Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 02:51:07

Увійти

google

Автор Тема: Для себя первый телескоп 1.5-3 тыс. грн.? Не могу определиться  (Прочитано 10051 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Серый

• Подяк: 85
  • 097-255-0-255

Это я посоветовал человеку этот телескоп.Был у меня такой одно время.Все в него нормально видно,даже щель Кассини при хорошей атмосфере видна без проблем.Мне кажется,что сейчас для начинающего это один из лучших вариантов за эти деньги.Если его зацепит астрономия,будет развиваться дальше,а нет,всегда можно продать и вернуть свои деньги.Я когда-то с 60 мм рефрактора начинал за 100 баксов и был доволен.Пусть берет человек и радуется,а то пока прочитает все что мы здесь понаписали то и инструмент уйдет,а их не так и много по нормальной цене.
Записаний
DOB 12" Retractable
Подякували

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

:facepalm:
Я прекрасно понимаю, что у  автора темы , есть желание на  инструмент с 1.25" окуляром.
Но тут дело в принципе, поэтому я и написал, что ограничение в размерах конструкции инструмента, а не в фокусном расстоянии объектива
Если я откручу данный объектив, и присобачу нужный мне окуляр, то получу нужное мне увеличение. Тут чистая физика.
Ото ж я і пояснюю, що просто попередив про цей нюанс телескопа.
І фокусна відстань входить в формулу, тому 130/650 практично не відчуває цієї проблеми, бо його поле зору в 1,5 рази більше з тими ж окулярами (менше проблем з підбором окулярів).

Але це не дуже важливо обидва варіанти хороші хоча й з своїми плюсами і мінусами.

Тому краще скласти список вимог і дивитись який телескоп краще їх задовольняє.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Квазар 3C 273

Такий рефрактор по такій ціні дуже рідко буває. Тут справді нема чого навіть думати!
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Серый

• Подяк: 85
  • 097-255-0-255

Я с 60мм рефрактора сразу пересел на ДОБ-10.Когда вез его домой,думал что лунатиков увижу в такую трубу,но чуда не случилось.Долгое время щель Кассини не мог разглядеть,даже здесь на форуме задавал этот вопрос.Спасибо одному человеку который написал,что нужно часами вглядываться в объект,и тогда у меня все получилось.Я это к тому,что новичек большой разницы не увидит между 90 и 130мм.,а разницу в цене увидит.
Записаний
DOB 12" Retractable
Подякували

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел

Имея за плечами более 10 лет опыта (многие форумчане на это улыбнутся, но всё же  ::) ), если бы я завтра стал новичком, то сегодня я бы купил себе 80-100мм рефрактор, наверное даже короткий типа 1:5. Лично для меня - такой телескоп более "юзабельный", на нём можно добиться большего поля зрения (это важно!), он более компактный и будет меньше трястись на монтировке. Для планет - увеличение можно разогнать. Да, он будет сильнее хроматить, но новичкам это вообще не мешает наслаждаться увиденным.   
Записаний
Подякували

Roman Kosh

• Подяк: 29

Имея за плечами более 10 лет опыта (многие форумчане на это улыбнутся, но всё же  ::) ), если бы я завтра стал новичком, то сегодня я бы купил себе 80-100мм рефрактор, наверное даже короткий типа 1:5. Лично для меня - такой телескоп более "юзабельный", на нём можно добиться большего поля зрения (это важно!), он более компактный и будет меньше трястись на монтировке. Для планет - увеличение можно разогнать. Да, он будет сильнее хроматить, но новичкам это вообще не мешает наслаждаться увиденным.   
Полностью поддерживаю. Можно купить доб 10 и сидеть с ним дома годами потому что для транспортировки такого девайса на наблюдения нужен автомобиль. А компактная "сотка" будет всегда под рукой. И в неё можно будет увидеть больше за год чем в доб. Тут всё упирается уже даже не в оптику, а в габариты инструмента.
Записаний
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845

У этого зверя 2" фокусер не поставить. Но он тут и не нужен. Широкоугольники для таких инструментов мало кто покупает а с плеслом 32 будет увеличение 34х, что вполне оптимально для протяженных объектов. Зато хроматизм до 120х не будет мешать. А ведь на что новички смотрят? На Луну, планеты со спутнмками, двойные звезды. А там увелтчение важно. У рефлекторов тоже поле при иаких апертурах маленькое. Конструкттвно добиться хорошего поля до диаметров в 150мм в рефлекторах невозможно.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

Квазар 3C 273

Фокусер тут замінити можна. Його тільки купити й прикрутити (можливо буде потрібно перехідник з труби на фокусер). А в ньютонів там справді й оптика накладає обмеження, але якщо на всі проблеми не зважати, то й там можна таке ж зробити (колись бачив з 2" для фото).

Але справді для таких апертур та ще й новачку просто немає сенсу таким займатись - це практично не проблема. І для великих об'єктів потрібен окремий інструмент, наприклад бінокль. Але і об'єктів цих на пальцях перерахувати, тому про них задумуються в останню чергу.

Повністю підтримую ідеї.
Тільки вибір коротких рефракторів досить обмежений - це або дешевий 70-80 з 1,25" фокусером, який навіть трохи апертуру підрізає (внаслідок малої фокусної відстані довжина трубки фокусера виявляється завеликою і не може повністю пропускати ще заширокий пучок світла від об'єктива) (але шукаючи дешевий короткофокусник, а ЛА з досвідом більше цікавлять саме короткі, з цим залишається тільки змиритись, бо 2" фокусер коштуватиме дорожче цієї труби), або 100 чи 120 вже з 2" фокусером, але в них і ціна вже більша і хроматизм ще більший (хоча рефрактори 100/500 інколи проскакують недорого на барахолці).

Як я бачу - в ідеалі рефрактор 100 мм з фокусом 600-700 мм і 2" фокусером був би найбільш універсальним і найбільш зручним варіантом як з точки зору використання так і підбору окулярів. Хоч він і був би ідеальним другим телескопом-компактом для ЛА, але китайпром випускав всього 2-3 моделі зі схожими параметрами, які коштують дорого, а тому й продаються рідко.

Тому простіше купити вже довгий рефрактор з 1,25" фокусером і просто змиритись з тим, що кілька великих об'єктів не помістяться нормально в полі зору! Це один з класичних варіантів, які найчастіше рекомендують, через хороше співвідношення параметрів, ціни, доступних об'єктів спостереження. А далі вже буде видно куди рухатись.

Повторюсь, з такою ціною нема чого навіть думати, а потрібно брати поки хтось інший не забрав!
Записаний

Mukolka

• Подяк: 0

какое-то мутное объявление... Один номер телефона, указанный в объяве, все время выключен, дпугой - указан с лишней цифрой. На сообщения в ОЛХ отвечает очень долго...
Записаний

Квазар 3C 273

Все може бути - там багато й шахраїв водиться, тому ніяких передплат, а якщо вишлють наложеним, то телефони не проблема (вам же з ними не балакати потрібно а купити). Шахраї після пропозиції відправити без передплат просто зливаються.
Записаний

angelsky

• Подяк: 3609
  • "Астродес", Одеса
    • astrodes.com

Все може бути - там багато й шахраїв водиться, тому ніяких передплат, а якщо вишлють наложеним, то телефони не проблема (вам же з ними не балакати потрібно а купити). Шахраї після пропозиції відправити без передплат просто зливаються.
Даже после получения, не лишним стоит посмотреть объектив на предмет глубоких царапин , трещин и сколов. 
Хотя и до покупки можно попросить фото крупным планом линзы. По хорошему стоит найти в городе опытного и отзывчивого  ЛА ,  попросить с ним совершить получение.  :beer:
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.

Квазар 3C 273

Такої людини здається не знайшлося, тому можна давати рекомендації при отриманні самому перевірити:
- цілість всього візуально;
- оптику об'єктива освітивши фонариком. Жирні розводи і навіть плями як від висихання води ще можна відмити (не всі новачки тримають оптику в чистоті, а при такій ціні потрібно бути готовим до всього), ніяких же інших проблем не повинно бути, бо вони незворотні. Об'єктив складається з двох близько розміщених лінз, тому має відбивати три окремі бліки-зображення фонарика, одне з яких здвоєне з двох дуже близьких, що майже накладаються (якщо три видно значить нічого не загубили чи розбили і не викинули "зайвого"  ;D ).
- покрутити фокусер і викрутивши на максимум подивитись щоб всі зубці були цілі;
- покрутити гвинти точного ведення на голові монтування.
Вся механіка має працювати плавно.
Записаний

Сєрж1

• Подяк: 7

Скоріше всьго це кідалово на гроші.Помітили,що продавець навіть не знає що таке окуляр?
Коли він назбирає грошей з 3х або більше клієнтів він зникне.Там таке часто буває.
Записаний

POL

• Клуб Астрополіс
  • Матченко Павел

Mukolka, советую обратить внимание на зарубежные барахолки. Вот, на пример, 100/600 рефрактор на нормальной монтировке за 150$. 

Если Вы не знаете, как совладать с иностранным магазином - говорите, поможем, это вообще не проблема.
Есть ещё 90/1000 за 130$

Записаний
Подякували

nightspirit

• Подяк: 47
    • Nightspirit Observatory

Приєднуюся до вище написаних коментарів. І хочу додати ще декілька.

Дайте собі чіткі відповіді на ряд запитань.

- ДЕ я буду спостерігати. Від цього залежить розмір телескопа (D,F, габаритні).
Якщо це у великому місті (як у Вашому випадку Кривий Ріг), то це буде балкон/дах/приватний_сектор?
Якщо є можливіть виїжджати за місто, то як? Своє авто чи тащити телескопа "на горбу"? Питання ваги і габаритності.
- ЩО я буду спостерігати. Як показує практика, на початку хочеться спостерігати все-все! Тому усвідомте, що Вам потрібен (мабуть) універсальний прилад. А якщо є гарний смартфон (а краще фотокамера), то дуже велика ймовірність, що захочеться зробити фото. Але тримайте в голові думку й про те, що в майбутньому скоріш за все Ви змінете прилад на більш специфічний. То буде більше планетник чи для Діпская.
- ЯК я буду спостерігати. Чи то візуально, чи фото. Чи може взагалі Ви прочитаєте книжку Цесевича "Наблюдение переменных звезд" і захопитеся фотометрією  :super: А може станете другим Лавджоєм?  :binolook:

Пам"ятайте, що спостереження залежать від:
- спостерігача
- телескопу
- монтування (штатив)
- приймача світла (око, фотоапарат, пзс-матриця)
- кондицій атмосфери
- засвітки

Всі ці параметри взаємопов"язані. Якщо грубо:
у великому місті із-за засвітки та непрозорості атмосфери Ви не побачите суттєву різницю у телескоп 70мм чи 150мм.
За містом навіть SW707 дасть Вам можливіть роздивитися деталі на поверхні Юпітера та де-яку структуру зоряних скупчень. Телескоп бІльшого діаметра збере більше світла, відповідно покаже чуть більше деталей.

І трішки історичного екскурсу зі свого досвіду.
Я стартував в астрономії з бінокля БПЦ 10х50, яким і досі користуюся. Побачив в нього безліч діпскаїв, скупчень, тощо. Потім підзорка "Славутич", далі - теодоліт. Всі ці прості інструменти показали безліч небесних об"єктів і заселили в мене вірус пожиттєвий астрономії. Далі класика - Алькор, Міцар. На Міцарі я зробив свою першу "наукову" роботу в МАН. Це був прорив. На початок 2000-х це був телескоп-мрія.
Пізніше, руки дійшли до рефракторів SW1201, SW102, SW707. Кожен з них показував гарну картинку, але був присутній хроматизм (як це і очикувано для ахроматів). Хоча, якщо використати правильні фільтри, ці телескопи позують достойну картинку! В свій час дуже вразив SW707 тим, що при такій скромній апертурі показував досить пристойно. Як тут було вище сказано, на рівні того ж МТО1000. Але порівнював я їх в місті. За містом мав нагоду спостерігати тільки в МТО1000 і відчувалося, що він "може" більше ніж у місті.
Також мав справу з Celestron 130. Найбільше розчарування в житті. Взагалі, від ньютонів склалося не саме позитивне враження, особливо із-за юстування. Для новачка ця процедура може викликати багато складнощів.
Лише після 20-ти років в астрономії я якось у гід проф. телескопа Цейсс-600 побачив структуру галактики М31 (гід цей рефрактор F/10) - це була дуже гарна ніч з прозорою атмосферою далеко за містом.
Зараз основний інструмент вмене це IntesMikro603 MAK, 15см. Я довго підбирав різні телескопи і дійшов до висновку, що для великого міста немає смисла брати телескоп діаметром більше 15-20см. А оскільки катадіоптрики (максутови, кассегрени, шмідти) маюуть коротку трубу (фактор мінімальної габаритності важливий для балкону та транспортабельності для виїздів), то зупинився на них. ІМХО, це є універсальний інструмент на всі випадки життя.

Успіхів у підборі та слухайте свій внутрішній голос!  :hz:
Записаний
"Их пугает все то, что им сложно понять" (с)
http://nightspirit-observatory.blogspot.com
Telescopes: IntesMicro-AlterM603(6"F/10 MAK)EQ5, Sky-WatcherMAK102/1300EQ3, MTO1000EQ2, Tair-3s.  Cameras: Canon 350D, Atik-314L, QHY-6, Basler sca-1400-17gm, Logitech-310.
Подякували

Огарков Сергей

• Подяк: 227

Не всегда в рефракторах сильно видно хроматизм. Бывают отдельные экземпляры того же БШР без хроматизма, один такой есть у меня - как я ни пытался, но хрома не увидел. Может стоит тогда стартовать с О-2, хоть диаметр и 60 мм, но это АПО, и картинку даст отменную, ну и габариты небольшие - фокус всего 600 мм.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

POL

• Клуб Астрополіс
  • Матченко Павел

Оно хорошо, но товарищу желательно пойти простым путём, новичёк всё таки. Тут надо готовую трубу с комплектацией + какая-то монти. Ещё и в пределах около +- 4к грн.
Записаний

Квазар 3C 273

Проходячи через будь-яке скло світло різної довжини хвилі заломлюється по різному, тому хроматизм є завжди тільки різного рівня. Рівень хроматизму ахромата залежить від відносного отвору та розміру телескопа. Просте правило масштабування розміру тут не діє і чим більший телескоп тим сильніше проявляється хроматизм.

Для прикладу 100 ахромат 1:20 можна використовувати для фото без помітних фіолетових ореолів навколо зірок. Око не настільки чутливе на краях видимого світла, тому при світлосилі 1:10 візуально хроматизм не помітний (звичайно коли довго вдивлятись через хороші окуляри, то можна помітити. Але новачок його навіть не зможе знайти взагалі, тому він зовсім не заважає ні для чого). Запропонований 1:6 матиме вже добре помітний хроматизм, якщо знати що шукати ;D . З іншого боку такий телескоп меншого розміру і більш універсальний (я б собі взяв і такий, але 3-ій рефрактор буде явно зайвим), тому це не можна віднести до недоліків - просто його беруть з іншою метою. Також в нього дуже хороша комплектація, звісно не найкращої якості, але більш розумний набір окулярів і ЛБ не придумаєш. Крім того додам від себе, що кілька років користуюсь рефрактором зі ще більшим хроматизмом і це мені не заважає ним користуватись. Хоча за цей час я й зрозумів, що доб 8"-10" показав би трохи краще, але і в нього були б свої проблеми. Ідеального немає нічого, за бажанням якісь недоліки завжди можна знайти у всьому.

Скоріше всьго це кідалово на гроші.Помітили,що продавець навіть не знає що таке окуляр?
Коли він назбирає грошей з 3х або більше клієнтів він зникне.Там таке часто буває.
І ще один з запропонованих варіантів на OLX підозрюю також шахрайський (як взнаю продавця по-краще напишу конкретно).
Записаний

Сєрж1

• Подяк: 7

Хазяїну теми трохи не хватає фінансів але бажаю все таки зробити цю купівлю.Не пожалкуєте.
По старій об,яві вже нікого нема.Мабуть назбирав те,що потрібно.

Квазар.Киньте,будь ласка ссилку сюди.Шахраїв я вже нюхом чую.Надіюся ніхто не буде проти ?
Записаний

Квазар 3C 273

селестрон 130 таки сфера - на нескольких сайтах читал в описании.
Цей 127/1000 справді сфера з коректором
А на 130/650 в двох основних астромагазинах в описі один маркетинг і ні слова про форму дзеркала.  :facepalm: до чого опустилися, що навіть провідні астромагазини займаються обманом. Так як покупці у відгуках пишуть про сферу, значить вважаємо що сфера. Тоді дивитись тільки на нормальний Скайвотчер 130/650 і ніяких інших з ньютонів просто не порекомедувати взагалі!
Шахраї з рефракторами потроху зливаються. Що тут залишається робити - купити в магазині надійніше:
Mukolka, советую обратить внимание на зарубежные барахолки. Вот, на пример, 100/600 рефрактор на нормальной монтировке за 150$. 

Если Вы не знаете, как совладать с иностранным магазином - говорите, поможем, это вообще не проблема.
Есть ещё 90/1000 за 130$

По старій об,яві вже нікого нема.Мабуть назбирав те,що потрібно.
Квазар.Киньте,будь ласка ссилку сюди.Шахраїв я вже нюхом чую.Надіюся ніхто не буде проти ?
З першого погляду там не схоже на обман, але в кінці затяжної переписки на іншому ресурсі автор вивозить, що без передплати не відправить і питає чи не зі мною він балакав недавно по телефону з об'яви на OLX, хоча кілька днів він мене просто ігнорив до цього. Таким чином він сам підтвердив, що об'ява на OLX його, а один з його лотів був тур рекомендований.

Поки сам намагаюсь розібратись і обережно вивести на "чисту воду" можливо адміністрація там допоможе. Але поки нічого не конкретизовано. Які в нього можуть бути причини не відсилати післяплатою? Він боїться, що я не прийду забирати, а я що повинен просто йому на картку кинути гроші? Це ж смішно я ніякої вигоди з нього не отримаю, а він може просто взяти кошти і змитись. Думаю як би розрулити ситуацію, а то він також обережний.
Записаний