Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Листопада 2024, 17:22:26

Увійти

google

Автор Тема: Будую телескоп  (Прочитано 12899 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

edvic81

• Подяк: 25
Re: Будую телескоп
« Відповідь #120 : 19 Вересня 2018, 22:42:18 »
. - .

По індикатору-я думав що з продольною орієнтуватимусь по лімбу мікроскопа,але там немає лінійки на грубу підстройку
У годинникового індикатора загальний хід 10мм, досить і для грубих великих і точних дрібних рухів. Прикиньте подовжню свого дзеркала, підказувати не буду, спробуйте.
У поперечних вимірювати нічого, достатньо плавного переміщення для перекриття пучка.
За поперечні й продольну зрозумів...завтра пробуватиму міряти..а  поперечка-дуже ж вже зручно ціляти отвором на фокус-нетреба всю конструкцію совати...
Записаний

edvic81

« Відповідь #121 : 20 Вересня 2018, 16:41:19 »
. - .

Товариство...То всетаки підскажіть по джерелу світла-діод(лампа ) перекривається ножем чи ні?-з картинки в книзі я зрозумів ,що ножем ріжеться лиш пучок,-джерело світла непереполовинюється...чому запитую-тому що різні фотки виходять...-на рваність країв тіней(ІМХО) можливо вливає перекос леза (поставлю точку) і ніж в одній площині з освітлювачем...Чи форма корпусу діода(-подертий(валявся в іграшці в піску-)-от і вже МАЙЖЕ  з центру кривизни світить...)

Нехай вибачають модератори за багатослівність-мож такий же чайник як я ,знайде відповідь в цій темі,на те що нерозуміє :clever:

Записаний

clavutich

• Подяк: 7416
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #122 : 20 Вересня 2018, 16:54:12 »
. - .

Джерелом світла повинні бути або якнайменший але найяскравіший отвір, або така ж щілина але паралельна ножу.
Записаний
Слава Україні!

edvic81

« Відповідь #123 : 20 Вересня 2018, 18:25:57 »
. - .

Джерелом світла повинні бути або якнайменший але найяскравіший отвір, або така ж щілина але паралельна ножу.

Це я розумію...лиш нерозумію чи отвір джерела світла перекривається ножем разом з отвором в який дивимось оком,чи перекривається сам отвір,в який дивимось....Судячи з картинки в книзі-джерело світла неперекривається...
Записаний

edvic81

« Відповідь #124 : 20 Вересня 2018, 18:29:12 »
. - .

Це я розумію...лиш нерозумію чи отвір джерела світла перекривається ножем разом з отвором в який дивимось оком,чи перекривається сам отвір,в який дивимось....Судячи з картинки в книзі-джерело світла неперекривається...

Я розумію  що ріжеться пучок світла...а от для чого різати джерело світла :hz:
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #125 : 20 Вересня 2018, 18:35:25 »
. - .

Джерело світла різать не потрібно, воно вже "порізано" щілиною чи отвором.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

edvic81

« Відповідь #126 : 20 Вересня 2018, 18:37:57 »
. - .

Тобто-перекривається отвір в який дивиться око,а джерело світла непереполовинюється-ніж ріже не вихідний,а вхідний (відносно ока ) пучок...правильно я зрозумів?
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #127 : 20 Вересня 2018, 18:41:08 »
. - .

Тобто-перекривається отвір в який дивиться око,а джерело світла непереполовинюється-ніж ріже не вихідний,а вхідний (відносно ока ) пучок...правильно я зрозумів?
...правильно, але отвір чи щілина повинні бути мінімально можливими, це збільшує чутливість.
Записаний
Слава Україні!

edvic81

« Відповідь #128 : 20 Вересня 2018, 18:52:05 »
. - .

...правильно, але отвір чи щілина повинні бути мінімально можливими, це збільшує чутливість.

Це отвір з джерелом світла має бути мінімально можливим..якщо я правильно думаю...отвір для ока...-ну щоб бачити щось..-я сведлив 7мм наче...
Записаний

edvic81

« Відповідь #129 : 20 Вересня 2018, 18:53:26 »
. - .

Наче дійшло :)  Дякую Вам :beer:
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #130 : 20 Вересня 2018, 22:26:40 »
. - .

Тобто-перекривається отвір в який дивиться око,
Немає ніяких отворів для ока!
Є щілина, яка світить на дзеркало з радіуса, відбиваючись від дзеркала створюється зображення щілини там же в радіусі, яке перекривається ножем, дивимося на дзеркало вскольз щілини і бачимо тіньову. Все!
  Ще простіше: Точка (штучна зірка), відбиваючись від дзеркала будує зображення зірки, перекривається ножем і дивимося на дзеркало, тіньову.
Перевага щілини перед зіркою - більше світла, краще контраст, точність.
Тобто потрібні тільки - зірка (щілина), ніж і око!
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

edvic81

« Відповідь #131 : 20 Вересня 2018, 22:50:43 »
. - .

Тобто-перекривається отвір в який дивиться око,
Немає ніяких отворів для ока!
Є щілина, яка світить на дзеркало з радіуса, відбиваючись від дзеркала створюється зображення щілини там же в радіусі, яке перекривається ножем, дивимося на дзеркало вскольз щілини і бачимо тіньову. Все!
  Ще простіше: Точка (штучна зірка), відбиваючись від дзеркала будує зображення зірки, перекривається ножем і дивимося на дзеркало, тіньову.
Перевага щілини перед зіркою - більше світла, краще контраст, точність.
Тобто потрібні тільки - зірка (щілина), ніж і око!
мав на увазі отвір в пластині з діодом-так легше цілитись...

з відкритим діодом ще бачу картинку,-закрив це все діло фольгою з отвором-нічого небачу-просто світиться дзеркало і ні фокуса,нічого...завтра мучитиму щілину з лез...
Записаний

edvic81

« Відповідь #132 : 20 Вересня 2018, 22:53:51 »
. - .

ну і щось спробував сфоткати...вийшло таке,
Записаний

edvic81

« Відповідь #133 : 20 Вересня 2018, 22:59:36 »
. - .

між цим фото і тим що вище 2-мм..з зафокала в фокус ще ціляю...а далі неможу вцілити :whatthehell: завтра ще розбиратимусь з чим його їдять...принцип то зрозумів,тепер ще це все в залізі і в променях приспособитись ловити ;D,і око бачить одне,а фотоаппарат друге-оком картинка якась як рівніща наче,а на фото як примнятість...
Записаний

edvic81

« Відповідь #134 : 20 Вересня 2018, 23:13:04 »
. - .

я то розумію що потрібно ніж в пучок вводити,я лиш неможу зрозуміти одного-коли ніж і освітлювач стоять на одній основі то при русі по осі пучка овітлювач же тікає з центру кривизни...-от що я неможу второпати...Або ще спробувати освітлювач закріпити нерухомо,а ніж рухомо...ще такий варіант спробую...
Записаний

edvic81

« Відповідь #135 : 20 Вересня 2018, 23:53:02 »
. - .

Що я зрозумів-це в центрі є трохи зональних помилок...-поставив щілину-картина та ж сама,лиш колір другий...треба пройтись полірувальником...
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #136 : 21 Вересня 2018, 13:14:05 »
. - .

А я от не можу зрозуміти, чому Вам так важко ловити тіньові  :hz: Просто на дощечці прикрутити діод, його закрити двома лезами, залишивши тонку щілину. Одне з лез продовжити вверх, ним різать пучок і дивитись тіньові, соваючи руками. От для проміру повздовжніх аберацій, там механіка повинна бути дуже якісною і точною.
Судячи з останньої картинки, якщо ніж зправа, то форма у Вас параболоїдна, як і потрібно, і, або помятість самого зеокала, або заважають теплові потоки.
Записаний
Слава Україні!

edvic81

« Відповідь #137 : 21 Вересня 2018, 16:57:36 »
. - .

А я от не можу зрозуміти, чому Вам так важко ловити тіньові  :hz: Просто на дощечці прикрутити діод, його закрити двома лезами, залишивши тонку щілину. Одне з лез продовжити вверх, ним різать пучок і дивитись тіньові, соваючи руками. От для проміру повздовжніх аберацій, там механіка повинна бути дуже якісною і точною.
Судячи з останньої картинки, якщо ніж зправа, то форма у Вас параболоїдна, як і потрібно, і, або помятість самого зеокала, або заважають теплові потоки.
Оком то я тіньову ловлю,я неможу її нормально сфоткати + те що зумом трохи збільшую+ще ріжу фотки,то якість ще гірша... і незміг поміряти продольну-з предфокала і до фокуса ще ловлю...-в зафокал-освітлювач віддаляється від дзеркала і все це тікає з фокуса...Механіка тут вже добра-мікроскоп їздить плавно і жорсткість достатня...
   ніж справа,як і положено...Теплові потоки то були,але з годину чекав поки духовка простигне,там добре потоки було видно(...Тут я вже немаю куди подітись-кухня єдине місце де я можу розміститись)....Сьогодні ще поціляю...наче нічого включати непланується :)
А помятість напевне всетаки є...
« Останнє редагування: 21 Вересня 2018, 17:03:25 від edvic81 »
Записаний

edvic81

« Відповідь #138 : 21 Вересня 2018, 21:52:24 »
. - .

Зробив з лез щілину...ледве я щось сфоткав-фотоаппаратом нічого невийшло-око бачить-фотик ні,і об"єктив непідлазить під самий ніж(якраз на ту відстань,на яку лінза втоплена в корпусі,вцілив  щось телефоном...

Хвилин 20 пройшовся полірувальником-горби в центрі зникли,правде незнаю звідки,но є теплові потоки...
Записаний

edvic81

« Відповідь #139 : 22 Вересня 2018, 20:17:47 »
. - .

Доброго всім...Хвилин з 20 полірнув...Закрив діода двома лезами,лишив лиш вузьку щілину+ніж з одного з лез справа...Вимальовується наче як горб...
Записаний