати поздовжню під дзеркало, які знадобляться зрушення, як контролювати по зонам.
На всякий, по зонам досить складний - копіткий метод, що вимагає гарної механіки тіньового і точної жорсткої установки, як приладу, так і дзеркала, в ідеалі у оптиків це називається - оптична лава.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

edvic81

« Відповідь #107 : 15 Вересня 2018, 16:27:01 »
. - .

От з цим неможу розіратись :hz: ....Ніж має йти вздовж пучка,чи поперек пучка всетаки?
Для виготовлення параболи - вздовж на певні заздалегідь розраховані відрізки, щоб побачити зональні тіньові. Сама картинка зональної з'явиться при перетині ножем пучка.
Сфера згасне абсолютно рівномірно, перед і за, можна не використовувати, хоча і видно там "пальці" і т.п. інформативність дуже низька. Реальний профіль дзеркала видно гарно в фокусі.
 Все це є в книгах в т.ч. Сікорука. Як порахувати поздовжню під дзеркало, які знадобляться зрушення, як контролювати по зонам.
На всякий, по зонам досить складний - копіткий метод, що вимагає гарної механіки тіньового і точної жорсткої установки, як приладу, так і дзеркала, в ідеалі у оптиків це називається - оптична лава.

в Сікорука главу про тіньові вже раз 10 перечитав...Дякую людині яка подарувала паперову книгу :beer:...
Є якийсь момент,що буквально надавлюю на...столешню(!) 3метрову на якій тіньовик стоїть,і дзеркало гасне...от зловити той момент :facepalm:....
Тиждень шукав часовий індикатор-поставив на видному місці-знайшов
Ще мож візьму мікрометра,якого можна роскурочити заради мікрометричного гвинта...

Дивлюсь на мікроскоп-продольна там готова є,лиш з поперечкою придумати щось,тимчасово зняти оптику і предметний столик-в меблевих телескопах досить значний люфт для такого діла...
Паршиво що немає токарного :pain:-Це ж і жорсткість...і точні переміщення...-готова оптична лава...

Ну хоть зрозумів як щілина працює-хоть щось добре :gigi:
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #108 : 15 Вересня 2018, 22:13:19 »
. - .

-Це ж і жорсткість...і точні переміщення...-готова оптична лава...

В якості якої можна використовувати звичайний швелер, скажімо 100-120мм. І тоді не буде такого.

Є якийсь момент,що буквально надавлюю на...столешню(!) 3метрову на якій тіньовик стоїть,і дзеркало гасне...от зловити той момент :facepalm:....

Записаний

edvic81

« Відповідь #109 : 16 Вересня 2018, 12:20:16 »
. - .

-Це ж і жорсткість...і точні переміщення...-готова оптична лава...

В якості якої можна використовувати звичайний швелер, скажімо 100-120мм. І тоді не буде такого.

нажаль немає такого приміщення,щоб з швелером тягатись-мушу кухню використовувати...в ваній кімнаті ремонт-то в спальні полірував ,щоб царапин неналовити ;D
Записаний

edvic81

« Відповідь #110 : 17 Вересня 2018, 20:12:18 »
. - .

Товариство доброго часу доби...по механіці тіньовика виходить ось така картина....З меблевого телескопа викинув найменшу рухому планку-так значно менший люфт...хід- 12мм..рухатись буде за допомогою шпильки з різьбою М3...Ну і пружина щоб все це внатяг було...
Ваги і жорсткості думаю що вже вистачить...
« Останнє редагування: 17 Вересня 2018, 20:33:29 від edvic81 »
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #111 : 18 Вересня 2018, 16:35:30 »
. - .

Індікатор я би переставив на іншу вісь, мікроскопну
Записаний

edvic81

« Відповідь #112 : 18 Вересня 2018, 18:58:10 »
. - .

Сергію...на мікроскопній осі є гвинт мікропідстройки...тож з ходом 2,5мм 1оберт колеса з лімбом=0,1 мм якщо тирнет не бреше...(Коли мікроскоп лиш роздобув-він непрацював..-розібрав...-звідти випав ...ЦВЯХ :dropjaw: -ну як цвях може попасти в закриту коробку і нащо він там-от що цікаво :hz: )
« Останнє редагування: 18 Вересня 2018, 19:04:13 від edvic81 »
Записаний

edvic81

« Відповідь #113 : 18 Вересня 2018, 19:22:27 »
. - .

Сергію...на мікроскопній осі є гвинт мікропідстройки...тож з ходом 2,5мм 1оберт колеса з лімбом=0,1 мм якщо тирнет не бреше...(Коли мікроскоп лиш роздобув-він непрацював..-розібрав...-звідти випав ...ЦВЯХ :dropjaw: -ну як цвях може попасти в закриту коробку і нащо він там-от що цікаво :hz: )
Ви всетаки праві..з індикатором на мікроскопній осі зручніще...завтра позичу його в того кому я його подарував :gigi:  Ще до мене напевне дійшло,чому я з тими за і предфокалами ніяк неміг розібратись...-лезо ж має заточку...я тіньовик поставив під кутом до дзеркала...-тоді виходить,що в мене ніж йшов не по осі,а по діагоналі відносно дзеркала-і фокус просто зміщався..тікав......того й така мутатінь була...-Якщо неправий то поправте...
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #114 : 19 Вересня 2018, 00:18:48 »
. - .

-Якщо неправий то поправте...
Не правий.
Неважливо, як стоїть лезо, тому як це лезо і у нього одна гостра кромка -лінія в просторі. Важливо куди світить щілина, а вона світить в бік, що не є добре...
Другий часовий індикатор непотрібний, потрібні вимірювання... для повздовжнiх! аберацій, звідси і висновки.
Не варто робити не вивчивши теорію. Поки проглядається, як пошук чорного кота в темній кімнаті.
Записаний

edvic81

« Відповідь #115 : 19 Вересня 2018, 15:05:16 »
. - .

-Якщо неправий то поправте...
Не правий.
Неважливо, як стоїть лезо, тому як це лезо і у нього одна гостра кромка -лінія в просторі. Важливо куди світить щілина, а вона світить в бік, що не є добре...
Другий часовий індикатор непотрібний, потрібні вимірювання... для повздовжнiх! аберацій, звідси і висновки.

Я мав на увазі...що я розвернув тіньовик під кутом до дзеркала щоб направити промінь на дзеркало...то при вперед-назад щілина йшла по діагоналі відносно дзеркала-того й фокус тікав...

По індикатору-я думав що з продольною орієнтуватимусь по лімбу мікроскопа,але там немає лінійки на грубу підстройку(ліпити щось нехочу-мікроскоп має бути зібраний назад до робочого стану)-поставлю на продольну ще один індикатор,а на поперечці він для того,щоб задовольнити цікавість скік ходу треба для перерізу пучка...

...Ну і читаю книжку,щоб в"їхати і зрозуміти...в голові наче розумію суть...ще ж ту суть матеріалізувати ;D

В Сікорука ніж перекриває пучок...за те щоб джерело світла перекривати немає нічого...от і думаю-для чого ж тоді діод перекривати :hz:-буду пробувати ввечеріі з діодом(і з напівперекритим і з відкритим) і з щілиною....і чи варто замінити лезо на тіньовому Максутова  тонким дзеркалом(немає кута заточки)?
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #116 : 19 Вересня 2018, 21:27:58 »
. - .

По індикатору-я думав що з продольною орієнтуватимусь по лімбу мікроскопа,але там немає лінійки на грубу підстройку
У годинникового індикатора загальний хід 10мм, досить і для грубих великих і точних дрібних рухів. Прикиньте подовжню свого дзеркала, підказувати не буду, спробуйте.
У поперечних вимірювати нічого, достатньо плавного переміщення для перекриття пучка.
Записаний
Подякували

edvic81

« Відповідь #117 : 19 Вересня 2018, 21:40:37 »
. - .

Щось нафотографував...це фото зроблене з ножом,але діод неперекривав,дзеркало просто рівномірно гасне при подачі поперек в фокусі...ну і заі предфокал-просто  рівна тінь справа зліва і чуть слабше освітлення на протележному боці дзеркала
« Останнє редагування: 19 Вересня 2018, 21:52:48 від edvic81 »
Записаний

edvic81

« Відповідь #118 : 19 Вересня 2018, 21:47:30 »
. - .

тут діод перекрив наполовину разом з отвором,правда діод випирає з пластини і лезо стоїть на 1,5-2ммпід кутом до дзеркала(нижній край леза ближче до дзеркала тобто не в одній площині(Свято-дружина наклала табу на пиляти-свердлити і тп :rofl:))-того й думаю така картинка..при подачі на 0,04мм дзеркало з повністю освітленого гасне до нуля,завтра приспособлю другий індикатор-буду розбиратись з продольною...

то всетаки діод перекривати наполовину,чи перекривається сам отвір в пластині(орієнтувався по картинці Сікорука)
Ну і важке все і їздить плавно-набагато зручніще чим в першому варіанті...чого заміна пружини лиш коштує :rofl: :rofl: :rofl:-з першою аж пальці боліли крутити шпильку :dropjaw:
Записаний

edvic81

« Відповідь #119 : 19 Вересня 2018, 22:22:05 »
. - .

Є в мене діодик з часів союзу...плоский в металевому корпусі-він би добре по висоті  товщині пластини підійшов-але він червоний-а фотик червоний колір щось паршиво бачить і думає що то червоні очі)))))
« Останнє редагування: 19 Вересня 2018, 23:23:20 від edvic81 »
Записаний