Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 18:45:26

Увійти

google

Автор Тема: Відкриття меморіальної дошки Климу Чурюмову в Київському пленетарії  (Прочитано 954 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6648
  • Omnes in astronomo continentur.

Сьогодні 19 лютого в день народження видатного вченого в Київському планетарії відбулась церемонія відкриття меморіальної дошки Климу Івановичу Чурюмову.
Людей було небагато, в основному друзі і колеги.
Виступили представники товариства Знання, колеги з планетарію, з Київської обсерваторії, НАН України та дочки Чурюмова.
не обійшлось і без представників Астрополісу

Відео з відкриття тут: https://drive.google.com/file/d/1gVvswfpmnUpG3dcTEZHZL26DhmkZOmJE/view?usp=sharing

Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

WEST

• Подяк: 307

Який був чоловiк! Як вiн допомогав аматорам! I як память про нього у мене є Кометнi циркуляри i телеграми про новi комети.
Записаний
Подякували

Сєрж

• Подяк: 75

Теж таким пам'ятаю.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

Завдяки Климу Івановичу і я потрапив в Астрополіс

Цікавою особливістю Клима Івановича було і те, що він міг з серйозним виразом розказати і якийсь жарт. Так під час відкриття Київського меридіану розповідаючи про історію будівництва великого рефрактора він несподівано згадав і легенду про Віщого Олега, який за переказами був похований у тих місцях. Розповідаючи що Олег помер від укусу змії Клим Іванович додав: "Але це все вигадка, бо змій у нас в обсерваторії нема, от миші і пацюки є, а змій ніколи не було". Цей дотеп потім ще довго переповідали співробітники та члени Астрополісу.
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

Tryam

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1860
  • Адмін, але не тут :-)))
    • Астрономы. Любители и профессионалы.

Який був чоловiк! Як вiн допомогав аматорам! I як память про нього у мене є Кометнi циркуляри i телеграми про новi комети.
Доречі, пару тижнів тому зайшов на  Петрівці на книжкову барахолку. Побачив на розкладці у одного бариги "Комєти і іх наблюдєніє". В реально нулячому стані. Стою і думаю собі, що книжка ця у самого в кількох екземплярах є. Купив би, хіба що, якби там був автограф Чурюмова  :rofl: (бо якось так вийшло, що в кінці 80-х більше року по кілька разів на тиждень стирчав у нього в лабораторії, а автографа якось і в голову взяти не прийшло). Беру по-приколу з розкладки книжку, відкриваю і... твою мать... в середині на титулі знайомий почерк з автографом. І за це щастя цілих 30 гривень!!! Карл!!! 30 гривень!!!
Барига, звісно, так і не зрозумів, що він продав.
А я закрив гешталь.  :rotate:
Записаний
SW 25012P BD; SW 1206A; SW EQ-6; Orion StarShoot

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

Це й не дивно.
В наш час електронних книжок багато хто своі бібліотеки утилізував у макулатуру чи букіністам.
Мені так само в 2008 р. попалась брошура 1930 р. Небесне каміння і земля С Красковського з дарчим надписом автора якомусь Н І Дмитриеву
Записаний
Подякували

oldpshek

• Подяк: 1

В͟і͟ч͟н͟а͟ ͟ ͟п͟а͟м͟'͟я͟т͟ь͟ ͟в͟е͟л͟и͟к͟о͟м͟у͟ ͟с͟и͟н͟у͟ ͟У͟к͟р͟а͟ї͟н͟и͟ ͟К͟л͟и͟м͟у͟ ͟І͟в͟а͟н͟о͟в͟и͟ч͟у͟ ͟Ч͟у͟р͟ю͟м͟о͟в͟у͟!͟                   Пам’ятаймо Клима Чурюмова!         @PlanetariumofKlimChuryumov                                               
Записаний

oldpshek

Пам’ятаймо Клима Чурюмова поделился(-ась) публикацией.
17 сентября 2018 г. ·

Ivan L. Andronov поделился публикацией.
13 сентября в 8:16 ·

Клим Іванович також був Президентом УТАА (Українське товариство аматорів астрономії) (я був його віце-президентом та керівником UAVSO=Ukrainian Association of Variable Stars Observers ). Сумісно організовували українські Астрофести (Керч-2003, КрАО-2004, Одеса-2005, Одеса-2009). Згодом назва "Астрофест" перейшла до Харківа, спостереження змінних зір українські аматори посилають напряму до США (American Association of Variable Stars Observers), збиратися разом на всеукраїнському рівні стало дорого, видавати журнал "Наше Небо" забракло коштів.
Щира пошана Олександру Ростиславовичу Баранському, який відновив "Наше Небо" та очолив його.
Світла пам'ять Климові Івановичу!
« Останнє редагування: 01 Березня 2019, 18:48:39 від oldpshek »
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

Пам’ятаймо Клима Чурюмова поделился(-ась) публикацией.
17 сентября 2018 г. ·

Ivan L. Andronov поделился публикацией.
13 сентября в 8:16 ·

Клим Іванович також був Президентом УТАА (Українське товариство аматорів астрономії) (я був його віце-президентом та керівником UAVSO=Ukrainian Association of Variable Stars Observers ). Сумісно організовували українські Астрофести (Керч-2003, КрАО-2004, Одеса-2005, Одеса-2009). Згодом назва "Астрофест" перейшла до Харківа, спостереження змінних зір українські аматори посилають напряму до США (American Association of Variable Stars Observers), збиратися разом на всеукраїнському рівні стало дорого, видавати журнал "Наше Небо" забракло коштів.
Щира пошана Олександру Ростиславовичу Баранському, який відновив "Наше Небо" та очолив його.
Світла пам'ять Климові Івановичу!
Саме завдяки УТАА я з Климом Івановичем і зазнайомився 13 років тому
Записаний

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 77
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время

А я сильно шкодую, шо так і не підписав у Клима Івановича "Астрономический календарь" за 1992-й рік, де завдяки йому з'явилося моє прізвище (на 333-й сторінці)… Все збирався, і постійно забував… :(
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

oldpshek

« Останнє редагування: 10 Вересня 2019, 20:19:27 від oldpshek »
Записаний