Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 17:14:29

Увійти

google

Автор Тема: Створюю нову ОС для "Astronomy Linux".  (Прочитано 2001 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олег Малий

• Подяк: 604
Re: Створюю нову ОС для "Astronomy Linux".
« Відповідь #20 : 27 Вересня 2018, 19:08:27 »
. - .

"Моя система - мої правила її використання" - це значить, що мені НЕ подобаються ряд обмежень, котрі придумали господарі інших Лінукс систем. Наприклад ...
Правові питання використання чужих торгових марок не є "рядом обмежень", накладених авторами на дистрибутиви Linux. Така ж ситуація могла б виникнути в разі використання Вами в назві астрозбірки слів "Gnome", "Fluxbox" чи "Harley-Davidson". Нічого дивного. Убунту - торгова марка, бренд. Якщо для Вас є чи було важливим те, буде в назві астрозбірки згадуватись "Убунту" чи ні - див. правила: https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/intellectual-property-policy . Що ж стосується її користувачів, то їм таке згадування є абсолютно неважливим.
Чекайте...
А навіщо Ви це тут пишете?...
Яку саме проблему Ви хочете вирішити у даній темі?

Проблеми щодо використання слова Ubuntu я закрив із Канонікал, а тому не бачу жодної потреби її тут обговорювати.

Назва "Astronomy Linux" мене влаштовує, як і інших користувачів.
Записаний

Олег Малий

« Відповідь #21 : 27 Вересня 2018, 19:13:39 »
. - .

Я дивлюсь у бік легких графічних середовищ, оскільки із кожним роком зростає використання одноплатних мінікомп'ютерів для аматорської астрономії.
Тому навіщо використовувати їх малі ресурси, щоб підтримувати важкі графічні оболонки.

Тут не вибереш якщо свій дистрибутив ви позиціонуєте як універсальний. Якщо зробити акцент на одноплатні машини тоді і оболонки вибирати легкі. А десктопи чи сучасні ноути потягнуть і більш наворочені оболонки. Користувачи Linux не звикли до обмежень, тому треба дати можливість вибору десктопу.
Я не роблю акценти на малих комп'ютерах, але ж треба їх приймати до уваги. У загальному випадку, необхідно продовжувати розробку бази системи, як то вона є без графічного середовища.

А які графічні середовища прикрутити - то вже справа вподобань.
Записаний

Олег Малий

« Відповідь #22 : 27 Вересня 2018, 19:16:11 »
. - .

Я вже писав, що розвиток системи буде визначати світова спільнота аматорів астрономії та програмістів астрософту.
З ними і можна буде вирішити, як саме ту систему ліцензувати.
Записаний

fedoryshyn

• Подяк: 12
« Відповідь #23 : 27 Вересня 2018, 19:35:09 »
. - .

"Моя система - мої правила її використання" - це значить, що мені НЕ подобаються ряд обмежень, котрі придумали господарі інших Лінукс систем. Наприклад ...
Правові питання використання чужих торгових марок не є "рядом обмежень", накладених авторами на дистрибутиви Linux. Така ж ситуація могла б виникнути в разі використання Вами в назві астрозбірки слів "Gnome", "Fluxbox" чи "Harley-Davidson". Нічого дивного. Убунту - торгова марка, бренд. Якщо для Вас є чи було важливим те, буде в назві астрозбірки згадуватись "Убунту" чи ні - див. правила: https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/intellectual-property-policy . Що ж стосується її користувачів, то їм таке згадування є абсолютно неважливим.
Чекайте... А навіщо Ви це тут пишете?... Проблеми щодо використання слова Ubuntu я закрив із Канонікал, а тому не бачу жодної потреби її тут обговорювати. Назва "Astronomy Linux" мене влаштовує, як і інших користувачів.
Для того, щоб зрозуміти, для чого починати з самого початку роботу над тим, що вже зроблено в Astronomy Linux, якщо, судячи з викладеної вище історії, єдиним спірним питанням було питання використання торгової марки "Убунту".
Записаний
Celestron C8

Олег Малий

« Відповідь #24 : 27 Вересня 2018, 19:40:10 »
. - .

Ви хочете прийняти участь у розробці "Astronomy Linux"?

То було спірне питання тільки стосовно щодо старої назви.
Записаний

Олег Малий

« Відповідь #25 : 28 Вересня 2018, 02:51:55 »
. - .

Запустив останню версію HNSKY

Записаний

Олег Малий

« Відповідь #26 : 29 Вересня 2018, 16:10:36 »
. - .

Хочу випробувати середовище KDE Plasma 5.

Записаний

Олег Малий

« Відповідь #27 : 03 Жовтня 2018, 02:01:29 »
. - .

От горе...
Третій день ту "плазму" не можу запустити.

А на компіляцію та запуск LXDE я витратив мало не 40 хвилин (!).

Зверніть увагу на використання оперативної пам'яті: "жере" немилосердно  :help:  ;D
Майже 0.43% від доступного об'єму.
Записаний
Подякували

cosmonaut

• Подяк: 21
« Відповідь #28 : 03 Жовтня 2018, 21:39:41 »
. - .

Хочу випробувати середовище KDE Plasma 5.

Можливо й не варто. Це досить "важке" графічне середовище (одне з найвимогливіших по ресурсах), а ви, як я розумію, ви хочете створити щось мінімалістичне.
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1

Олег Малий

« Відповідь #29 : 04 Жовтня 2018, 19:47:39 »
. - .

Мабуть, що не варто зв'язуватись із середовищем KDE, оскільки воно доволі складне, що збільшує ризики виникнення проблем при його оновленнях.
Записаний

Олег Малий

« Відповідь #30 : 05 Жовтня 2018, 16:26:57 »
. - .

Хочу пояснити, навіщо я це затіяв :)
Оскільки я остаточно перейшов на Ubuntu (Лінукс) у кінці 2008 року, то вже набув досвід використання системи.
Також я продовжую підтримку ОС Astronomy Linux, котра основана на ОС Ubuntu.

Крім того, я почав навчатись в університеті на спеціальності Engenharia Informática, щоб систематизувати старий досвід та набути нового.

Тому мені стало цікаво, а чи зможу я зібрати операційну систему від їїї початків.
Бачу, що у мене це виходить, але потрібно більшь докладно вивчити дану тему.
« Останнє редагування: 05 Жовтня 2018, 16:38:54 від Олег Малий »
Записаний
Подякували

Alamar

• Подяк: 5
« Відповідь #31 : 06 Жовтня 2018, 23:06:21 »
. - .

Собрать с нуля не проблема, благо именно для этого проект LFS и существует.

А вот поддерживать собранный с нуля дистрибутив - для одного человека задача, как по мне, чересчур трудоемкая (ну, разве что этого человека зовут Патрик Фолькердинг - да и то для Slackware кучу пакетов поддерживает комьюнити - в дистрибутиве лишь необходимый минимум).

Опять-таки - LFS это все ж таки руководство по сборке системы под себя, а не дистрибутива.
А пользователи дистрибутивов нынче народ балованный, ./configure && make && make install не любят - им пакетные менеджеры подавай, да еще и с поддержкой зависимостей, инсталлятор, чтоб по нажатию одной кнопки система установилась и все такое прочее :)
Потянете-то все это в одиночку?

PS: Ни в коем разе не пытаюсь отговорить от экспериментов с LFS - штука интересная и полезного опыта дает весьма немало. Но если на выходе хочется все-таки получить готовый дистрибутив, который смогут использовать другие - вариант взять Дебиан/Убунту/Федору/что-нить еще из популярных и дополнить нужным софтом выглядит гораздо более реалистичным.
Записаний
SW2001P / EQ5 + EQDrive upgrade kit

Олег Малий

« Відповідь #32 : 06 Жовтня 2018, 23:52:00 »
. - .

Но если на выходе хочется все-таки получить готовый дистрибутив, который смогут использовать другие - вариант взять Дебиан/Убунту/Федору/что-нить еще из популярных и дополнить нужным софтом выглядит гораздо более реалистичным.
https://astronomylinux.ap-i.net/uk:start

Записаний

Alamar

• Подяк: 5
« Відповідь #33 : 07 Жовтня 2018, 00:32:38 »
. - .

Хм... так вроде ж в начале данной темы шла речь как раз о том, что Вы планируете в перспективе отказаться от использования Ubuntu как основы для Astronomy Linux и сделать свой дистрибутив полностью с нуля? Или я просто невнимательно прочитал?
Записаний
SW2001P / EQ5 + EQDrive upgrade kit

Олег Малий

« Відповідь #34 : 07 Жовтня 2018, 02:02:04 »
. - .

Хм... так вроде ж в начале данной темы шла речь как раз о том, что Вы планируете в перспективе отказаться от использования Ubuntu как основы для Astronomy Linux и сделать свой дистрибутив полностью с нуля? Или я просто невнимательно прочитал?
Да, в перспективе планирую отказаться  от использования Ubuntu как основы для Astronomy Linux.
Записаний