Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Лютого 2025, 20:45:16

Увійти

google

Автор Тема: Будую телескоп  (Прочитано 12933 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

edvic81

• Подяк: 25
Re: Будую телескоп
« Відповідь #20 : 02 Вересня 2018, 21:03:18 »
. - .

Что решил с ДЗ, как считал оптическую схему (программно, через калькулятор Ньютона, или же вручную)?

Меня вообще интересует расчёт "вручную", хочу пересчитать сам свою теорию, чтобы "прочувствовать)".
Был бы рад любому источнику с расчётом Ньютона (что-то типо методички что-ли), может подскажет тут кто?..

потягав 1800 трубень,зрозумів що довга дуже,потім потягав 1500-теж незручна+в мене майже закритий сектор від південного сходу,до південного заходу >:( Сатурн між деревами показується на хвилин 20... :pain: Прикинув що з фокусним 1200 трохи зручніще буде...Просто в онлайн калькуляторі задав діаметр-фокус,щоб знати стрілку кривизни...Дер наждачним кругом до потрібного фокусу,при шліфовці міняв місцями Дзеркало з шліфувальником ,щоб триматись в потрібних цифрахЦе було на фокусному 1500 На 1200 вже просто притер новий шліфувальник на М40((крупніщого небуло)-М20-М10(тер до 1200-1250))...поліровка попереду...
Записаний

edvic81

« Відповідь #21 : 02 Вересня 2018, 21:05:57 »
. - .

Что решил с ДЗ, как считал оптическую схему (программно, через калькулятор Ньютона, или же вручную)?

Меня вообще интересует расчёт "вручную", хочу пересчитать сам свою теорию, чтобы "прочувствовать)".
Был бы рад любому источнику с расчётом Ньютона (что-то типо методички что-ли), может подскажет тут кто?..

потягав 1800 трубень,зрозумів що довга дуже,потім потягав 1500-теж незручна+в мене майже закритий сектор від південного сходу,до південного заходу >:( Сатурн між деревами показується на хвилин 20... :pain: Прикинув що з фокусним 1200 трохи зручніще буде...Просто в онлайн калькуляторі задав діаметр-фокус,щоб знати стрілку кривизни...Дер наждачним кругом до потрібного фокусу,при шліфовці міняв місцями Дзеркало з шліфувальником ,щоб триматись в потрібних цифрахЦе було на фокусному 1500 На 1200 вже просто притер новий шліфувальник на М40((крупніщого небуло)-М20-М10(тер до 1200-1250))...поліровка попереду...

а методичка розрахунку Нютона вручну---Сікорук і Навашин рулять,там все описадо від А до Я :clever:
Записаний

edvic81

« Відповідь #22 : 06 Вересня 2018, 17:27:26 »
. - .

Доброго часу доби всім :SLA: На сьогодні маю ось таку картинку після двох одногодинних сеансів...Смолу варив на "зуб",точніш на ноготь,приблизно 60% каніфолі+40% бітуму...Дуже зручно варити на індукційній плиті (з дозволу дружини  ;D ) -Поставив на мінімальні режими і небоїшся що закипить... Після першого сеансу-матовість зійшла десь на половину,рівномірно,дзеркало йшло чуть внатяжку,но плавно  і  без ривків,правда були помітні якби чуть сильніще прополіровані полоси....Сьогодні потер ще годинку-матовість зійшла...мож на рівні глюка чуть по краю залишилась,але при розгляді при сонячному світлі такої картинки непомітив..Чи то я як через призму бачу торець  дзеркала і воно мені так здається :hz: :hz: :hz: ...Треба доробити тіньовик,тому що без нього вже немає сенсу терти ;D..Одним словом на сьогодні маю ось таке...:

Біла полоса на "попі" дзеркала-силікон який залишився після невдалої спроби  сріблення...Але тепер силікон працює в якості упора для пальців і мітки...
Записаний
Подякували

edvic81

« Відповідь #23 : 06 Вересня 2018, 17:28:16 »
. - .

Ще
Записаний

edvic81

« Відповідь #24 : 06 Вересня 2018, 17:39:26 »
. - .

ще одне...на попі дзеркала є царапини..-Хто знає де і на якому складі те скло валялось...Є ще трохи М40...-думаю заматувати ним попу...
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3887
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #25 : 06 Вересня 2018, 18:46:33 »
. - .

Матують, якщо потрібно - М28, М40 грубуватий буде.
Торець можна пройтися звичайною гумкою-стерачкою + М28 з водою.
Контроль полірування краще робити фокусуванням волоска лампи лінзою по поверхні. Дві години явно мало, по трещенуватому шару. Мінімум 7годин.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

edvic81

« Відповідь #26 : 06 Вересня 2018, 18:56:46 »
. - .

Матують, якщо потрібно - М28, М40 грубуватий буде.
Торець можна пройтися звичайною гумкою-стерачкою + М28 з водою.
Контроль полірування краще робити фокусуванням волоска лампи лінзою по поверхні. Дві години явно мало, по трещенуватому шару. Мінімум 7годин.

За контроль лінзою -спробую...М28 немає,є М20
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #27 : 06 Вересня 2018, 19:02:39 »
. - .

Можна і М20. А торець і М40, там гумка пом'якшить, головне відмиє "підводний човен" ;)
Записаний

edvic81

« Відповідь #28 : 06 Вересня 2018, 19:08:50 »
. - .

Можна і М20. А торець і М40, там гумка пом'якшить, головне відмиє "підводний човен" ;)
Зрозумів...будем терти...но тіньовик треба доробити,бо вже сильно цікаво що там натерто :) Першу сферу контролював по решітці Ронкі,но десь вона відсіялась,буду пробувати подружитись з тіньовиком :shuffle:....По Сонечку і рулетці фокус 1240мм
Записаний

edvic81

« Відповідь #29 : 06 Вересня 2018, 19:14:51 »
. - .

Який бажано світлодіод в тіньовик всунути?...є синій,зелений,червоний і звісно білі... :hz:
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #30 : 06 Вересня 2018, 19:32:46 »
. - .

Ронки добра для сфери, зараз потрібно звикати до щілини і лезу або нитки, для проміру по зонам.
Яке джерело, питання "релігії", я з секти лампадок лампочок з конденсором. ;)
На крайняк з білим.
Записаний

edvic81

« Відповідь #31 : 06 Вересня 2018, 19:43:33 »
. - .

Ронки добра для сфери, зараз потрібно звикати до щілини і лезу або нитки, для проміру по зонам.
Яке джерело, питання "релігії", я з секти лампадок лампочок з конденсором. ;)
На крайняк з білим.

Колись питав таке...то казали що синій небажано,тому що надто мала довжина хвилі...зелений для ока зручно...Бог з ним...-перепаяти діло кількох хвилин))))
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #32 : 06 Вересня 2018, 19:51:38 »
. - .

Колись питав таке...то казали
Я казав? Я відповідаю за свої слова.
Записаний

edvic81

« Відповідь #33 : 06 Вересня 2018, 19:56:10 »
. - .

Колись питав таке...то казали
Я казав? Я відповідаю за свої слова.
Ігор,я справді непамятаю хто казав на рахунок кольору світлодіодів,просто залишилось в памяті...то років 10 тому було..
« Останнє редагування: 06 Вересня 2018, 20:00:39 від edvic81 »
Записаний

Сергей_К

• Подяк: 8
  • Иди к свету, остальное — оставь!
« Відповідь #34 : 06 Вересня 2018, 20:57:27 »
. - .

Где можно битум достать?) И какой лучше брать? Гебята, я не в кугсе, никогда не задавался такими вопросами)
Записаний
Bresser Telestar DS2130-AT  N130/1020

edvic81

« Відповідь #35 : 06 Вересня 2018, 21:03:12 »
. - .

Где можно битум достать?) И какой лучше брать? Гебята, я не в кугсе, никогда не задавался такими вопросами)
де достати бітум ненаю...просто вдома валялось пару шматків за царя Гороха...-от і використав...в дорожніків можна попитати-вони ямки ним поливають перед латанням...
Записаний

edvic81

« Відповідь #36 : 06 Вересня 2018, 21:04:19 »
. - .

де достати бітум ненаю...просто вдома валялось пару шматків за царя Гороха...-от і використав...в дорожніків можна попитати-вони ямки ним поливають перед латанням...
По селах часто бітумом підмурки будинків чорнять...
Записаний

clavutich

• Подяк: 7661
  • Ярослав
« Відповідь #37 : 06 Вересня 2018, 21:29:48 »
. - .

Майже відполірувать зеркало і навіть не подивитись на нього через тіньовик... я б так не зміг, оце витримка  ;)

Який бажано світлодіод в тіньовик всунути?...є синій,зелений,червоний і звісно білі... :hz:
Пробував різні джерела світла, в тому числі і лампочка з конденсором. Найбільш сподобався зелений світлодіод.
Записаний
Слава Україні!

edvic81

« Відповідь #38 : 06 Вересня 2018, 22:54:11 »
. - .

Майже відполірувать зеркало і навіть не подивитись на нього через тіньовик... я б так не зміг, оце витримка  ;)

Пробував різні джерела світла, в тому числі і лампочка з конденсором. Найбільш сподобався зелений світлодіод.
Всунув зелений...но щось з тіньовиком неможу розібратись...Лезо перекриває половину діода і половину отвору...Тінь рівна...-подаю вперед-назаттінь взагалі тікає...читати і щоб дойшло як воно і з чим гризеться :rofl:
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #39 : 06 Вересня 2018, 23:16:56 »
. - .

...читати і щоб дойшло як воно і з чим гризеться :rofl:
Читати Сікорука, там дуже добре все з лампою намальовано.
Але головне читати ...
Записаний
Подякували